Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Loupeže
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34
Pepo, různé atypické vůně jako pomoc při přerušení loupení, to je starý recept. Už L. L. Langstroth v r. 1853 ji uvádí jako metodu přejatou a tradiční. Myslím, že právě odkazuje na německé prameny. V jeho případě šlo kokrétně o pižmo, ale v principu jde asi o více netradičních "vůní", které lupičky zmatou a pozdrží, než se buď včelstvo zvetí, nebo se nějak zasáhne.
Jiří
(09.07.2015 18:46)Pantheria napsal(a): [ -> ]Velmi pěkně zdravím.
V pokročilém věku jsem se taktéž rozhodl včelařit a sbírám zkušenosti, kde se dá. Snažím se sledovat včelky (denně to nejde, nevlastním zahradu a včelky mám kus od domova), ale víc jak dvakrát týdne nestíhám. Mám oddělek s kladoucí královnou (zatím na nástavku) a moc aktivity kolem vletů nevidím. Přitom když vytáhnu z podmetu spadovou podložku, tak vidím pár rousek a občas křídlo nebo nohu. To ještě není důsledek boje o zásoby? (mám včelky dva týdny, tak nevím přesně kolik měly zásob původně. Co jsem je dovezl se je snažím nerušit a byl jsem v nich jednou. Zásoby byly, larvyčky všeho věku a vajíčka taky). Jak by vypadala spadová podložka po boji?

Je to normálny stav, na väčšine územia je ešte stále znáška v plnom prúde...
Podlozka pri loupezi plna SLADKE meli jak to rvou z plastu tak cast pada dolu . Taky kdyz tu podlozku vytahnete je na ni vzdy nekolik vcel co se tam prizivuji taktez je spinava dolni hrana ocka
Jo, jo a jestli nejni cvrkot, je čas krmit, nerušit je pak můžeš v srpnu.
(09.07.2015 19:42)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Pepo, různé atypické vůně jako pomoc při přerušení loupení, to je starý recept. Už L. L. Langstroth v r. 1853 ji uvádí jako metodu přejatou a tradiční. Myslím, že právě odkazuje na německé prameny. V jeho případě šlo kokrétně o pižmo, ale v principu jde asi o více netradičních "vůní", které lupičky zmatou a pozdrží, než se buď včelstvo zvetí, nebo se nějak zasáhne.
Jiří

Jj. Jiří, P. Emanuel Tocháček v Milotickém hospodáři z roku 1947 uvádí před česno "notnou" kytici kopřiv a kyselinu karbolovou (surovou). Včelařská encyklopedie 1956 jde ještě dále. Mimo kyseliny karbolové a kopřiv doporučuje i petrolej nebo kyselinu octovou. U mne však vyvolala vzpomínky z dětství poznámka Merkuriho o voňavce. A shodou okolností to přišlo vhod. Nevím jak bych se s loupeží u čerstvě založených plemenáčů popasoval. Již po mnoho let nemám s loupeží zkušenost. Nemyslel jsem si, že by mne to ještě mohlo také potkat. A jak je vidět, mohlo Wink.
Pepa
K těm voňavkám.... a jak na změnu vůně reaguje to vylupované včelstvo, kterému tu voňavku dáme dovnitř? Nemá to na něj nějaké negativní vlivy?
Vylúpené včelstvo zmení vôňu a nemá to niaký vliv na včelstvo
Je teď zvláštní situace. Asi na řadě míst končí snůška a včelky začínají intensivně slídit. Je možné, že poslední lijáky zlikvidovaly snůšku z medovice, která teď bya hodně slušná.
A protože jsou letos včelky hodně silné, je to fakt nářez. Včera jsem na půl hodiny zapomněl talíř s víčky z odvíčkování na zahradě a během pár minut tam bylo takové čoro - moro, jaké jsem ještě neviděl. Zřejmě to bude znamenat i jisté nebezpečí pro slabší včelstva a zejména oddělky.
Sám zvažuju, jestli ještě udělám další rundu určenou na podzimní výměny. Přitom ještě v pátek byl zcela klid ... Docela razantní změna. Pozorujete to u Vás taky?
Jiří
Ano, ja som robil oddelky, a nenapadlo ma hned zuzit letace (hlupak, no) - za 1-2h som ich musel az do vecera zatvorit, uz sa do nich pustili...
U nás je znáška velmi dobrá vonku som mal pekárenský plech a v ňom diviny plné medu ani si toho nevšimli. Po vytočení poslednej slnečnice budem podkrmovať včelstvá vonku dákych 20m od kočovného vozu čo robím bežne celé roky. Je to nádhera jak tam robia nájazdy na cukrový sirup pritom ani nebude silná koncentrácia lebo dám 9kg cukru na 25 l kanvu. Pekne sa včelstvá ešte rozplodujú a pôjdu silné do zimy a nakoniec možná už v septembri ich nebudem potkrmovať lebo bude kvitnúť facélia dobrých 70 ha kde aj odtiahnem.
U nas to nehrozi. Stale nosi ze slunecnice a 1 velke pole se slunecnici teprve rozkveta, takze snuska je zajistena az do konce cervence.
Tady slídí už od úterý...po dešti je tu mizérie. Lípy už nic. A i včelař, co má za včelnicí hektar svazenky říkal, že jsou už nervoznější.
u nás pořád megasnůška, ráno když jsem vyšel z baráku (8h), tak jsem myslel, že se rojí jakej byl hluk.......
Od 15 tento mesiac už bude sliedenie za úlami či je záška lebo nie nakolko je už zhromaždovací pud a nakoec to napchajú do plodísk kde aj matky obmedzia v kladení
Tak první sezona a první období slídivosti. Také se vám děje, že se včely snaží dostat do úlu všemy různými směry? Hlavně přes zasíťované dno... Včera jsem večer (19 - 21h) dělala prohlídky zásob a bylo to neskutečné, pokaždé nálet na otevřený úl a pak hledaly škvírku kudy dovnitř. Kupodivu česnem si moc netroufly. Musela jsem pokrmit roj, tak jsem dala raději těsto, ale stejně se snaží do úlu dostat dnem. Česna jsem zúžila a tak se mi moc nechce zavírat i dno. Nevím, jestli někdo v okolí vytočil na sucho a ještě nekrmí... u nás je snůška akorát pylová. Od minulého týdne maji včely méně zásob než včera a víčkují o sto šest, takže nic už asi nečekají. Co v takové situaci?
Krásný článek Josefa Křapky o loupežích je na
http://www.dadantklub.estranky.cz/clanky...dleti.html
(17.07.2015 7:11)Zdenka Růžičková napsal(a): [ -> ]Tak první sezona a první období slídivosti. Také se vám děje, že se včely snaží dostat do úlu všemy různými směry? Hlavně přes zasíťované dno... Včera jsem večer (19 - 21h) dělala prohlídky zásob a bylo to neskutečné, pokaždé nálet na otevřený úl a pak hledaly škvírku kudy dovnitř. Kupodivu česnem si moc netroufly. Musela jsem pokrmit roj, tak jsem dala raději těsto, ale stejně se snaží do úlu dostat dnem. Česna jsem zúžila a tak se mi moc nechce zavírat i dno. Nevím, jestli někdo v okolí vytočil na sucho a ještě nekrmí... u nás je snůška akorát pylová. Od minulého týdne maji včely méně zásob než včera a víčkují o sto šest, takže nic už asi nečekají. Co v takové situaci?

Dno má biť zakryté aby cezeň nevychadzala v§ňa z úla von potom sú vaše problémy
že sa vám rabujú včely. Ja mám zakryté dná a naširoko letáče a to budem krmiť pod holím nebom keď skončí znáška.
Jak vypadá krmení pod holím nebom?
Krásny článek a zvlášť ty fotky . Autor fotografií zřejmě chce ukázat jak se to dělat nemá , ty nekryté krmicí láhve , to je pozvánka pro cizí včelstva.
Josef
Ony se včely vrhnou na sklenici, když v ní uvidí roztok? Nebo jaká pozvánka?Confused
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34
Referenční URL's