Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Loupeže
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34
(17.07.2015 20:39)František Němec napsal(a): [ -> ]Jak vypadá krmení pod holím nebom?

Vykope sa jama a dá fólia čo do jamy sa dajú konáre a haluzina kde do jamy vylejem 100L sirupu, takže ešte jedna jama a včely budú zakrmené coby dup. Kto by im dával do krmítka ked sú tam není zbytočne mrhať časom a za 5 min nakrmené. Takí majú apetít že to za deň spravým aj 4 x a čo je to zbytočne nahánať do 15.9.
Naprostou většinu loupeži zapřičiní si chovatel včel sám. Těch příčin je spousta. Krmeni oddělků či včelstev nekrytými sklenicemi je jedná z možných příčin. Těžko se vyhneme i malému potřísněni cukerným roztokem sklenice či okolí sklenice . Okolí prosakovacího víčka to je lákadlo pro včelky a stačí jen pro nás nepostřehnutelná kapička čí vůně roztoku.
Josef
Na to moje krmenie sa chytali kde aký včelári za hlavu keď to videli a včely šli v poriadku do zimy. Je to na 100% odskúšané čo keď to budem robiť tak hodím vídeo
Takto sklenicemi krmím 11 let a ještě jsem při krmení neměl loupež. For je v tom, že je nasazuji na prstenec z PVC trubky.
A pokud něco potřísním při překlopení, tak to jsou loučky v úlu. Kolem prstence nemají zlodějky šanci. A taky krmím všechny najednou. Práce šlechtí.Big GrinBig Grin

[attachment=3525] [attachment=3526]
Včera se mi dostaly do bedny kde hromadím vytavené dílo z tavidla.....a co jich tam bylo, objevil jsem to k večeru tak jsem naplánoval, že tu bednu nechám uvřenou a ony do tmy odletí samy. Když jsem tam přišel před soumrakem tak ještě bedna hučela Big Grin takže roztopit kuřák, bednu prokouřit a s baterkou v ruce po kouskách přendávat do druhé která už těsní, docela pakárna, ale kdybych se na to vyflák tak je tam mám ráno zase. Někde jsem tu četl, že sladina z tavidla je pro ně jedovatá, tak doufám že to nebude mít nějaké negativní následky pro ně... Confused
Ja som to napísal lebo to zabíja neoplodnené matky a plod.
Tak situace se moc nelepší. Dneska rvačky na česně, včelstva jsou silná, všechny mají matku, pyl nosí, ale stejně se na česnu objevují rvoucí se včely. Zůžila jsem česno, hromadí se tam létaky s pylem, ale stále se včely rvou - a opravdu se nejdená o trubce. V podmetu nejsou mrtvolky. Žádné napadané kousky plástů, jen ty rvoucí se včely. Není to nijak masivní, ale tak co minutu jedna včela. Je to v tuhle dobudu normální? Dno jesem radeji uzavřela místo zasíťování, aby to nelákalo. Díky za trpělivé rady.
Namoč handerné vreco do vody a založ ho na včely z predu aby ho mali 1 cm od letáča, vreco musí biť stále mokré. Cudzie včely to bude odradzovať a vlastné sa vrátia do úla.

A tie čo zabíjajú nie sú od postreku?
Ze se sem tam nejake 2 vcely chytnou na cesne jeste nemusi znamenat loupez. Slidivky proste zkousi, ale s tim si normalni vcelstvo bez problemu poradi.
Ale děje se to celý den, stále rvačky a nezdá se mi, že by to ustávalo spíše naopak.

Merkuri - nevím, jak přesně to myslíš, myslíš převěsit přes úl, aby ho včely musely podletět nebo jak to myslíš?
Prevesiť cez včelstvo od letáča tak aby nad letáčom bol 1cm, vodu a vlhkost rabujúce včely neznášajú
Díky za radu.
Ja som mal len raz rabovku no nezapríčinil som ju sám dákou nedbanlivostou. Včely som mal pri orechu a ulomil sa konárisko čo mal priemer min. 30cm, padol na včelstvá zrejme možno v noci alebo nad ránom kde zhodil všetkých 4 včelstiev zo stojana a sa rozletely. Prišiel som na včelnicu až poobede a to čo tam bolo to bola hotová kúrava. Všetko yyrabované a mrtvich včiel až strach. A to bolo dako začiatkom septembra ked sa včelstvá krmily na zimu. vyrabované včelstvá som preniesol na iné stanovisko a tam som ich dal dokopy čo som z nich spravil jedno včelstvo.
Tak akorát mi přijde, že jsem zmátla všechny včely, je to na včelnici jako by se rojily, nemožou trefit do úlu. Uvidím jak to bude vypadat večer.
Mě vybraly oddělek do sucha. Nejlepší že nevím co je to za včely.. Oddělek sem posílil bezmatečním oddělkem od baráku. jo, je to cca 1,5km. vzal sem 2 plásty ze včelama, a zklepl na náběh. Za dva dny se jedu podívat, respektive včera večer kolem 8mé. Všude klid, a odělek provoz jak blázen mraky včel. zavřít na včelu, ale už to bylo pozdě... bo 5r oddělek váží sotva 2kg aj z postelou (XPS plemenáč). U baráku na místě kde byl ten bezmatečnej ani včela. a tady loupí jak posr... pomoukování nepomohlo.- Tak uvidíme.
(18.07.2015 10:49)zbynek_ napsal(a): [ -> ]... Někde jsem tu četl, že sladina z tavidla je pro ně jedovatá, tak doufám že to nebude mít nějaké negativní následky pro ně... Confused

V medu se díky působení tepla může zvýšit hodnota HMF. A ten je pro včely toxický.
Ale myslím, že med z toho tavidla nebude obsahovat nebezpečné množství HMF. Nebezpečné pro včely. Ale bylo by jistě zajímavé, poslat takový med na rozbor.
Zajímavé by to určitě bylo. Minulý týden jsem tavil dílo vyřezané z oplodňáčků. Krom vosku samozřejmě obsahovalo i nějaký med. Po vytavení byl doslova zkaramelizovaný, barva téměř černá. O jeho kvalitě nemám nejmenší iluze.
Sem to moc nepatří, ale je možné HMF cítit? Zapoměl sem v rozehřívači bez zaplého termostatu 10L kbelík med. Byl tam 5dní a teplota 65°C. Po otevření víka byl divně cítit. Chuť běžná, ale byl ten med prostě divně cítit..
jj, od té chvíle, co sousedé vytočili a ještě nekrmí, sleduju zvýšený ruch včel u oddělků... takže jsem přestal krmit a počkám týden dva než začnou opět krmit... mezitím asi v příštím týdnu střiknu KM, pokud uvidím nějakého kleštíka...
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34
Referenční URL's