Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.


Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 5 Hlas(ů) - 4.4 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medovina
Autor Zpráva
kolesart Offline
Member
***

Příspěvků: 112
Připojen(a): 28.03.2019
Hodnocení:  
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2241
RE: Medovina
mam dotaz: ak mam pocit ze medovina aj po druhom stoceni je fakt slaba s nizkym obsahom alkoholu vdaka "slabim" kvasinkam ...je mozne do nej dat znovu kvasinky s vyssou toleranciou na alkohol a nechat prekvasit komplet vsetky cukry?
21.08.2019 14:28
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
reaper.20 Offline
Newbie
*

Příspěvků: 1
Připojen(a): 10.08.2018
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2242
RE: Medovina
ano ja to tak udelal dolske jsou nic moc tak sem tam pak dal schimanski a jak to hned druhy den bublalo
Hlasování: m.h. (+1), kolesart (+1)
21.08.2019 17:02
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Petr Střelec Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 637
Připojen(a): 22.03.2015
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2243
RE: Medovina
(21.08.2019 9:56)kolesart napsal(a):  
(18.08.2019 13:45)Petr Střelec napsal(a):  Já to filtruju ještě před zakvašením. Co se týká teploty moje chladnomilné vinařské kvasinky BS 10 jedou už od osmi stupňů a optimum mají kolem patnácti, pokud používáte kvasinky pro vyšší teploty dá se použít topné tšlísko do akvária.

a ako dlho Ti prebieha prve burlive kvasenie pri tak nizkej teplote s tymi BS10 kym to stocis 1x?

Hlavní kvašení s kvasinkami BS 10 v podmínkách mého sklepa trvá podle ročního období 4-6 týdnů potom nahrubo stočím z kvasnic a po pár dnech čistím bentonitem a znovu stáčím, potom už to jen zraje nejlépe alespoň 3 měsíce, ale často se vypije dřív...

Stanoviště poblíž lomu Velká dohoda v Moravském krasu, v.n.m. 505m,. 39x24 a 39x17,postupně přecházím na 39x35 +39x17 celodřevěné 27-30mm co stíhám si vyrábím sám.
Hlasování: kolesart (+1)
21.08.2019 20:52
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
zajíc Offline
Member
***

Příspěvků: 238
Připojen(a): 20.04.2015
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2244
RE: Medovina
Jaký bentonit používáš? já mám poslední cca rok samé problémy s čištěním medoviny. Vyzkoušeno ledacos - bentonit, želatina, vyzina. Vždy něco zabralo, ale tentokrát to vypadá, že pomůže jenom filtrace.
23.08.2019 9:16
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Rajles Offline
Member
***

Příspěvků: 165
Připojen(a): 02.06.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2245
RE: Medovina
Poradte. Medovinu som varil dve hodiny a zberal penu. Dal som Dolské kvasinky a živnú soľ a nič. Kúpil som Schimanski a nič. Teplota správna, dvoje kvasinky a stále nič. Ani po 4 - 5 dňoch žiadene kvasenie. Prečo?
26.08.2019 15:07
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Merkuri Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 5.851
Připojen(a): 02.10.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2246
RE: Medovina
Keď sa neuvarili kvasinky tak boli staré Mrtvé.

r.m.B, nástavky B 10 n.v. 150 mnm
26.08.2019 18:41
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Rajles Offline
Member
***

Příspěvků: 165
Připojen(a): 02.06.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2247
RE: Medovina
Merkuri, teplota dodržaná, kvasinky sa nemohli uvariť. Mŕtve asi ťažko, keď som odskúšal dvoje balenia Dolských a jedno Schimanski. Niekde som čítal, že to môže byť nedostatočným odstránením peny (bielkovín) pri varení. Je to tak?
Po akej dobe od vloženia kvasníc začne medovina viditeľne kvasiť?
Ďakujem
26.08.2019 20:04
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Petr Střelec Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 637
Připojen(a): 22.03.2015
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2248
RE: Medovina
Dal jsi dostatek živin? pokud jsi medový roztok ještě vařil tak tam nezůstaly takřka žádné, dávám cca trojnásobek živin oproti návodu na vínný mošt. Kvasinky Shimansky už nepoužívám,ale při správné výživě musí do druhého dne jet jak vinný burčák. Castý mýtus je, že kvasinky žijí jen z cukru, bez dusíkatých a minerálních látek se kvasinky nemnoží.

Stanoviště poblíž lomu Velká dohoda v Moravském krasu, v.n.m. 505m,. 39x24 a 39x17,postupně přecházím na 39x35 +39x17 celodřevěné 27-30mm co stíhám si vyrábím sám.
Hlasování: Merkuri (+1)
26.08.2019 20:18
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Merkuri Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 5.851
Připojen(a): 02.10.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2249
RE: Medovina
(26.08.2019 20:04)Rajles napsal(a):  Merkuri, teplota dodržaná, kvasinky sa nemohli uvariť. Mŕtve asi ťažko, keď som odskúšal dvoje balenia Dolských a jedno Schimanski. Niekde som čítal, že to môže byť nedostatočným odstránením peny (bielkovín) pri varení. Je to tak?
Po akej dobe od vloženia kvasníc začne medovina viditeľne kvasiť?
Ďakujem

Aj keby tam neboli odstránené bielkoviny tak to kvasí. Ráno keď nalejem kvasinky do roztoku tak to poobede už kvasí ako besné ale podmienkou je aby to malo + 35 - 36 C. Viac živnej soli nieje na škodu ale na úžitok. Podstatné je aj to koľko je medu v roztoku, základ je min. 40 Kg medu v 100 L sude.
A kde je napísané že kvasiky sú na väčne veky životaschopné? Kludne tie kvasinky mohli biť aj mrtvé a preto nič.Cool

r.m.B, nástavky B 10 n.v. 150 mnm
Hlasování: Tom-Z (+1), ZdenekM (+1)
27.08.2019 7:41
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Rajles Offline
Member
***

Příspěvků: 165
Připojen(a): 02.06.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2250
RE: Medovina
Merkuri, v návode Schimanski je napísané, že nesmie teplota presiahnuť 24 stupňov. Najlepšie je 12 - 15 stupňov.
27.08.2019 9:37
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
gusto Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 3.262
Připojen(a): 14.12.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2251
RE: Medovina
Ked budeš kvasit víno z hrozna,tak im 12-15 C stačí..s medovinou ti ale moc pri takej teplote nepohnú..idealne je pre ne 22-23,vybornu medovinu urobia aj pri 25..čím vyššia teplota,tym viac živnej soli musiš dať..robím sice s inymi PDM kami,ale platí to rovnako aj pre maurivin pdm ktoré spomínaš..
27.08.2019 10:32
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Merkuri Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 5.851
Připojen(a): 02.10.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2252
RE: Medovina
Kvasinky zabíja teplota už + 38 C a vyššie nakoľko kvasinky sú bielkovina. Skorej by som na S K povedal že je doporučená teplota kvasenia + 24 C a nie že ich zabije. Keď je počitačom riadený predohrev sudov sa nastavuje teplota + 21 - 24 C.

r.m.B, nástavky B 10 n.v. 150 mnm
27.08.2019 10:42
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Rajles Offline
Member
***

Příspěvků: 165
Připojen(a): 02.06.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2253
RE: Medovina
Merkuri, ja som mal melecitózny med a z toho som spravil roztok na medovinu. Stále nekvasí. Môže byť tento druh medu príčinou?
29.08.2019 18:18
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
vetrak Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 43
Připojen(a): 11.10.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2254
RE: Medovina
(19.08.2019 8:04)Merkuri napsal(a):  Prvá filtracia K 5
Druhá filtrácia K 12
Tretia filtrácia K 30 - 40
Filtrujem na 3 x a žiadne kvasenie, žiadne stabilizátory a konzervanty.Cool
Zdravím mohu se také zeptat filtrujete 3x najednou to jste již psal,ale děláte to po 5-6 týdnech najednou a nebo přečerpáte zbavíte se kalu kvasinek a filtrujete až po půl roce . Předem děkuji za odpověd
14.09.2019 8:04
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Merkuri Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 5.851
Připojen(a): 02.10.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2255
RE: Medovina
Medovinu ani počas kvasenia a ani po dokvasení nestáčam. Nasadím bentonit + isingClair. Počkám mesiac, dva a filtrujem. Filtrujem naraz. Preto tam ide isingClair aby to aj čírilo ale aby vytvorilo vrstvu aby sa nezvíril samotný bentonit pri filtrácii. Po filtrácii tam možná zostane 2 dcl medoviny čo už čerpadlo nevytiahne.Cool

r.m.B, nástavky B 10 n.v. 150 mnm
Hlasování: vetrak (+1), Jozef 333 (+1)
15.09.2019 8:32
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
jvaclavik Offline
Newbie
*

Příspěvků: 6
Připojen(a): 27.07.2017
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2256
RE: Medovina
Mám problém s medovinou. Před cca 2-3 měsíci jsem jí zadělal a nechal ji být. Měl jsem za to že bude kvasit, ale to se nestalo, protože jsem ji nechal u rodičů doma v místnosti, kde byla příliš zima.
Později jsem ji přesunul do tepla, ale stále nekvasila. Zkusil jsem udělat nový zákvas ze stejných kvasnic, ale ten také nefungoval. Ani se nerozjel i když měl tepelné podmínky okolo 25°C. Usoudil jsem, že kvasinky už umřely (Schimanski, měl jsem je už 3 roky).
Koupil jsem tedy nějaké nové kvasnice na víno a udělal jsem znovu zákvas. Tentokrát jsem ale použil cukr místo medu, protože medu mám už málo. Prakticky po půl hodině se objevily bublinky a přes noc se zákvas krásně rozjel. Dalšího dne jsem potřeboval odjet a tak jsem zákvas přelil do medoviny. Vím že by se měl nechat zákvas rozjet déle, ale v tomto případě to vypadalo opravdu překvapivě dobře už po tak krátké době.
Medovina ale stále kvasit nezačala, i když ji mám v teplotě okolo 25°C. Viděl jsem, že pár bublinek přes kvasnou zátku prošlo, takže to vypadalo, že se něco děje, ale velmi brzy to zase zmizelo.

Máte nápad, jak to dál řešit?

Koupil jsem ještě nové kvasinky Schimanski, živnou sůl a chci zkusit udělat ještě jednou zákvas. Dám ho do tepla a nechám ho porádně rozjet (2-4 dny). Mimochodem jaký objem by měl mít zákvas vzhledem k medovému roztoku (25l)?
29.10.2019 8:54
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Jozef 333 Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 2.160
Připojen(a): 22.08.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2257
RE: Medovina
Nemáš medový roztok príliš sladky ked sa nevie rozbehnúť? Aký pomer vody a medu si dával.
29.10.2019 12:52
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
malenovicak Offline
Member
***

Příspěvků: 103
Připojen(a): 25.09.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Příspěvek: #2258
RE: Medovina
Zdravím pánové koupil jsem si refraktometr na cukr do medoviny. Kolik je optimální ke kvašení. Děkuji.

Malenovice 550-800 m.n.m. BVD 39x24.
29.10.2019 13:25
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
emm Offline
Member
***

Příspěvků: 59
Připojen(a): 20.06.2016
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2259
RE: Medovina
malenovicak: to záleží na jakou hodnotu alkoholu se chceš dostat. Já dělám roztok na cukernatost 26% brix - to vychází asi na 15% alk., ale nikdy to nenechám dojet úplně do sucha, takže ve výsledku má voltů trochu méně a zároveň i trochu zbytkového cukru.

Roztok si počítám podle této kalkulačky: https://www.domacimed.cz/kalkulator-medoviny
Hlasování: Aculeus (+1)
29.10.2019 14:14
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
jvaclavik Offline
Newbie
*

Příspěvků: 6
Připojen(a): 27.07.2017
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2260
RE: Medovina
(29.10.2019 12:52)Jozef 333 napsal(a):  Nemáš medový roztok príliš sladky ked sa nevie rozbehnúť? Aký pomer vody a medu si dával.


Poměr medu a vody je 37:63. Dělal jsem to v podobném poměru už minulý rok a šlo to bez problému.
29.10.2019 15:30
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Pravděpodobně související témata ...
Téma Autor Odpovědí Shlédnutí Poslední příspěvek
  Medovina - skladování NitraM 47 75.603 19.03.2024 21:34
Poslední příspěvek: Petr Střelec
  Medovina a legislativa František Němec 46 51.673 29.01.2020 13:31
Poslední příspěvek: Merkuri
  Medovina - desinfekce a mytí nádobí TomasoFernando 6 5.930 04.01.2019 15:42
Poslední příspěvek: Petr Střelec

Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies