Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.


Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obsah vody v medu
Autor Zpráva
KaJi Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 12.036
Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení:  
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #541
RE: Obsah vody v medu
Já na tuto informaci párkrát v narazil.

Ovšem přebral jsem si to tak, že nejhodnotnější je med-nektar a čím víc jej odpařují včely nebo "sucho" nad medem, tím je pravděpodobnější že o ty látky přichází, pokud mají nižší bod varu. Nevím jak u sušičky,ale večer kolem úlů to asi cítím - to je to co voní. Smile
Takže pro mě je je med s hodně vody z hlediska obsahu těch láte nejlepší. .-)

Ovšem jak jej uchovat - v chladu a pro sebe, do cizích rukou nedávat. Smile
Hlasování: Stanislav Vorel (+1), misan (+1), Ozi (+1)
29.05.2016 21:12
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Miroslav Vochozka Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 2.840
Připojen(a): 13.03.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #542
RE: Obsah vody v medu
Á, rychle pryč. Rozjíždí se nekonečná diskuse.
Hlasování: S-ladek (+1)
29.05.2016 21:19
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Jaroslav Facek Offline
Member
***

Příspěvků: 65
Připojen(a): 14.06.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #543
RE: Obsah vody v medu
Dneska jsem měřil u kámoše med. Staré baterie ve voze 14,5! dadant 17,5 - 19 %.
Já mám v dadantech pod víčky i 20%.
Hlasování: MartinH (+1), tom.50 (+1), Luděk Klinkovský (+1), KaJi (+1)
29.05.2016 21:42
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Jiří Matl Pryč
Posting Freak
*****

Příspěvků: 5.862
Připojen(a): 10.11.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

Facebook
Příspěvek: #544
RE: Obsah vody v medu
(29.05.2016 20:24)jjvcela napsal(a):  Jiří mám tě rád, ale tohle není pravda. Použiji-li tvá slova "Můžeš doložit nějaká měření?" Moje zkušenost je taková, že vysoušením odebírám čistou vodu která prošla fází odpaření a kondenzací. Je senzoricky naprosto bez vůně a chutě - kam tedy mizí zmíněné aromatické látky. A jak to, proboha, dělají špatně včely, že med přenášejí při vysoušení.
Mohlo by se polemizovat pouze při předčasném vytáčení tím, že včely nestihly med obohatit všemi enzymy. Ale odebírám, pokud možno, z většiny zavíčkovaný med, pak ani tento agrument není opodstatněný.
Jasně, Honzo, nevím, jak by se aromatické látky udržely v odpařené odebrané vodě, ale nejsem na toto vzdělán. Vycházím z přednášek Ing. Lstibůrka (vloni v září v Brně na hruschkovské konferenci a letos v březnu na Jarním semináři v Nepomuku), kde mluvil o možnostech a způsobech poškození či degradace medu a jak se jim bránit).
Těžko srovnávat přenášení medu v úlu s vytáčením v medometu nebo s točením medu v sušičce ...
Za podstatné považoval, pokud si pamatuju, řadu faktorů. Včetně samotného vytáčení, kdy kapky medu vysokou rychlostí létají a narážejí na stěny medometu a pak dlouho stékají dolů. Kontakt se vzduchem ... m. j. Něco podobného se děje i při vysoušení s mícháním. Nebo ne?
Těžko měřit něco jako aromatické látky.
Med je výsledkem složité a velice koordinované činnosti včelstva. Není tedy med jako med, závisí na řadě faktorů, včetně zdrojů snůšky.
Dlouhodobé skladování umožňuje pouze vlhkost pod 18%.
Viskozita je ovlivněna hlavně obsahem vody a teplotou.
Při vytáčení jsou důležité dostatečná teplota plástů, vyhřátá medárna a nízká vlhkost vzduchu. Dostatečná teplota v medometu, která m. j. umožní vytáčení na nižší počet otáček, tedy t. zv. šetrné vytáčení, protože vlastně primárně tam med přichází o řadu cenných předností.
Kvalita medometu. Dlouhodobé skladování při co nejnižších teplotách (pod 10°C, bez cizích vůní a pachů, v suchu, dobré uzavření nádob).
Osobně jsem vloni část medu nechával vykapat. Nejsem sommelier, ale i já cítil, že je to něco jiného.
Jen bokem: tentýž med – vytočený – už dávno zkrystalizoval, tenhle vykapaný ne ...
Přizpůsobím tomu svou další praxi. Chci nabízet jen to nejlepší.
Osobně jsem ale problém s vyšším obsahem vody v medu neměl. Jen jsem to podotkl jako poznámku, již jsem chtěl říci. Je na každém, jakou cestu si zvolí. Ano, diskuse o tom by mohla být nekonečná, ale tak to u diskusí bývá ...
Jiří

Cattus amat piscem, sed non vult tangere flumen ... / Po rybce kočič moc touží, však do vody jít se mu nechce ...
Svobodné rozhodnutí je i přijetí odpovědnosti za slova i činy. Ukrytí jména či kukla přes hlavu jí nikoho nezbaví.
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 30.05.2016 2:52 od Jiří Matl.)
Hlasování: roslp (+1)
30.05.2016 2:43
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
MartinH Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 532
Připojen(a): 17.09.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #545
RE: Obsah vody v medu
Já to senzoricky nejsem schopen rozlišit. Možná někdo ano, ale běžný zákazník asi ne. A neříkal pan Lstibůrek jestli má své poznatky doložené nějakým objektivním měřením, nebo přednášel o svých dojmech? Pomalost otáčení "bubnu" v sušičce se s rychlostí medometu vůbec nedá srovnat.
30.05.2016 6:52
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Tom-Z Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 781
Připojen(a): 16.11.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #546
RE: Obsah vody v medu
(30.05.2016 6:52)MartinH napsal(a):  ........ Pomalost otáčení "bubnu" v sušičce se s rychlostí medometu vůbec nedá srovnat.

Dlouhá doba v sušičce a pár minut v medometu se vůbec nedá srovnat.Wink

Uteplené 39×24 - Vysočina, okr. Pelhřimov - 570m.n.m.
Hlasování: MartinH (+1)
30.05.2016 7:37
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Zdenka Růžičková Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 270
Připojen(a): 23.09.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání

Facebook
Příspěvek: #547
RE: Obsah vody v medu
Tak jsem dnes chtěla vytáčet med, včera jsem jej šla změřit a má pořád kolem 20 % vody. Už tak neteče, jako minulý týden, ale pořád je to moc. Řepka odkvetla ve středu a asi to ještě nestihly zahustit. Přínosy sladiny byly obrovské, plná plodiště a odtočit nejde. Má to tak taky někdo, nebo dělám něco blbě? Ve dně mám podložku, očka otevřená jenom první dvě odspodu, medníky obsazené včelami a pořád nic. Víčkovat se jim nechce a nechce. Confused

335 m n.m., 18 včelstev, langstroth 2/3, místní včela
30.05.2016 9:40
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
tom.50 Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 4.015
Připojen(a): 25.10.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Vykání
Příspěvek: #548
RE: Obsah vody v medu
Buďte klidná, já nemám ani síta ve dnech a ani očka (natož abych je měl otevřená, prostě díry v nástavcích nemám) a sice to nemám na 20% ale méně, ale pořád nevíčkují a med "nevypadá" dobře.

A jestli chcete, aby to mělo míň, zavřete i ta očka, která ještě máte otevřená. Vemte rozum do hrsti, představte si toto. Máte automatickou klimatizaci, která umí už miliony let udržovat v "baráku" přesně ty vlhkostní a teplotní poměry, jaké jsou třeba. Jenže vám nějaký padouch furt někde otevírá okna! Ta klimoška to prostě nestíhá!

Navíc, už jsem to tu psal a nemám to z netu, ale je to povědomost starší, než PC a tak zdroj fakt nevím. My jsme těm zdrojům říkali vzdělání, prostě jsme TO museli umět a ne jako dnes umějí jen hledat na netu.
A k té informaci, co jí neumím doložit. Včely než med zavíčkují, tak do buňky něco přidají a to "něco" účinně brání kvašení i medu, který má víc vody než 18,6%. A ne že, jak tu někde píše nějaký mladý, že si to ohlídají. Nic nemusejí hlídat (taky jak by to dělaly), prostě mají "něco" v mikromnožství, ale natolik účinného, že klidně víčkují i med, který se nám po vytočení kazí a jim se nekazí...
30.05.2016 9:54
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
JAREK255 Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 575
Připojen(a): 02.05.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #549
RE: Obsah vody v medu
Je vidět že každý má nato jiný názor já mám také svůj na každém úle mám folii nástavky na med mám z 12mm vodovzdorné překližky. Nejdříve se musím rozhodnout, jak budu včelařit, zda jako včelař většího počtu včelstev tedy i větším počtem nástavků kterému v podstatě nezáleží, kdy med odebere. Pokud včelařím s menším počtem jsem rozhodnut odebírat med dříve pak tolik nerozšiřuji a není na co čekat včelstvo má med zpracován do rána čím dříve se zralý odebere tím méně problémů se včelstvem je. Není to pouze o zralosti medu všechno souvisí se vším rojení i roztoč.
Hlasování: KaJi (+1)
30.05.2016 10:05
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
MartinF Offline
Member
***

Příspěvků: 60
Připojen(a): 20.04.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #550
RE: Obsah vody v medu
Dejte jim čas, musí to zavíčkovat! Nemá smysl točit nezralý med. Když rámek máte vodorovně a trhnete s ním, vykápne to ven? Jestli ne, měří Vám to dobře? Pokud to kape, nechte je to dosušit. Žádná magie zde nepomůže, chce to jen čas.

Častá chyba je převěšování rámků z plodiště do medníku. Včelař si tak nanosí hodně řídké sladiny do medníku, kde vůbec nemá být. Včely si ji normálně nosí do plodiště, kde je největší teplo a nízká RELATIVNÍ vlhkost, aby z ní dostaly vodu.
Jestli u Vás byla velká snůžka a končila teprve ve středu, pak není kam spěchat.

Nenechte se rozhodit tím, že zde někteří píší, že vytočili XY kg medu. Mají jiné podmínky, počasí, technologie, zkušenosti..

18 x Optimal, Prostějovsko, 364 m n. m.
Hlasování: Pavel Holub (+1), Zdenka Růžičková (+1), Jiří Matl (+1), KaJi (+1)
30.05.2016 10:10
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Jiří Matl Pryč
Posting Freak
*****

Příspěvků: 5.862
Připojen(a): 10.11.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

Facebook
Příspěvek: #551
RE: Obsah vody v medu
(30.05.2016 6:52)MartinH napsal(a):  Já to senzoricky nejsem schopen rozlišit. Možná někdo ano, ale běžný zákazník asi ne. A neříkal pan Lstibůrek jestli má své poznatky doložené nějakým objektivním měřením, nebo přednášel o svých dojmech? Pomalost otáčení "bubnu" v sušičce se s rychlostí medometu vůbec nedá srovnat.
Rozumím, Martine, ani já nemám to nadání smyslů, dokonce jsem nevěřil těm, kteří tohle už léta tvrdí. Ale když jsem si to sám vyzkoušel, rozdíl tam byl. Ve vůni, v chuti, v barvě či v pohledu ... Nevím, mohlo to být přání, zatím jsem takový med nijak nedistribuoval, ale zkusím to, jestli získám nějakou zpětnou vazbu ...
Těžko objektivně měřit některé položky, aromata a pod.
J. Lstibůrek uvádí řadu srovnání a měření v grafech, mluví např. o souvislosti enzymatické aktivity na teplotě či na intenzitě snůšky (menší snůška = více enzymů např.), o vztazích teploty a HMF, o srovnání faktorů, jež ovlivňují viskozitu medu, o vlivu teploty na proces krystalizace a o tomto procesu podrobně (polyfaktoriální proces, na který má vliv více faktorů, mimochodem např. vytočený med krystalizuje rychleji než med vykapávaný či plástečkový). O vztazích a funkci enzymů, aminokyselin, organických kyselin, tuků, vitaminů ...
Doporučuje, aby se všechny nezbytné operace (např. vyčeření, odstranění nukleačních center, odvzdušnění ...) udělaly pokud možno rychle a najednou, aby se minimalizovaly všechny negativní dopady.
Do toho spadá kromě medometu i pohyb medu v sušičce. Samozřejmě, že je jiný než vtom medometu, ale určité věci jsou srovnatelné, nevím, zda měřitelné ... Měřit lze dobu kontaktu se vzduchem ...
Sušička je nouzové řešení pro minimalizaci rizika, když hrozí krize. Nic proti ní nemám.
Když jsme se na konci PVS ptali přítomných, koho by rádi příště (bude-li příště) slyšeli, padlo právě jméno Ing. Lstibůrka ...
Jiří

Cattus amat piscem, sed non vult tangere flumen ... / Po rybce kočič moc touží, však do vody jít se mu nechce ...
Svobodné rozhodnutí je i přijetí odpovědnosti za slova i činy. Ukrytí jména či kukla přes hlavu jí nikoho nezbaví.
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 30.05.2016 11:15 od Jiří Matl.)
30.05.2016 11:11
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Zdenka Růžičková Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 270
Připojen(a): 23.09.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání

Facebook
Příspěvek: #552
RE: Obsah vody v medu
(30.05.2016 10:10)MartinF napsal(a):  ... Nenechte se rozhodit tím, že zde někteří píší, že vytočili XY kg medu. Mají jiné podmínky, počasí, technologie, zkušenosti..

Děkuji, tohle bude přesně ono, tady včelaři na 39x24 už točí potřetí a taky sbírají roje jeden za druhým. Já je rozšiřovala a zatím bez roje, jenže vidím, že to má tu nevýhodu, že díky velkému prostoru trvá dýl, než med zpracují. Nedělá mi problém počkat. Jen jsem znejistěla, protože jak píšete, všichni okolo už vytáčí...

335 m n.m., 18 včelstev, langstroth 2/3, místní včela
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 30.05.2016 11:25 od Zdenka Růžičková.)
30.05.2016 11:22
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Boris Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 713
Připojen(a): 17.07.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #553
RE: Obsah vody v medu
2 včelstva se mi vyrojily, takže špatně obsedají prostor a tím pádem není med úplně ideální k vytáčení. Mají 2 téměř plné medníky 39x24, ale bojím se, že po tom vyrojení ho špatně dosuší.
Co myslíte, když celý medník (nástavek) dám do jiného silného včelstva, kterému jsem o víkendu vytočil med, aby ho "dodělali", je to dobrý nápad?

Pokud je to dobrý nápad, je nutné včely ometat? Nebo můžu vyměnit medníkové nástavky i se včelama? U přeletáku se to dělá, ne?

7x 39x24. Pardubicko 240 m n. m.
30.05.2016 12:35
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
JAREK255 Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 575
Připojen(a): 02.05.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #554
RE: Obsah vody v medu
Pokud už je část rámku zavíčkovaná je nutno změřit hustotu pod víčky, včely pokud nejsou schopny vytvořit potřebnou teplotu, / kterou jim ne každý včelař umožní / zavíčkují i řídký med. / K pocení vosku je potřeba také teplo/ Po odvíčkování by nastal další problém.
30.05.2016 13:17
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Jiří Matl Pryč
Posting Freak
*****

Příspěvků: 5.862
Připojen(a): 10.11.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

Facebook
Příspěvek: #555
RE: Obsah vody v medu
Mám tu zkušenost, že problém medařův je v tom, že stlačí včely do malého plodiště a pak točí, co vytlačily nahoru. Prsí se vytočenými kily a za chvíli sbírá roje ...
Problém těch, kteří věří na větší plodiště nebo na mednou komoru, je v tom, že je třeba počkat, až to včelky začnou tlačit nahoru, na to je ale potřeba souhra řady příznivých okolností. A trpělivost ...
Je to otázka - řekněme - dosti zásadní...Big Grin V jistých ale ohledech i komická ...Wink
Jiří

Cattus amat piscem, sed non vult tangere flumen ... / Po rybce kočič moc touží, však do vody jít se mu nechce ...
Svobodné rozhodnutí je i přijetí odpovědnosti za slova i činy. Ukrytí jména či kukla přes hlavu jí nikoho nezbaví.
Hlasování: LPS1 (+1), KaJi (+1), Merkuri (+1), Zdenka Růžičková (+1)
30.05.2016 14:59
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
karelretik Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.050
Připojen(a): 14.02.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #556
RE: Obsah vody v medu
(30.05.2016 2:43)Jiří Matl napsal(a):  
(29.05.2016 20:24)jjvcela napsal(a):  Jiří mám tě rád, ale tohle není pravda. .......
Mohlo by se polemizovat pouze při předčasném vytáčení tím, že včely nestihly med obohatit všemi enzymy. Ale odebírám, pokud možno, z většiny zavíčkovaný med, pak ani tento agrument není opodstatněný.
Jasně, Honzo, nevím, jak by se aromatické látky udržely v odpařené odebrané vodě, ale nejsem na toto vzdělán. Vycházím z přednášek Ing. Lstibůrka (vloni v září v Brně na hruschkovské konferenci a letos v březnu na Jarním semináři v Nepomuku), kde mluvil o možnostech a způsobech poškození či degradace medu a jak se jim bránit).
Těžko srovnávat přenášení medu v úlu s vytáčením v medometu nebo s točením medu v sušičce ...
Za podstatné považoval, pokud si pamatuju, řadu faktorů. Včetně samotného vytáčení, kdy kapky medu vysokou rychlostí létají a narážejí na stěny medometu a pak dlouho stékají dolů. Kontakt se vzduchem ... m. j. Něco podobného se děje i při vysoušení s mícháním. Nebo ne?
Těžko měřit něco jako aromatické látky.
Med je výsledkem složité a velice koordinované činnosti včelstva. Není tedy med jako med, závisí na řadě faktorů, včetně zdrojů snůšky.
Dlouhodobé skladování umožňuje pouze vlhkost pod 18%.
Viskozita je ovlivněna hlavně obsahem vody a teplotou.
Při vytáčení jsou důležité dostatečná teplota plástů, vyhřátá medárna a nízká vlhkost vzduchu. Dostatečná teplota v medometu, která m. j. umožní vytáčení na nižší počet otáček, tedy t. zv. šetrné vytáčení, protože vlastně primárně tam med přichází o řadu cenných předností.
Kvalita medometu. Dlouhodobé skladování při co nejnižších teplotách (pod 10°C, bez cizích vůní a pachů, v suchu, dobré uzavření nádob).
Osobně jsem vloni část medu nechával vykapat. Nejsem sommelier, ale i já cítil, že je to něco jiného.
Jen bokem: tentýž med – vytočený – už dávno zkrystalizoval, tenhle vykapaný ne ...
Přizpůsobím tomu svou další praxi. Chci nabízet jen to nejlepší.
Osobně jsem ale problém s vyšším obsahem vody v medu neměl. Jen jsem to podotkl jako poznámku, již jsem chtěl říci. Je na každém, jakou cestu si zvolí. Ano, diskuse o tom by mohla být nekonečná, ale tak to u diskusí bývá ...
Jiří

ahoj jiří, zkusím také oponovat jako Honza....není právě ten pravý med ten který je vysušený? a ne ten, který při létání z medometu a nekonečném stékání po stěně na sebe váže vodu? Já jsem na panu Lstibůrkovi také párkrát byl, ale je to všechno věc názoru...ono jiný med je na šumavě a jiný mezi řepkou....každý musí dělat s tím co má...proto třeba my ve středních čechách máme ten problém s vodou....Já osobně si myslím, že ten med který je v plástech je jiný, než ten který vyteče z medometu a naváže na sebe cestou po stěně vodu....každopádně ale ač nerad, lépe mi tu u mně funguje 2/3 lang než 37x30....je to až o dvě procenta....není to pro mne potěšující, že musím vše vyměnit...ale je to zábava, ne boj o život...

Ted už jen malé langy 2/3....390 m.n.m. kladensko

30.05.2016 17:58
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Viktor Offline
Member
***

Příspěvků: 213
Připojen(a): 17.12.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #557
RE: Obsah vody v medu
Nezkoušel jste někdo med vytočit a znova jim ho tam zakrmit? Jestli to nevysuší? Mám v plánu to vyzkoušet. Nyní co mám osmi rámkový automat, tak to není zase tolik práce.
30.05.2016 18:09
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Jiří Matl Pryč
Posting Freak
*****

Příspěvků: 5.862
Připojen(a): 10.11.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

Facebook
Příspěvek: #558
RE: Obsah vody v medu
Nejlepší med je ten, který udělají včely. To ostatní je pak už jen o tom, abychom jej poškodili co nejméně ... Big Grin
Jiří

Cattus amat piscem, sed non vult tangere flumen ... / Po rybce kočič moc touží, však do vody jít se mu nechce ...
Svobodné rozhodnutí je i přijetí odpovědnosti za slova i činy. Ukrytí jména či kukla přes hlavu jí nikoho nezbaví.
Hlasování:
roslp (+1), LPS1 (+1), Josef Beneš (+1), misan (+1), tom.50 (+1)   Zobrazit vše

30.05.2016 18:09
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
JAREK255 Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 575
Připojen(a): 02.05.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #559
RE: Obsah vody v medu
Jsou zahlceny řídkým nektarem, který nedokáží zpracovat nelze ho odebrat matka je omezována v kladení až dojde k vyrojení anebo zeslábnutí včelstva že je do další snůšky pomalu nepotřebné. Proto je pro mne důležité odebrání zralého medu a uvolnění prostoru. Ještě jsem roj letos neměl ani 2 roky předtím, nástavky nekontroluji pouze někde naleznu vykousaný matečník při odběru medu. 4 bedny 39-24 jsou pro mne dostačující.
30.05.2016 18:51
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Louky Pryč
Posting Freak
*****

Příspěvků: 4.606
Připojen(a): 21.05.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #560
RE: Obsah vody v medu
(30.05.2016 12:35)Boris napsal(a):  2 včelstva se mi vyrojily, takže špatně obsedají prostor a tím pádem není med úplně ideální k vytáčení. Mají 2 téměř plné medníky 39x24, ale bojím se, že po tom vyrojení ho špatně dosuší.
Co myslíte, když celý medník (nástavek) dám do jiného silného včelstva, kterému jsem o víkendu vytočil med, aby ho "dodělali", je to dobrý nápad?

Pokud je to dobrý nápad, je nutné včely ometat? Nebo můžu vyměnit medníkové nástavky i se včelama? U přeletáku se to dělá, ne?

jedny se mi vyrojily a rázem jak nemuseli topit plodu a strat se o něj, tak za týden celej medník zavíčkovanej jak hrom.......tak jsem ho vytočil a ejhle......voda 19.....
Hlasování: Luděk Klinkovský (+1), KaJi (+1)
30.05.2016 20:43
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Pravděpodobně související témata ...
Téma Autor Odpovědí Shlédnutí Poslední příspěvek
  Cena medu Havelka Jan 6.490 4.842.260 15.03.2025 10:15
Poslední příspěvek: VlastaM
  Měření vodivosti medu S-ladek 93 184.694 15.03.2025 8:05
Poslední příspěvek: randy23
  Kvalita medu petrmachac 1.144 1.795.776 01.12.2024 22:58
Poslední příspěvek: Jaro - Vigor
Wink Kolik jste letos vytočili medu? koubin007 2.449 2.754.912 28.11.2024 18:44
Poslední příspěvek: VladaRRTDV8
  Cezení medu Jan Pavlů 164 787.334 11.07.2024 11:56
Poslední příspěvek: indrah
  Prodej medu ze dvora Toma5 114 514.395 28.05.2024 14:14
Poslední příspěvek: panKrbec
  Krystalizace medu Korous 17 96.536 07.02.2024 13:01
Poslední příspěvek: TomasK1
  Skladování medu Jan Pavlů 120 571.162 05.02.2024 20:21
Poslední příspěvek: TomasK1
  Vůně medu Martin Čapek 9 42.534 02.08.2023 1:48
Poslední příspěvek: Dast
  Prodej medu Jan Pavlů 790 1.269.372 20.02.2023 22:10
Poslední příspěvek: Kohout

Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies