Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Styrodurový úl, nástavek, plemenáč
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Jsou lidi co chodí do práce , mají rodinu a musí se rozhodnout jak efektivně využijí to nejužší místo - v mém případě volný čas.

Když vidím cenu kartonové krabice kterou účtují prodejci oddělků, tak se mi moc nezdá vzdálená nečemu co má mnohonásobně vyšší užitnou hodnotu.

A Takové krabice s falcem se docela dobře vozí v autě.

Až budu nezaměstaný, určitě se na to budu dívat jinak a úzké místo zase budou prachy.
Tak už jsou thermoboxy doma! V pátek po obědě objednáno a dnes dopo dorazily poštou.
Zpracováním a hmotností mne velmi mile překvapily, zvláště pak malý a skladný "oplodňáček" Wink, ale oba jsou velmi kvalitní. Velý i malý box mají střechu přesně zapadající do boxu a jak chtěl hlavně KaJi, tady přináším vnitřní rozměry (d, š, v) 52.5 x 32.5 x 30.5 u většího a u menšího potom 21 x 16 x 21.5 cm.
Už mám i promyšlené, jak to jen malinko doupravím a věřím, že se v tom včelky budou mít dobře při rozchovávání oddělků, kamarád ten menší vyzkouší coby oplodňáček.
Zcela určitě (ale to je samozřejmé i domácí výroby) bude třeba venkovní nátěr a zabezpečení střechy.
Jakmile upravím, dám sem další aktuální fota Wink
Pokud by měl někdo zájem, piště mi na moji adresu veber.jan@gmail.com, pokusím se při společné objednávce domluvit trošku zajímavější cenu.
Honza
Hlavně jsem zvědavý jak půjde víko odtrhnout po zatmelení. V doma lepeném plemenáči to řeším položením fólie mezi strůpek a plemenáč. Ta se díky své pružnosti dá postupně odtrhnout. Tady to zvlášť po delší době může být zajímavé.
Pro Roslp
Ahoj, vzhledem k výšce thermoboxu cca 30 cm a mé rámkové míře 39x24 cm dám nahoru nad rámky buď stropní krmítko a nebo prostě překližkový strůpek popřípadě strůpkovou folii a lehké uteplení, víko zůstane propolisu nedotknutelné. Zároveň je možno pro oddělek snadno vyřešit krmení ve sklenicích, jak doporučuje pan ing.Pešek na dně plemenáče na latičkách a nikde nebude nic překážet. Ani nebude třeba rušit oddělek při výměně sklenic. Vše tak do týdne dopřipravím a dám to sem...
Jakou barvu by jste doporučovali na venkovní nátěr? Tmavou nebo světlejší? (kvůli přehřívání) Děkuji a těším se opět na vaše reakce. Shy
Honza
umístění očka už jsem díky přátelům tady z VF vyřešil, zítra hurá do úprav! Wink
Tak už mám hotovej vnitřek plemenače!! Wink
Je to na rozměr 39 x 24 - vejde se v poho 8 rámků(!) (dole v podmetu je místa!! klidne by tam mohl být i 39 x 27.5 ) a vzadu je ještě krmná komůrka na 2 litrové flašky od mlíka , jak popisuje to krmení kdosi na fóru. Důležité je, že nebudu muset otevírat oddělek při krmení, max. těch pár včelek kolem flašky. Zítra natřu (minimalne dva až tri nátěry, přes víko jsem udělal ještě jednu bytelnější stříšku a bude klid.. Ještě ze spodu dám dvě latičky jako nohy, aby to nesedělo přímo na tom polystyrenu, navíc se to krásně zpevní dole ve dně a vlastně do dna ještě dvě ventilačky z truhlářskejch "vzdušníků" (viz foto). A můžou se včelky nastěhovat!!

Honza
Ucelený článeček jsem přesunul ještě k nám na webík o včeličkách Rolleyes
Honza
(10.12.2010 19:57)Míra.P napsal(a): [ -> ]Dobře, můžu dodat Honzovi potřebná data. Stavím ale plemenáče vždy s odnímatelným dnem, takže je to vlastně takovej poloviční nástavkovej úlek. Smile Dělám tam, stejně jako u nástavků, dřevěnej rám nahoře i dole pro zpevnění a delší životnost. Jestli to ale chcete dělat bez něj, není problém. Na jakou vejšku rámku? Nebo je to jedno? Já mám 44,8x18 tedy 3/4 Langa.
Tady je pár letmých nákresů http://pupek73.blog.cz/0812/rozmery-nast...-styroduru
Na první fotce vlevo jsou rozměry na ten plemenáč. 16,5 je vejška desek + dva rámy každý po 2 cm, takže je tam i rezerva. Stačila by deska i o vejšce 15 cm + 4 cm oba rámy a jsme na 19 cm - 1 cm drážka pro ouško a je to 18 cm. To je ale hodně knop a tak raději udělám trošku vyšší. Přidat třeba ještě těch 5 mm.

prosím jak se takový styrodur desinfikuje? já nástavky ze dřeva opaluji....
Karel, koľko sezón včeláriš a ďalšia atázka, mal si na včelnici zistený mor včelieho plodu? Píšeš, že nadstavky z dreva "opaluješ", je naozaj okolo Teba taká zlá zdravotná situácia, že to musíš robiť alebo je to len prevencia?
Pýtam sa preto, že ja som svoje nadstavky a nemám ich málo ešte za 28 rokov, neošetril som ich ani raz a nezistil som, že by som to musel robiť, včely sa v nich cítia dobre. Ale to je vec názoru alebo to robíš pod tlakom komentárov, ktoré tu čítaš?
mě přišlo normální nástavky před vložením do úlu vyčistit a vydesinfikovat....vy to neděláte??? Surprised
Já také považuji opalování nastavků za zbytečné... Plocha je to relativně malá ve srovnání s plochou všech rámečků, souší, takže je to i logický nesmysl. Pokud se nevyhazují souše, tak je to úplně jasné: plocha buněk je neporovnatelně větší než plocha nástavků. Včely si to dokáží vydesinfikovat samy mnohem účinněji.
Ne, nechávám je jen venku na větru, dešti,mrazu a slunci. Pokud to nějaké bakterie pčežijí, takjsou zdravé a otužilé.

Jaké bakterie by tam měly být aby se to muselo opalovat a bylo to účinné a nikoli jen psychologické? Tedy aby to mělo efekt sterilzace.
(24.06.2013 19:23)karelretik napsal(a): [ -> ]mě přišlo normální nástavky před vložením do úlu vyčistit a vydesinfikovat....vy to neděláte??? Surprised

Možno došlo k nedoruzumeniu, myslel so že opaľuješ ohňom bežne používané nadstavky, možno ba som ich očistil od propolisu, ale vypaľovať a dezinfikovať npr. SAVOM, to by som nerobil a úle po vyradení pre MVP, by som nekupoval.
tak to asi dělám zbytečně...ale jak loni tak i letos jsem nástavky a dna před tím než jsem je vložil do úlu vypálil letlampou (ne savem a pod.....jen plamenem)...asi opravdu psychologický moment...mám rád všechno v čistotě...ale asi když bych toho jednou měl víc, třeba to stíhat nebudu...ale přišlo mi to naprosto nrmální....proto i moje otázka....
Tak neošetřený extrudovaný polystyren XPS 30 dokáží celkem rychle vykousat.
Asi jim bylo očko malé Smile
Co je zajímavé, že vykousaly stěny pod voskovou stavbou na bocích nástavku. Mám tam zbytečně moc velkou manipulační mezeru a tak to některé začaly prostavovat voskem.

[attachment=2091] [attachment=2092] [attachment=2093] [attachment=2094] [attachment=2095]
Koukám ,že máš plemenáč jak od Petra Ž., zkoušel jsem ze vnitř vyložit sololitem a po dvouch měsících je dobré, akorát na vrch musím dát fólii a domyslet uzavírání. Sololit se kupuje v Bauhausu, protože stojí rozumě (54Kč/m2), nařežou jej na míru a počítají poze čistou cenu na metr.
A lepíš to dovnitř D4?
Prostě v plemenáči mají snahu se rozšiřovat a koušou i dřevo, pokud je někde nějaká skulina.

Styrodur 300 je vlastně nejměkší běžný styrodur . Já mám plemenáče z EPS 150 (to číslo je pevnost) a někde kde chtějí koušou a jinde ani do měkoty ne.

Ovšem já jsem to tušil a při lepení trubky do oček jsem vymazával okolí hlavně zevnitř lepidlem. A hodně udělá barva. Ale když chtějí tak si cetu udělají. Když ne u očka tak v rohu.

Ovšem u tohoto raženého bych nakoupil fasádní perlinku (metr asi za 25) - nebo bych si sehnal zbytky od fasádníků - a nastěrkoval bych to fasádní stěrkou. To se mi kdysi osvědčilo u EPS 75. Proti včelám.
Ovšem zvenčí jsem měl obložení a to se osvědčilo tehdy jako perfektní mraveniště.
A v mých podmínkách jakákoli dutina - tedy i SOlolit + PS = mravenci.
Petře, už jsem to chtěl kupovat a zase nic Wink tak, který je nejlepší, aby to nevykousaly a samozřejmě cenově dostupný
Kup si nějaký levný a k tomu latexovou barvu na vnitřek plemenáčku (80 kč). První nátěr řádně nařeď a zapusť do styroduru (je pórovitý, jde to dobře). Opakuj dokud neuznáš, že je pevnost dostatečná. Já jsem natíral celkem 3x válečkem.
Pokud bude zájem, zítra nafotím. MF
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Referenční URL's