Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Metoda chovu trubců - Metoda LBV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
... diki, rozumiem, čiže aj u vás bol "rojový" rok (teda včelstvá boli extrémne rýchlo v sile) a aj metóda LBV je na niečo citlivá, ja už som začínal mať komplexy...Wink
rozhodol som sa ale, že narok nebudem uplatňovať LBV na všetkých rodinách, pretože tento rok som stavebné/trúdie rámiky (z "lenivosti" robiť iné protirojové opatrenia) napchal všade a potom mi chýbala "porovnávacia" vzorka
..na jar mávame pravidelne rýchly rozvoj a aj výborné znášky,rok bol extrémne rojivý z pohľadu že včely s tým neprestávali ku konci mája ako sme zvyknutí,ale blbli aj celý jún a niektoré ešte aj v júli..
gusto ale čím to bolo, že tá rojová nálada neprestávala, bol ten rok niečim zvláštny?
..ako som spomenul vyššie,príroda má viac rozumu ako my,môžme sa len snažiť pochopiť čo nám naznačuje..šípil som niečo zatým,ukazuje sa dosť klieštika a budú asi aj väčšie úhyny u nás čo sa pýtam včelárov na stav u nich..a podľa toho čo pozorujem by mohla zima prísť skôr ako po minulé roky..všetko je akosi skôr,napr aj stav ôs je dnes taký,aký zvyknem pozorovať až ku koncu 9.mesiaca..niečo je iné ako posledné roky,tak čakáme čo sa z toho vykľuje..
Takto vyčistené LBV-SR som odstránil z priestoru pod plodiskom pred kŕmením. Suché, čisté, pred presunom dolu už boli na okrajoch plodiska, bez plodu, či len reziduá, zásoby a peľ.
Používal som dva druhy SR. Uzavretý rámik a rámik bez spodnej latky, vyrobený z nízkeho rámika predĺžením bočnej latky na výšku rámika tenkými latkami asi 3-4x10 mm. Rozdiel vo veľkosti plástovej plochy je evidentný už na prvý pohľad. Obojstranne ide o 3 dm2 väčšiu plástovú plochu na SR rámiku bez dolnej latky. Zaujímavé zistenie bolo, že ani jeden takýto SR nepristavali ku horným latkám podložených rámikov. Čiže víťaz je jasný. Ak som bočnú latku nízkeho rámika nepredĺžil, tak sa stávalo, že voľnú stavbu prichytili k stene úľa a to bol tiež jav nežiadúci. Hádam skúsim, či by nestačili 2 takéto rámiky....
[Obrázky: DSC02777.jpg]
je to aj o línii včiel..pradedkám stačili bohato aj 2 stavebné tohoto rozmeru..
daniel

Ty vaše tenké latičky mi připomněly video z Ruska či Ukrajiny. Dlouhé a podrobné video. měli tam malé rámečky, NN systém, odhadem tak 35x13. Mělo to jen horní loučku a místo bočních a spodní bylo U z drátu, řekl bych tak 5 mm. Jak to drželo v té horní loučce jsme z videa nezjistil. Nástavky měly něco jako hřebeny a tím byla poloha rámku daná a zdálo se mi, že stěny nástavku zevnitř byly zvláštně vyfrézované, prostě proti boční loučce = drátu mířil jakýsi kýl. Neumím to popsat. Líbilo se mi to. Na dalším videu je chlap jak odvíčkovává tyhle rámečky jedním tahem v něčem, co vypadalo jako krouhačka na zelí. Asi 8 těchto rámečků upnul do podivného držáku a celý ten komplet vkládal do medometu, ten byl myslím na 4 tyhle bloky. Rámky byly v medometu horní loučkou ke stěně bubnu.

To jsem odbočil. Zkuste si to video najít (já to neumím) a místo tenkých latěk byste mohl dávat ty dráty. Možná hloupý nápad, ale mě se to motá v hlavě furt. Kdyby byl drát z antikora, byl by rámek navěky, měnila by se nanejvýš horní loučka (a proč vlastně). Ale asi by to bylo moc drahé...
alpský úľ,alpine bee hive,videá boli z ruska"alpinskij"..ale už mi ich nechce youtube prehrať.. teda keď myslíme to isté...
[Obrázky: image.jpg]

[Obrázky: image.jpg]
Díky, to je ono!! To, co jsem viděl já byly pouze nízké a nástavky byly natřené stříbřenkou. Všechny, to mě upoutalo hodně. No a to uchycení v horní loučce je chytré, účko funguje jako péro, po stlačení se dá loučka sundat. Myslel jsem, že to vymysleli ti Rusové.

Máte s tím nějakou zkušenost?

Našel jsem to -
Tome, ten drát je průměr 3mm nerez a je tam jen nasunut (vlisován) do vyvrtaného otvoru, taky se na to chystám do medníků 39x15 toto řešení, drát nerez 3mm není žádná drahota, myslím, že do 100Kč/kg což je nějakých 18m, tedy 6x3m.
PS: mrknul jsem na konec videa a on je tam jen natlučen (patrně) bez předvrtání do dřeva (od cca 41min.)
(05.09.2016 21:56)gusto napsal(a): [ -> ]je to aj o línii včiel..pradedkám ...
gusto a nebolo aj to nerojenie začiatkom roka skôr záležitosťou matiek (línia praded...) ako "pomoc" LBV Cool
..ja mám z nich už len jednu f3 ku..takže nie..kde som nedal stavebné tak tam sa to rojilo velmi ochotne Wink
(06.09.2016 9:13)Tini napsal(a): [ -> ]Tome, ten drát je průměr 3mm nerez a je tam jen nasunut (vlisován) do vyvrtaného otvoru, taky se na to chystám do medníků 39x15 toto řešení, drát nerez 3mm není žádná drahota, myslím, že do 100Kč/kg což je nějakých 18m, tedy 6x3m.
PS: mrknul jsem na konec videa a on je tam jen natlučen (patrně) bez předvrtání do dřeva (od cca 41min.)
Vyzerá to dobre.
http://www.kondor.cz/tyc-kruh-nerez-3mm/d-78484/
http://www.nerezmaterial.cz/tyc-kruhova-...delka-4000
(06.09.2016 9:13)Tini napsal(a): [ -> ]Tome, ten drát je průměr 3mm nerez a je tam jen nasunut (vlisován) do vyvrtaného otvoru, taky se na to chystám do medníků 39x15 toto řešení, drát nerez 3mm není žádná drahota, myslím, že do 100Kč/kg což je nějakých 18m, tedy 6x3m.
PS: mrknul jsem na konec videa a on je tam jen natlučen (patrně) bez předvrtání do dřeva (od cca 41min.)

Díky moc.
Mě se líbí řešení dle příspěvku 188.
Jj, jen je pracnější a patrně oni sami přišli na to, že jednoduché řešení stačí. V jednoduchosti je síla, začal bych tím jednoduchým a pokud by byl problém, řešil bych západkově, jak je na obrázku. V každém případě je dobré zkoušet, dokud vymýšlíme, tak žijeme a o to jde Smile
Jestli vás dobře chápu, drát by byl jen vetknutý do horní loučky a neby by nijak zajištěný? Vlastní vahou by měl možnost vypadnout? Asi zapomínáte, že dřevo je materiál živý. Když to nalisujete a bude to držet, tak to v úle popraská a uvolní se a nebo naopak vyschne a zase vypadne. Navíc třeba jáá otřepávám včely tak, že s rámkem trhnu velmi silně dolů a malíkovými stranami obou rukou silně uhodím o okraj nástavku. V tu chvíli by "loučky" vylítly z horní loučky. Nic pro mě.

V zásadě jsem pro jednoduchá řešení, ale všechno má svou mez použitelnosti. Nebo jinak, pod určitou hranici technického řešení nelze zajít.
Předpokládám, že to všechno spojí plást a sám to chci předvrtávat (menší průměr) a dát i na lepidlo. Ať se daří
T.
Můj táta vždy říkával: "jsi li informován, jsi ozbrojen a dál je to jen na tobě"

Tak zkuste a pak se pochlubte. Na obrázku vidíte zřetelně, že většina rámků k tomu drátu není pevně přistavěná. Může to být elektrovodivostí či vedením magnetických siločar, může jim něco smrdět v tom antikoru, určitě kov vede teplo jinak než dřevo. To všechno a i to, co nás ani nenapadá můžou být faktory, které to ovlivní.

Když tak o tom přemýšlím, zůstanu u dřeva, definitivně, přířezy si umím nadělat, mám z čeho a baví mě to, mám je obroušené, luxusní, většinu z olše a ani za ty ze smrku se nemusím stydět. A vím jistě, že fungují a fungovat budou za všech okolností.

V jiném vláknu napíšu svoje zkušenosti s náhradou drátkování, to je to, co je na včelařině zdlouhavé a protivné.
"Kašlite" na železo. U mňa s tými tenkými a úzkymi bočnými predĺženiami z dreva išlo len o menšiu improvizáciu, pretože nízkych rámikov mám nazvyš. Splnila svoj účel. Dosť na tom, že sa mi takéto SR osvedčili, naviac, ako som uviedol, ešte zväčšili plochu plástu, čo nakoniec spôsobí, že tretí rámik možno ani nebude treba.
daniel,a bez toho predlženia by to ako dopadlo? ja čo mám skúsenosti,tak po zavesení nízkeho rámika mi ho vystavali až pokial sa im dalo,ale tú vystavanú časť prakticky nikdy nepristavali o stenu,vždy sa to dalo vybrať..
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Referenční URL's