Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Metoda chovu trubců - Metoda LBV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Moc děkuju.
(31.05.2015 10:44)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]
Josef K napsal(a):Jenomže, když je všechen trubčí plod, třeba během pěti dní zavíčkován, tak už včely trubčí larvy krmit nemohou a opět vzniká přebytek krmné kašičky nebo se pletu?
To by se musel trubčí plod odvíčkovat a zlikvidovat, aby matka rámek znovu zakladla a plnil tak účel.
Funguje to vůbec tak nebo mi něco uniká?

Existuje teorie, že vylíhlí trubci tvoří jakousi genetickou osobní gardu matky.
V úlu totiž panuje genetické napětí, protože dělnice mají v sobě pouze polovinu genů z matky, druhou pak od trubců, se kterými se matka spářila.
Jakmile je dělnic tolik, že na ně feromonová síla matky nestačí, je tendence k rojení.
Trubci v sobě mají pouze geny matky a proto posilují její nadvládu.
Tolik teorie. Snažil jsem se to napsat zjednodušeně, proto prosím, abych případnými znalci genetiky nebyl chytán za slovíčka.

Tomuto javu sa hovorí,že za rojenie môže "sebecký gén"...
Jedna věc mě v metodě LBV mate. Proč včely postaví na stavebních rámcích tolik trubčiny, když můžou stejně dobře vystavět dělničinu a zachovat rovnováhu mezi energií připadající na šíření kopií každého genu skrze biomasu samčí i samičí, tedy poměr biomas 3:1 a zároveň si zachovat možnost rojení, které jim je přirozené? Děkuji za názory.
Prečo postavia toľko trubčiny? To vedia len ony,lebo keby zachovali rovnováhu,nedošlo by k rojeniu,ktoré je im, /vďaka tej nerovnováhe/ prirodzené.
Načo sa trápiš z LBV??? Prejdi na volnú stavbu a máš vystarané!
Netreba prechádzať na voľnú stavbu,kto nechce,treba vyhovieť včelám a dať im toľko SR,koľko si "žiadajú".
Ja mám v každom NN dva a vkaždom B-éčku jeden,ak žiadajú tak im ešte pridám.Nikdy to nie je na úkor medu,ako tvrdia starí harcovníci.Keď som začal chovať matky,chcem mať "pretlak" svojich trúdov na včelnici i v regióne.Preto dávam stavať,koľko sa im ráči.
Predtým som trúdovinu vyrezával a včelstvá vyzerali,ako by im niečo chýbalo a on im chýbal spoločenský pud,ktorý bol potláčaný vyrezávaním trúdoviny.
Odvtedy-je to už dobrých desať rokov- ako to robím takto ,je aj viac medu.
Ani klieštika nebadám,žeby som mal viac.Treba ale v priebehu roka aj správne ošetrovať.
A to metóda LBV ešte nebola na svete.
Lenže pri voľnej stavbe odpadá prácnosť z odkladaním nádstavkov a vyberaním už zastavaných rámikov a vkladaním prázdnych SR.
Je tam toho...A na zimu trúdie plásty nevyberáš?
Já SR z nástavků nevyndavám. Mají dva na plodiště. Při rotaci na jaře se celý nástavek i se SR normálně stane medníkem. A při rozšiřování plodiště o mezistěny zase dostanou dva nové. Dřív jsem je chtěl po slunovratu z plodišť vyndavat, ale už mám 30 včelstev a v tu dobu mám i jiné rodinné starosti, prostě je to hodně neproduktivního času.
(12.08.2015 12:27)Jožko58 napsal(a): [ -> ]Je tam toho...A na zimu trúdie plásty nevyberáš?

Ukáž mi v prírode jedno včelstvo, z ktorého včely vyhadzujú trúdie plásty!
(11.08.2015 23:14)Jožko58 napsal(a): [ -> ]Prečo postavia toľko trubčiny? To vedia len ony,lebo keby zachovali rovnováhu,nedošlo by k rojeniu,ktoré je im, /vďaka tej nerovnováhe/ prirodzené.

Jeden z nás chápe LBV špatně, podle mě je genetická rovnováha poměr 3:1 biomas dělnic a trubců, při tomto stavu se včely přirozeně rojí. Naopak při nerovnováze, kterou se v LBV snažíme vyvolat vkládáním stavebních rámků, se nemají včelstva dostatek reprodukční energie k rojení. Pokud mám pravdu já, tak stále zůstává otázka proč nevystaví do stavebních rámků právě tolik dělničiny a trubčiny, aby byl zachován poměr biomas 3:1 a měli možnost se vyrojit. Pokud to chápu špatně já, tak prosím o vysvětlení.
Děkuji za odpovědi.
Proč? Už jsem to napsal nemají manažerky a plánování a - dopravní zpoždění - termín z regulace.

Mezi stavbou a trubcem v úlu je víc jak 3 týdny zpoždění a nepřirozená situace na jaře kde jsou jen plásty s dělničinou na MS a náhle možnost samoregulace, tedy zapnutí regulace v silné nerovnováze, tedy skoková změna způsobí silné přehoupnutí systému.

Kdyby měly trubčinu různě po plástech od zimy, tak si samy zvolí čas na její zakladení a ani ji nemusí stavět. A až budou stavět, bude trubců plný úl a budou stavět trubčinu spíš podle polohy stavby a doby stavby.
Katedra měření a regulace? Cool
dobrá děkuji za osvětlení
Já LBV používám od samého začátku a max spokojenost a to i přes to, že u DS je to slušná komplikace. Hned od začátku mě na vysvětlení př. Linharta pár věcí vadilo, ostatně nebyl jsem sám a výměna názorů z Ing Kašparem je dostatečně známá. V první řadě když odchováme stejné množství trubců nad plodištěm, včely se běžně rojí. Když ponecháme vystavěnou trubčinu v plodišti další rok, včely se rojí! Takže to nejspíš o trubcích zas tak moc nebude. Pak to nebude ani o sobeckém genu a je potřeba vysvětlení hledat jinde! Já pro sebe jsem nalezl vysvětlení v dutinách vysoko nad zemí v korunách stromů kde to už funguje miliony let. A právě tohle je potřeba nachlup přesně stáhnout do našich nástavkových úlů a pak je to téměř na 100%. Prostě když se moc spěchá s prezentací výsledků tak se to uspěchá! Zdraví R. S.
Metoda Zebrování dle Wrighta to podle mne vysvětluje nejlépe - tohl je s ní souladu - díry v plodišti = stavební rámky je vytvoření situace kdy včely nemají hotovo- splněný plán a naruší to jejich přípravu na "LET".
Jen si nemůžu pomoci, na to by mohl odpovědět př. Linhart, zda jeho metoda není náhodu o tom, že se tam dávají již vystavěné trubčí rámky, aby včely neměly na vybranou. Tak jsem to kdysi z toho textu ve Včelařství pochopil, že se to prakticky provádí.
Nejak mi to nie je dosť jasné. V dutinách vysoko nad zemou, v korunách stromov to už funguje miliony rokov. Píšete o LBV ?
(12.08.2015 20:06)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Já LBV používám od samého začátku a ..... je to téměř na 100%.
Rudo a funguje LBV proti rojeniu aj v tomto roku, teda 2016???
Mě nefunguje nikdy, myslím, že je to nesmysl. Mám dva vysoké stavební rámky s trubčinou v plodišti a 6 i víc (věčně nemám dost nízkých souší) nízkých stavebních trubčáků v NN pod plodištěm = v polštáři a rojit se mi některá vč chtějí každý rok!
Leda že by to bylo jak říká KaJi, že by se jim vnutila hotová trubčina. To jsem nezkoušel.

Víte, co fungovalo dokonale? Na 99%? Když bylo vidět okýnky do univerzálů a pravidelně se vyřezávaly stavební rámky s trubčinou. Dokud včely stavěly a matka zakládala trubčinu, vč se s jistotu na 99% nevyrojilo a nebylo třeba rozebírat celý úl. Pro neznalé: univerzál byl úl, který byl vrchem přístupný jako třeba nástavkový (stropovák), ale byl přístupný i zadem, měl okénko a kdo chtěl, mohl v něm pracovat jako v zadováku (zadovák = třeba Budečák). Na med měl už normální tenkostěnné nástavky (některé univerzály měly izolované supertěžké medníky).
Okýnko šlo snadno vyndat, vyříznout stavebňák a zavřít, vše za asi 3-4 minuty. Druhý den bylo jasné, kde mají choutky na sex. Kontrola trvala minutu a byla jistota, rozebírala se jen ta vč, která nezačala po vyříznutí SR stavět. Teď je to sázka do loterie...
No, musím se přidat, že mě také LBV nikdy moc nefungovala. Nicméně u mně není zcela jisté, zda jsem to nějak celé nezmršil sám.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Referenční URL's