Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Spotřeba zásob
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Spotřeba zásob:
podletí...Big Grin
podzim...Smile
zima...Sad
předjaří...Dodgy
jaro....Surprised
...poslední dobou se ve větší míře objevují "zimomřivá včelstva", jejich typickým poznávazím znakem je úhyn bez zásob...Dodgy
....dalším průvodním znakem je lakomý včelař, také známý jako skrblík či držgrešle, dnes se mu moderně říhá "ekonomický manažer".....jó kdepak asi zůstali dobří hospodáři... už asi vymřeli ....Cool

...to zase půjdou oddělky na dračku a s nimi i šíření nemocí...Confused

...a jedna pozitivní zpráva...zima už dorazila, teď aby vydržela do jara...Big Grin
Od půlky října včelstva na váze hlásí. Kmenová včelstva zimování v 5NN na medu minus 7,2 resp. Minus 7,0kg. Oddelek na invertu minus 3,5 kg. Podle teplot na teploměrech ještě neploduji.
Jiří mě už plodujou v polystyrenech všichni Smile
Ono to plodovani teď je možná kontraproduktivní kratkoveke vcely teď narozené se doziji konce dubna a starost o plod zkrátí život dlouhovekym. Jediným kdo na tom vydělá je roztoc.
Tohle vidim jinak, to že bude víc roztoče to je jasné, ale síla včelstev bude na první snůšku větší a o to tu jde. Nemyslim si, že by tyhle včely žily jen do dubna. Nebudou mít teda zase tolik práce, aby se tak rychle upracovaly.
A viděl jsi plod? Předloni jsem 8.3. Měl první kolečka vylihly ale teď je jiná zima . Ta spotřeba mne zaujala .
Ve středu jsem rozebral oddělek, který zimoval na 9R 39x24 a byla tam zajímavá situace. Na jednom rámku (druhý z kraje) bylo cca 2dm2 zavíčkovaného a zachlazeného plodu. Hrozen včel, už ale byl na druhé straně nástavku a pod rámkem se zavíčkovaným plodem hodně mrtvolek. Na novém místě už byl plod starý cca 7 dní.
Bylo pozitivní vidět, že se včely dokázaly přesunout i od plodu, když jim došly zásoby.
Druhý stejně silný oddělek, ale s jinou linii matky o plodování myslím ještě ani neuvažuje Smile
Obě linie mají jinou strategii na roztoče. Ty první je chytají do plodové pasti a pak zmrazí, ty druhé se je snaží utahat dlouhou plodovou pauzou Smile
U mě to vychází na 5kg od půlky listopadu.
Já mám mínus 2,1 kg od 1 ledna zimovaná na 2 VN 39x24
(18.02.2017 8:49)jirka.marx napsal(a): [ -> ]A viděl jsi plod? Předloni jsem 8.3. Měl první kolečka vylihly ale teď je jiná zima . Ta spotřeba mne zaujala .

Jedny jsem právě pokusně rozebíral, protože netopily a zjsitil jsem, že nemají žádnej pyl, tak jsem jim dodal rámek pylu a našel jsem tam asi 3 bunky už zavíčkovanýho plodu.
Zdravím vás! Mám každý rok dilema - tady čtu, že za zimu dosud odešlo 10 -15 kg zásob. Tak poctivě krmím hned po vytočení v červenci 9 kg cukru, koncem srpna dalších 9 kg s tím, že jim nenechávám ve vrchním nástavku - medníku - téměř nic (medovice buď je, nebo je sucho).
Pak na jaře zjišťuji, že vrch je nacpaný zásobami, plodují ve středu a v "polštáři" je plno pylu. To je vše u r.m. 39x24.
Na podzim je tato sestava nacpaná včelami, nechci je vyhánět srážením na dva nástavky. vezmu starý polštář a nechám medník.
Dnes jsem projel většinu a opět stejné - prohodil jsem "plod pod strop" u těch, které neplodují nahoře. Letošní úl na váze ukázal od září do dneška úbytek 6 kg a jsou na šesti zaplodovaných rámcích a přenášely si zásoby zvrchu.
Teď ta moje neznalost, která myslím jako vždy způsobí při řepkové snůšce vyrojení silnějších včelstev, i když jsou na pěti nástavcích a do medníků přetahuji tak 8 rámků plodu. Kolik a kde by mělo po zimě zůstat zásob? Píše se, že pod 5 kg způsobí omezení plodování. Jeden rámek má cca 2 kg a tak by mělo stačit 5 rámků. A teď babo raď - většina zásob má ve volných buňkách nacpanou vodu. Když je odeberu a uložím - zplesniví. Cpát je do "polštáře - tak tam asi taky, navíc tam by měla být rezerva na nárazovou snůšku čehokoliv (alespoň si to myslím). Přesypat jim to dřív, než to zavodní, je asi taky blbost. Máte radu jak z toho ven? Díky, B
(27.03.2017 18:52)Bonáček napsal(a): [ -> ]většina zásob má ve volných buňkách nacpanou vodu.
Zaujímavý termín.

Až nato, že ide o sviežu donesenú sladinu.
Cukrové zásoby patria dole v úli ako železná rezerva a preto aby si ich nevytočil namiesto medu.
Včely nosí sladinu, z napáječek poslední dva dny zmizely.
A z čeho nosí? Tobě už kvetou vrby? U mě ještě moc nekvetou.
V severní výspě, Lužické hory začal přínos včera a vrby rychle rozkvétají. Dnes dusno, jezdí jak fretky.
okr.RK cca týden.. pod stromama to hučí, radost poslouchat. Smile

[Obrázky: IMAG0157.jpg]
Znaska v plnom prude, nasadzujem medniky, pribuda tak 2 kg denne.Cool
U nás teprv rozkvétají jívy a devětsily, vrby ještě vůbec. V pondělí ráno -4,5C°. Přínos pylu začíná, nektar vůbec. Včelstva stále žijí jen z podletního cukru.
(27.03.2017 18:52)Bonáček napsal(a): [ -> ]Zdravím vás! Mám každý rok dilema -..........
Máte radu jak z toho ven? Díky, B

Nástavek s cukernými zásobami přehodit dolu na dno.
V žádném případě nezužovat (to je zadělání na předčasné vyrojení)
Pokud jsou včelstva silná, je možné rozšířit dle místních podmínek (teplo, snůška, ochota včelstev, atd...) soušemi, nebo i rovnou mezistěnami (st. rámky).
Jestliže včely obsedají již stávající prostor 3 VN, není co řešit a okamžitě rozšířit.

V podstatě není nutno ze vč. cokoli odebírat a uskladňovat jinde, vč. nevadí, když mají nástavek navíc (umístěný dole, nebo nahoře nad mezidnem).
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Referenční URL's