Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Spotřeba zásob
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
zaujal mne názor Quida Sklenara - včely musí umět hospodařit se zásobami... pro něj to znamenalo, že se musely umět i zásobit na zimu, tedy nanosit si med... který jim pravda sebral a nahradil cukrem...
slabochy netrpěl a masařky asi taky ne ... když to všechno proplodují a ještě jim nestačí nyní, co potom na jaře ?
takže můj bonmůtek zní: střední včelstvíčko, cukru maličko Wink
Tak jedno minivčelstvíčko uhynulo hladem. Málo prostoru na zásoby. Nakrmeno hezky. ale hodně včel málo prostoru. Byl to jen pokus. Takže -1 Smile
Zděndo, v oplodňáčku se prostě zimovat nedá....Wink
Milane nemohu souhlasit. Da se zimovat. Zimuji na 4 pul rámcích Adamcovy míry, a ok. jenom Je nutné v průběhu zimy doplnit zásoby rámkem se zavíčkovanými zásoby. Do takového ulečku je nutné doplnit(vyměnit) postupně dva pul rámky.
Každý rok chovám dvě záložní matky na 6 rámcích 39.24 v teplodržných plemenáčích krmení dodávám již zpracované od kmenových včelstev, rámky vyndané pro ošetření, nebo medné nechané na jaro a není problém přisunout rámek k hroznu i za mrazů.
(21.11.2015 22:01)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Milane nemohu souhlasit. Da se zimovat. Zimuji na 4 pul rámcích Adamcovy míry, a ok. jenom Je nutné v průběhu zimy doplnit zásoby rámkem se zavíčkovanými zásoby. Do takového ulečku je nutné doplnit(vyměnit) postupně dva pul rámky.

Ano Jindro, ale to se bavíš o výšce 24cm...už letos na těch poloramkách o výšce 17cm mám obavu, že to bude malý... a co teprve na ještě menších plástech v oplodňáčku....Dodgy Když jsem je kontroloval, nad zbytky plodu byl věneček zásob asi 3 cm.....a to je dost málo.Proto sem jim dodal med ještě v listopadu. A možná jim to krmítko nechám nasazený celou zimu.
V loni jsem zimoval třírámek ve styroduru a v prosinci jsem musel dodat rámek se zásobama na místo prostředního plástu, jinak by to nedaly. Malý včelstvíčko se prostě špatně přesunuje za zásobama....takže předpokládám, že pokud takové včelstvíčko obsedající 4 uličky na r.m.20x17 se mi do strany, na plný plást, nešoupne a pokud nemá zásoby "nad hlavou" nemá šanci...
Je závislost obsazenosti ulečku, velikosti ulku, Početnosti zásobních uložených rámků. A také sile utepleni úlku. 20x 17 není o mnoho menši než naše 19,5 x 24cm. Přezimuji na takových rámcích nejednu zimu a jde to , Je to o zkušenostech a metodice chovu. Velikost ulku je důležitá, pokud je dostatečná, můžeme v průběhu zimy vyměnit prázdny rámek za plny a včely se klidně na něj přesunou. DOSTATEČNÉ OBSAZENÍ ÚLKU.!!!!!!!!

Neskrývám že i u nás docházi u dvou ulečku zásoby a musel jsem u nich doplnit zásoby, A toho jsem použil na zjišťovaní co bude pro včelky ideální. Zkoušel jsem Medocukr, Apifondu od Marxe(tím to děkuji za poskytnutí) a ztekucený med.
(21.11.2015 21:09)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Zděndo, v oplodňáčku se prostě zimovat nedá....Wink

Přesně tak. Ale překvapilo mě, kolik včel sem vysypal.
V miniulku je to se zasobama takyblbe. založni plny plast nemam. Zkusim jim asi prostě otočit flašku s medem. Ach ty pokusy .-D
Ahoj Zdenku,

vcelek je mi lito, ale vezmi to tak, ze nebyt takovych, jako jsi Ty, nevedelo by se, ze to mozna nejde Wink! Vtip samozrejme!! A tesim se navidenou! Apropo, ochutnal jsem vynikajiciiii medove vino! Wink
Úl na váze po zakrmení 18 kg cukru, dokrmeno 10.9. Pohyb minimální do dneška, a včely jsou na 7 uličkách hlavně ve středním nástavku 39x24. Stav 18.9. - 69 kg, 1.10. - 68 kg a od té doby váha stojí. Už loni jsem koukal, že váha padá až po oteplení, ale nijak rychle. Ještě minulý týden nosily pyl, ale nelezl jsem do nich, zda plodují (to by asi váha padala víc, ne?). Ještě že se už ochladilo, B.
Tak po ďalšom mesiaci ...

Spotreba od 8.11.2015 do 6.12.2015

1. Včelstvo 2,5 NN ..................... 1,25 kg
2. Odloženec 2 NN ..................... 1,3 kg
3. Odloženec 2,5 NN .................. 1 kg
Taková je situace u mne. Letos je spotřeba zásob trochu větší, bylo to však způsobeno v září, což není o spotřebě, ale spíše o (ne)přínosu vzhledem k jiným rokům.

[Obrázky: spot_eba_z_sob.jpg]

Snad jen doplním, že včelstvo je umístěno na západní straně lesa. Tedy celé dopoledne ve stínu a v brzkých jarních měsících to má na spotřebu(přínos) velký negativní vliv.
spotřeba zásob od 1.1. do dnes 5,2 kg s progresem v posledních dvou týdnech.Tedy vše ukazuje na nárůst plochy plodu.Zásob má včelstvo na váze ještě minimálně 14 kg tedy dostatek pro rozvoj do jara.
Lísky začínají prášit a v pondělí reálně dle předpovědi lze očekávat prolet a přínos pylu-tedy jaro je tady.
A co je nejzajímavější(jsme chráněná ptačí oblast-vrátili se Jeřábi tedy příroda blbne-loni až 14.3.)takže je čas "nabrousit rozpěrák":-)
...no právě, včelstvo plouje....a zima teprve přijde ...na jaře... tak to možná ani 25 kg zakrmených zásob stačit nebude...
docela se bojím....
Máš blbý že máš tak drahej med. Je škoda jim ho dát.
(20.02.2016 14:04)milan.hula napsal(a): [ -> ]...no právě, včelstvo plouje....a zima teprve přijde ...na jaře... tak to možná ani 25 kg zakrmených zásob stačit nebude...
docela se bojím....

MIlan, to je zaujímavé, ja včelárim už 60 rokov, nikdy som na zimu nadal vial ako 18 kg zásob a to to len vtedy, keď pri poslednej kontrole naozaj nič nemali, ale ak mali skutočných 10 kg uložených a zaviečkovaných zásob v plástoch, dostali 8 kg cukru, z čoho bolo 6 kg skutočných zásob. Ak si to spočítaš tak je to len 16 kg zásob, pritom mám úľové steny hrubé 26 mm. Tak prečo sa Ty bojíš, ak tie zásoby nie sú rozťahané vo viacerých nadstavkov, tak včelstvu tie zásoby (dal 38 kg), budú bohato stačiť. Preto to spomínam, lebo ak včelstvo má dostatok zásob, ale sú rozťahané vo všetkých plástoch, tak v takom prípade včelstvo môže aj pri ich takom množstve zásob uhynúť.
Byla by zajímavá informace o spotřebě zásob třeba po měsících od někoho, kdo má včelstvo na váze - najde se někdo kdo bude sdílet?
Ak to pomôže, ja vážim každé včelstvo (zatiaľ 3Big Grin) na tejto váhe. Ale všetko sú odložence. Popis tu.


[Obrázky: vaha.jpg]
(20.02.2016 20:14)papipapi napsal(a): [ -> ]Byla by zajímavá informace o spotřebě zásob třeba po měsících od někoho, kdo má včelstvo na váze - najde se někdo kdo bude sdílet?

Mám troje vcely na vaze ale ted v zime je to trosku zavadejici. Uly jsou plné vody a maji to tak schvalne. Proto do ledna jsou ubytky minimalni a pak to najednou 14 dni pred snuskou vysuší a to se zdá na vaze jako maximalni spotreba zasob. Takze zasoby kontroluji radeji pohledem shora pres folii a kdyz uz nemaji zadny zavickovany je lepe je rozebrat a zkontrolovat.
Jestli bude zítra teplota podle předpovědi (na jihu místy až 16), tak asi udělám kontrolu zásob.
Je to vhodné?
Zejména na stanovišti, kde jsem čekal na výsledek prohlídky na MVP, možná nebylo zakrmeno dostatečně.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Referenční URL's