Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Spotřeba zásob
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
ak si niektoré rodiny zakŕmil nedostatočne tak neváhaj a kontroluj...
Já mám 2 včelstva na váhách každé jiné stanoviště. A od podzimu je to stejné ! Nekrmím cukrem , zimuji na medu. Myslím že teď by to mělo jít dolů.
Včera kontrola a -2. ale 6R oddělky. letos je to na bídu. měl sem dát vše na plný nástavek. Takhle je to prostě hodně včel málo zásob. Chtěl sme to na jaře zredukovat, a zatím to jde bezemně teda.. Jinak všechny přesletošní uhyny jsou na hlad. tedy moje chyba.
jak co nejefektivněji kontrolovat zásoby, kam se podívat, aby holky byly co nejméňě rušeny....když mám například chomáč nahoře na 7,8, a 9 rámku....tak někam vedle nebo ob dva rámky? Jak kontrolujete zásoby vy?
(21.02.2016 10:30)vocho67 napsal(a): [ -> ]Jestli bude zítra teplota podle předpovědi (na jihu místy až 16), tak asi udělám kontrolu zásob.
Je to vhodné?

Pepa Křapka říká, a já se sním ztotožňuji, že pokud si nejsme jisti, že už SKUTEČNĚ proběhl pročišťující prolet, měli bychom se zdržet rozebírání včelstev, aby nám nezačali kálet po úle z rozrušení....méně je více.
Prolet už mají za sebou před několika dny, když bylo teplo.
Před chvílí jsem do úlů nakouknul, i přes vítr nosí pyl z lísek.
Stačilo v každém včelstvu zkontrolovat rámky u zadní stěny horního nástavku - 3 až 4 rámky. Dál bylo zbytečné rozebírat, už se na mě chystali!
Mohl jsem odejít v klidu. Zásoby jsou . Mají víc než jsem čekal.
Vypadá to nadějně.
Všude sedí pod strůpkovou folií.
Ted jsme namlsani nadprumernym pocasim, ale brezen muze byt klidne nejchladnejsi mesic teto zimy. Je to loterie. Vcelstva jsou rozplodovana jako na jare a spotreba zasob by byla v pripade chladneho brezna dost velka.
Dnes jsem zkontroloval 15 včelstev a u 3 jsem musel přidával rámky se zásobami. Dokonce jsem viděl matku jak si po rámku štrádovala Smile
Spotřeba zásob letos na jaře (už přichází zima, která chodí na jaře:

leden...... cca 2,5 kg
únor..... cca 3,0 kg
březen..... cca 4,5 kgSad
duben..... cca 5 kgConfused
květen do 10.5..... cca 5 kgSurprised

...celkem cca 20 kg...Angel
snad to včelky vydrží a budou šetřit se zásobama...Tongue
Kdo by čekal už v podletí při krmení, že zima přijde na jařeBig Grin
U mňa som síce úle nevážil,ale čo som kontroloval zásoby,tak zatiaľ to vyzerá tak,že na zostavajúcich zásobách by včelstvá museli prežiť aj dalšiu zimu.Mal som zakrmené približne 25kg celkových zásob na včelstvo a po kontrole počas teplého počasia odhadujem,že odbudlo tak max 6-7 kg zásob,vo včelstvách je pritomný plod a včelstvá sú v sile.
Milan váži ti tá váha dobre? Spotreba 20kg do tohoto času sa mi vidí ako nezmysel.
Milan je vizionář ... jen aby to nebylo jak s těmi cenami medu ? to už bychom byli na 250,- za kilovku Smile
...píšu odhad, jenom "burcuju", aby se zhasoby letos opravdu nepodcenily, letošní rok není oproti ostatním rokům svým vývojem počasí běžný.

...štěstí přeje připraveným...Big Grin



Marec...po květové snůžce budeme oba s cenou moudřejší...Tongue
Milane nevím co je podle tebe běžné počasí, řekl bych že poslední roky to jde z extrému do extrému, každý rok je prostě jiný a správný včelař musí počítat se vším. Letošní spotřeba zimních zásob je jen nepatrně vyšší oproti jiným rokům teda aspoň u mích včelstev a to že může v dubnu napadnout sníh to je celkem normální, jen televize nova v tom vidí senzaci.
...třeba až přijde 10. května už budeme všichni vědět, jestli jsme loni zakrmili dost s ohledem na vývoj počasí a spotřebu zásob, dle mého soudu letos mimořádnou...Wink
Kdy obvykle lze očekávat první přísun nektaru?
Jsou to vrby?
Pokud se povede počasí,tak už i vrby dokážou dát trochu sladiny.Ale podstatně lepší je třeba myrobalán,ten při hezkém počasí dokáže opravdu naplnit okolí plodu čerstvou sladinou.Kdysi při kočování bylo znát doslova ze dne na den,kdy úly po rozkvětu myrobalánů znatelně ztěžkly.

S pozdravem Pavel
myrobalán = mirabela
Mirabelky nejen hezky kvetou, ale objevuje se na nich i medovice a to každým rokem.
http://medove-zpravy.blogspot.cz/2011/04...droje.html
http://medove-zpravy.blogspot.cz/2012/04...eleho.html
Čím víc cukru Milan nakrmí, tím víc jarního medu po 250 prodá...

Andrej: Myrobalán a mirabelka jsou dvě naprosto rozdílné rostliny ikyž vypadají stejně... Myrobalán je myrobalán a mirabelka je slivoň a geneticky nejsou vůbec spřízněné. Někdd na netu byly o tom zpracované práce, jedna se jmenovala snad "Staré odrůdy slivoňí horňácka" jesli si pamatuji správně, tak jedno jde od kostky a druhé ne... Jen si nepamatuju keráSmile
Pardon,zapoměl jsem vysvětlit,co to vlastně myrobalán je.
Myrobalán je podnož pod slivoně,meruňky atd.Lidově je to špendlík,a poslední dobou je poměrně hojný,třeba u silnic III tříd,na mezích,ve starých opuštěných sadech,dokonce někde i v lesích.To když původní roub(švestka) podroste z kořenových výmladků,po letech dokáže vytvořit celkem slušnou džungli.
Kvete celkem brzo,některé keře(stromky) dokonce dřív,než meruňka.
V Praze a tady u nás na Litoměřicku už jsou vidět květní poupata,jak se rozjede teplejší počasí,tak je po starostech,jestli včely vydrží se zásobami.Samozřejmě pokud teplota dovolí.
Pro mě je to signál,že už můžu dát stavět,ať už MS nebo stavební rámek.Pro jistotu ještě ne mezi plod,ale vedle něj.

S pozdravem Pavel
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Referenční URL's