Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Spotřeba zásob
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Podzimní plodování je problematické jak z pohledu varroózy, tak z pohledu vyšší spotřeby zásob před zimou. Taková včelstva by měla být vyřazena z chovu.
Vytvorené odložence v tom správnom termíne ktoré idú do zimy silné a sú včas zakŕmené, nemali u mňa nikdy problém z neskorím plodovaním či zo zásobami.Trúfam si povedať,že spomínané problémi sa vyskytujú len u odložencov neskoro vytvorených a teda slabých,ktoré sa snažia dohnať zmeškané dokiaľ to matkám teploty dovolia.Takéto včelstvá nie je podľa mňa potrebné vyradzovať s chovu,môžu mat tie najlepšie matky a vlastnosti,no bohužial včelár neskoro konal a pre včelstvo je prirodzené to dohnať.Neskoré plodovanie nemôže rodinu s pohľadu varroózy existenčne ohroziť, ak boli včas vykonané odľahčovacie opaterenia, nevidím problém.Takéto včelstvá sú veľmi cenné a to najme na jar,máme záložné matky,môžme riešiť problematické rodiny a je im z čoho pomôcť.Je to vec pohľadu,no já brakujem len včelstvá ktoré nemajú výsledky,všetko ostatné má šancu sa prejaviť, ak viem že to stojí za to.Jednu vec som ale postrehol,niektoré rodiny opakovane pri kontrole zimného chumáča každo ročne dosahujú podobnú silu,ak porovnám fotky,sila včelstiev je takmer identická.Ak sa v chove vyskytujú včelstvá ktoré idú každoročne do zimy slabšie napriek rovnakej starostlivosti a nemajú v znáške výsledky,tak až tu vzniká dôvod pre brakovanie ,aspoň teda u mňa.
Dobrý večer,
zajímalo by mě, kolik spotřebuje 5 rámkový oddělek zásob. Bude to jistě méně něž kmenové včelstvo, nemýlím se?
Nevíte někdo, kolik to tak může být? Nemám žádnou představu.

S pozdravem
MatesP
Mates, odpoviem ti jednou vetou, ja odleženec-oddělek idúci do zimy považujem za normálne včelstvo, preto mu dám toľko zimných zásob, aby ich v súčte (vlastné zásoby a dodaný cukrový roztok) bolo 16-18 kg, pretože budúca sezóna je náročná aj pre odloženec, preto nemôžme donekonečna hovoriť o novom včelstve,že je to odloženec, ak chcem mať z neho úžitok musí to byť už včelstvo.

Úľ: miera B
Mates, pokud takovéhle včelstvíčko zazimuješ, a je jedno jestli ho máš jako záložní na výměnu nebo případnou náhradu matky, mělo by mít okolo(na 5pl. 39x24) 7,5 kila zásob. Na jaře jim bude zůstávat tak okolo dvou kilo zásob a většinou je nutný jim nějaké zásoby dodat......
JJ já jim dodal 15kg cukru, a něco měly z lip, takže jsem se chtěl jenom ujistit.
Pro upřesnění oddělek je na 8 rámkách, ale obsedá jich jenom 5.
Moc děkuji za odpověď.
No jo, při pěti obsednutých rámkách je to furt jen oddělek.. Všude je udáváno že při r.m. 39x24, by měli jít včely do zimy při min. 7 obsednutých rámkách. Vemte si že oddělek koupíte už třeba na 6-ti rámkách na začátku června, a má čas ještě narůst.. Huh
Jestli nyní obsedá 5 uliček, tak možná víc jak některé zasláblé kmenové včelstvoSmile

Pokud jsou ještě vzadu "těžké" tak je třeba to jen hlídat a být v klidu.

L.Dvorký má asi na webu čísla spotřeby, co vím tak to přesně měřil a potvrdil co je logické - dokud jen sedí a netopí má stejnou = malou spotřebu jako silné včelstvo. Je to právě o pár watech výkonu.
A na jaře podle rozsahu a doby plodování. Smile Což je velmi široký pojem a tak když to jde, tak všichni naperem do včel co to jde pokud nemají a my máme. Jelikož předvídání příští zimy a jara v podletí se málokomu daří. Smile
Dovolím si oživit téma spotřeba zásob.
Na váze za celý říjen úbytek 2,8 kg.
Včelstvo střední síly zazimováno na 3 NN 2/3L nástavek smrk vysoké zasíťované dno.
stanoviště 620-650 mnm .
stanoviště polostinné.
Po první aplikaci Varidolu spad cca 200
Po druhé aplikaci spad přesně 5 brouků
kontrola po 48 hodinách
aktuálně bez plodu
rušeno 2x léčení
1x ze zvyku....
Rád bych vždy na koncích měsíce vyhodnocoval spotřebu v porovnání s podmínkami jiných včelařů a stejných i jiných typů úlů.
Takže tedy ,kdo váží a chce přispět nechť přispěje.
Celou zimu pak můžeme debatit zda uteplovat či ne ,zda jim nechat 2 ,nebo tři ,nebo kolik kdo chce nástavků a typů nástavků.
A zda zimovat na medu či na cukru,nebo invertu.
Smile
při současných teplotách a výhledu telého počasí na listopad se dá čekat značný úbytek zásob...Surprised
A zima přijde teprve na jaře... jauvajs Tongue
Spotreba od 8.10.2015 do 8.11.2015

1. Včelstvo 2,5 NN .................. 1,9 kg (z neho som robil 2 odložence 2015)
2. Odloženec 2 NN ..................... 1,8 kg
3. Odloženec 2,5 NN .................. 2,7 kg
...no hezky nám včelky na podzim "hamaly" zásobyTongue
sice už je skoro 10 kg pryč, ale to nevadí, zakrmeno mám 35 kg na včelstvo, nemám totiž rád anorektické včely, které trpí v zimě hlady...Big Grin

...tak ještě 25 kg zásob zbývá, takže zatím dobrý...a může klidně přijít paní zima....Surprised



...a letos to vypadá na početný chov anorektických včelstev...Cool
Maličký včelstvíčko v "miniPlusu" od 10.10 do 10.11., sice s výchovou asi 2,5dm2 včelek, ale přesto spotřeba 0,64kg.....který jsem jim od 14.11 znova dodal.(v medu) Nyní mají asi 50 larviček otevřeného plodu. ( včel je tam asi jako dvou rámcích 39x17)
jak jim to dodáváš, předpřipravené zavíčkované plásty té správné rm, nebo nějakým krmítkem ztekucený med?
Obětoval jsem trochu akátového medu.....přes krmné víčko ve staré sklenici od zavináčů(čtyrhranná)Wink med jim zředím 10% vody...za 3 dny přestaly odebírat. Maličký včelstvíčko.....spíš pokus, zda přežijí..... Nebo mi spíš bylo líto zamačknout matku.(6 rámků 20x17, 3 cm styrodur) Ale podle váhy je v nich 4,22kg medu.
Milan, veď to je klasické zazimovanie záložnej matky! Mne prežili minulý rok dve takéto matky, jednu som požil na spojenie, druhú nechal tak, podložil so im 4 rámiky ,,E" plné medu pod nohy, v tomto roku mi vystavali cca 28 rámikov volnej stavby, teraz obsadajú 3 nástavky, štvrtý som im odobral, z tohoto ,,mini" včelstvíčka som vytočil cca 12 kg medu koncom júla.
(08.11.2015 19:01)P.H. napsal(a): [ -> ]Spotreba od 8.10.2015 do 8.11.2015

1. Včelstvo 2,5 NN .................. 1,9 kg (z neho som robil 2 odložence 2015)
2. Odloženec 2 NN ..................... 1,8 kg
3. Odloženec 2,5 NN .................. 2,7 kg

Je to skutečná spotřeba nebo celkový pokles hmotnosti úlu?

Vzhledem k tomu, že o zimování včelstev vím kulový, mám docela nahnáno, jak to dopadne. Pro jistotu už je připraveno těsto.
Je to celkový pokles hmotnosti úľa.
Aha, takže nevíme, kolik z toho dělá úbytek včel.
Vážím také a asi jsem to neměl dělat,možná zbytečně mě to vyplašilo.
Vlani som začal s jedným zmetencom. Zazimovaný bol tiež na 2,5NN a na jesen mal asi 24 kg zásob. Do marca tohto roku spotreboval asi 10kg. Tento rok dostali všetky 3 včelstvá niečo cez 20kg. Takže si myslím, že budú mať dosť. Uvidím.Big Grin
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Referenční URL's