Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Spotřeba zásob
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Docela bych s Milanem souhlasil s tou spotřebou zásob..... Moje nejsilnější včelstvo na váze má za únor úbytek 5,8 kg....stačí pár dní tepla s přínosem pylu a spotřeba v březnu bude okolo 8,5 kila......i tak mají stále rezervu min.15kg....Big Grin
P.Krátký: Tak teď jsi to domotal úplně Big Grin špendlí moc není, je to už skoro ohrožená odrůda slivoně. Z telefonu mi nejde vložit odkaz na porovnání... Ale neslovíčkařme, myšlenka je zřejmá
Ono je to totiz uz domotane tim, ze kazdy region ma sve specificke lidove pojmenovani. Takze opravdu myrobalanu se rika spendlik, stejne jako se svestkam rika trnky, i kdyz botanicky je trnka obecna jiny druh. Nekdy se myrobalanum rika i mirabelky, i kdyz slivon mirabelka je take jiny druh. Atd.. Tech zamen je vicero.
http://www.zahradkarjerome.cz/slivone.html

Jako zahradník jsem vždy pracoval s myrobalánem-podnoží pod slivoně,červenolistý se hodí jako výborná podnož pod meruňku do horších podmínek.
Pravé špendlíky jsem viděl jen na moravě,dneska už jsou vzácné.Stejně jako durancie,která je vhodná jako podnož i jako pravokořenný strom třeba na kvas.Odolná proti šarce.

Ono vyznat se ve všech mirabelkách,švestkách,pološvestkách,rynglích a dalších slivoních není jednoduché.Ale jednoznačně myrobalán kvete nejdřív,a to nás včelaře zajímá nejvíc,po mandloních je to nejčasnější zdroj z ovocných stromů.

S pozdravem Pavel
U nás špendlík byla žlutá švestka, podlouhlá, zpracovávaná na marmeládu. Strom tvarově stejný jako švestka-trnka. Poslední špendlík nám uschnul na dvoře asi v roce 1980. Nic moc ke konzumaci.Zato durancie-kulovačky, neodlupčivé od kostky jdou do módy na pálení slivovice pro svou sladkost.
(05.03.2016 22:35)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Docela bych s Milanem souhlasil s tou spotřebou zásob..... Moje nejsilnější včelstvo na váze má za únor úbytek 5,8 kg....stačí pár dní tepla s přínosem pylu a spotřeba v březnu bude okolo 8,5 kila......i tak mají stále rezervu min.15kg....Big Grin

musim se přiznat, že letos poprvé za 15 let včelaření jsem musel včera hodit na dvě včelstva sklenice s cukernym roztokem....jsou tak silný, že už jsou roztažený přes celej nástavek a plodujou.....krmil jsem sice přes 20kg a ještě k tomu tam měly med a stejně to nestačilo.....
Ono sa aj po 15 rokoch môže stať,že na jeseň neodhadnem množstvo zásob,já to vidím takto.Potom samozrejme na jar chýbajú.Ak mali 20kg,tak ich do dnešného dátumu nemohli preplodovať.Stalo sa aj mne,že som prišieľ o silné včelstvo ktoré bolo zakrmené dostatočne a na jar som ich našieľ padnuté a doslova bez zásob.Posledná kontrola zásob bola ale vykonávaná koncom septembra,v októbri som už do včieľ neliezol.Včelstvo teda muselo byť vyrabované po kontrole zásob v septembri,čo som nepostrehol.Ostatné včelstvá mali zásob dostatok.Já zakrmujem 20-25kg celkových zásob na úľ. Väčšinou to ešte v apríli v úľoch vyzerá tak,že musím časť zásob odoberať.Mne sa nejak nechce veriť,že by do tohoto dátumu včelstvá mohli prekúriť či preplodovať 20kg.Tých 7-8 kg je podľa mňa reálnych a až v mesiaci apríl sa začnú zásoby prudko míňať.Já mám zásob v úľoch ešte na jednu zimu a to som krmil 25kg,takže ak by boli včelstvá zo zásobami na hrane,problém nebude v silných včelstvách,ale v samotných včelstvách ktoré z nejakého dôvodu o zásoby prišli ešte na jeseň,alebo včelár neodhadol správne množstvo dodaných zásob.To je môj názor,nebudem sa kriepiť,že to iný včelár môže vidieť inak.Wink
tak to si vůbec nemyslím......a nepsal jsem, že jsou uplně bez zásob.....jen mi ten úl přijde lehčí než ostatní, a když otevřu víko tak vidim, že jsou extrémně silnější než ostatní......možná to dělám zbytečně a vyšly by se svejma zásobama, ale to zjistim až při první jarní prohlídce, do tý doby jsem jim pro jistotu dal jednu sklenici.....a jestli ty si myslíš, že je možný, aby ti vyrabovaly nejsilnější včelstvo, tak bych řek, že to je jen alibistický závěr
(22.02.2016 12:09)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]
(21.02.2016 10:30)vocho67 napsal(a): [ -> ]Jestli bude zítra teplota podle předpovědi (na jihu místy až 16), tak asi udělám kontrolu zásob.
Je to vhodné?

Pepa Křapka říká, a já se sním ztotožňuji, že pokud si nejsme jisti, že už SKUTEČNĚ proběhl pročišťující prolet, měli bychom se zdržet rozebírání včelstev, aby nám nezačali kálet po úle z rozrušení....méně je více.

Moja skúsenosť z rozberaním včelstiev je iná, nie jednu zimu som rozoberal niekoľko včelstiev v I. mesiaci a v II. mesiaci keď včelstvá bolim ešte v chumáči, ale nikdy preto včely v úľoch nekalili. Takže presun včelstiev na včelnici alebo mimo ňu je možný, včelstvám to neublíži. Možno aj, ale iba vtedy ak by sme boli nepozorný a včelstvo by sa nám "rozsypalo".

Pred dvomi týždňami som predal 2 včelstvá, nový majiteľ ich napchal do auta a odviezol na svoju včelnicu (20 km), podľa neho sa včelstvá držia, žiadne kalenie ani iné problémy nemajú! Tak hor sa do toho!

Ešte jedna moja skúsenosť s presunom včelstiev na včelnici, tu musíme dávať pozor, lebo niektoré včely si budú pamätať svoj úľ a budú sa vracať na staré miesto. No aj vtedy sa budú vracať na pôvodné miesto, ak sa včely z presúvaného úľa už v túto jar preleteli.
Nevím, co bylo u tebe nejsilnější včelstvo.....ale pokud je hodně nacpaný v 2VN 39x24.... Tak ta jsem dokrmoval vloni tak, aby měla 28-31 kg zásob. Ta absolutně TOP...na 3VN měla tak 38-40 kg zásob. 2/3 z tohoto množství tvoří med!
[Obrázky: plod.jpg]

[Obrázky: plod_6_3_2016.jpg]
Louky,tak som dnes nazrel ako to vyzerá zo zásobami a máš pravdu v tom,že zásob od poslednej prehľiadky odbudlo viac ako som osobne čakal.Takže je možné,že kto zakrmil len 20kg,môže mať pri silných včelstvách problém,nakoľko plodu je už na mraky a tiež mám v úľoch takto zaplodovaných 6-7 vysokých rámikov a spotreba zásob akceleruje.
Po dnešnej prehľiadke to vyzerá tak,že krajné plásty sú nedotknuté a plné zásob a vence na ostatných rámikoch sa rýchlo z tenšujú.Ak bude teplejšie počasie,zrejme bude treba všetky včelstvá prezrieť,zatiaľ ale obavu nemám.Takže dávam ti za pravdu,že to treba sledovať a v prípade potreby treba pomôcť,len osobne spotreba okolo 20 kg,sa mi zdala prehnaná.
(06.03.2016 16:38)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Nevím, co bylo u tebe nejsilnější včelstvo.....ale pokud je hodně nacpaný v 2VN 39x24.... Tak ta jsem dokrmoval vloni tak, aby měla 28-31 kg zásob. Ta absolutně TOP...na 3VN měla tak 38-40 kg zásob. 2/3 z tohoto množství tvoří med!

na 3VN 39*24 jsem krmil lehce přes 20kg.....ale medu tam měli taky dost, ale těžko odhadnout celkový množství zásob v kg.....nikdy jsem takhle silný včelstva nezimoval, takže poučení pro letošek Rolleyes
Tak to se mi už zdá opravdu přehnané 40kg zásob. Pokud vím tak silná včelstva nemají nějakou extrémní spotřebu. To pak musíte na jaře hodně zásob vydělat , aby měla matka kde klást.
Ta včelstva měla na zimu připravených takových 55-60 kg zásob a seděla v září stále na 5ti nástavcích....ačkoliv byla od 15.9. bez plodu. Až 20.10. jsem vytočil med.....cca30 kg upravil 3 nástavky, který jsem nechal a dodal jsem 10kg cukru jednou dávkou. 40 kg je tak akorát aby včely neomezovaly výchovu zimní generace. Kdo bude stále přemýšlet "ekonomicky" a nechávat 12 kilo na včelstvo nikdy nebude mít silná včelstva..... Nehledě na to zě 40kg zásob na podzim ve 3Vn 39x24 úle znamená stále 13 prázdných rámků.....a ten počet se díky spotřebě do jara ještě zvětší..... Za únor o 3 rámky....tak kde se ti zdá, že není místo na plod?
...co v předchozím roce v podletí nakrmíš,
na přezrok pro časné oodělky jako když najdeš...Wink
Jistě Milane, ale to budou mít nad sebou celý nástavek zásob. No ale pokud to máš u jednoho včelstva tak se to dá. Jo a ty ještě 20.10 krmíš? A jaké máš výnosy když tak moc krmíš?
Vynos neni o krmeni..........

VÝNOS ZÁLEŽÍ PŘEDEVŠÍM NA DOBRÉM MÍSTĚ,,,,,,,,,to je základ všeho.......
Milane jenže já nekrmil.....těch 55-60kg zásob byl med - a já jen v říjnu část odebral....přerovnalrámky s pylem do vrchních dvou nástavků.....a protože jen jim v tom udělal"bordel"....tak aby ucpaly díry, dostaly jednu dávku 10kg cukru....toť vše!
Pro Pavell : 10kilo cukru se ti zdá moc krmení....? Víš, když už udělám ze včelstva 80 kg, pak už je mi většinou jedno jestli jim nechám dalších 30kg medu na zimování.Tongue
Já mám podobnú skúsenosť ako Milan.Na včely.sk som písal v roku 2011,že mám v úľoch po vytočení vyše 30kg medných zásob a ked som spomenul že im chcem dodať ešte 5 kg cukru,tak ma mali za blázna,pretože im by tieto zásoby stačili na dve zimy.To je jedna stránka veci,áno stačili,to viem aj ja.Druhá stránka veci bola,že včelstvá ktoré boli celý august na extrémnych zásobach,na jar doslova raketovo štartovali.Pri pohľade z hora vo vrchnom nadstavku možno nevyzerali najsilnejšie,ale stačilo rozlepovať nižšie nadstavky a tie boli plné včieľ až po spodný,zimoval som v 4NN.Včelstvá majú obrovskú spotrebu zásob ak plodujú,takže po premiestnení vrchného plného nadstavku medných zásob na dno,mali o zábavu postarané.Vyplatilo sa,nakoľko znášku mi včely využili nad očakávanie a výnos som mal v roku kedy včelári točili poloprázdne rámiky nadpriemerný.V mojom prípade sa ale jednalo o medné zásoby,ktoré som včelám ponechal a dokrmil len 5 kg cukru.Neviem ako by to skončilo v prípade,že by som zakrmil 20kg cukru plus zostatok by tvorili medné zásoby.To už by som mal asi obavu,aby cukor neskončil v mede.
Cauec Milane!!!Zdravím tě!!!! jenže ty to mas jinak,,po tom jak jsi m i volal tak jsem koukal na mapu a veris mi ze ti malicko zavidim????

NEEEE STRASNE TI ZAVIDIM TU TVOJI LOKALITU!!!!uz jen zvrchu to vypada nadherne!!!!ale tak ja tu mam aspon tu medovici,no..Big Grin
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Referenční URL's