Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Spotřeba zásob
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Průměrná spotřeba zásob (úbytek hmotností úlů) od 29.01.2011 do 06.03.2011 činí 3,8 kg. Úbytek včel (mrtvé včely na podložce) - váženo při odběru vzorků a 06.03.2011 činí 0,37 kg/1 včelstvo.
(31.12.2010 9:53)pavelno napsal(a): [ -> ]Také jsem si svoje první oddělky po nakrmení zvážil, abych mohl trochu sledovat spotřebu zásob. Vážil jsem je pouze na osobní váze, takže to zase není až tak úplně přesné.
Tři oddělky, každý v jednom nástavku 39x30cm, každý dostal 16kg cukru, konec krmení 25. 9. 2010.
29. 12. 2010, tedy po třech měsících, jsem provedl kontrolní vážení.
Spotřeby u jednotlivých včelstev (za 3 měsíce) jsou následující:
č.1 - 10 kg
č.2 - 11,5 kg
č.3 - 8 kg

Ta velká spotřeba zásob mě dost udivila, mám obavy, zda-li jim to do jara bude stačit. Protože mají už jen 6kg; 4,5kg a z těchto 8kg zásob zas až tak strach nemám.
Jestli mi k té spotřebě a obavám, jestli jim to do jara vystačí, může někdo něco napsat, budu rád.
Díky Pavel

4.3. 2011 jsem provedl další kontrolní vážení oddělků a spotřeba za 2 měsíce (30.12. 2010 - 4.3. 2011) je následující:
č.1 - 4,5 kg
č.2 - 3,5 kg
č.3 - 3,5 kg

Ještě bych k jejich zimním zásobám měl přičíst jejich med, každý oddělek cca 4kg, ale to už zase není tak spásné. Znamená to, že č.2 má nyní cca 5kg zásob do jara (1kg cukru + 4kg medu).
Takže teď už takový strach o přežití oddělků do jara nemám, ale už asi začaly plodovat, tak abych si raději připravil MCT, kdyby zima dlouho vystrkovala drápky, abych mohl zavčas přikrmit, že ?
Jan Pavlů napsal do rubriky Úhyn včelstva hlady - odtržení od zásob:
(10.03.2011 11:50)Jan Pavlů napsal(a): [ -> ]Včera jsem provedl jarní kontrolu, která spočívala především v kontrole zásob (na víc nebyl čas).
Přátelé žádná sláva. Po průběhu letošní zimy jsem počítal s nižší spotřebou zásob. Opak je však pravdou. Proveďte kontrolu co nejříve můžete se vyhnout fiasku. Včera jsem dvě včelstva zachránil před úhynem přidáním zásobních plástů za minutu dvanáct. Paradoxně jedno z těch zachráněných bylo včelstvo, které dalo v MU 50kg medu a za odměnu jsem ho nakrmil o 7kg více než ostatní, která mají nyní zásob dostatek. Příčinou vysoké spotřeby zásob u tohoto včelstva bylo zapříčiněno jeho značnou sílou a časným startem plodováním.

Neusněte na vavřínech přátelé.
Honza

Přetáhl jsem to sem, protože to, myslím, patří spíš do tohoto tématu. Mám podobnou zkušenost. Také jsem za poledne zběžně prohlížel a zejména silnější včelstva z toho, co mi zbylo, jsou prakticky na suchu, doplňoval jsem rezervní plásty se sladinou a MCT zalité medem. Překvapivé, vždyť ještě před 14 dny vypadaly docela dobře zásobené. Ale zdá se, že jim poslední mrazivé dny daly zabrat. Podotýkám, že jsem jim nechal v podletí část medné komory a k tomu cca 20 - 25 kg cukru, dokrmoval jsem ještě v teplých dnech na konci září a zač. října, aby měly dost ...
Do vašej diskusii, chcem aj ja prispieť ako je to u nás, no celková spotreba je vyššia aj u nás, potvrdzuje to i táto ukončená marcová dekáda. Poviem úprimne, vystrašilo ma to!

Stanovište: juh B.B. kraja, nad. výška 228 m, pred pár rokmi tu panovali vysoké priemerné teploty, npr. rok 2007 až 7,2°C.

Táto dekáda aj keď o pár desatín vyššia ako vlani +0,3°C, nejaký veľký vplyv to na plodovanie nemalo (celková summa plusových teplôt 56°C), pretože včely mohli len sporadicky z úľov vyletieť a pri teplotách do 8°C nič nekvitlo, no a kladenie M je týmto podmienené.
Tentoraz som nechcel včelstvo vyrušovať, lebo teplota a obloha bez slnka nebola na tento úkon vhodná. Nuž nič iné nám neustáva ako čakať, že pre včely nastanú prajnejšie dni.

Priemerné teploty z piatich po sebe idúcich rokoch, ktoré dávajú možnosť nájsť určité paralely vzájomných súvislostí, uvádzam na rozmýšľanie čítajúcich:

I. marcová dekáda 2011: 0,3°C
I. marcová dekáda 2010: -0,1°C
I. marcová dekáda 2009: 5,0°C
I. marcová dekáda 2008: 4,1°C
I. marcová dekáda 2007: 7,2°C

Stále je tu nádej na dobrý štart do novej sezóne, veď vlani to bolo horšie a rojenie včiel bolo "bohaté".

Včelstvo na váhe ma znovu prekvapilo vysokou spotrebou, práve preto, že včely nemohli z úľov vyletovať. V prípadoch vysokých teplôt v čase ošetrovania plodu sa spotreba dá pochopiť, ale v tomto prípade?
Spotreba zásob za 1. marcovú dekádu:

rok 2011: -1,1 kg
rok 2010: -0,9 kg
rok 2009: -0,7 kg
rok 2008: -0,4 kg
rok 2007: -1,1 kg

Spotreba od 1.11. do 10.3.2011: -7,9 kg

Je to strašidelné číslo a určite nedá včelárom spávať, možno v iných častiach Slovenska to môže byť aj iné, lepšie, aj z dôvodov prínosu nektáru z prírody. Nuž "uvidíme", ako by povedal slepý.
Ještě mě napadlo, jestli ta zvýšená spotřeba v poslední době není signálem propukající nosematózy. Četl jsem, že jak při NA, tak při NC se mohou včely dostat do jaksi energetického stresu ... Ještě to by tedy chybělo ...Sad
Jirko, všetko je možné, ale to by sa už bolo vo včelstvách postihnutých Nosemou apis alebo cerana bolo prejavilo aj vonkajšími prejavmi, kalením na plásty a mŕtvolkami z nafúknutými bruškami.
Na podmetových podložkách je to negatívne, už tretí krát som toto včelstvo cez zimu kontroloval, včely ošetrovali minimum plodu, vizuálne sú včelstvá v poriadku a nenašiel som ani známku negatívnemu prejavu, nejakej choroby, k tomu ešte pridávam, že sú lepšie ako minulú zimu. Viac včiel, vyššia spotreba zásob, je to úmerné obsahu úľa.
Postupne se ke me dostavaji zpravy od okolnich vcelaru. Mnoho vcelstev je na tom se zasobami spatne a bylo potreba jim pridavat zasobni plasty, dost vcelstvev uhynulo hlady, i pres dobre-standartni nakrmeni.
Pokud porovnam sam za sebe, tak oproti poslednim 10 rokum, nepamatuji takovou spotrebu zasob.
U polviny vcelstev, jak ted bylo hezky, jsem rychle nakouknu a jeste nemaji zadny zavickovany plod. Minuly rok touhle dobou zavickovany plod mely.
U nekolika vcelstev jsem pod sezenim chumace odebral prazdne nastavky(souse-na vytaveni) a podsadil nastavky se zasobnimi plasty, nic tim neskazim a na podlozkach je videt, ze je prenaseji-mel).
Mohu potvrdit vysokou spotřebu. U loňských oddělků, které jsem zásobil v podletí 14 kg cukru, bylo prakticky vše spotřebováno. Jestli jim dnes zbylo 1 - 2 kg zásob, tak to bylo moc. Doplnil jsem zásobními plásty z jiného dobře zásobeného kmenového včelstva, čímž jsem ale zas přišel o krmnou komoru. Ale hlavní je záchrana oddělků a další plus pro KK.Idea
U včelstev na 2, nebo 3 VN 39x24 zbývá zásob dost. ( dávám min. 24 kg zásob).
Dnes mi počasí dovoloilo nahlédnout do včel které nebyly venku skoro 4 měsíce.Stanoviště kolem 500 m nad mořem.Zásob mají nadbytek takže zřejmě budu nucen nějaký ten rámek odebrat.Plod o velikosti dlaně již zavíčkovaný okolo plod různého stáří na 4 rámcích.A pak ať mi někdo tvrdí že se ve včelstvu v zimě nic neděje.Rozebral jsem jen jedno včelstvo do ostatních jen nahlédl zvrchu mezi rámky po zjižtění že všechna mají dost zásob je již dále nerozebíral přeci jenom ještě neměli tolik letovích dní tak proč je zbytečně rušit.To si nechám na stálejší teplejší počasí myslím že se podaří provést první prohlídka ještě v měsíci březnu a pokud by někde měllo včelstvo dále k zásobám tak se dají přisunout.Jak je vidět tak ani poměrně dlouhá doba kterou strávily včely v úle neměla negativní vliv na včelstvo.Takže pokud má někdo obavu z dlouhého bezproletového období, pokud zazimoval zdravé silná včelstvo s dodtatkem zásob není se čeho obávat.
Když to tady tak čtu, tak se do nich asi v pondělí podívám. Kolik by měly mít ještě plných rámků Langstroth 2/3 při zimování ve dvou a ve třech NN?
Dnes 13.3. jsem se prvně podíval do včel a stav zásob je následující; loňské oddělky: spousta zásob. Včelstva s matkami z r. 2009 - jedno defakto bez zásob (odvíčkovávaly poslední zásoby, max 2 decimetry2) zbytek tak nějak po třech až šesti plástech se zásobama. Nějaké zásoby jsem podle potřeby přesunul z oddělků. Úly co byly nejvíc bez zásob měly nejvíc plodu - 6 rámků s plodem většinou zavíčkovaným, co nebylo zavíčkovaný bylo zavajíčkovaný. Prostě rozjezd třista z místa. Jinak v srpnu jsem krmil 20kg cukru. V půli listopadu jsem nedůvěřivě 3 kila přikrmil, protože bylo do té doby ještě "moc pěkně", snad 10 nad nulou.....Teď je tu teprve druhý den přes 10°C, a už takhle jedou. Jinak pyl se už trochu nějaký nosí, i sladinu jsem v plástvích našel, včely sedí přes dva nástavky. Stanoviště Krkonoše 500nm, Singer, Langstroth 3/4. Ať se daří, Libor Valenta.
Dnes jsem se byl podívat v Praze na ty dvoje včelstva.

Oddělek zimovaný na 2NN na tom byl bídně - hrst mrtvolek na dně a v horním nástavku 3+2 rámky po stranách zásob. Uprostřed už měly dlaň plodu, ale našel jsem asi 10-20 mrtvých včel zavrtaných v buňkách. Taky je na videu vidět, že téměř nelétaly.
Tak jsem jim prázdné souše dal na kraj a plné víc doprostřed k plodu.

Ve druhém včelstvu na 3NN to bylo bez problémů. Horní nástavek ze 75% plný zásob, ve druhém nástavku asi na třech rámcích plod ve velikosti dlaně a kolem zásoby. A matička si vesele pochodovala po plástu.
Na podložce bylo vidět, že se pohybují po celém nástavku.

V buňkách bylo vidět hodně pylu a donesené sladiny. Pyl byl vidět i na podložce.
Včerejší prohlídka (13.03.11), všechna včelstva konečně po proletech, přínos pylu, patrně i nějakého nektaru, plná napajedla, venkovní teplota 16 °C slunce v oparu, bezvětří. Rozvolněné chomáče včel hustě obsedaly 2,5 - 3 nízkých nástavků, kolečka zavíčkovaného plodu na 1 - 2 plástech - více ne, tedy malé plochy plodu. Zásoby jsem tentokrát nevážil, odhadem předpokládám 12 - 15 kg - rozloženo na dvou nástavcích. Plodiště přeloženo pod strop úlů a zásoby přeloženy pod plodiště. Nyní nezbývá než doufat, že zimní včely nejsou upracovány zimním plodováním a nástup výměny generací bude bez pokesu početních stavů včel, tedy bez ztráty kytičky. Včelstvo č. 3 - bodavost, která se projevila v podletí přetrvává - provést výměnu matky spojením se záložním včelstvem.
Pane Křapko, proč přehození zásob jak uvádíte? Prosím, rozviňte. A už jsem zase ve školeSmile. Hezký den všem. ...o pár hodin později... aha, to zřejmě proto aby se nesmíchala cukrová glukoza s novou snůškou, že? Mazat to už nebudu ale, má to ještě jiný význam?
Ano má. Včely chovám v NN úlech. Ode dna jsou nástavky v pořadí 1234. Plodové těleso se při správném zazimování nachází nyní na jaře v nástavku č.3. Převaha zásob v nástavku č. 4. Při přehození plodového tělesa vzhůru (pod strop) a zásob na místo plodového tělesa, nastane samopodněcovací efekt vlasními zásobami (s tím je nutno počítat již při podzimním dokrmení), plodové těleso se dostane do nejteplejšího místa v úlu a matka zde bude mít i dostatek místa na kladení. Další efekt je potlačení nosemy teplem (ing. Řeháček). Takže nyní je pořadí nástavků 1243. Po rozšíření plodového tělesa do třetího nástavku bude následovat 4312 nebo 3421. Tím se nejstarší dílo ..., ale o celém systému chovu v NN úlech připravuji přednášku na PPP v Jaroměři na podletí. Bude-li zájem.
Pane Křapka, daváte včelám i vodu, nebo to necháváte na nich.

Díky JŠ
Dříve jsem to i dělal. Potom jsem měl čas od času takové záchvaty. Zjistil jsem, možná, že je to jen zbožné přání, že včely si poradí pokud mají zdroj vody v blízkosti úlů. Takže, dříve a nyní.

[Obrázky: V_ehochu_leden_nor_2008_103.jpg] [Obrázky: Jaro_2010_050.jpg]

Plastový zednický kbelík, polystyrenový plovák, muší síť, jako knot mech nebo rašelina, zatížit hezkými oblázky a nezapomenout na vodu. Hodně práce udělá slunce, když se řádně opře do do tmavého knotu.
(15.03.2011 18:46)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]...Tím se nejstarší dílo ..., ale o celém systému chovu v NN úlech připravuji přednášku na PPP v Jaroměři na podletí. Bude-li zájem.

Já věřím nejen ve velký zajem v Jaroměři, ale myslím si, že větší zájem znát a studovat Vaš systém (metodiku ošetřování včelstev v nízkonástavkových úlech) bude i zde na fóru.
Pokud si zveřejnění svého postupu nějakým způsobem ceníte. Můžete se se zájemci (třeba se mnou Smile) dohodnout prostřednictvím SZ. V neposlední řadě bych to viděl na vydání nějaké "skromné" publikace... Co na to říkáte, pake Křapka?
Vydání skromné publikace ??? Budu o tom uvažovat. Avšak, vzhledem k tomu, že tuto nedokázal vydat ing. Řeháček se svým Eurodadantem ??? A tuším, že se snažil a nenalezl pochopení. Ale co já vím ??? Budu na tom však pracovat. Budu mít alespoň náplň pro dlouhé zimní večery 2011/2012 a potom uvidíme Tongue. V každém případě budou pro věc cenné i reakce posluchačů z přednášek.
Dobry den,ja bych poprosil o radu. Chtel bych se zeptat jak vcely nalozi s cukrem, ktery pres zimu ani v podjari nestaci spotrebovat.pokud tedy nejaky zbyde. Spotrebujou tyto zasoby na med nebo je musim vyndat a schovat na priste?dekuji
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Referenční URL's