Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Spotřeba zásob
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
A k čomu je dobré hodiť zo zásobami medník dolú?
Zaplodovaný nástavek jsem nechal nahoře, střed složil tak, že po krajích jsou 3 rámky se zásobami, ve středu středu pylový rámek + souše s trochou trubčiny a žemlové souše. Dolů jsem nedával nic, myslím, že by jim cca 12 kg zásob mohlo dát. Tak jsem to přesypal v pátek - pukaly květy meruněk. Pokud přijde delší chlad, mám rezervy zásob v chládku. Jen doufám, že za tři týdny nebude mrznout, to by se to v úlech vařilo a ze stromů by zase nebylo nic. Můžeme jen doufat, že se to jaro ne...ere. B
Mercuri:
Medník se zásobami je vlastně zimní krmení, tedy cukr.
A nechceme aby se to smíchalo s doneseným medem a tak znehodnotilo vytáčení. Proto se cukerné zásoby dávají dolů, dosáhne se u toho i podněcovacího efektu, protože včely mají najednou uspořádání úlu mimo přirizený stav a tak zásoby odebírají a zpracovávají na chov plodu. Zatímco nově donesenou sladinu ukládají po zahuštění nahoru (jak jsou zvyklé = obvyklé umístění zásob).

Bonáček:
Pozor na nedostatek prostoru. Jarní rozvoj bývá velmi bouřlivý. Z 1 zaplodovaného nástavku se vylíhnou za 21 dní včely, které budou chtít obsednout 3 nástavky. Pokud ten prostor mít nebudou je rojení na světě. Na počasí venku vůbec nezáleží, včely se vylíhnou stejně.
Pochopil jsem, že jsi ponechal jen 2 nástavky.
No to ta musím slamať v tvojej predstave!
Včely donesú sladinu do plodiska alebo do spodného nástavku, tak hu prepracujú a vytlačia na vrch do medníka, po vytočení znova prenesú ostatok medu zo spodu do vrchu. To čo je zavyčkované to ostane, a čo s tým spravíš? jedine že by si včely nechal o hlade a tie zlikvidovali to zavýčkovane. To je celá chyba včelárov lebo po skončení znášky ak ich nepodnecujú sa zníži plodovanie a čo potom? Klieštik sa vrhne na plod a tým že sa znížilo plodovanie tak moc zdravých včiel neuzrie svetlo sveta. Potom idú vyplakávať včelári že majú úhyny a nevedia prečo. Lebo sú chamtivý, žgrlavý a lenivý pohnúť rozumom lebo oni majú na to hlavu aby im nepršalo do krku...
Pri podnecovaní cukrom lepšie plodujú včelstvá než na zásobách, lebo na zásobách sú včely obmedzené a sú v strese, čo potom lebo je obdobie bez znášky, vedy idú na núdzovom režime lebo im nič iné neostáva na prežitie
A za dalšie zakrmovanie na zimu samozrejme hustý rostok, čím viac Adidas tým lepšie....
Samá sachróza o 1200% mim. .To by si už mal hneď problém dať med do výkupu lebo ako nepravý by ti ho vrátili a jedine že by ho dakto zobral na medovinu ale za polovičnú cenu výkupnej ceny.
A vieš čo robia včeláry vo Velkom Krtíši zo zimnými zásobami? Tam to vytočia ako jarný med a predajú ludom, nakolko čo majú včely v lesoch tam žiadne ovocné stromy a ani repka, iba agát. Ak chcú mať agátový med I triedy tak všetko vytočia aj z plodom, potom sa tomu povie praví agátový med ktorí je temer ako farba vody v pohári z vodovodu.
Nechal jsem je na třech nástavcích - vrch je plný zásob + různě starého plodu (cca 4 -6 rámků). Střed - 4 souše + 6x zásoby + pyl, spodek - trochu pylových souší. Po ochlazení a rozkvětu (to je asi ne - po) bych chtěl zvedat, jak - to se uvidí podle počasí. Bude-li hezky, část plodu nad mřížku se soušemi, dvě souše na kraje a zbytek MS. Místo plodu do pozice 2 + 9 MS. Bude-li hlášená zima, nedám mřížku a dám asi jen souše + MS s tím, že po oteplení bude medník z úplně spodního nástavku.
Jen teď netuším, kolik je zaplodováno a podle proletů se už líhne dost materiálu. Právě to jsem loni prošvihl - líhnou se i v zimě. B
Podle předpovědi nemá být žádne terno v přínosech, takže teď hodně ubude. výlet max pro vodu. Teplota 10-12°C funí, a sem tam přeháňka. Plodují jak divé. Uvidíme jak to bude dál. vlhko je potřbea, ale stromyx atd už pučí a počasí není zrovna příznivé.
Poprosil by som tých čo majú úle na váhe, aká je k dnešnému dňu spotreba zásob od zakrmenia včelstiev.Ďakujem.
u mě od 1.9. necelých 6kg....ale to je úbytek váhy....spotřeba zásob může být uplně jiná....

Například od 1. 12. do 31. 1. váha stojí na stejné váze....ale spotřeba zásob tam určitě nějaká je....
To sa ti váha zasekla? Za ten čas musí byť min. 1,5kg.
Zasoby začnu ubudať až teraz ked nastane jarny rozvoj a poriadne plodovanie ,do teraz ubytok len zanedbatelny...
(27.02.2020 22:16)emer napsal(a): [ -> ]To sa ti váha zasekla? Za ten čas musí byť min. 1,5kg.

Bylo to tak i loni.....prostě asi se líhnou nový včely, kondenzuje tam voda atd....a ta spotřeba v té době taky není vůbh ví jaká...za únor je úbytek 1kg
Ktorí máte úľ na váhe, môžete potvrdiť alebo vyvrátiť Loukyho konštatovanie?
Loukyho konstatování si může každý ověřit při kontrole včelstev nyní v předjaří. Stačí se podívat do volných buněk na plástech kolik vody tam včely uskladňují. A ta má také nějakou hmotnost. Takže včelař se diví, že váha dlouho drží na nějaké hodnotě a náhle je včelstvo na suchu (bez zásob). Pokud to vezmeme ad absurdum.
JK
Josef, ak môžem tak sa spýtam, ako to je zo spotrebou zásob u teba,predsa len si v nižšej nadmorskej výške ako Louky.Já váhu nemám, odhadoval som po komorovaní spotrebu u silných včelstiev cca 8kg.
V úľoch mi ešte zostáva cca 14kg zásob, čo môže aj nemusí byť na doraz,uvidíme aký bude priebeh jari.
Včely uskladňují vodu v plástech? Já jsem četl že právě ne a jsou tak nuceny létat pro ni ven (nebo ji sbírat na folii, nebo česnová napáječka atd.). Jak to tedy je?
Čo tu tvrdíte je podľa mňa riadna absurdita. Veď to by bolo ako vylepšené perpetuum mobile. Zajtra je posledný deň mesiaca a idem kontrolovať váhy, tak dám moje údaje. A napíšem údaje od októbra. Určite budú váhy klesať každý mesiac. Ak nie, končím so včelárením.
(28.02.2020 17:14)Ondřej Štefan napsal(a): [ -> ]Včely uskladňují vodu v plástech? Já jsem četl že právě ne a jsou tak nuceny létat pro ni ven (nebo ji sbírat na folii, nebo česnová napáječka atd.). Jak to tedy je?

A kam ji asi dávají, když ji z venku přinesou?
Včely si vodu nikdy neuskladají !!! Ono to klame ,když jsou někde na vzdálenějším místě otevřené zásoby,typicky v krajním medem zastříknutém plástu, tento med naváže na sebe tolik vody že to vypadá jak uskladněná voda. Med je velmi hydroskopický a natáhne vodu ve velkém množství.

Když si z venku donesou vodu tak s ní krmí plod ředí cucaný med a také uchovávají v sobě. Nikam ji neukládají.
Tak ted nevím, tolik vody v buňkách jen díky zbytku medu?
jj když jsem na začátku pročítal někde jsem četl, že včely vodu přinesou ale neskladují ale buď použijí, nebo dokonce když není aktuálně potřeba tak někde čekají až potřeba bude...
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :