06.03.2016, 23:03
06.03.2016, 23:30
JJ jasný to naplanujem,,,,ti nejakou vezmu sebou na ochutnavku..Jen je naprd ze uz nejezdim se zbozim po republice tak to nejak dohodnem nejsi zas tak daleko odtud
07.03.2016, 8:09
(06.03.2016 22:46)KTM napsal(a): [ -> ]Cauec Milane!!!Zdravím tě!!!! jenže ty to mas jinak,,po tom jak jsi m i volal tak jsem koukal na mapu a veris mi ze ti malicko zavidim????1000palců hore. Jsem na tom uplně stejně, ja chci taky také místo
NEEEE STRASNE TI ZAVIDIM TU TVOJI LOKALITU!!!!uz jen zvrchu to vypada nadherne!!!!ale tak ja tu mam aspon tu medovici,no..
07.03.2016, 9:55
(06.03.2016 22:20)KTM napsal(a): [ -> ]Vynos neni o krmeni..........
VÝNOS ZÁLEŽÍ PŘEDEVŠÍM NA DOBRÉM MÍSTĚ,,,,,,,,,to je základ všeho.......
S tímto u mne na horách nemohu souhlasit. Když mám nafutrovaný včelstva a v době rozkvětu pampelišky mají ještě 10-12kg starých zásob tak to jsou krásný včelstva a dají jarní med . Když mají při rozkvětu jívy 3kg zásob. Tak nedají nic,šetří a člověk je na nervy s každou špatnou předpovění počasí.Vpodletí si zásoby nenanosí prostě je musím až nenormálně překrmit a pak jsem v klidu. Žádný cukr nevytáčím,nic nepřevěšuji. Nasadím nízký medník a čekám co donesou.
07.03.2016, 11:41
Zdeňku, a nemáš strach, že něco z těch 10-12 kg zásob cukru přenosí do medníku, tedy do medu, který potom vytáčíš? Pro včely je přece přirozené upravit si plodiště a zbylé zásoby si opět "hodit" nad hlavu.
07.03.2016, 11:56
Sú včelári, ktorý tvrdia, že včely zásoby nikdy neprenášajú... A že ich je v SR dosť...
07.03.2016, 12:07
No ja to myslel přece tak že je to o dobrém místě kde je snůška celou vč.sezonu a těch je hodně málo,,,často je to bud o jaru nebo o medovici....
Osobně jsem se přesvědčil že na místě kde je plynulá snuška nanosí hromady temer vsechna vcelstva bez ohledu na to o jaky kmen se jedná....
Osobně jsem se přesvědčil že na místě kde je plynulá snuška nanosí hromady temer vsechna vcelstva bez ohledu na to o jaky kmen se jedná....
07.03.2016, 12:21
U mne v mích podmínkách to dopadá tak že koncem července nakonec je plodiště na suchu a medmíček ani není pořádně plný.Minulý rok byli plné dva medníčky a v plodišti zůstalo velmi málo. Při špatném počasí včelstva ujídají zásoby kolem sebe a ve snůšce instyktivně ukládají nad sebe. Vnástavkových příručkách je zobrazení zásob jako jakýsi zvon obalující plodové těleso. Ten zvon může být různě bohatý ale je tam potřeba. K přenášení zásob by mohlo docházet z nedostaku místa jimak určitě ne. I snůškově bohatých krajích to funguje tak že když 3-5 dní prší tak včelstva vyjídají kolem plodu a když začne snůška tok to nosí na horu. Samozřejmně že kropeninou si zase ihned obalí plodiště. Je potřeba si všimnout když je velmi špatný rok tak plodište je totálně na suchu a v medníku je třeba jen 6kg. Když je potřeba včelstva vyjídají zásoby kolem sebe a na hoře má zůstat ta zásoba na zimu.
07.03.2016, 12:36
(07.03.2016 11:41)charllie napsal(a): [ -> ]Zdeňku, a nemáš strach, že něco z těch 10-12 kg zásob cukru přenosí do medníku, tedy do medu, který potom vytáčíš? Pro včely je přece přirozené upravit si plodiště a zbylé zásoby si opět "hodit" nad hlavu.
to by bolo dobré overiť rozborom,na sacharózu nieje asi ani drahý..u nás sa robil pokus,cukrový roztok ktorým sa krmilo na zimu sa zafarbil,a na jar sa vytáčal prifarbený med.medníky boli pridané s prázdnymi plástami,tak ako zdenek,bez prevesovania..evidentne včely časť zásob preniesli..
07.03.2016, 13:48
Vždycky včely nějaké zásoby přenesou o tom nepochybuji,ale zákazníkům to snad říkat nebudeme.
07.03.2016, 16:02
Proto před očekávanou silnou snůškou, když nasazuji medník, odebírám přebytečné zásoby z plodiště a nechávám zásobní rámky pouze na krajích v obou plodištních nástavcích (tedy celkem 4). Neříkám, že z těchto zásob do medníku nenanosí, ale myslím, že je to moc neláká a mají to pouze jako železnou zásobu. Okolo plodu, tam kde potřebují, si pak ihned nanosí med a zbytek tlačí do medníku.
Je to spíše o svědomí každého z nás než o tom, co řekneme nebo neřekneme zákazníkům.
Je to spíše o svědomí každého z nás než o tom, co řekneme nebo neřekneme zákazníkům.
07.03.2016, 19:33
Norma Český med připouští až 5% sacharózy v testovaném vzorku medu.Já jsem se zatím nikdy nedostal nad 1%,takže množství řepného cukru v novém medu přenesené ze zimních zásob je zanedbatelné.A navíc v řepkovém medu je nějaké malé množství už přirozeně,přímo ze zdroje.
To odebírání přebytečných zásob z plodiště těsně před silnou snůškou mi přijde trochu zbytečná práce,při vydatné snůšce cpou včely sladinu doslova všude,ale nejdříve v dosahu plodového hnízda.Až to zaplní kolem plodu,tak pokračují směrem nahoru.Pokud už je v plodišti plno,tak to cpou nahoru rovnou,v případě nedostatku prostoru to dokážou i dolů,ale tyhle zásoby padnou po snůšce na řadu jako první,buďto je zkonzumují,nebo uloží jinam.
Takže množství medu,který při tom přednostně uloží k plodu,může být v množství větším než malém,přičemž zároveň při tom zvyšují svoji režii.
Samozřejmě není mít dobré mít v plodišti jen cukr,ideální stav je,když přes zimu futrují cukr a následně po zimě přejdou na uložený loňský med,mají na něm víc energie a jsou víc aktivní.
Proto veškerý med v plodišti vždy nechávám,a potom cukrem jen doplním,včely si ho uloží na místo postupně se zmenšujícího plodového tělesa,a na jaře,pokud něco přenáší,tak většinou ten nechaný med z loňské sezóny.
S pozdravem Pavel
To odebírání přebytečných zásob z plodiště těsně před silnou snůškou mi přijde trochu zbytečná práce,při vydatné snůšce cpou včely sladinu doslova všude,ale nejdříve v dosahu plodového hnízda.Až to zaplní kolem plodu,tak pokračují směrem nahoru.Pokud už je v plodišti plno,tak to cpou nahoru rovnou,v případě nedostatku prostoru to dokážou i dolů,ale tyhle zásoby padnou po snůšce na řadu jako první,buďto je zkonzumují,nebo uloží jinam.
Takže množství medu,který při tom přednostně uloží k plodu,může být v množství větším než malém,přičemž zároveň při tom zvyšují svoji režii.
Samozřejmě není mít dobré mít v plodišti jen cukr,ideální stav je,když přes zimu futrují cukr a následně po zimě přejdou na uložený loňský med,mají na něm víc energie a jsou víc aktivní.
Proto veškerý med v plodišti vždy nechávám,a potom cukrem jen doplním,včely si ho uloží na místo postupně se zmenšujícího plodového tělesa,a na jaře,pokud něco přenáší,tak většinou ten nechaný med z loňské sezóny.
S pozdravem Pavel
07.03.2016, 20:17
(07.03.2016 12:36)gusto napsal(a): [ -> ](07.03.2016 11:41)charllie napsal(a): [ -> ]Zdeňku, a nemáš strach, že něco z těch 10-12 kg zásob cukru přenosí do medníku, tedy do medu, který potom vytáčíš? Pro včely je přece přirozené upravit si plodiště a zbylé zásoby si opět "hodit" nad hlavu.
to by bolo dobré overiť rozborom,na sacharózu nieje asi ani drahý..u nás sa robil pokus,cukrový roztok ktorým sa krmilo na zimu sa zafarbil,a na jar sa vytáčal prifarbený med.medníky boli pridané s prázdnymi plástami,tak ako zdenek,bez prevesovania..evidentne včely časť zásob preniesli..
Myslel jsem že z hlediska složení cukrů i obsahu enzymů - není moc velký rozdíl v zásobách. Včely snad sacharozu zpracují a invertují, nebo ne?
07.03.2016, 20:54
možno záleží na množstve podaného roztoku..starí včelári čo spomínali,keď si chceli prilepšiť do výkupu a prikrmovali do znášky sirupom,tak obdeň pol litra,pri väčších dávkach im už v mede našli nadlimit sacharózy..tak mi napadá,keď sa teraz na zimu kŕmi dávkami aj 10 l naraz,tak by tam mohol nadbytok sacharózy vyskočiť..ale je to len dohad,praktickú skúsenosť nemám..
07.03.2016, 22:51
Myslel jsem že z hlediska složení cukrů i obsahu enzymů - není moc velký rozdíl v zásobách. Včely snad sacharozu zpracují a invertují, nebo ne?
[/quote]
Nemyslet, když myslet tak nemluvit. Když mluvit tak nepsat. Když psát, tak se nepodepsat. Když se podepsat, tak se nedivit.
Karle, ten rozdíl tam je. Ve starých číslech OP je článek o rozboru zpracovaných zásob, tam je obsah sacharózy v medu vysoký. Zkoumal to německý výzkumák. Nevím však, ve kterém roce bych to měl hledat. Bylo to v 70 - 80-tých letech. Ale hledat se mi to nechce.
Pepa
[/quote]
Nemyslet, když myslet tak nemluvit. Když mluvit tak nepsat. Když psát, tak se nepodepsat. Když se podepsat, tak se nedivit.
Karle, ten rozdíl tam je. Ve starých číslech OP je článek o rozboru zpracovaných zásob, tam je obsah sacharózy v medu vysoký. Zkoumal to německý výzkumák. Nevím však, ve kterém roce bych to měl hledat. Bylo to v 70 - 80-tých letech. Ale hledat se mi to nechce.
Pepa
08.03.2016, 11:54
(07.03.2016 20:17)KaJi napsal(a): [ -> ]Myslel jsem že z hlediska složení cukrů i obsahu enzymů - není moc velký rozdíl v zásobách. Včely snad sacharozu zpracují a invertují, nebo ne?
O tom či včely repný cukor ivertujú svojimi enzýmami na jednoduchý cukor hroznový a ovocný, rovnajúci sa medu ale chýbajú v ňom tie prvky, ktorý má tenktorý pravý med, že včely podaný cukrový roztok upravujú na nepravý med. Ale ten tzv. med sa dá identifikovať či je pravý tým, že výsledky porovnávajú s hodnotami overených druhových medov npr. je tam menej peľových zŕn a podobne. Takto z voleja to neviem presne popísať, ale podstata je jasná.
Takže cukrový roztok včekly invertujú ale chýbajú v ňom hodnot, ktoré sú rozborom stanovené pre rôzne druhy medov.
08.03.2016, 16:41
Teoreticky by se to dalo zvládnout i tímhle fíglem.
Na řepce odebírat pyl a potom při dávání cukru přidávat ten pyl.
Ale vyzkoušeno to nemám - byla to jen teorie. F.V.
Na řepce odebírat pyl a potom při dávání cukru přidávat ten pyl.
Ale vyzkoušeno to nemám - byla to jen teorie. F.V.
08.03.2016, 18:14
Takých chytákov už bolo, čo chceli cukor vydávať za med, na to je to meranie podielu sacharózy, čo to dokáže odhaliť. Včely nedokážu 100% preinverovať čistú sacharózu a teda stúpne jej podiel v mede. Toho pol litra rozkoku obdeň by sa asi počas znášky stratilo ale je to zase kopa roboty.
08.03.2016, 19:33
Andreji,znám člověka který to provozuje hezkých pár let. A kdybych to neviděl?
Musím,ale dodat,že cenu má mnohem nižší než já. F.V.
Musím,ale dodat,že cenu má mnohem nižší než já. F.V.
09.03.2016, 18:38
Ako často mu robia rozbory? A v akých množstvách med produkuje.
Nie je to veľmi dobre ak tu dáte na net , že sa neoplatí byť v poctivý , že sa na to aj tak nepríde. Som presvedčený, že sa na to príde.
Nie že by ma to nejak motivovalo vyrábať nejaký cukrový med a predávať ho pod cenu.
Ale sú tu na fóre búrlivé diskusie napr. v otázke úľových zostáv a technológie, že či nie sú riziko zimné zásoby a ako s nimi zaobchádzať aby aby sa nedostali do medu a pod.
A vy tu zrazu píšete, že ktosi prikrmuje cukrom a je to nezistiteľné.
Nie je to veľmi dobre ak tu dáte na net , že sa neoplatí byť v poctivý , že sa na to aj tak nepríde. Som presvedčený, že sa na to príde.
Nie že by ma to nejak motivovalo vyrábať nejaký cukrový med a predávať ho pod cenu.
Ale sú tu na fóre búrlivé diskusie napr. v otázke úľových zostáv a technológie, že či nie sú riziko zimné zásoby a ako s nimi zaobchádzať aby aby sa nedostali do medu a pod.
A vy tu zrazu píšete, že ktosi prikrmuje cukrom a je to nezistiteľné.