Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Monitoring výskytu V.d.
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Převádím sem poznámku z tématu Co se děje v úlech - teď, protože sem víc patří:
Co mě zaujalo: Odečítal jsem dnes ráno spad a je vidět, jak začaly holky po tom oteplení uklízet celý prostor. Minulý odečet před 10 dny byl prakticky na nule, teď v jednotkách kusů (3 - 8), rozptýleně po celé podložce. Viz VMS.
Navíc jsem i já hýbal při víkendové prohlídce s rámky i dole pod plodištěm ...
Za těch 10 dnů byl navíc na podložce takový binec, že už se těžko daly počítat samičky V. d.. Bude tedy evidentně nutné zkrátit už interval monitoringu na cca 5 dní. Ale už odteď bude myslím přirozený spad docela relevantním ukazatelem napadení.
Jiří
Ač je doporučeno, již nepamatuji kým a odkud Tongue, 5-ti denní odečet a průměrování, přešel jsem na odečty 24 hodinové 1x za 5 - 7 dnů. Například: v sobotu ráno podložky zběžně prohlédnu a ometu. V neděli ráno přepočítám co mi na podložky napadalo za 24 hodin. Není tam tolik včelami odhozeného balastu a roztoči jsou dobře vidět. Námitka, že to není přesné je nepodstatná. Nejde nám o celkový spad roztočů za období. Jde nám o spad za 24 hodin. Když jsem dělal průměr za pět dnů, vycházely mi spady dokonce nižší, než spady po 24 hodinách.
JK
Jednorázový 24hod. spad neodsuzuji. Je třeba ale vysvětlit jeho úskalí. Nemusí zachytit invazi, může na něj mít vliv počasí a aktivita včel, výsledek více ovlivňují populační vlny roztoče. Je to stejné, jako když např. dělám smyv, také má podobné nevýhody.
Tento jarny monitoring mi akosi nie je jasny - ja som cistil cez vikend podlozky vsetkym rodinam a ziadneho roztoca som nevidel.Huh
Po spravnom jesennom prelieceni by snad mal terajsi pocet roztocov byt 0, ci nie.
To určitě. Kdy ale dojde k úklidu úlu včelami. Teď při silném oteplení, včely začaly masivně uklízet a spady na podložce u stěn úlu jsou z úklidu. A to tam jsou od správného přeléčení. Jak to tedy poznáš? Škoda, že měl na testy neodevzdáváme teď, Big GrinBig GrinBig Grin Domnívám se, že trochu vypovídající hodnota spadu výjde, až tak v průběhu května.
(19.04.2013 13:39)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Jednorázový 24hod. spad neodsuzuji. Je třeba ale vysvětlit jeho úskalí. Nemusí zachytit invazi, může na něj mít vliv počasí a aktivita včel, výsledek více ovlivňují populační vlny roztoče. Je to stejné, jako když např. dělám smyv, také má podobné nevýhody.

Mám Pavle obavu, že Ti nějak nerozumím. Zkus ta úskalí poněkud rozvést. Podle mne je jádro pudla v četnosti a pravidelnosti odečtu podložek a jejich čitelnosti. A to jednorázový 24 hod. spad splňuje. S výhodami - nevýhodami smyvu to podle mne též nemůžeme srovnávat. Možná, že to špatně chápu. Avšak, tříleté zkušenosti s tímto způsobem odečtů (viz i VMS) mne utvrzují ve správnosti mého konání.
JK
Pepo, v Tvém případě to, myslím, není žádná krize ... Big Grin Jelikož děláš i tento 24 hodinový mnitoring v intervalu 5 - 7 dní, tak by Ti nějaká náhlá anomálie neměla uniknout ... Navíc když rámcově kontroluješ i podložky před začátkem monitotovací doby, než je ometeš ... Pokud by byl interval delší, riziko toho, co uvedl Pavel, přirozeně roste ... I na jaře se může situace rychle měnit. Třeba tím, že si včely najdou dobře "zamořený" zdroj se zásobami u sousedů nebo v lese ... Právě teď by si z kolabujícího včelstva v doletu mohly nanosit i stovky roztočů za několik dní ... Je sice otázka, jak by byly nebezpeční a jak se projeví na spadu (projeví se ...), ale je dobré to vědět ...
Taky spíš preferuji kontinuální řadu dat, dále v sezoně v intervalu 3 - 4 dny ... Zajímavé by bylo porovnání obou metod, pokud by se podařilo ...
Jiří
Je to tak, jak Jirka napsal. Kontinuální sběr vylučuje to, že bych se "strefil" mimo, to u občasného se to může stát. Je to o štěstí či smůle. U jednodenního monitoringu každý týden je, jak napsal Jirka, už dost to riziko omezeno. Na druhou stranu to přináší výhodu v tom, že se nemusí dělat flotace, měli je za jeden den málo.
Já se nedomnívám, že právě v tomto čase by hrozilo masivní zamoření. Pokud někde takový "zdroj" najdou, tak kolik z nich přinesou Vd schopných rozmnožování teď po zimě? Zrovna tak i s těmi přeživšími z vlastních včelstev. A nějaký čas to zase trvá, než se to projeví na spadu. Letos i to plodování nastalo oproti jiným rokům později. Proto jsem přesvědčen, že hlavní doba sledování spadu, začíná právě v tom květnu. Teď jde předvším o úklid a Vd teprve sbírá síly do sezóny.
Sledování spadu a i smyv, je vždy jen informace, která v danou dobu nemusí představovat realitu. Vezmi si Pepo, že 4 dny nespadne jediný Vd a 5 den 5Vd. Měl jsi štěstí, spíš náhoda, že to tak vyšlo. Počítat o den dříve, nic by jsi nezaznamenal. Proto já považuji za přesnější podložku na 3 dny a přepočet na den. A po loňských zkušenostech, a díky tomu, že mě drží při životě nejlepší ministr,Big Grin tak na to mám čas, přes celé léto.
(19.04.2013 17:02)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]Já se nedomnívám, že právě v tomto čase by hrozilo masivní zamoření. Pokud někde takový "zdroj" najdou, tak kolik z nich přinesou Vd schopných rozmnožování teď po zimě? Zrovna tak i s těmi přeživšími z vlastních včelstev. A nějaký čas to zase trvá, než se to projeví na spadu. Letos i to plodování nastalo oproti jiným rokům později. Proto jsem přesvědčen, že hlavní doba sledování spadu, začíná právě v tom květnu. Teď jde předvším o úklid a Vd teprve sbírá síly do sezóny.

Jasně, Zdeňku, chápu a rozumím. Můj dřívější začátek pravidelného monitoringu je motivován tím, že mě právě zajímá to continuum, ten průběh. Chtěl bych se víc dozvědět o tom, jak je to s tím "úklidem", jak probíhá, a končí-li, pak kdy ... A odkdy je pak už normální sezonní přirozený spad. Kdy se to láme ... U mne v nížině je to, myslím, právě teď ...
Když se dívám do VMS na stanice některých kolegů, jistím už teď, že někteří zmiňují spad světlých roztočů ... Taky je třeba vzít v úvahu rozdílnost podmínek. Ale protože plodování začalo prakticky až před ca 10 dny, tak to bude hodně zajímavé, až se začne líhnout tento plod ...
Jiří
Nevím, jestli je to fakt, nebo blbě vidím....., ale na podložce varroa dna jsem letos našel jen jednoho roztoče v jednom včelstvu. Kontroluju to denně. Loni to bylo tak 3 ks týdně. Je jasný že množství roztoče ovlivnil pozdní začátek plodování....ale že by to bylo tahle markantní jsem nečekal. Temhle víkend vytáčím a pak přijde na řadu KM....tak jsem zvědavej jak to bude vypadat.
Jak jsi na tom s mravenci? Letos jich u mě běhá po podlážkách víc jak loni a mám velké podezření, že právě ti podložky čistí a udržují mě v blažené nečinnosti. Už mám připravené formistopy, tak jen se dostat k tomu je nainstalovat.
Ale na druhou stranu po ošetření kys. mléčnou u oddělků a roje také nebyly kdovíjaké spady.
Kdepak, jsem bez mravenců....pásy jsem dával někdy po půlce května.
U mě taky letos padaly samičky míň, ale vydržme, myslím to právě začíná. Ještě jsem neviděl světlého, ale tmaví a živí už začínají, teď to přijde. Určitě by bylo dobré vyzkoušet pro kontrolu i jiný test - smyv, práškový cukr, testy plodu ... Aspoň se pocvičíme ...Big Grin
Jiří
Také se mi zatím spad nezdá vysoký, spíš nepadalo skoro nic. Teď budu mít čtrnáct dní dovolenou a dnes jsem dal podložky, takže budu sledovat každý den. Do dvou rojů jsem dával formidol a spadli 2 roztoči, ale nic se nemá podceňovat.
Je to individuálne , u mňa 1-5 ks v jednom včelstve, v inom 15-25, tak som do podmetu dal KM na miske , tam kde bol spád 1-5, tak tam bolo cca 20ks, ale v tom druhom ich more,určite záleží od čistiaceho pudu včiel, na tej prvej podložke som našiel niektoré živé klieštiky, ale tam kde ich bolo veľa som nespozoroval živé klieštiky, pravda bolo ich tam ozaj moc, no nechcel som sa v tom hrabať, neviem koľko môžem dať KM na 1úľ, včera večer som dal každému včelstvu po 50ml, skrátka liečim prvý krát v živote, takže ak poradíte , budem len rád.
Inak včelstvá obsadavú 3 nástavky 170mm vysoké, a majú po dva rovnako vysoké medníky, zajtra im chcem po jednom zobrať, uvidím ked skontrolujem čo tam majú prinesené,
mé stanoviště má stále 0 hodnoty
Z výsledků dnešní kontroly vyplývá, že pomalu spad narůstá (hlavně u silnějších) a začínají se objevovat i světlí ... V podstatě tedy standardní vývoj. Na podložkách bylo hodně víček z vylíhlého trubčího plodu, ten vyšší spad může být z něho ...
U jednoho včelstva dokonce prudký nárůst během týdne z průměru 0.4 na 6.8. Což indikuje stav nejvyšší opatrnosti a jdu míchat KM, abych to testnul ... Ještě udělám ale jeden denní odečet pro kontrolu ... Kdo si rozklikne mé stanoviště na VMS, je to č. 5.
Jiří
Já mám zatím také nulu. A nějaký mravenec sice projde, ale, to prošel i loni. Takže zatím nic. Uvidíme za týden. To by to mohlo začínat.
Teď jsem se vrátil z kontroly dvou stanovišť, 17 včelstev. Nenašel jsem ani jednoho roztoče, mravenci žádní tak nevím co si mám myslet. Spad sleduji průběžně a asi před měsícem jsem jich pár našel, ale ti nežili.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Referenční URL's