Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Monitoring výskytu V.d.
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
(01.08.2014 21:17)Delik napsal(a): [ -> ]Zdravím Vás, taky provádím monitoring ve všech úlech. Spad byl 0. Po vytočení medu jsem nasadil Gabon, a zase žádný spad ani 1ks. Tak jsem si říkal, děláš to asi blbě, když všichni tady píší kolik mají spadu. Tak jsem si udělal vlastní odpařovače, napustil
120ml KM 85%. Každý den vážil odpar. odpar se pohyboval 8-13ml na 24 hod.
Léčil jsem 7 dní. A spad, až 6den ve 4 úlech 1ks. Léčil jsem 12 úlů.

nenapsal jsi, jest-li a kdy jsi tohoto roku do včelstva zasahoval. Ale jsou-li Tvá včelstva na tom tak dobře, nemusíš je srazit na úroven těch nemocných jen proto, že se tu stále povykuje, jak mizerně "léčená" včelstva varroa odolávají.
Včera jsem poprvé zkusil monitoring na trubčině Smile

[Obrázky: 110520151623.jpg] [Obrázky: 110520151627.jpg] [Obrázky: 110520151626.jpg]

To je úžasný,taky bych chtěl mít takvou síluSurprised
[Obrázky: 110520151624.jpg]
No a jak to hodnotíš ? Podle toho prvního obrázku je tam těch bestií hodně. To bylo takto všude kam ses díval?
Zajímavé jsou ty tři matky-zakladatelky ve 4. buňce zprava v první řadě.
Zdá se, že je to zatím plod brzy po zavíčkování, takže nikde nevidět další potomstvo V. D., z fotky nerozeznám ani nakladená vajíčka (http://vigorbee.cz/clanky/varrooza/ ).
Ale díky za ty fotky, Milane, je čas na tyhle zkoušky. Vypadá to, že jich tam je docela dost ...
V praxi je na testování plodu lepší řezat plod trochu starší, když už se kuklám barví oči. Není to taková patlačka ... Pozná se to většinou podle barvy víček. Ale je to často i o tom, jakým systémem M v různých sektorech plástu klade.
Odstraněním hodně napadené trubčiny nyní se včelstvo zbaví významného počtu roztočů.
Jiří
Masivní napadení je jen v jednom včelstvu z 5.
Ale v každým byli až na jedno,ale mohl jsem se i přehlédnout.
Měl jsem v podmetu i dělničinu tam jsem nenašel nic,tu jsem zkoumal bedlivě Exclamation
No vidíš. Se vší pravděpodobností už máš včelstvo, které by se dalo ošetřit bodově.Idea Nyní ale ne. Ale když odstraníš tu trubčinu a pak ještě jednou za 3 týdny, měl bys mít klid. Tedy pokud si zase nezačneš množit kleštíka.Big Grin
Od N.c. tě to ale neochrání. LD
Ahoj, mám dotaz. Jak zamezit mravencům aby neodnášeli roztoče z podložek ? Misky pod nohy podstavců nedám. Vazelína ? Potřebuju něco opravdu účinného. Díky
Jako každý rok vás upozorňuji, že nastal čas intenzívního monitorování spadu kleštíka včelího. Navštivte VMS a přispějte svými údaji ke všeobecnému užitku.
Tam, kde je po boji, tam se asi letos moc nestane. Kritické mohou být hranice vymezující loňské hromadné úhyny.
Tak já dnes pár plástů trubčiny při medobraní odvíčkoval, za tím jsem jej neviděl.

Zřejmě ty jarní nátěry zabraly. Cool Nebo ty úhyny?
Tak oprava. Nezabraly, nevyhubili jsme jej. Nula není, jednoho jsem teď našel. Takže za rok znova. Smile
Znova a lépe a radostněji, Karle!
Hlavně musí být pořádek!
Musíte se víc snažit, pane správče!
http://www.meteleskublesku.cz/?movie=19
Big Grin
Jiří
(03.05.2016 0:00)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]To je, Pavle, nějaký nový level ve VMS?....Prosímtě, většina včelařů neví kolik jim padá tmavejch a ty už mluvíš o světlejch. Dodgy Procento světlých VD na podložce během sezóny je zcela mizivý bez použití KM v koncentraci, aby zabíjela VD i pod víčky...tudíž řídit se přirozeným spadem světlých VD - to mi jaksi nedává smysl. Existují spolehlivější metody zjištění stavu VD na plodu nebo ve včelstvu než monitoring přirozeného spadu světlých VD. Když spadne světlej na podložku , jsi si pouze jistej na 100%, že se množej. Já předpokládám, že se množej na 100%, ikdyž žádnej světlej nespadne! Nebo je tu nějakej blázen, kterej by si myslel, že se VD přestali množit? Wink

Žádný level se nekoná. Pro běžnou praxi je monitoring dospělců postačující, nemám námitek. Spad, pokud je dělán dobře, bohatě vyhovuje. Běžný přehled na podložce je pro praktickou orientaci (za účelem ošetřování) bez možnosti stanovení podílu světlí/tmaví. Kdyby to včelaři běžně dělali, bylo by po problémech.
Chceš-li pochopit více, je potřeba monitorovat obojí. Nejpřesnější je monitoring na plodu ale je o dost pracnější. Vyskytují se i napadené buňky bez reprodukce roztoče, snadno se přehlédnou.
Pro hlubší poznání je výhodná flotace a vedle stanovení absolutního počtu tmavých je výhodné i stanovení podílu světlí/tmaví. To vypovídá jak o kvalitě včelstev, tak také o momentální vnější situaci. To tu sděluji jen pro ty, co o takové hluší poznání souvislostí při reprodukci roztoče stojí.
Pavel: a jak ten podíl světlí/tmaví vypovídá?
Ne všechny samičky v buňce s kuklou to dotáhnou do dospělosti. Soudí se, že tak max. 2 - 4 z cca 5 - 6 matkou zakladatelkou zakladených (podle druhu plodu, na trubčím samozřejmě více).
Ba dokonce jsou různé "odstíny světlosti", od zcela průhledné skořápečky, po světle hnědou. Podíl světlí x tmaví je dobré sledovat, ale de facto to v principu říká, že se roztoči množí na plodu. A podle množství spadu a ev. i množství světlých se dá odhadout, jak moc. Když se to zkombinuje s testem plodu (viz článek B. Gruny v č. 3/2014).
Jde také o to, jak moc je napaden trubčí či dělničí plod. Na dělničí se to většinou přesouvá tak během června.
Třeba v předjaří nebo na podzim bývá vysoký spad tmavých (buď po čistění buněk, to je spad ještě z podzimního ošetření, nebo z jarního loupení, na podzim pak za příhodného počasí zase i vykrádání jiných napadenýcn včelstev).
Takže se třeba stane, že pri jarním oteplení padá 10 tmavých denně. Ale to je v pohodě, je třeba hlídat, kdy začnou padat ti světlí.
http://vigorbee.cz/clanky/varrooza/
Jiří
U mě jsem světlé viděl už 30,4. A zaplať pánbůh za ně.Big GrinBig Grin
Ale dnes jsem ukonči testy a tak uvidím za 4 dny.
S omluvou, neb už nebyla možná editace příspěvku: ta výše uvedená citace článku B. Gruny se samozřejmě vztahuje k MV. Jinak členové PSNV text mají i v jednom z jarních Věstníků r. 2014.
Jiří
Ja som videl len tmavé v trubčine medzi medníkom a plodiskom, nemal som mriežky založené.
Zdeněk: proč zaplaťpánbůh za ně? To jsem nepochopil. Smile Já právě u jednoho včelstva pozoroval velký spad světlých už 13. 4. (snad k 50%).
Něco máte špatně....velký spad jakýchkoliv, nebo vidět napadení na trubčině mezi rámkama...a v téhke době...? To by mě zajímala vaše metoda ošetření proti VD....abych věděl, jak to stoprocentně nedělat
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Referenční URL's