Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Monitoring výskytu V.d.
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Je na čem testovat léčení šťavelkou. Dnes jsem počítal, jak jsem dopadl a dobrý..Big GrinBig Grin
Milan: To jsem se taky dovtípil. Smile Sice to není úplně k tématu, ale budiž.. jako začátečník nemám metodu zrovna ustálenou, ale u těchlech jsem se snažil jet cestou pouze s KM. Bohužel jsem se vloni asi příliš bál přitlačit, abych je neotrávil .. no neotrávil, ale ani kleštíka. Jakou metodu používáte Vy? Léčite jen v "zimě", nebo i někdy na jaře, v létě, podletí? Díky za tipy a rady.

Zdeněk: šťavelkou? Nebojíte se v době snůšky? Jaké s tím máte zkušenosti? Smile Mám kilo skladem, ale ještě jsem si nezbastlil odpařovač.
Pardon, ale pokud je pravda, že už v dubnu padají světlí, pak je urgentní otestovat plod. A pak se rozhodnout. Jestli nasadit třeba org. kyselinu (efektivně), nebo pracovat s plodem (zejména trubčím, pokud je extrémně napaden).
Návod je v MV 3/2014. Ta citace už tu padla mnohokrát.
U organických kyselin je třeba postupovat opatrně, ale i razantně podle stavu včelstva. Není universální návod. Je to věc zkušeností, ale ty se jinak nezískají ...
Lze jen sledovat efektivitu ošetření a vyhodnocovat.
A pozor, za slovo "léčení" je 20 kliků ... Big Grin "Ošetření" projde ... Big Grin
Jiří
Ok ok, díky. Smile No mě se to nezdálo už v březnu. Několikrát jsem cukroval, něco spadlo, ale kleštíka to nějak významně nepodlomilo. Když jsem viděl první příznaky DWV tak jsem, jak píšeš, ošetřil... i za cenu toho, že jsem asi znehodnotil dosavadní přínos. Spadla toho docela hromada, ale možná jsem to s tou razancí až přehnal - spadlo i dost včel. Ale včelstvo jako celek se zdá v pohodě a navíc se chystalo na rojení. Tak možná ještě naordinovat plodovou pauzu nebo vyřezat tu trubčinu... uvidím, rozhodnu se po další prohlídce. Zatím myslím, že jsem je zachránil, ale asi tak za minutu dvanáct.
No a co jsi s nima dělal na podzim?....Protože to jarní ošetření, jak píšeš, byla u tebe nutnost, zatímco veterina to na jaře nazývá "preventivní".
Preventivně se nad 3Vd na včelstvo má natírat a přeléčit Varidolem.Tongue
Tak to je lepší "ošetření" šťavelkou. Jirko, 20 kliků po mě nemůže nikdo chtít, to bych nemusel přežít.Big GrinBig Grin
Jestliže má někdo, Zdeňku, k dnešnímu dni velký spad, nebo najde napadený plod, když roztrhbe trubčí plod mezi rámky, měl by se minimálně hodně zamyslet nad tím, jak léčil na podzim. Tvůj "oxalgrif" je sice výbornej....ale furt neřešī neschopnost včelařů se odpovídajícīm způsobem postarat o včely na podzim. A ta většina, co se neumí postarat na podzim, nevyužije oxalgif ani "záchrannou brzdu" .....Mimochodem...a doufám, že si to přečte někdo z SVS....jestliže má v současný době někdo napadení, že mu padají víc jak 3 VD za týden, nebo najde stejné napadení plodu jako Merkuri....a měl " zimní měl " nulovou...tak minimálně podváděl u vzorku s mělí....proto se taky nedá v lednu v pomácích potřebách sehnat cedník s oky 0,8mm...Big Grin Každej, kdo udělal, to co se má - podle" Metodiky" - nemůže narazit na stejné problémy minimálně do konce června! Mám v současnosti info o stdii ohledně horizonzálních přeno sů....a jestli se toho chytne SVS- nejspíš bude nařízeno v MVO fumigační ošetření pro republiku v jeden den...a chápal bych to! Nicméně - to že to pochopím já, neznamená zě to pochopí i ostatní.... Primárnī předpoklad je, že cokoliv , co je " organizovaný" je na prd ...a pokud by se chtělo něco takového provést...byly potřeba tak 2- 3 roky osvěty....a výsledek? ...podle mě tak do 30% ošetřenývh včelstev!....takže uplně o ničem.
Lyn_x se ptal:.... dodržuju "megofiku " podzimního ošetřenī i s odstraňovánīm plodu... Například vloni....Předjarní nátěr M1AER...Díky monitoringu TMAVÝCH VD jsem nedal za celý rok ani KM...ani Gabon...a ošetřil jsem až Varidolem za současného odstraněnī plodu...nebo po odlíhnutī plodu u včelstev se zaklíckovanýma matkama...
Ačkoliv jsem "s podložkou ve varroa dně online....Big Grin" a provedl jsem i monitoring zavřenēho trubčího plodu....nemám letos potřebu dělat , zatīm, žádné zásahy. A začínajīcīn bych poradil....jestli nezvládnete terapii amitrazem, ktetá je absolutně blbuvzdorná...pouze s několika důležitými podmínkamipak vám musí být jasno že mnohem složitější záležitosgi s org.kyselinami, snad kromě pokapu KŠ, nezvládnete uspokojivě taky. A jestliže lidi, co pokap používají , připustī, že už dnes majī zvýšené spady...tak to jen potvrzuje to, co jsem napsal.....Ačkoliv radost z toho nemám.
(07.05.2016 16:02)lyn_x napsal(a): [ -> ]Ok ok, díky. Smile No mě se to nezdálo už v březnu. Několikrát jsem cukroval, něco spadlo, ale kleštíka to nějak významně nepodlomilo. Když jsem viděl první příznaky DWV tak jsem, jak píšeš, ošetřil... i za cenu toho, že jsem asi znehodnotil dosavadní přínos. Spadla toho docela hromada, ale možná jsem to s tou razancí až přehnal - spadlo i dost včel. Ale včelstvo jako celek se zdá v pohodě a navíc se chystalo na rojení. Tak možná ještě naordinovat plodovou pauzu nebo vyřezat tu trubčinu... uvidím, rozhodnu se po další prohlídce. Zatím myslím, že jsem je zachránil, ale asi tak za minutu dvanáct.


Víš, jsem pro jakoukoliv špatnost a rád zkouším vše nové, hraju si s kyselinou mravenčí, hraju si s kyselinou štavelovou, ale cukrování mi nepříjde jako učinny zpusob. Ano možná by byl učinný kdyby člověk pocukroval všechny včely, ale jak se to prezentuje, že to se jen nasype na horní loučky... Ano něco popadá, ale člověk podle mne propadne dojmu, že "něco" udělal, ale ve skutečnosti se zbavil jen několika roztočů a přitom jich tam bují stovky....
Osobně cukrování nevěřím, jakkoli jistá účinnost tam je (možná spíš náhodná) a jakkoli znám kolegy (a respektuji je), kteří je provádějí a (pokud nekecají) docela úspěšně.
Nevím, zda to nevyžaduje nějaký spec. grif, stejně jako je řada grifů spojených s efektivním monitoringem, s ošetřováním pomocí organických kyselin nebo řada dalších grifů k testování napadení plodu a ku speciálním zootechnickým fintám ...
Základ je to, abychom věděli, jak na tom dané včelstvo je, znali situaci i vývoj a měli možnosti, jak účinně zasáhnout, přičemž těch zásahů by mělo být co nejméně, protože i stres včely významně (možná významněji, než jsme ochotni vzhledem k našemu alibismu připustit) poškozuje. To není ze mě. Ale Karel jistě objeví, že jde o jím tak často diskutované téma "včelí wellness". Big Grin
Jasně, jsme trochu mimo téma, ale souvisí to.
Jiří
KM, psal jsem výše.
Zdeněk: to používáte v kapalné formě?
U toho cukrování je třeba odlišit zda jde o léčbu nebo jen monitoring. Myslím, že spamy se Svítkovou metodou dost zatemnily pojmy.
JKL dával na VF vloni odkaz na USA "colos" a tam myslím že vyšlo - že ti co monitorovali měli menší ztráty jak ti co nemonitorovali, a pak podle druhů byly "prediktivní" metody jak tomu říkám já, lepší včetně cukrování než přirozený spad.
Ale je to jen z hlavy a hlavně mi utkvělo v hlavě, že je otázka jak moc jsou ty všechny rozdíly významné.
Nebot neléčená a léčená chřipka . . . . Smile



No neříkám prediktivní? Cool To jsme jen hledal nějaké jiné slovo. .-)
Používám slovo ofenzívní. Prostě průzkum bojem, lepší jak odhadovat sílu nepřítele podle mrtvol na bojišti po té co si nepřítel zabojoval. Hlavně pak u zimní měli to je podle mrtvol v lazaretech.Cool
Aby bylo cukrování použitelné pro ošetření, muselo by se během celého jednoho plodového období důkladně cukrovat obden.

Pro Milana:
Je to boj s větrnými mlýny. Jinde se tu dočteš, kolik už vylétlo rojů. Většinu z nich už nikdo neodchytí a většina z nich (takto časných) se dobře zabydlí. V jeden den ošetřování někdy ne podzim je chiméra, jednak neuskutečnitelná, jednak jsou na tom včelstva odlišně s plodem a jednak se vždy jedná jen o podíl poze ošetřovaných včelstev.
Jeden pokusník je v tomto zaokrouhlená nula. Za těmito nulami se teď ČSV pachtí. Za každou cenu musí najít výmluvu, neboť hlavní příčinou potíží jsou právě oni.
(08.05.2016 10:31)lyn_x napsal(a): [ -> ]Zdeněk: to používáte v kapalné formě?

Ne, jedná se o sublimaci Grifinem.
K tomu cukrování .. bylo to tak 5x s odstupem pěti dní. Nějaký pozitivní efekt to asi mělo, ale ne rozhodující. Možná, kdyby to bylo o měsíc dřív, tak by byl výsledek lepší. Teď už měly zřejmě moc plodu a to je asi na cukrování pozdě. :\

Milan: Díky za odpověď. Máte pravdu, že jsem to moc nevyhmátl. Na druhou stranu to je jedno včelstvo z osmi. U ostatních zatím klid. Provádíte nějakou selekci na varroa rezistenci & toleranci? Podle čeho?
Zdeněk: někde jsem četl, že to je trochu "o hubu", ty výpary, resp. aerosol .. nemáte ten pocit? Používate to jako náhradu varidolu, nebo jako doplněk? Díky za odpovědi. Smile
Varidol se snad v létě nemá používat, ne? I když to značná část "odborníků" dělá.
Testuji to místo kyseliny mravenčí, během sezóny a v prosinci i místo Varidolu. A nejen já.
O hubu to jde i s Varidolem. V mém věku, mi už na tom, až tak nezáleží. Navíc se mi stále zlepšuje hodnota PSA s prostatou. Já tvrdím, že díky šťavelce.Big GrinBig GrinBig Grin
Ale opravdu to chce kvalitní respirátor.
Dnes u mne na trubčině nula ze sta.
U jednoho včelstva: 20 buněk - 20 Varroa.Na jednom rámku u spodu.Víc trubčích buněk na rámku nebylo.Po prohlídce dalších trubčích
buněk v úle / asi přibližně 150 kousků/,zbytek nula.
Jako ,že se nevyplácí prohlížet,občas trubčinu.
Zbytek úlů co jsem prohlížel,krásná nula. F.V.
Po podobných indiciích pasu dlouho. Podobnými extrémy jsou kumulace roztočů do jediné buňky. Vědci na to nemají čas. Profi včelaři už vůbec ne. Zbývají nadšenci a těch je moc málo, aby podobné úkazy identifikovali a hledali souvislosti.
Vědci prostě tento směr zavrhli a navždy uzavřeli s tím, že agregační atraktant neexistuje (vyjma identifikace trubčí/dělničí plod). Já si myslím, že existuje.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Referenční URL's