Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Izolace včelích matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Akosi nemám šťastie nájsť izolátor do nízkych (159 mm) nástavkov.
(19.09.2016 5:05)JrM napsal(a): [ -> ]
(18.09.2016 10:12)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]I ty z Pekařova měly 2x za zimu kolečko plodu....

Ano měly , ale měl jsem pekařovské i takové , co neměly z trochou pomoci půl roku nic , jinak bych to nezmínil .
Také K. Čermák zřejmě má u sebe materiál , o které zmiňuje (tiše hrdě ) ,že se obejde bez lednového kolečka plodu, což je podstatné i z jiných důvodu než jen z varroázových.

Zmiňuji to proto, že když se něco nehledá a nesleduje , třeba jen na podložce , tak to potom není a musí se klíckovat ,
nebo dělat jiné pracnosti .
No, já právě dělám ty "jiné pracnosti"...Big Grin
....Lednové kolečko....Tady nejde moc o lednové kolečko. Chtělo by to aby se obešly bez listopadového nebo prosincového kolečka. Včelstvo, které díky ošetřování , a ponechání medných zásob nebo včasnému dokrmrní, je bez plodu na konci srpna nebo v půlce září si udělá kolečko třeba koncem října a následně v půlce prosince....Včelstva která plodují do konce října nebo ještě dýl, (a to nemusí jít o genetiku - pozdní výměny matek, krmrní malými dávkami do září,atd...) to kolečko stihnou do konce roku jen jednou, pokud tam nějaká pauza vůbec je...Každopádně je žádoucí, aby plodování ustalo co nejdřív a nemnožil se VD do ohromných počtů, které jsou pro včely nebezpečné už jen z hlediska fyzického poškození včel a o virech ani nemluvě.
Není systém, podle kterého by se dalo určit, kdy a které včelstvo to kolečko udělá a zjištíš to jen při rozebrání včelstva při vyřezávání před ošetřením nebo pokud máš čidlo teploměru v chomáči, blízko místa s plodem. Decimetrová plocha plodu už o dva plásty mimo čidlo teplotu neovlivní. Na podložku ve vícenástavkových včelstvech nechá s barvou měli spolehnout asi jako na zimní měl s roztočema... Snad pouze víčka z odlíhnutého trubčího plodu se objeví na podložce, ale ani o to, u tří nástavkových a silnějších včelstev, není v zimě nouze Big Grin
Pokud se včely chovaly ve starém systému(jeden prostor,7-9 rámků 12 kg zásob) - bylo to mnohem jednodušší ( i vyřezávání plodu byla některé roky jen prohlídka, protože plod nebyl) a včely - snad hlady nebo strachem z malého množství zásob - pravděpodobně omezovaly přirozené projevy, ale u včelstev zimovaných cca ve čtyř nebo pětinásobné síle s dostatkem zásob, si dělají co chtějiWink To ale neznamená, že by bylo na místě udělat čelem vzad a chovat jednoprostorově.... to by mohlo v dnešních podmínkách znamenat jen mít včely a nemít med. Takže pokud existuje systém, který by řekl kdy a kolik si včelstvo udělá přes období klidu plodu, tak já na to, za 35 let včelaření a 30 let vyřezávání plodu( a to některé roky 2x -Big Grin), ještě nepřišel....Confused
To je všechno o tom, jaké včely tady chceme mít. V podstatě jsou místně jen jedny, pokud neděláme inseminaci.
My se nemůžeme konfrontovat podobným způsobem jako jiní chovatelé - že kus z chovu vypustí do volné přírody a vidí jak moc je to životaschopné.

Dřív jsme tady chovali včelu, která by bez včelaře vydržela zase dál, dneska broilera na steroidech a speciální výživě kde by vypukla velmi silná selekce, jen pokud by se vrátil "na dvorek", o volné přírodě nemluvě. A to vynechám roztoče.

Vysoká plodnost je u včel podle všeho na úkor odolnosti.
(19.09.2016 10:41)misan napsal(a): [ -> ]Akosi nemám šťastie nájsť izolátor do nízkych (159 mm) nástavkov.

Stačí vytvořit potřebný prostor přes dva nástavky. Holt, namísto jednoho plástu vyjmu plásty dva nad sebou a je to. Zimní těleso mají u NN úlů přes dva, někdy i tři nástavky nad sebou.
JK
(19.09.2016 10:41)misan napsal(a): [ -> ]Akosi nemám šťastie nájsť izolátor do nízkych (159 mm) nástavkov.
Tento by nepasoval: https://lyson.com.pl/hodowlamatekpszczel...&results=7
Pravdaže by nepasoval. To sú izolátory na plásty s matkou. takže tam matka veselo kladie. Tu sa píše o izolátoroch, kde matka nemôže klásť, nemá tam plást.
(19.09.2016 10:41)misan napsal(a): [ -> ]Akosi nemám šťastie nájsť izolátor do nízkych (159 mm) nástavkov.

Existuje taký nízky izolátor, alebo ho treba vyrobiť z MM?
Dá se vyrobit, ale o moc levněji by tě to asi nedošlo.
Takže třeba zde. A nízký nepotřebuješ, protože určitě v jednom nástavku nevčelaříš. Udělej to tak jak ti radí pan Křapka.
http://vast-oil.lyson.cz/chov-matek-/219...matky.html
(19.09.2016 10:56)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Takže pokud existuje systém, který by řekl kdy a kolik si včelstvo udělá přes období klidu plodu, tak já na to, za 35 let včelaření a 30 let vyřezávání plodu( a to některé roky 2x -Big Grin), ještě nepřišel....Confused
Já osobně bych si nedovolil Ti radit , tak že zkus dát dotaz na K. Čermáka , třeba si na tebe udělá čas a zmíni se Ti ,
jak to dělá on .Něco o ukončení plodování má i Jan Jindra .
(14.09.2016 7:47)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Na jaře je pylu, alespoň u mne, nadbytek. Jestli je něčeho nedostatek, tak to jsou glycidové zásoby.
Tento graf znázorňuje věkové složení populace včel v úlu. Vezmeme-li v úvahu, že rozhodujícím (kritickým) termínem pro jarní rozvoj je 1. duben, tak na grafu jasně vidíme, že v populaci, kde byla zaklíckovaná matka např. do března, chybí žlutá-zelená-modrá populace. To znamená, že je ve včelstvu polovina včel, než v tom včelstvu, kde matka nebyla zaklíckovaná.
Kdo si myslí, že je pak včelstvo silnější a vitálnější, ať dál klíckuje.
Takže klíckovaní by malo význam od 1.7. na dva týždne a koncom júla preliečiť včelstvo bez zaviečkovaného plodu. Inak by sa mohlo stať, že nebude čo klíckovať v septembri. Možno znovu klícka na 14 dní na VD po reinvázii niekedy v novembri.
Plán B /sv. Anna/ spomínal už Jirko Matl: http://www.pv.sk/vcely/prax_clanky010.asp
Na pascu s plodom by sa potom zišiel aj nedocenený izolátor Wink: https://lyson.com.pl/hodowlamatekpszczel...&results=7
Ale asi som niečo nepochopil Huh
Nepochopil, všechny matky stále kladou, tak nemůže dojít k výpadku. Včely po přeléčení v koncentráku (izolátoru pro líhnutí včel a roztočů) buď využiješ pro posílení, nebo pro smetence. Klíckování je vždycky za cenu ztráty (výpadku) populace.
Klíckování je obhajitelné pouze v jediném termínu, a to právě nyní za účelem ukončení plodování, pak vypustit.
(19.09.2016 10:41)misan napsal(a): [ -> ]Akosi nemám šťastie nájsť izolátor do nízkych (159 mm) nástavkov.

Keby som teda vyrobil jednoduchý izolátor z tejto mriežky ( http://stolmaj.sk/index.php?route=produc...uct_id=177 ) prostým prikramličkovaním na 10 mm hranolky v rozmere rámika 159 mm a potom hľadal matku a práve tam, kde by som matku našiel by som urobil medzeru medzi rámkami (10 rámkov je 350 mm a vnútorný rozmer nástavku je 375 mm) posunutím a tam by som ten izolátor s matkou vložil.

Následne po preliečení by som iba tento nástavok dal do poriadku, matku vypustil a rámky zrazil.

Uvažujem správne?
(19.09.2016 21:38)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]...
Klíckování je obhajitelné pouze v jediném termínu, a to právě nyní za účelem ukončení plodování, pak vypustit.
A vo vyšších polohách, horách, nie je obhájiteľné ani v tomto termíne, je zbytočné. Tu sa príroda o to postará sama. Epizódy poklesu nočných teplôt k nule už koncom novembra či začiatkom októbra sú dostatočným impulzom i pre matky, ktoré to ešte nevzdali, aby sa na to "vykašlali" definitívne, na pár mesiacov. Preto napríklad ja fumigáciu v novembri považujem za definitívu pre klieštika.
November je 11 měsíc? A k úspěšnosti fumigace musí být splněná základní podmínka = více než 9 stupňů a to je pak problém, ve vyšších polohách tuplovaný problém!!
Pak už jedině zatracovaný aerosol mezi svátky.
november je listopad,mne sa zdá,že sa daniel pomýlil,logicky by tam malo byť "koncom septembra(září)-začiatkom októbra"...
tome, ako píše gusto. Trochu som sa sa sekol. A vieš prečo? lebo som bol už "nabudený" hokejom... a ďalej nepokračujem, v rámci "dobrých vzťahov" Big Grin
Ináč hlavnú fumigáciu urobím k záveru teplejšieho slnečného dňa v čase, keď už včely nelietajú, ale ešte sú rozlezené po úli. A takého dni i v horách nie sú raritou i v novembri...
Ale na Fumigaci je nejlepší prosinec - december o vánočním otepleníSmile.

TA teplota je pitomost pro pitomečky (návod musí být pochopitelný pro pitomce), rozhodující je stav chomáče.
Pavel, ja s tebou súhlasím. Možno si ma nepochopilSmile. Klíckovaní je len spôsob na efektívne dočistenie včelstva v umelo vytvorenej plodovej prestávke. Pre názornosť použijem graf z tvojho príspevku.
Samička VD sa dožíva cez zimu až 200 dní, takže bez liečenia by musela byť M izolovaná vyše pol roka. Prirodzene odpadne 10% samičiek VD. Bez liečenia by teda vydržali na včelách až do jarnej znášky.
Ako teda klíckovaní zredukuje použitie liečiv ?
Kolaps včelstiev na varoázu a vírusy sa odohráva pred plánovaným klíckovaním. V kritických rokoch padali na varoázu aj včelstvá "dokonale" preliečené ťažkými zbraňami vrátane nvoročného pozdravu včelám / aerosol, resp. KŠ/.
Množstvo použitých liečiv a efektívnosť liečenia bez rizika kolapsu včelstva je rozhodujúca v mesiacoch júl a august. Ak očakávame poslednú znášku do konca júla, tak odobratie plodu, alebo plodová prestávka v tomto období podstatne zvýši predpoklad prežitia včelstva, zníži sa množstvo použitých liečiv a zníži sa infekčný tlak.
Ale klíckovaní ako alternatíva aerosolu a KŠ je určite ku včelám šetrnejšia.
http://www.pv.sk/vcely/prax_clanky010.asp

[Obrázky: plodov_graf.jpg]
Sezónne demografia kolónie v čele s energickou mladou kráľovnú, Bouda prezimoval v Manitobe. Každý pás farby predstavuje podiel včiel v každej 12-dňové vekovej triede v ľubovoľnom časovom okamihu. Červená (0-12 dní veku) cez zelené (61-72 dní) vekových skupinách predstavujú krátkotrvajícím "Summer včely", ktoré len zriedka žijú dlhšie ako dva mesiace. Modrej a fialovej vekové skupiny sú trvanlivý "zimné" (diutinus) včely, ktoré podržíte pevnosť, keď nie je prichádzajúce peľu (a teda málo nábor). Bodkovaný čiara znamená počet buniek plodu. Čísla na osi x predstavujú priemerný vek všetkých včiel v úli v každom časovom bode.
Já nevyvracím to, že klíckování na půl roku způsobí významnou redukci populace roztočů ve včelstvu. Jen bych poopravil výklad k tomuto procesu. Roztoč je celou dobu nucen setrvávat pod sternity včel a to je pro něho více riskantní, než se uchýlit na plod, kde se ale (můj názor) v zimě nereprodukuje, jen přežívá.
Klíckování přináší riziko ztráty matky a riziko podtržení včelstva v jarním rozvoji.
Tak, a tyto dva faktory pro a proti je třeba zvážit.

Včasné ukončení plodování je zásadní pro odvrácení takzvaných "zimních úhynů". Poslední zbytky plodu (v kolapsovém roce) mohou být extrémně napadené roztoči a to je půda pro propuknutí viróz. Klíckování v tuto dobu ten konec "usekne" u včelstev, která jsou k pozdnímu plodování náchylná, nebo to způsobí vnější faktor. Některá včelstva ukončí plodování již v polovině září automaticky. Tedy klíckováníi v tuto dobu asi není nic proti přirozenosti včel a při tom má včelař, pokud aplikuje akaricid, jistotu, že ve včelstvu není zavíčkovaný plod.

Já matky neklíckuji, snažím se je spíše selektovat, než klíckovat.
Když selekce je u mě problém. Vychovám matku, klade v zimě, zabiju jí a za rok znova. Možná kdybych neselektoval a nechal jí vždycky dožít do druhého roku, už by asi touhle dobou nekladlaBig Grin
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Referenční URL's