Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Izolace včelích matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Ano Pavle - vymetení na jaře prázdných úlů.
Když chceš použíti na likvidaci roztočů některý prostředek, musíš hlavně dodržet jeho parametry.
Příklad : Varidol - bez plodu
A když není jiná možnost / včely kladou /, tak ti nezbyde než ......... F.V.
Ještě je tu možnost využití izolátoru Chmary.
Tento nebo podobný izolátor používají mnozí včelaři několik let a tak nemusí vyřezávat plod, stačí najít a zavřít na určité období matku. Myslím, že to tak dělá i Milan Havelka, nebo jsem to tak alespoň minulý rok podle jeho vyjádření pochopil.
A jsou i tací, kteří zaklíckují matku na celou zimu. Sám s tím mám výbornou zkušenost.
(24.09.2017 13:09)vernut napsal(a): [ -> ]Ještě je tu možnost využití izolátoru Chmary.
... ... ...

Smile Wink Cool Big Grin Huh
Misane o co ti de?
(23.09.2017 10:53)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Je dobré si klíckování vyzkoušet a zvážit všechna pro a proti. Já tedy klíckovat nebudu ani krátkodobě a dlouhodobě - vůbec . Stejně účinné je pečlivě rozškrábat zav. plod a následně 1-2x fumigovat. Ušetříte 2x fumigaci a 1x nátěr, což je hodně. Navíc škrábete v době, kdy je styk s včelami vcelku nekonfliktní. Naopak nátěr někdy zač. března je jedna z nejhnusnějších prací ve včelařství vůbec. Není lepší v ušetřeném čase sedět u česna a jen tak si lebedit? Zdraví R. S.

toto je z pohladu praxe a vykonania velmi dobrý príspevok..doplním len,z mojich skúseností,testujem dosiahnutie bezplodového stavu už v prvom sept./září týždni (izolácia matiek cca 20.8.)- v tomto období je vo včelách veľa plodu,tak preto izolácia..Počas izolácie včelstvá zúžim na priestor v ktorom budú zimovať,a zásoby doplním na max.- tým sa výrazne zníži možnosť,že si včely budú neskor prinášať klieštika z kolabujúcich včelstiev v okolí... období posledného,alebo prvého predjarného plodu je šikovnejšie rozdrásanie plodu vidličkou(malé rozlohy),ako spomína Rudolf,netreba z toho robiť žiadnu vedu,v poslednom plode je aj tak vela varroa a krátkoveké včely,tak sa nejedná o žiadnu katastrofu.
Vlčku já jsem nikdy plod nevyřezával ani nerozdrásávám vidličkou a včely mi zatím vždycky přežily i když na jednom stanovišti dělám jen jednu fumigaci ročně a včely jsou v pohodě. Neznám nikoho kdo by plod takovým způsobem odstraňoval. Myslím že rozumný včelař umí zařídit aby mu včelstva v době kdy chce léčit neplodovala, i když určitě ne na 100%, ale kdo chce ten si to může ohlídat a když ne tak je tu přece KM. To že bych třeba v listopadu lezl do včel a vyřezával tam plásty s plodem tak to by mě nikdo nedonutil.
Ano, je to volba cesty metodických spolupřátel. Oni o bezplodí jenom mluví a realitou jsou následky. Hlavně dodržet termíny a soudobost, organizovanost.

Když je situace vážná, není jiné volby, než ošetřit bez plodu. Komu je líto plodu, může jej sebrat a rámky vložit do jednoho menšího včelstva či oddělku. Pak počkat, až se to vylíhne a ošetřit. Je to už jen hlídání jednoho jedince.
Pane Holub máte pravdu, pokud mám kolem sebe do dvou kilometrů kolem dvaceti včelařů, dvě stě metrů včelař s dvaceti včelstvy jinak to nejde než léčit společně. I když všechna léčení nevyužiji, nepřišel jsem poslední léta ani o zazimovaný oddělek nyní 25 včelstev bez izolace matek. A jak jste na tom Vy.
Metoda odstranění (jakékoliv) posledního plodu je určitě jednodušší než hledání a klíckování matek, v tom má Ruda pravdu. Problém mnoha stanovišť ale je a bude, že je to už touhle dobou pozdě. Proto více fandím metodám, které problém řeší začátkem léta. Odebírání zavíčkovaného plodu, varroa pasti a i likvidace plodu začátkem července má větší význam než podobný zásah koncem září. V té době se líhnoucí kleštící už nijak nepodílí na poškození zimní generace. Na jejich likvidaci je snad vhodnější počkat do vylíhnutí posledního plodu. Pokud jste dostatečně neochránili zimní generaci včel v červenci a v srpnu je vše už rozhodnuto.
Sám fandím přemetení včelstev na mezistěny. Je to sice radikální zásah, ale má schopnost včelstvo zcela odstřihnout od jeho infekční historie a tak vyřešit problém s houbami, viry i bakteriemi v díle. Je třeba jen pro sebe si vyřešit organizaci zpracování starého díla a vybavení pro dostatečnou dezinfekci úlů a rámků.
Často se řeší problém co s plodem. Zdeněk Klíma doporučuje ho zlividovat a má pravdu. Pokoušel jsem se plod z několika včelstev zachránit spojením s minioddělkem s mladou matkou. Bez použití dlouhodobého nosiče s účinnou látkou proti varroa to dopadla špatně. Ze začátku to vypadalo dobře, pěkně odebíraly sirup, ale po měsíci, se projevilo to co jsem měl očekávat. Dávka roztočů ze dvou včelstev v oddělku, totálně poškodila nový plod a včelstva odešla do věčných lovišť. Příště už budu moudřejší (ale určitě ne moudrý).
Otázka ztrát včelstev není ale o tom, zda chováte a léčíte správně. Ztráty stejně jako úmrtí je naprostou přirozenou součástí života. Nechci náš chov včel porovnávat s přírodou, tam se jedná o boj o přežití, ale je asi správnější podporovat zdravější a schopnější včelstva než za každou cenu udržovat nemocné a slabé.
Nechat žít i nechat umřít.
Zbiehajú sa tu názory a skúsenosti zo všetkých kútov republiky (ČS), zo všetkých nadmorských výšok, a hlavne zo všetkých praktických realizácií.

Toto konkrétne vlákno je o izolácií M s cieľom dosiahnúť stav bez zaviečkovaného plodu a následnej liečbe ... (preto ma vernut prekvapil, že to tu vložil ako objav, ospravedlňujem sa za tú reakciu)

Ak niekto dosiahne stav bez plodu tým že ho vyrežie, alebo rozdrása, nepovažujem to za sadizmus, ale iba za iný postup. Samozrejme že bude to asi rýchlejší a aj menej pracný postup, lebo včelstvo stačí otvoriť iba raz ..., tak si myslím že pre veľkovčelára je to schodnejšia cesta. Pre amatérov ako som ja s malým počtom včelstiev bude asi humánnejší ten postup s izoláciou. Skutočný "problém" potom zostáva iba to načasovanie a prípadne aj synchronizácia v regióne doletu.

Ja som zistil že bez tvrdej chémie včelstvá neudržím. U nás pravidelne sejú slnečnicu a niekedy sa podarí z nej aj točiť. Tak mi zostáva iba jesenná liečba po zazimovaní. A keď som zvolil ten postup s izoláciou, ktorý vyžaduje dve otvorenia, tak som to posunul na septembrový termín aby ma pritom nenaháňal sneh a mráz.

Minuloročnú liečbu vyhodnotím až pri tohtoročnom liečení (podľa spádu) a tú tohtoročnú až za rok. Big Grin
V priebehu roka som niekoľkokrát kontroloval a čistil podložky a klieštika som nenašiel, a ani na včele a tiež poškodené včely som nezaznamenal.
Honzo,take jsem veril, ze staci ochranit zimni vcely. Bohuzel praxe poslednich dvou let mi rekla neco jineho-byly reinvaze v zari. Pokud se odvari i ty nedlouhoveke, ktere dlouhoveke podporuji, je zle.
Chtel bych ted izolovat na mesic matku, mohu v peidavaci klicce nebo je potřeba velka na izolaci?
(22.09.2017 14:22)misan napsal(a): [ -> ]Tak, 6.9. som uväznil matky a dnes (17. deň) som ich šťastne všetky vypustil.
29. 9. bude všetko vyliahnuté a zapálim Avartín. Podľa spádu možno aj 1. 10., vtedy ešte nebude nový plod zaviečkovaný. ...

Dokončím to, čo som tu rozpísal.

Po prvom zapálení Avartinu 29.9. bol na jednej podložke 1 klieštik, nič viac. (Kontroloval som asi 10 hodín po zapálení, večer zapálim, ráno kontrolujem. Vyhorené boli celé) Predpokladal som že je niekde chyba a tak som zobral druhé pásiky a "liečenie" zopakoval. Výsledok, nulový spád. Na každej podložke pristihnem vždy asi 2 až 4 mravcov.

Keby nebolo na podložke melivo, a keby som pred utesňovánim letáčov nemusel dymom včely tlačiť dovnútra tak by som myslel že sú úle prázdne.
Zdravím.
Nevím, zda to už někde v tomto vlákně je, lze někde zakoupit takovýto izolátor (klícku) na matky pro 2 - 3 rámky na rámkovou míru Optimal (42x17 cm)?
Díky.

[Obrázky: Izolator.md.jpg]
Totéž bych uvítal i pro L2/3.
Vyrábí je přímo pán na těchto stránkách. Zatím pro Adamce a Optimal, ale prý začne i pro Langy. Tak ho zkus kontaktovat.
http://www.vcely-med.cz/vceli-produkty-kontakt
http://www.vcely-med.cz/izolace-vcelich-matek
Tomu předpovídám budoucnost. Buď pracovat s těmito izolátory, nebo rovnou s celými NN.
Bojím se Pavle, že máš pravdu.
Zatím se jako čert kříži vyhýbám druhému léčebnému úkonu proti VD.
Jde o to, že už při současné genetice mám 50-90% včelstev viditelně oslabených, když neprovedu ozdravná opatření v červnu/červenci. Jenže, když to jednou všichni začnem dělat, pak se horko těžko budou hledat včelstva s vyšší přirozenou odolností.
A to ani nesním o tom, že se dopracuji ke včelstvům, které žádné léčení nepotřebují.


PS: Cena těch izolátorů na dva rámky se pohybuje kolem 20€ kus.
Dá se to vyrobit ze dřeva a plastové MM. Ideální by bylo na 3 rámky. Já z tohoto důvodu zatím pracuji s nástavky.
Právě touto metodou se dá dopracovat k odolnějším včelstvům snáz. Vynechá se zimní ošetření (pokud to situace umožňuje) a ošetřuje se jen na jaře odebraný zavíčkovaný plod (termokomorou podle Prokové-Mališové) nebo vylíhlé včely ve smetenci (koncentračním úlu) akaricidem. Údajně rozhodující je ten zimní přirozený pokles. Pravděpodobně ta včelstva, která v zimě zbytečně neplodují a na podzim včas skončí. Kdyby tak všichni postupovali, tak se brzy dočkáme změny.
Dík za opačný náhled. Budu o tom uvažovat.
Teď si ale myslím, že selekčnímu tlaku na zimní generaci se nic nevyrovná.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Referenční URL's