Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Izolace včelích matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
I kdyby byly tak ti nikdo nedokáže jestli jsi léčil nebo ne. je to snad na každém jak se rozhodne,přece když mi v některém včelstvu roztoč nepadá tak tam nebudu zbytečně cpát jedy.
Tak jsem dnes využil mírného oteplení ke kontrolám matek izolovaných ve velkoplošných klíckách. Prohlídkou jsem nezjistil žádné problémy. Matky si lebedí v zimních hroznech svých včelstev. Pořídil jsem i několik snímků.

[Obrázky: DSC01413_1.jpg]
Přístup ke klícce p zdvižení nástavku se zásobami.

[Obrázky: DSC01412_1.jpg]
Včely opečovávaní matku v klícce.

[Obrázky: DSC01415_1.jpg]
Klícka zasahuje do dvou nízkých nástavků.

[Obrázky: DSC01416_1.jpg]
Ještě kontrola, zda se na plástech v hroznu náhodou nenachází plod.

Jak je vidět, matka z klícky neutekla. Tak uvidíme co nám poví včelstva a matky v předjaří po prvém očišťovacím proletu, cca konec února. To matky osvobodím. Po zbytek zimy jim již dám pokoj a sám se obrním trpělivostí.
JK
Pane Josef, uz jsem prispevek nasel Sad, omlouvam se!! Jeste se zeptam, jak jsou na tom se spotrebou zasob oproti nezaklickovanym? Dekuju a drzim palce!!
Honza
Dosud jsem nevážil. Protože se od Nového roku nemohu zbavit nachlazení. K vážení musím každé včelstvo zavěsit zvlášť. Mám to poněkud pracné - nešikovné. Ještě je však čas, nechám to po očišťovacích proletech.
JK
I tak moc dekuju! A preju brzke uzdraveni! Med nepomaha? Pokud ne, pridejte slivovici nebo jiny destilat a doplnte medem Wink
Honza
Tak jsem včera mrknul do včel a už zase plodují. Tak kolem 2dm2 po obou stranách rámku, zavíčkovaných prvních pár buněk, takže bez plodu byly max. 2 měsíce. A to u nás na JV Moravě nebylo zdaleka tak teplo jak v Čechách. Klícky už mám nakoupené tak příští zimu jim to bezplodé období patřičně prodloužím.
Klīckovánī podle mě nenī až tak nutné v lednu až březnu....leda byste chtěli včelstva v nížinách udržet na spotřebě 6 kg při nakrmení 12 kg cukru. Včely stejně při poklesu pod 10-12 kg zásob redukují aktivitu ve všech směrech...takže je to nesmysl.Dodgy Vzhledem k záměru:" využít jarnī snůšku" , bych byl naopak rád, kdyby včelstva měla od února spotřebu okolo 5 kg....a do snůšky by kromě podzimní generace zasáhla i armáda mladšīch včel. To klīckování ma význam pouze v tom, že pokud matka neklade v pozdnīm podzimu, nemusíme v tu dobu obávat spotřeby zimních zásob, pokud se krmí " na doraz"....nebo chcete-li "ekonomicky"....a zaklīckování má i význam pro provedenī ošetření proti VD....Loni jsem některē matky klīckoval na 6 týdnů....reinvazím to absolutně nebrání!Big Grin Několik letových dnů v teplém prosinci....a včely si dokáží přinést tolik, že další rok nemusí ustát.....takže letos na podzim budou matky v klīckách do poslednīho ošetření...tj.do doby těsně než nastane bezletové období. Bude to příjemná změna....v prosinci pouze vypustīm matky z klīcek namísto vyřezávánī plodu.Wink
Při klíckování matek bych viděl úsporu krmiva až na posledním místě,jde mi spíš o úsporu léčiva a šetření včel. Do března bych matky v klíckách určitě nedržel, viděl bych to tak od konce srpna do prvního hromadného proletu třeba v půlce února,podle počasí. Nemám s tím žádné zkušenosti, tak bych to prubnul třeba u poloviny včelstev. To že si můžou včely přinést roztoče v prosinci tomu moc nevěřím, sleduji spad po celý rok tak mám o svých včelách celkem přehled. Klíckování zdar.
Dnes, teplota na slunci 18 °C, téměř bezvětří. Včelstva již několik dnů, mimo včerejška, vyletují a na oknech v obývacím pokoji jsou stříkance výkalů včel. Zkrátka pohoda. Soused letos ještě nepřišel zvěstovat pokakaný vozový park, asi to již vzdal. Asi mu letos daruji flašku Autošamponu Wink.

Vydal jsem se tedy na předjarní prohlídku včelstev, Hlavně mne zajímala včelstva s klíckovanými matkami. Ve třech včelstvech z 5-ti kde jsou matky klíckovány v celoplošných izolátorech jsou patrně a podle předpokladu matky živé. Ty jsem sice neviděl, ale podle chování včel předpokládám, že zimu přežily.
[Obrázky: DSC01425_1.jpg]
Také plod v těchto včelstvech jsem nenašel.
[Obrázky: DSC01426_1.jpg]
U těchto včelstev jsem tedy vyjmul zátky, aby matky mohly klícky opustit.
[Obrázky: DSC01427_1.jpg]
Ve čtvrtém včelstvu byla klícka velmi slabě obsazená včelami a na dně klícky jsem našel mrtvou matku. Také zde plod nebyl a proto jsem sáhl do rezerv a přidal matku spolu se záložním včelstvem.
[Obrázky: DSC01428_1.jpg]
U pátého včelstva byla klícka obsazená spíše prolézajícími včelami, jako by jim překážela. Matku jsem neviděl, ale na 4 plástech je plod všeho stáří. Jak se potvůrka dostala z klícky netuším. Nejspíše to ale bylo "rukama" při vpouštění do klícky.

Než se ochladilo, stačil jsem ještě prohlédnout další tři včelstva s neklíckovanými matkami, ve dvou plod taktéž na třech a čtyřech plástech a v tom třetím, bez plodu a včelstvo signalizovalo ztrátu matky. Opět jsem to řešil rezervním včelstvem - spojením.

Co se zásob týče, ve všech prohlédnutých včelstvech je zásob více než dost. Zatím jsem ještě nevážil, tak nemohu srovnat spotřebu mezi včelstvy s klíckovanými matkami a včelstvy s matkami bez klíckování. Vážení ponechám po prohlídkách v příštím týdnu.
Také uvidíme, jak se budou chvat matky po opuštění klícek a jak na tom budou tato včelstva. Další příště.
JK
dobrý den,zajímám se o izolování matek a využití izolátoru.
Existuje prý kniha ,Včelaření ,návrat k přírodě .Kde je toto popsáno,žel se mi nedaří
knihu najít ,pokud máte někdo informaci kde ji sehnat budu rád za kontakt.Všem děkuji a přeji hezké dny
Marinak, trochu si si to pomiešal, píšeš, že je to návrat k prírode. No prepáč, ale v prírode som včelstvo bez matky nevidel a prírodné včelstvá neupravuje žiaden včelár, len preto, aby matky v zime nekládli.
Každopádně je to nějaký poznatek nyní když jsou matky uvolněny je potřebné sledovat spad na podložkách, zda byla uzávěra dostatečná k dosažení čistých včelstev. Také informace o uhynulé matce zda byla měněna před uvězněním nebo se jednalo o jejich původní, jistě to nebude zajímat pouze mě děkuji.
Spad na podložkách v následujících měsících, únor, březen, a cca do půli dubna bude nevypovídající z důvodu zimování včelstev ve čtyřech NN. Zkrátka, jak budou včelstva obsazovat nižší patra (nástavky), budou z vodorovných louček a prázdných buněk shazovat mrtvé kleštíky z podzimního tlumení (léčení). Další kleštíky budou vyhazovat z přidaných loňských plástů při rozšiřování, bude se jednat o kleštíky uhynulé a zapadlé po podletním tlumení (Formidol - 80). Prostě, spad je nevypovídající. Zde spoléhám na monitoring plodu, někdy v měsíci květen a červen. Uhynulá matka (patrně stáří či choroba) byla ve včelstvu ta jediná. To ostatně dokazuje nepřítomnost jakéhokoli plodu při kontrole. To je život a stává se to.
Takže, další příště.
Přeji úspěšné, pokud možná 100%-ní vyzimování včelstev.
JK
Dnes jsem provedl vážení včelstev a spočetl průměrnou spotřebu u včelstev s matkami uzavřenými v izolátorech od 22.09. 2015 do 07.02.2016 a včelstev s matkami s možností kladení. Bohužel, měření je prováděno na malém vzorku včelstev.

Abych pokud možno eliminoval chybu vážil jsem ve dvou etapách. Od 20.09.2015 do 17.11.2015, zde spotřebovala včelstva s izolovanými matkami průměrně 4,66 kg zásob a včelstva s matkami které měly možnost kladení spotřebovala rovných 5 kg zásob. Nemám ale možnost zohlednit přínos potravy v tomto období.

V období od 17.11.2015 do 11.02.2016 byla spotřeba u včelstev s matkami v izolátorech 3,67 kg a u včelstev s matkami bez izolátorů 5,14 kg.

Z uvedeného je patrné, že v období podzim zima 2015 - 2016 měla včelstva s matkami v izolátorech od 17.11.2015 do 11.02.2016 nižší spotřebu o 1,47 Kg.
JK
Nižší spotřeba zásob je evidentně spojena s neplodováním včelstev. 1,46 Kg zásob je ale malá úspora v zhledem k tomu, že včelstva, která mají matky na volno, ačkoliv 26.12.2015 byla bez plodu - mají nyní (7.2.2016) již více než 10dm2 plodu....a to včelstva, kde se věznī matka do začátku března - už nedoženou.
Klīckovat pro üsporu zásob se evidentně nevyplatí...to by návratnost investice do velkoplošné klīcky byla 7 let...Big Grin Přínos je pouze pro ošetřenī včel v bezplodém období proti VD...bez vyřezávání plodu. A to je velká úspora času!
Podle mne je největší předností této metody to, že včelstvo chráním před nadměrným vkládáním tzv. léčiv, které včelkám na zdraví určitě nepřidají, spíše jim zkrátí život. Tyto tzv. léčiva zabíjí parazita, ale nejsou to žádné vitamíny, které by včelce prodloužily život, určitě spíše jejich život zkracují. A pak klíckování matky chrání dlouhověké včely před jejich opotřebováním. Jestli mi včelstva kde je matka zaklíckovaná spotřebují méně nebo více zásob, to pro mne není určující, jestli matku zavřít či ne. Určující je to, že do včelstev dávám podstatně méně tzv. léčiv, protože se mi v pozdním létě a na podzim již ve včelstvu nerozmnožuje kleštík a ještě si chráním dlouhověkost zimních včel. Tyto dva důvody mne vedly k tomu, že včelařím touto metodou - na podzim zaklíckuji matku a vypouštím na jaře. Včelstvo je zdravé, nepoužívám tolik chemie.
Takže věříš tomu, že na 1000 vd potřbuješ o polovinu míň léčiva než na 2000 vd....a nevěříš na reinvaze.....
1000 vd na včelstvo jsem nikdy neměl a i díky této metodě a vedení mých včelstev po celý včelařský rok již nemůžu takovou reinvazi mít. Protože včelstva sleduji pravidelně, pečuji o ně.
A jak bys vysvětlil, že včelstva se zaklíckovanýma matkami mající po dvou fumigacích, mají při třetím ošetření v prosinci spad okolo 90 ks VD ?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Referenční URL's