Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2016
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Myslím, že po informacích, které se ke mě dotávají z celé republiky,je už na tohle téma vhodná doba. Včelstva již začínají padat. 1.případy jsou od konce července...zatím ale mnohem častěji dochází k masivnímu oslabení včelstev na velikost 3-4 uliček.....a to i přes nepřítomnost VD a prokazatelně bez absence zásob v pozdním létě. Je to zatím, a doufám, že to tak i zůstane, záležitost lokální.....Dodgy Bohužel, se to nevyhýbá ani oblastem, kde včely padly v předcházejících letech....a kde tudíž bylo rozchováváno z toho co přežilo rok 2014.... a tudíž by mělo být " odolné".Dodgy Ještě horší je, že oslabení a úhyny postihují i letošní oddělky, což opravdu nebývá obvyklé.
V roce 2014 jsem přišel o všechna včelstva. Dlouho jsem přemýšlel, zda se k tomu vrátit. Letos jsem vzal dva oddělky a zatím jsem neviděl nic, co by mělo předznamenávát nějaký problém. Ale. Kolega, včelařící asi 800m od mého stanoviště má jedno padlého od konce srpna a o víkendu něco spojoval, právě kvůli zeslábnutí.
Bylo by dobrý, aby Ti, co mi volajī a informují o problémech to napsali sami. Dnes info ze severní Moravy...3 včelstva snad z 8? KO.Dodgy
Jo to víš, a pak si tady o ně bude kdekdo otírar hubu ještě po letech jako o mě. Smile A ještě tu dobrou zprávu roztrubovat telefonem, těm co nejsou na VF. Smile
U mě zatím dobrý,přeléčeno jednou KM a spad do 100 ks. je celkem teplo tak sem je naposled dokrmil a krásně berou Smile
Nejlepší co teď mám, totálně nabouchaný dva nástavky 39x24 matka od Milana Havelky, tak uvidím jak se jim bude dařit Wink
Očekával bych podporu iniciativy Milana Havelky, aby včelaři dávali vědět o úhynech.
Bohužel, místo toho hned na začátku varování před posíláním příspěvků-
A ten smajlík na konci věty,, pak si tady o ně bude kdekdo otírat hubu" to nezachrání.
Patně zkušenost s dobrým klebetným oddílem, ono u padlých se dá pomlouvat, u zdravých to nejde.
Tak si počtěte reakce, ve vlákně 2014. A hlavně ty reakce když jsem tam tvrdil, že jsou úhyny bez roztočů.
Stačí se podívat na příspěvky od Louky, Tom50,. Patka, J.Meduny, .. . a dalších. Nikde jsem naopak neviděl že by tam byla nějaká reakce že je možné, že úhyny mají i jinou příčinu.

Tak já tady nováčky varuji před určitou skupinou lidí kteří tady bez skrupulí použijí každou upřímně podanou informaci kdykoli proti nim.

A to nemluvím o tom, že mi pak volali lidi co jim to jeden co zde forum většinou jen sleduje volal.

(28.09.2016 12:20)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Očekával bych podporu iniciativy Milana Havelky, aby včelaři dávali vědět o úhynech.

Očkával bych spíš podporu SVS a ČSV. Cool
Hlavně by mě zajímal názor těch, co hájili prováděné byrokratické kontroly SVS na kontrolu papírů.

Tak by mě zajímalo co nyní na to SVS - zkontroluje šarže nebo kalendáře?

A co nákazové komise ČSV, taky se pak nechají vyfoti ve Včelařství a napíší že existují?
Zákonný povinnosti chovatele a úhyny spolu nemají nic společnýho. A nebo máš nějaký informace, že bez zapsání čísla šarže nebo nezapsání, se to projeví na úhynech? To co SVS kontroluje je ze zákona. Stačí abys to napadnul a sehnal patřičný množství podpisů, aby se tím někdo zabýval. Když mluvíš o SVS, tak jsem velice zvědavej, kolik chovatelů ty úhyny nakonec nahlásí. SVS nekoná, protože nemá informace..... A od koho taky, když každej druhej je "KAJI" a drží informace pod pokličkou, aby náhodou nebyl za vola. Tak to SVSce nezlehčujte a nahlašte jim to.
Nahlásit jim to? A co oni s tím, co asi tak s tou informací budou dělat? Už někdo zažil, že by oni tu informaci dali dál? Tu informaci urgentně potřebují okolní včelaři.
Zdá se totiž, že SVS má dojem, že vše okolo zdraví včel mají pod kontrolou nákazové komise ČSV.
Tak já v 2014 ten úhyn SVS nahlásil. :cool:Takže mě vynech. SVS taky, neboť podle SVS není včelař povinen to hlásit. Co by s tím dělali, ještě není co kontrolovat.
DOkocne jsem se tady i podělil s jednou ztrátou co jsem měl já letos při krmení a i že 3 včelstva mají Gabony, neboť mají breberky.Cool

TAdy jsem projížděl 2014, odsuď - to už bylo jansé se dá najít tak na každé stránce zajímavý příspěvek.
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Uhyny-...14?page=79
Vidíte že z hlediska systému se nic nezměnilo, jen přibyly kontroly a začalo být požadováno hlášení od včelaře i když není povinen, ale oni to tak nějak chtějí.

Můj dojem je že letos už půjde hůř zamaskovat, že problém není jen ve včelařích a malém léčení.
U toho skončila anlýza 2014.
A možná z CISu už napoprvé dobře spočtou ztráty. Smile
Milan se prostě chová jako rovnej chlap v normální situaci. Má to ale jeden háček. Kdyby tu byla normální (pro Tomíka: slušná) situace, tak jsem všemi 10 pro. Taková situace tu, žel, není a asi ještě dlouho nebude, jak to tak pozoruju. Proto se přidávám ke Karlovi a jeho hodnocení výše. Je mi líto, ale mé zkušenosti jsou podobné.
Jiří
Nevím nad čím koumáte, je to vyřešené. Smile
(20.03.2015 10:17)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Já bych měl akorát tak vysvětlení k otázce č.5....Je to poměrně jednoduché vysvětlení hodně složité věci.

"Jsou stanoviště a včelaři, u kterých "být včelou", tak přemýšlím o sebevraždě." Wink
Někdo si musí posypat hlavu popelem. Tato situace mě mrzí, tedy tento úhyn a každopádně mě to není jedno a jsem s toho smutný.
Padlo jedno včelstvo. Extra silné. Srpen spad 0. Polovina září velký, léčení KM. Konec září, konec včelstva. Hrstka včel s matkou. Zásoby více než dost. Je jasné, že ve velkém loupily v okolí.
Další dvě včelstva stejný vývoj. Nyní odebrán plod a fumigace, málo včel, jedno začíná jeho loupení. Druhé?
Sad Oddělky i Milanovi zatím v pořádku. Smile
Ano mohl jsem udělat chyby. Musím se z toho poučit. A udělat to příště jinak. Nebo se něco děje? To se snažím, jak nejlépe dovedu. A své včelstva nezanedbávám.
Všechna tři včelstva uhynový rok v poho přežili.
Jasně, Zdendo, tenhle rok je divný. A stále více je informací o kolapsech, kde chovatel nemá povědomost o tom, že by byla nějak extrémně napadena roztoči (to neznamená, že nebyla a jenom to dává další argumenty pro kombinovaný monitoring ...).
Viry jsou potvory. DWV poznáme, ale ty ostatní v podstatě ne. A ty kolapsy jsou hodně rychlé, jak se zdá. Za dva týdny je šlus.
Z tohoto úhlu pohledu se moc těším na říjnovou konferenci pořádanou MSVV, jejímž hostem bude renomovaný anglický virolog.
A z téhož úhlu pohledu bude podle mne důležitý i Coloss pro nastávající zimu ...
Jiří
Právě mě zaráží rychlost. Blbě řečeno: "Ještě včera byly v pořádku. " Sad Do pr..le. Promiňte. Wink
To si zvyknes. Jeste budou tvrit, ze to mas prohlednout a videt.
Budou to tvrdit tak dlouho, dokud si.nevsimnou, ze to.postihlo i je.

Spouste vcelarum vcely nehynou, na varoazu urcite nikdy, jen si na jare dolnuji stavy.

Problem je videt zretelne na silnych vcelstvech. Tam se to vysvetlije, ze jsou silna a loupila. Jsem k tomu skepticky, spis dlouho odolovala, pak se to zlomilo.
U nekterych si myslim, ze to poznam dopredu, najednou je tam jina vitalita, citim to hrudnikem, neumim popsat.

Pokud mate vcely co hur brala krmeni, hlavne v srpnu, poznamenejte si to.

Toto bude mozna zajimava stopa, az se to na jare secte.
Vzpomeňte si na rozdělení varroáz podle Leoše Dvorského....

A.) .....čistá varroóza bez virů a dalšich patogenů ....postupuje pomalu enormní množstvi roztoců. .....prakticky se už nevyskytuje

B)krom roztočů ( v malém množství) je přítomen WDV ktery je "vidět" tedy jeho působeni . Citlivé včelstvo kolabuje přibližně 6-8 týdnů po objevení prvnich pošskozených včel . Je možno zasahnout.

C) varroóza v kombinaci s viry paralyzy nebo Nosema ceranae. Vcestva kolabuje " náhle" typicky po jeho zakrmeni ( s určitým odstupem)

A na tu Varroózu B a C nejsou léky kdyz se rozjedou u vnimavého vcelstva není co řešit. Je treba hledat takova vcelstva ktera to ustoji a z nich chovat. Dovoz vcelstev toho moc nezachrani nikdo nezna jejich odolnost vuci kmenům virů které mate na svém stanovisti. A mam pocit ze velmi záleží na trubcích .
Za c) je asi moje situace. Byli dosti zakrmená, ba i si něco baby nakradly. Co něco, více. Poznatek je i ten, že byli a dva ještě jsou vedle sebe v řadě. V Druhé řadě včelstva jsou zatím v poho. Včelstva byli dosti silná.
Letošní sezonu jsem zacal se 13 vcelstvy, v puli srpna to zacalo padat z lonskych odelku po desitkach a zacaly se objevovat vcely s deformovanymi kridly a neschopne letu, do te doby jsem nepozoroval nc neobvykleho , spad +-5 roztocu za tyden. Formidol 3x s odtupem deseti dni. v tuhle dobu jsem -3 vcelstva, dve padla,, treti jsem utratil, zbytek zda se v poradku. ještě namátkově zkontroluji stav zásob. Zajimave mi prijde, že jsou to vcelstva z jednoho stojanu. Na stojanu zustal posledni mohykan, ze ktereho se to sype a sype, ale vcelstvo se jevi silne. Obě padla vcelstva byla vcelstva vyrojena.
Referenční URL's