Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2018/2019
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
já je rozebírám od února a nikdy se mi to právě nestalo
To drevaci nepochopiBig GrinBig Grin
Včera prohlídka z 15 zůstalo 6, asi to chce jinou metodiku, ted mě napadlo dát do každého oulu ten rozprašovač vůně z hajzlíků a naplnit varidolem.
Cyklus každých 15 minutCoolBig GrinTongueConfused
Umřely na nedostatek Varidolu.
(16.02.2019 7:23)Milan Šimonovský napsal(a): [ -> ]Včera prohlídka z 15 zůstalo 6, asi to chce jinou metodiku, ted mě napadlo dát do každého oulu ten rozprašovač vůně z hajzlíků a naplnit varidolem.
Cyklus každých 15 minutCoolBig GrinTongueConfused

Milane tvoje největší chyba bude v tom, že když se něco takového stane, tak vtom hned vidíš brouka a hned by si zvýšil dávkování varidolu.....pokud to budeš vnímat takhle, tak budou úhyny dál a dál......
Ja mam po vcerejsim proletu -2.Oboje na 39x30,vedle palety,ktera odesla na podzim. Ze skupiny osetrene warromedem vsechna v poradku.Nahoda???
Ano.
Tady hraje roli to, že to bylo vedle těch co odešly na podzim, přenos zalétáváním se tomu říká.
Milan Šimonovský napsal(a):
Včera prohlídka z 15 zůstalo 6, asi to chce jinou metodiku, ted mě napadlo dát do každého oulu ten rozprašovač vůně z hajzlíků a naplnit varidolem.
Základní průšvih je v tom, že Milan řeší jen roztoče, ale včelstva mu uhynuly na něco jiného, říkejme tomu třeba V3 / podle l. Dvorského/. Tuhle hrubou chybu dělá naprostá většina včelařů! Rád bych věděl co studenty o tom učí v Blatné, když její absolovent takto tápe. Že by jako vzdělávací ústav nic moc? Zdraví R. S.
Tady je teda legraceBig Grin
Koukám, že Milanova nadsázka nebyla jaksi pochopena Smile. Jen to hold chce si nenechat to léto jen na vytáčení a krmení...pak zbývá jen planě kecat o záhadných příčinách úhynů včelstev.
U mě zatím 40 ze 40 život. V mé nadmořské výšce 220 m končí sezóna v půlce července po lípách. Více na zázraky nečekám a ještě ten den co jim beru medníky jim hned dávám krmítka a první dávku roztoku 5 L. Po odebrání roztoku začínám s deskami formidolu (loni to byl thymol) a po přeléčení pokračuji v krmení. Mám jen 5 litrová a dávám jim to po částech a vždy celou včelnici najednou. Slovy zkušených se zima rozhoduje v červenci-srpnu. Shrnuli ten příběh co jsem tím chtěl říct je, že včely nemají stres.
Neposlouchejte řeči jiných po medobraní....oni si ještě něco nanosí...pokud jo, je to jen jejich (u mě zlatobýl, přísavník a břečťan).
No v cervenci a srpnu je u nas mnohdy teprv poradna snuska,takze nelze pausalizovat jednotny system na celou CR.Jsme radi,kdyz muzem vytocit a rychle zakrmit.Ideal by asi bylo,kdyby vcely uz v zari rijnu moc neletaly,bohuzel nabidka greeningu je prilis pestra na to aby sedeli doma.
To, že zemře Milanovi přes 50 % včelstev není nadsázka, ale neradostná situace, kterou je potřeba v předstihu řešit a to jste ho měli naučit. Je to to samé jako truhlář, který neumí ohoblovat prkno, nebo zedník, který neumí rovnou zeď. Protože mě ale trápí chřipečka a nemůžu komorovat a tak možná nevidím věci pozitivně! Zdraví R. S
(16.02.2019 12:44)JosPr napsal(a): [ -> ]No v cervenci a srpnu je u nas mnohdy teprv poradna snuska,takze nelze pausalizovat jednotny system na celou CR.Jsme radi,kdyz muzem vytocit a rychle zakrmit.Ideal by asi bylo,kdyby vcely uz v zari rijnu moc neletaly,bohuzel nabidka greeningu je prilis pestra na to aby sedeli doma.

Omlouvám se, ale tohle se fakt nedá vydržet.
Josefe, rozum do hrsti. Ty máš proti těm ostatním, co musí mít vše hotovo v červenci (neber mne za slovo, +,-, i dříve bývá běžné) trochu výhodu. Navíc máš čas na případná odzravná opatření, přípravu na případno revitalizaci včelstva (je-li to třeba)....... vše bez chemie !!! Neboj mám to odzkoušeno už dlóóuho.
Ty to máš vlastně nataveno tak, že můžeš v klidu včelařít, pak přijdeš odebereš a máš hotovo (bez doplňování zásob nebo velmi omezeném).
Jen pochopit včelstvo v celku a nedržet starého a tendenčího schématu, který upřednostňuje zisk dodavatelů jedů. Navíc, který vychází z toho, že včely jsou jednotný materiál . Mimochodem to je stejný zločin jako když se neřídíme zásadami přírodní selekce . Pak už jsme se na včelách provinili "jen" absolutní změnou vnějšího prostředí. Vnitřní ale ovlivnit můžeš zásadně. Tedy spíš vrátit do normálu, protože to, jak se běžně včelaří není vůbec pro včely normální.
Škoda, že tak 90% včelařů u nás rezignovalo na porozumění včelám nebo si nutnost (z hlediska přežití) toho vůbec neuvědomují. Přitom včely přímo řvou, co jim vadí a škodí.
V přírodě je dlouhodobou tendenci rovnováha a víc snad není třeba dodávat.
Soustřeďme se na to, co můžeme ovlivnit. Za stav našich včelstev si můžeme jen a jen sami, nikdo jiný. Nechme výluv a ..... a začněme normálně pracovat. Pokud se ale budou stále prosazovat ty průmyslově apokalyptické přístupy (myšlení) ke včelám nemůžeme čekat zlepšení. Mohl bych uvést konkrétní případy "odborníků", kterým před očima kolabovaly včely a oni si toho vůbec nešímali (třeba v NASA ale nejen tam). Darmo mluvit. Láska ,pokora a zdrženlivost nám chybí. Jenže majitelé včel jsou pokorní jen když je průšvih a těch je stále více (tedy u někoho a někde) Jen to změnit a ono to půjde.
Omlouvám se velmi za svůj neomalený vpád, ale to věčné fňukání a výmluvy fakt nedávám. Asi i proto už nejsem členem žádné organizace, tam se to sebemrskačství i obviňování druhých neustále pěstuje.
ld
(16.02.2019 11:03)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]U mě zatím 40 ze 40 život. V mé nadmořské výšce 220 m končí sezóna v půlce července po lípách. Více na zázraky nečekám a ještě ten den co jim beru medníky jim hned dávám krmítka a první dávku roztoku 5 L. Po odebrání roztoku začínám s deskami formidolu (loni to byl thymol) a po přeléčení pokračuji v krmení.
Děláme to podobně a také bez úhynu...
Ja to taky nebral jako fnukani,ja jen konstatoval,ze jakysi univerzalni system zasahu neplati vsude a stejne,ale zalezi na podminkach stanoviste.Do roku 16-17 se ani nemuselo se vcelama nic delat,v listopadu se roztoc zfoukl varidolem,kdyz to padalo,fouklo se jeste jednou a cekalo se na jaro.Myslim,ze mam celkem dobry pozorovaci talent.Od melecitozniho roku je ale vse jinak,vcely ten rok notne oslabene,pozorovany vcely co vyhazovali z ulu vylihle sede mladusky a nepousteli je zpet,kdo nasadil KM vytekly mu cesnem kroutici se vcely.Viroza,vcely co se trepou na cesne,lezouci pred uly,bez deformovanych kridel,cerne vcely netecne lezouci (zadne otrhane lupicky),zadne boje na cesnech,domino vedle stojicich ulu.Potvrzena N.C..Tehdy mi zbylo pouhych 15 vcelstev.5 jsem nechal na med,zbytek premetl do oddelku,dezinfekce vsech ulu,ramku..Premetene prezilo,nepremetene odeslo dalsi rok.Na varroa moc neverim,ba naopak bych rekl,ze nikdy nebylo tak malo roztocu (monitoring v lete,pitvani trubciho plodu).Neco je proste jinak nez bylo.
V loni spady nestaly za rec,polovina klasicky KM,druha pulka varromed,ponechany nastavek repky,bez melicitozy.Rozsahly grening,vcely,ktere uz utlumili aktivitu zacali nosit pyl v zari,zaroven slidit,na jedne z palet hemzeni,5 vcelstev na ni fuc behem 14 dnu v rijnu.Dilo odstraneno,vyvareno,zbyly mrtvy plod bez vyznamneho napadeni,vcely bez deformovanych kridel nebo jinych viditelnych nalezu,na mvp vysetrovany skoro kazdy rok (stale nejake OP MVP).Listopad fumigace,takrka bez roztocu,kde spad byl,tak jeste jedna.Jaro-2 vcelstva pobliz palety fuc,doslova kecla do podmetu.Zbytek vypada dobre,po proletu zadne strikance.Dilo z obou neboztiku chladne v kbelicich...A ted co dal,samozrejme pravidelne sledovat vcelstva,chovani,silu,nadelat mraky oddelku a novych matek na novem dile,co bude v podezreni vyradit ci premest.Jenom porad nemam nejaky klid na dusicce,ze se to neobjevi znova.
Ono to není se zimními úhyny včelstev tak jednoduché. Jsou úhyny za které může jednoznačně včelař, jsou úhyny, na kterých se podílí více faktorů a jsou úhyny způsobené lidskou bezohledností (nenažraností - např. dotační politika).
Dříve to měli včelaři jednoduché.
- Smrt včelstva hladem - nedostatek zásob, melecitóza, pro včely nepřekonatelná mezinástavková mezera. Viník jednoznačně včelař.
- Vada matky - málo zimních včel. Viníkem je včelař.
- Hlad v létě - omezené či zastavené plodování. Viníkem je včelař.
- Udušení včelstva . Ucpaná česna zmrzlým sněhem. Viníkem je včelař.
- Poškození včelstev s následným úhynem zapříčiněné predátory i člověkem. Nezabezpečená včelnice. Viníkem je jenom včelař?
- Nemoci včelstev. (Viry, bakterie, houby, paraziti). To jsou úhyny na kterých se podílí více faktorů.
- Živelné pohromy. Viníkem je včelař a jiné nepředvídané příčiny.
Ale s čím se naši předkové nemohly setkat, to je:
- Podlomená imunita včelstev, nejen včelstev, ale i jiného hmyzu, způsobená vnějšími vlivy. Zemědělská činnost - monokultury, nekvalitní výživa, chemizace, krajinotvorba. Tyto faktory včelař bohužel ovlivnit nemůže.
Kde jsou ty časy, kdy se včelaři styděli za to, že jim včelstva uhynula hladem. Nechci se vydávat za odborníka, tím ani zdaleka nejsem, ale jsem toho názoru, že hlavní příčinou současných úhynů je podlomená imunita včelstev. Pokud nedojde k nápravě tak ... Včelař má v rukou ohledně včelstev mnohé prostředky. Odbornost, zodpovědnost, péči o zdravotní stav, není však všemocný vůči současnému nepřátelskému prostředí které je podporované chemickými koncerny, zemědělskou výrobou monokultur, likvidací přirozeného prostředí krajiny - remízky, meze, mokřady ...
Zapomněl jsem na něco?
JK

Oprava: Ale s čím se naši předkové nemohli setkat, to je:
Omlouvám se za chybu. Administrátor mne již do textu nepustil.
JK
Ano, zapomněl, že Ministerstvo zemědělství a jeho výkonní orgáni nám v ničem nepomohli, naopak vymýšlejí potíže. A náš zastánce z Křemencové řeší vlastní kšefty.
A taky nepomuzou,jedni stoji za zemedelskou loby a druzi jim udatne lezou do zadku a paktuji se na Medovych vecerech...Hlavne,ze si na webu vyvesi info o petici v Bavorsku na ochranu vcelstev.
(16.02.2019 9:11)JosPr napsal(a): [ -> ]Ja mam po vcerejsim proletu -2.Oboje na 39x30,vedle palety,ktera odesla na podzim. Ze skupiny osetrene warromedem vsechna v poradku.Nahoda???
Vloni touhle dobou jsem vysypaval vcelstva. Osetrovane klasicky 3x Varidolem. Udelal jsem tedy zmenu : osetril jsem pak 1x varidolem na prelomu prvni a druhy dekady rijna 2018, pak dal 2 tydenni kury KM (houbickovy odparovac) s tydenni pauzou mezi kurama. Kdyz to stale nejak ze vcel padalo, dostaly na zacatku prosince pokap stavelkou (jen nektery), pak jeste jiny kterym to padalo a nedostaly pokap, pokap stavelkou po vanocich. Sice uznavam, ze vloni jsem nejspise udelal chyby (vic) az to vetsina vcelstev nedala, letos jsou na tom vsechna nesrovnatelne lip nez prezivsi vloni.
Podle me to nikdy neni jen 1 vec, je to soucet vice veci/viru/... Vloni tedy krome 1 - ten zustal dole ve spodnim nastavku, nad nim 2 VN plny zasob. Nejspis nepustily plod a vyhladovely.
Chose.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Referenční URL's