Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2018/2019
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Priatelia, celá diskusia je ako seminár mágov.
Dokáže tu niekto zhrnúť všetky tie informácie, skúsenosti, liečivá, patogény .... do nejakej zrozumiteľnej a použiteľnej informácie pre priemerne inteligentného včelára /ako som ja/, ktorú by dokázal použiť pre záchranu svojich včelstiev ? Jednoduchý univerzálny manuál, ako pri skladaní skrine bez toho, aby včelár musel chápať súvislosti ?
Je to prosté. Ošetřovat jen ta včelstva, která to potřebují. Semlít ta včelstva do nových oddělků, která toho ošetřování více potřebovala.
Na tomto principu ale musíte spolupracovat ve svém včelařském rajónu, jinak to nikam nevede. Jeden hot a druhý čehý.
Aby to nebolo take jednoduche mne padly 2produkcne a 4 oddelky na 3 roznych stanovistiach systemom plne zasob prazdny ul. Este dodam odlozence boli na samostatnom stanovist
Pavel:
1. Diagnostika varoazy - spôsoby, intervaly ?
2. Brakovanie - kritéria, červená čiara = 0 alebo 1/ktoré je neperspektívne ?/
3. Ak nespolupracuje okolie, ako to ovplyvní 1. a 2. ?
Však som ti to poslal. Tady se to se všemi argumenty, aby to i Kohout pochopil, prostě nedá, to je na dlouhé vyprávění.
(19.02.2019 21:19)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Priatelia, celá diskusia je ako seminár mágov.
Dokáže tu niekto zhrnúť všetky tie informácie, skúsenosti, liečivá, patogény .... do nejakej zrozumiteľnej a použiteľnej informácie pre priemerne inteligentného včelára /ako som ja/, ktorú by dokázal použiť pre záchranu svojich včelstiev ? Jednoduchý univerzálny manuál, ako pri skladaní skrine bez toho, aby včelár musel chápať súvislosti ?

Keďže väčšina zo včelárov sa snaží včeláriť bez rojov,treba prispôsobiť aj metodiku vedenia včelstiev,lebo v týchto zmenených podmienkach infekčného tlaku vírusov a NC spolu s roztočom bude výpadkov včelstiev ešte viac.
Rojenie má v živote včelstva veľký význam,no je mnohými včelármi považovaný za chybu včelára,keď sa mu včely vyroja,ba dokonca je dotyčný braný na posmech.
Mnohí,hlavne generačne starší vedia,aký má rojenie efekt na včelstvo,hlavne ozdravný.
Aj ja sa snažím včeláriť bez rojov,za posledných 5 rokov som mal 5 rojov,minulý rok ani jeden.
Mne sa osvedčilo:
Už som tu niekde na fóre písal,že nemám matky staršie,ako 3 roky - rok,v ktorom sa matka narodila sa do veku matky neráta.Tá,ktorá je výborná,"ide" aj štvrtým rokom,no väčšinou na ďalší rok už včelstvo stráca "iskru" a tam sa musí včelstvo "rozhádzať" do odložencov,ak nie zlikvidovať,to znamená včely buď premiesť na medzisteny a pridať spárenú matku,alebo urobiť zmetence a pridať im naostro paňušku.Plod ide do kotla na vyvarenie.Je to trocha drastické,ale len tak sa zlikviduje to,čo je tam naakumulované,čím sa zníži infekčný tlak na včelnici.
Ja som si 120 včelstiev rozdelil tak,že každým rokom tých 30 matiek vymením.
Takže,keď mám 120 produkčných včelstiev a niektoré sú zjari slabšie,zle vyzimované,nechám ich ísť ako odloženec,nelikvidujem matky hneď.Tie potom používam,ako manipulačné včelstvá,napr. pri chove matiek robím z nich zberné odložence,do ktorých vkladám série.
Slabé včelstvá nikdy neposilňujem plodom od silnejších,je to kontraprodukívne,lebo ožobračujem dobré včelstvo o plod a to,ktoré som posilnil,sa len vo výnimočných prípadoch "polepší." To radšej dobrému včelstvu "pustím žilou," urobím buď štep s vajíčkami,alebo pridám spárenú kladúcu mladú matku. Keďže som chovateľ matiek,pre mňa to nie je problém.
A propo: - každý včelár by sa mal stať "chovateľom matiek" pre svoju potrebu.
A doba,alebo tieto podmienky si vyžadujú chovať záložné včelstvá v pomere 1:1,ak nie o niečo viac.Pretože takéto včelstvo má zjari "raketový" štart,oproti včelstvám s troj a viacročnými matkami.
Vyžaduje si to viac "hardvéru," ale na jar je to na nezaplatenie.
(19.02.2019 21:28)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Je to prosté. Ošetřovat jen ta včelstva, která to potřebují. Semlít ta včelstva do nových oddělků, která toho ošetřování více potřebovala.
Na tomto principu ale musíte spolupracovat ve svém včelařském rajónu, jinak to nikam nevede. Jeden hot a druhý čehý.

Důležité je znát opravdový stav napadení včelstev. Nespoléhat na přirozený spad, který je dost zdeformovaný. O vyšetření zimní měli ani nemluvě.
Podle napadení a stavu včelstev reagovat v průběhu celé sezóny.
(19.02.2019 20:48)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]To je protokooperace roztoče a virů .....

Pokud se nepletu, už tu byla i řízená evakuace kleštíka.

Je ten kleštík ale borec! (nebo chudák, může za všechno i když v úle není)
Dovolil bych si tu větičku poopravit " i když v úle není".
Donedávna jsem taky četl, že kleštík saje hemolymfu a nyní je to tukové tělísko, ta vaše jistota o kleštíkovi se mi skutečně líbí.
V rijnu 2018 jsem mel reinvazi klestika, spad 2 dny po Varidolu byl tusim 526. Toto vcelstvo jeste zije, je na 2 VN od spodnich loucek az po vrchni. Co jsem udelal jinak proti roku predtim (ikdyz byl spad o 2 rady mensi) bylo to, ze jsem pak pokracoval v lecbe odparem KM v houbicce.
Takze klestik nemuze za vsechno a ikdyz je spad jako svina, nemusi na to pak padnout. Je mozny, ze naslednou lecbou KM jsem eliminoval "bonusy" provazejici klestika.
Na druhou stranu priznavam, ze kdybych v rijnu vyskrabal plod nebo mel zaklickovanou matku, tak by 1 davka lecby (varidol) stacila. Letos zaklickuju a spis se budu snazit jit cestou mekky chemie a samozrejme jen tam, kde je to treba.
Chose
Tini: je to pravda.. Akýsi americký študent pri písaní svojej práce si dal námahu a preložil si starú včelárskú literatúru a zistil že nie je to hemolymfa ale tuk. teliesko. Nešlo mu do tej študentskej palice ako je možné, že roztoč sa dožíva taký dlhý čas aj v čase kedy nie je vo včelstvách plod a jeho plodovanie je tým pádom stopnuté. Obyčajný študent vyvrátil rokmi zaužívanú a mylnú hypotézu o parazitizme roztoča na hemolymfe včely. Hlavné že naše/ ale aj vaše včelarské ústavy skúmajú tieto veci a neprišli na to. A pritom stačilo len dať si tú námahu a preložiť si starú ruskú literatúru..
Mladý chalan spravil vo včelárstve väčší objav než všetky naše výskumaky za 30 rokov..
Kde je jistota,ze vubec neco zkoumaji? Ten nas by bez klestika zkrachoval.
(20.02.2019 8:10)Tini napsal(a): [ -> ]Donedávna jsem taky četl, že kleštík saje hemolymfu a nyní je to tukové tělísko, ta vaše jistota o kleštíkovi se mi skutečně líbí.
Má to logiku. Doteraz VD iba odsával hemolymfu. Po "objave" skutočného zdroja potravy VD /tukových teliesok/ sa z čerpadla stal injektor. Klieštik cez ranu tlačí tráviace enzýmy do tukových teliesok a spolu s nimi aj všetky patogeny, ktoré v úľoch nazbieral. Tak sa z neho stáva strategický nosič vírusov.
Nerozumiem, čo sa deje so včelstvom silne infikovaným vírusmi, aj ked v ňom už žiadny klieštik neni, ale zrejme sa po prekročení určitej hranice? spustí perpentum vírovej epidémie. Vyzerá to, ako keby som objavil Ameriku, ale iba ranu vpichu a odsávanie hemolymfy som nikdy nepovažoval za príčinu úhynov včelstiev. Ak by ste mali umrieť na vykrvácenie, museli by Vás odsať 3 miliony komárov. Ale stačí iba jeden komár, aby ste umreli na maláriu. Takže bez vírusov by bol VD neškodné makové zrnko, ktoré sa nosí na včelách.
Pěkné obrázky z elektronového mikroskopu zveřejnil na svých stránkách Björn Lagerman. Jsou z přednášky Dennise van Engelsdorpa na konferenci v Göteborgu.
https://beescanning.com/sv/blog/2019/02/...Rdpvz1_AdA
Popos obrázků:
1, varroa zalezlý pod tegritem včely - řez
2, kleštík a jeho trávicí ústrojí mezi předníma nohama
3, detail trávicího ústrojí, které je schopen vysunout vpřed aby pronikl do tukové tkáně včely
4, pohled na vpich po kleštíkovi kterým pronikl přes “kůži” včely a ktrerým sál tuk.
5, “šnorchl” ktery kleštík používá k dýchání když je zakouslý ve včele. Šikovně vymyšleno.

Jedna fotka zde chybí a to ta kde byla krásně vidět dutina která vzniká postupným rozpouštěním tukově tkáně s pomocí enzymů vstřikovaných kleštíkem do včely. Dělá to podobně jako pavouk s mouchou. Jen postupně a pomalu.
Abyste pochopili hynutí oddělků, musíte pochopit jak hynutí funguje u včel a hlavně princip toho všeho. Vy neustále řešíte jen VD. To ale už zavání včelařovou hloupostí a neschopností. Velmi diplomaticky pojmenováno. Vraťte se znova k Leošovi Dvorskému a jeho V3. Možná vám to dojde! Zdraví R. S.
(20.02.2019 10:11)JosPr napsal(a): [ -> ]Kde je jistota,ze vubec neco zkoumaji? Ten nas by bez klestika zkrachoval.

U nás sa tiež nič okolo toho nevyskúmalo, len sa pertraktuje niečo mylné ďalej už roky. Uvidíme, možno až teraz sa začnú veci hýbať tým správnym smerom.
Já nevím, nezkoumám věci do hloubky a řadu věcí řeším intuitivně, ale ... .
Včeli si vyvinuly nějakou strategii přežití co jsou na světě a začali používat propolis na stěny dutin, vynášet mrtvolky, nepouštět nakazené zpět do dutiny a rojení.
My jsme jen vytvořili strašáka ve formě včelího moru a varoa d. .
Tak se ptám, neničíme my sami to jimi vytvořené k obraně tím, že používáme v úlech chemii, dezinfikujeme, obměňujeme, přehazujeme, zebrujeme ve jménu nadprodukce medu, léčení a zdravotního stavu?
Ako sa zbavia včely klieštika? Propolis nie je všeliek.
Nemůžu dělat chytrého Merkuri, na to nemám tak bohatou praxi jako ty, ale zatím to řeším jen zootechnickými opatřeními a jsem smířený s tím, že ne vše přežije. Zatím mi to docela vychází, mám z čeho rozchovávat a z čeho mít med pro rodinu.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Referenční URL's