Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2018/2019
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Jestli množství zásob stojí za to, je možno je vytočit jako med. Dá se z toho pak udělat velmi chutná ,,medovina". Nebo uschovat a po rozvaření ve vodě použít na zimní krmení.
Jestli jste ještě těch pár mrtvých včel nevyhodil a máte možnost je vyšetřit na nosemu, pošlete mi mail nebo výsledek dejte do vlákna Nosema ceranae. Díky.
To co popisujete, je typické mizení včelstev.
Tady je vidět anomálie, avšak ne ojedinělá. Toto například zažil asi můj kolega v letos zimě trochu jinak. Viděl náhodou, jak z jednoho úlu vylétly houfně včely, tedy stylem roje opouštějící úl (v tomto období neobvyklá situace), jako by se rojily (v prosinci?). Podíval se do úlu a viděl totéž – hrstku (cca 20) živých včel všechny zásoby nic co by bylo zvláštní. Jen netušil, proč to udělaly. Pesticidy v té době asi lze vyloučit, že by se snad chovaly nestandartně. Otázkou stále zůstává, jestli je to nemoc nakažlivá nebo ne, co je přinutilo vyletět.
Včely ještě mám, plánuju vyšetřit. Doufám že to na tom stanovišti nebude pokračovat... budu sledovat...
Jako hlavního podezřelého bych viděl Nosemu Ceranae.
Ta má po klinickém vypuknutí velmi rychlý průběh.
Nezapomeň, že se šíří orálně a zásoby, dílo i úl je kontaminovaný. Je tedy potřeba vše zajistit proti přístupu ostatních včel a důkladně vše zasažené desinfikovat.
Zásoby vyvařit, ostatní desinfikovat plamenem pěkně do černa.
Me napadlo po zkusenostech - pomohl by v tomto pripade i odpar KM u ostatnich vcelstev preventivne ? vim, ze u me NC je, ale pak behem rijnovyho odparu KM uz jsem pod mikroskopem nic nenasel...
chose
Já bych byl s KM v tuhle dobu opatrný respektive bych ji nedával, není to žádná lehká medicína a je možnost, že poškozuje smyslové orgány létavek.
Aha, diky, to jsem nevedel Smile.
Na druhou stranu pokud KM snizuje nosemu, zvlast i agresivni NC, aby pak vubec letavky byly...
Chose
KM nie je žiadna ťažká medicína, je to skrátka kyselina.
Jediný problém je v tom, že v tomto období, keď prebieha znáška, KM do produkčných rodín nepatrí, pretože by značne stúpla jej koncentrácia v mede. Ak by si dal na nejaký čas medníky dole, nemusel by to byť problém.
...no a kyselina má schopnosť "poleptať" niektoré časti živočíchov...
Táto jej vlastnosť sa využíva pri boji s klieštikom...
KM neleptá "výberove", len klieštika...Wink
Čo tak inhalácia esenciálnych olejov. Ak dnes zredukujete bez poškodenia včelstva a medu klieštika o 20-30%, tak je to dobrý krok pre plodovanie v júli. Pary KM pretečú cez plodové plásty a mali by teda poškodiť všetko, nielen lietavky a kieštiky. To by ale potom odstavilo celé včelstvo, ale tak to nie je. Určite to nie je pre včely lahôdka, ale org. kyseliny narobia najviac škody z dôvodu výrazného poškodenia úľovej mikroflory, ktorá sa asi v sezone regeneruje rýchlejšie, ako v zime po použití KS.
Na jarnú redukciu VD by bol vhodný Ekopol - samozrejme po spoľahlivej diagnostike varoázy.
Jasne, ale tady se bavime o vcelstvu s nosemou, konkretne NC, tam by to bylo jinak rychly kaput.
Pokud se jinak dobre poresil VD na podzim/zime, nemuze jiz tak brzo ohrozit vcelstva na jare, ne ?
Chose
Tazateli ale nejde o VD. VD není problém, touto dobou tam bude mít těžko tisíce roztočů.
Ale o Nosemu.
Kys. mravenčí sice pomáhá to ano, ale během snůšky je účinnost snížená a med je zasažen (trvá několik týdnů, než odvětrá). Ovšem zdá se být nejlepší volbou.
Thymol syntetický - také pomáhá, ale je cítit opravdu strašně a opravdu dlouho (mnoho měsíců), med nepoživatelný.

Ani jedna volba není dobrá pokud chci točit med. Pokud chci zachránit včely je možno nasadit chemošku, ale med neodebírat.
Tazatel chce ale chemii nasadit preventivně, to bych nedoporučoval ani jednu možnost.

Včelařské učebnice hovoří o propuknutí NA, (NC) u včelstev slabých (neduživých, špatně živených, atd.) ve vlhkých, či studených podmínkách. Jako prevenci doporučuje udržet takové "mrzáky" v teple, tedy pokud možno uzpůsobit stanoviště aby nebylo tak vlhké a studené (to jde mnohdy obtížně). Zajistit správné větrání úlu (komu plesniví rámky ve včelách tak má problém) a včelstvo zůžit a přiměřeně zateplit ze zhora a ze stran.
Tzv. léčba teplem.
Pomáhá dobrá pylová snůška a teplé suché počasí.

Jestliže je možnost vyšetřit na NA © tak vyšetřit a mít jistotu jestli je nutné nasadit chemii, nebo ne. Vyšetření dělá určitě DOL.
Jestli ne, tak je situace horší a bude nutno pracovat na slepo. Něco se dá odpozorovat na včelách. NA se dá odpozorovat docela snadno, NC už ne.

Jestliže je strach oprávněný je ještě možno použít léčbu bez chemie a to smetením celého včelstva. Vlastně utvořit umělý roj. Ten nechat vyhladovět (zpravidla 3 dny) a potom usadit do desinfikovaného úlu a nechat ho dále pracovat jako roj.
Podrobnosti zákroku lze dohledat bez problému zde na VF.

Bohužel s NA, NC na jaře nemám osobní zkušenosti. Jinak bych, jako obvykle napsal postup který mi funguje a mám ho léta ozkoušený.
Tedy čerpám jen od ostatních.
(20.08.2019 9:51)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]S první větou souhlasím. S druhou už ne. (příspěvek P. Holuba)
Mám jinou zkušenost, první padla včelstva, která neplodovala.
Nejdéle vzdorovala včelstva, která byla krmena po malých dávkách a díky plodování tam byly včely různého stáří.
Náhoda? Nevím.
Je možné, že příčin úhynů je víc.
Snad se jednou dozvíme, co je příčina a jak se bránit.
Asi jsi nečet ten odkaz, viď?
Ale jo i na první díl jsem kouknul.
Někdo se něco domnívá, tak nějak bych to shrnul.
Já se taky domnívám, stejně jako mnoho dalších.
Nic převratného, hmatatelného se ale nekoná.
Vyjmenovat, co všechno včelám nedělá dobře, to je podle mě málo.

Já prostě nevěřím, že za to může kleštík. Nejsem úplnej zabedněnec, když někdo prokáže opak, nebudu mít problém uznat chybu.
Nebudeme se přít, čas ukáže.
Má Pavel Holub osobní zkušenosti s úhynama tohoto druhu?
Kdybys oba díly, ten i ten přečetl a pochopil, tak by ses neptal.
Stačí jedno pořádné vyloupení kolabujícího včelstva, které je dostatečně infikované vším potřebným a jara se nedožije. To se tady může meldovat pořád dokola a není to nic platné. Pořád se unajdou lidi co nechápou, já bych řekl, že jsou líní chápat a i něco pro včely dělat. Tím "dělat" myslím jednak ve svých včelách (monitoring) a nedopustit kolaps! a dál dělat osvětu a starat se o chov (výběr zdatných). Kdybys ses trochu zadíval do grafů, tak uvidíš případ, kdy včelstvo dostalo příděl až v září. Někdo bezhlavě celé léto "léčí", někdo sem tam monitoruje a nic nevidí, protože to přijde náhle a pozdě a pak na jaře se diví a řekne, že za to roztoč nemůže, protože ho neviděl. Strategie roztoče se změnila. Kolabující včelstvo - migrující roztoč jako přenašeč infekce - plod.
Vcelstva maji podlozky po cely rok. V cervenci jsem u 2 produkcnich nasel vice spadu VD a tak jsme se rozhodli o 1 davku KM 60% na kychynsky uterce. Uz druhej den byl moc pekny spad u tech 2, u ostatnich min. Zablesenci dostali dalsi 2 davky KM po 48h , aktualne jsou uz jen v pozorovacim mod.
Vim, ze mam NC na stanovisti, takze KM je i proti tomu a predpokladam, ze ona 2 vcelstva uz by touto dobou pomalu padala za vlast. K tomu obdobi bez snusky, slideni je letos teda extremni. Tak nevim, s cim bych se dozil vanoc nakonec. Pritom dalsi vcelstva nemely problem. Je mozny, ze zablesenci uz v cervenci nekoho dostali a pritahli si to. Protoze jinak byly bez problemu, kontroloval jsem behem sezony plod i trubcinu.
Coz je taky zajimavy, protoze bych cekal "reinvazi" spise v zari/rijnu a ne takhle "brzo".
Chose
Brzy odchází většinou nedochůdčata oddělky a roje, co se ve volné přírodě ne moc dobře usadily a snůška je nepodpořila. Nevčelaři oddělky většinou pod dojmem snůšky nekrmí.
Nekdo nekde si muze dovolit nekrmit,ja ale ne.a radsi mam jistotu peknyho oddelku na podzim nez nejistotu neprezimovani slabyho nepodporenyho oddelku.
Chose
Jo, pardon. Já jsem se nekoukal na jméno autora.
Zkusím si to přečíst ještě jednou, v klidu a pozorně.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Referenční URL's