Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2018/2019
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
No jo, ale to je přeci ten důsledek toho, že někde vyrabovaly ty chudáky. Už je vám to všem jasný? Tam to začíná a u velkých to končí.
Tak jednoduché to není. Když silné vyrabují slabé, tak na včelnici zůstanou úly bez zásob a plné zásob. Tak to ale není. Vetšinou odejde celá včelnice a úly jsou plné zásob. Během 14 dnů jste bez včel. Zůstane 3-4 nástavků zásob na úl. Kdyby se to přenášelo lavinovitě, a postupně to decimovalo včelnici, ale postupuje to strašně rychle. To už to v úlech musí být.
Louky ještě jedno mínus. Prosím Smile
Nemužeš předvídat, jak budou loupeže probíhat. Kolik včelstev se do nich zapojí a kdy. Jestli to neutlo ochlazení a podobně.
Proto muže byt pruběh rozdílny.
Někdy muže celé stanoviště nakazit jedno včelstvo, jindy mohou padat po skupinách, atd
Co já jsem viděl úhyny na vlastní včelnici, tak první byly ve včelím nebi ti velcí mastodonti a u těch menších zásoby rostly. Ale asi máme každý jiný důvod úhynu.
Já ještě doplním to, že se to nemusí šířit jen rabováním, ale také zalétáváním. To včelstvo si to přinese a první dny ještě lítá celkem slušně ,ale už se zalítávají do vedlejších úlů a šíří to tam. A popravdě moc nevěřim, že se na takovouhle invazi viru v zásobách dá včelstvo šlechtit. Neříkám, že to nepřipouštím, ale nevěřím tomu. Protože mě takhle lehly všechny v jedné řadě, kdyby se na to dalo šlechtit, tak by to alespon jedno přežilo, ale bohužel. Moc nevěřim, že by přežilo jakýkoliv moje včelstvo, který by zrovna v té řadě stálo.
Souhlasím se zalétáváním, ale nesouhlasím s tím, že na to nejde šlechtit. Pozoroval jsem souvislost úhynu a rozlohy plodu ve včelstvu a ty včely co dokážou mnohem lépe reagovat na přírodní podmínky z vnějšku a tomu přizpůsobovat rozlohu plodu jsou ty co přežijí. Tohle ovšem nejsou včely, které by šli najít u někoho v komerčním chovu matek, protože to nejsou včely na maso a na neomezené přijímání matečníků. Ale jsou to výborný medařky.
Já jen přidám možná taky jiný druh úhynu.
Z 2016 na 2017 prosinec/leden mě ze čtyř vedle sebe stojících dorostlých oddělků jen na nově vystaveném díle odešli tři. Bez včel, bez plodu, zásoby zůstaly. V únoru při oteplení jsem nemeškal, a těm co měli méně jsem záměrně všechny zásoby z těch prázdných úlů doplnil. Během r. 2017 se to (snad bychom mohli mít na mysli viróza v zásobách) na žádném z těchto úlů ale nijak neprojevilo. Nemám na to názor ani vysvětlení. Předpokládal jsem, že je to taky položí nebo alespoň nějaký výrazný projev.
Je tu pravděpodobné,že ta infekce (záměrně nepíšu viry, bakterie, houby), zimu nepřežije,vymrzne. To je u jednoho z možnych onemocnění i popsáno.
To je druhá věc, že já ty zásoby pak taky normálně použil a nikoho dalšího to nepoložilo, jen je otázka jestli právě přes tu zimu a vymrznutím úlu a zásob ty virozy přežijou? Možná tedy to není šíření ze zásob, ale tim jak při loupení vykoušou plod?

JInak včera jsem udělal první fumigaci i u letošních oddělků a uplně jsem se zhrozil co tam mám brouků, tohle jsem v oddělkách ještě nezažil. Ale všechny jsou pořád v klidu a v síle, což znamená, že brouk asi nebude ten, který zabíjí včelstva na podzim.....možná se dočkám přes zimu, ale zatim se mi to zdá v pořádku.

A další věc je, že 95% včelstev sedí nahoře, oddělky co mám v 2 VN tak z 60 jsou dole asi 3 a kmenový, který mám na 3VN je ze 40 dole tak 5ks.....tak uvidíme, jestli mi všechny odejdou na hlad, jak se tu psalo.
Někteří kolegové tady píšou, že dílo z uhynulych včelstev následující jaro normálně bez problému používají.
A proč ne? Viry, bakterie a plísně jsou stejně všudepřítomné. Zásobní plásty normálně dál používám, plodové ne, tam jde nákaza často za dílem, nebo plásty vykusují a stejně nikdy nedostaví a často se plodovými plásty po padlých problém přenáší do nového včelstva či oddělku.
(02.11.2018 18:46)Ivík napsal(a): [ -> ]Ja zase nesouhlasim s temi starymi plasty,jeste me bohuzel nikdo nepresvedcil proc menit dilo. A kdyz ted byl v Brne Weaver, co ma rezistentni vcely na roztoce a viry,tak v prezentaci ukazoval,jake vzorky plastu posilal na sekvencovani RNA. Byly cerne jak bota... Big Grin
on je na světě někdo,kdo má rezistentní včely na roztoče a viry?
To je ale pak na Nobelovku!

(03.11.2018 19:37)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]No jo, ale to je přeci ten důsledek toho, že někde vyrabovaly ty chudáky. Už je vám to všem jasný? Tam to začíná a u velkých to končí.
Chudáky na vlastní včelnici?
Nebo,kde se ti chudáci berou?U nějakého imaginárního souseda bordeláře,který ač neléčí tak včely stále má a mnohdy i s rezistentníma roztočema?
Volně žijící včelstva u nás oficiálně neexistují, metodiky to nepřipouštěly. Nazval bych je tedy "dočasně volně žijící včelstva". Čím více rojů a na rojích závislých včelařů máme, tím vyšší jejich počet je a vyšší s tím spojená rizika.
(02.11.2018 14:42)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]V tomto se hluboce mýlíte.
Přístup," já to dělám dobře, já léčím, já se o včely starám, mě se to stát nemůže", je scestný.
Každý rok je niekoľko neomylných včelárov prekvapených z úhynov, aké za posledných 30 rokov nemali.
Čo sa u nich zmenilo ? Spôsob ošetrovania zostal a včely majú rovnaké, ako minulý rok. Včely primárne nehynú na varoázu, ale na virozy áno. Niektoré dnes, iné zajtra a je veľa interakcii, ktoré otvárajú cestu vírusom do buniek. Riešením je len dostatok odložencov.
Stručná správa: https://www.anses.fr/en/system/files/SAN...0176Ra.pdf
... a vzdálených stanovišť.
Přátelé, všichni se lopotíme s tím, aby jsme měli včelstva bez VD a někomu se to daří lépe, někomu méně. Dnes mi volal přítel včelař, kterému je 70 let a včelaří 40let. Přišel o 20 včelstev ze 30. Obnovovat už je nebude. Veškeré zásahy ve včelstvech dělá roky stejně a ejhle. Myslím si, že velkou měrou se konkrétně na našich problémech podílí brutální převčelení krajiny a nedostatek různorodé pylové snůšky. Avšak už 5 let se pokouším u kamaráda v zemědělském objektu zlikvidovat dvě včelstva (zalétlé roje), bez úspěchu. Včely se uhnízdili ve zdi stodoly a v rozvodné skříni kam není přístup. Vesele si tam několik let vegetí bez jakéhokoliv ošetřování, natož léčení. Nikdo se o ně nestará a mají se k světu. Kde je pak problém??
Problém asi může být v tom, že dělá roky ošetření stejně a letos nebyl standartní rok v délce plodování a včelař na tu změnu nezareagoval už v létě. A co se týká těch včel ve zdi, tak jsem zvědav, jestli přežijí tuto zimu.
Dám vědět. Pokud ano, bylo by zajímavé použít jejich genetickou výbavu pro rozchov.Cool
(04.11.2018 19:51)Jiří V. napsal(a): [ -> ]Problém asi může být v tom, že dělá roky ošetření stejně a letos nebyl standartní rok v délce plodování a včelař na tu změnu nezareagoval už v létě.
Jistě všichni znáte tu větu o tom, že když vymřou včely bude následovat lidstvo.
Ale podle této věty, to vypadá, že to bude obráceně. Nic ve zlém, dávám to sem jen k zamyšlení kam se chovatelé včel se svým přístupem uvažování dostali.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Referenční URL's