Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rozšiřování - přidávání nástavků
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
já osobně jsem si vybral metodiku po odstranění medníků jejich vytavení za účelem získávání vosku na svíčky a neřešení skladování souší (několik jich samozřejmě schovávám, asi tak 20 ks). Na jaře (zrovna dnes) jsem přehodil nástavky a nyní vrchní (nejstarší) půjde jako medník, mezi dva současné až bude větší snůška vložím MM a za pomoci převěšení plodu vložím mezi stávající nový nástavek s mezistěnami. A takhle každý rok....



pár souší vždy na jaře získáte i vkládáním stavebních rámků,
Dobrý den, jako začátečník prosím o radu. Studuju knihy, ale v každé se píše něco jiného a realita je ještě úplně jiná...
Mám loňský oddělek, teď na 10 rámcích, na jednom nástavku 39 x 24. Před 14 dny jsem dala mezistěnu a tu mají rozestavěnou, je bíle poprášená, což snad znamená, že stavební pud už mají. Chtěla jsem dát další mezistěny, ale všechny rámečky měly buď plod, pyl, nebo zásoby (dost jim zbylo ze zimy a před 14 dny jsem přikrmila sklenicí roztoku). Takže jsem další mezistěnu nedala, protože nebylo kam, přitom nástavek je úplně plný včel a měla bych je rozšířit. Mám přidat celý nástavek? Problém je, že nemám žádné souše, jen mezistěny. Mám dát nahoru nástavek plný souší? Nebo mám do horního nástavku částečně převěsit plod a zásoby? Třešně jsou u nás už v plném květu a květ dalších ovocných stromů je za dveřmi...
Díky za rady. Možná to tu už zaznělo, ale bohužel nestíhám pročíst úplně celou diskuzi.
Já bych minimálně odebral plást spíš 2 se zásobami ze zimy a nahradil ho SR (jinak budou stavět trubčinu, kde nemají) a mezistěnou - na pozici vedle plodu. Klidně zopakovat až to postaví - dle počtu plástů s plodem.
Pokud bude dost zavíčkovaného plodu a včely budou viset do podmetu - přidal bych nástavek s převěšením části plodu tak, aby v obou nástavcích tvořil kompaktní těleso - nad sebe a po okrajích MS. Na krajích zásoby jako krycí (tam špatně staví).
Určitě dej nový nástavek nahoru. Já mám úly taky 39x24, ale vejde se mi tam 11 rámků, ale to není podstatné. Nachystej si nový nástavek u tebe tedy s mezistěnami.
Podívej se do toho stávajícího kolik rámků je s plodem. Pokud alespoň 4, tak 2 z nich převěs nahoru do nového a to tak, aby až nasadíš ten nový nástavek, byly plodové rámky nad sebou (ve středu), pak vedle plodu dej z každé strany 2 mezistěny, pak ze spodního přidej po jednom rámku ze zásobami a zbytek opět souše. Tak že by to mohlo pak vypadat takto od kraje: 1 mezistěna, 1 rámek se zásobami, 2 mezistěny, 2 plodové (zakladené) rámky, 2 mezistěny, 1 rámek se zásobami, 1 mezistěna.
Ve spodní nástavku zůstanou na středu opět např. 2 plodové, kolem přidáš z každé strany mězistěnu, pak zásoby a na místo odebraných zásob zase mezistěnu. Doporučuje se mezistěny lehce postříknout vodou, že ji pak včely lépe přijímají, ale já jsem to ze začátku co by začátečník nedělal a přesto si jich včely začaly hned všímat a stavět. Pokud mají rozběhnutý stavěcí pud, tak začnou, pokud jen mají kde. Navíc matka bude čím dál více potřebovat nový prostor ke kladení. Opět můžeš lehce přikrmovat než bude plná snůška, tak oddělek podnítíš.
dal bych pod ten současný nástevek nástavek plný mezistěn, tím nic nezkazíš, budou totiž furt nahoře v teple, a když se jim bude chtít tak můžou dole v nástavku stavět.
Už někdo přidával medníky? Včelstva mi přezimovala na 2 nástavcích 39x24 cm. Minulý víkend jsem jim prohodil (zaměnil) nástavky. Spodní byly téměř prázdné (někde už částečně zakladeny) a tak šly nahoru, příliš tmavé souše pryč a na místo nich čisté souše. Během týdne zakladeno v průměru 5 souší a částečně zaneseno pylem a trochou sladiny. Jelikož v sousedství se řepka chystá k rozkvětu cca do 3 dnů a stromy plně kvetou, a matky mají většinu volného místa zakladeno, rozhodl jsem se pro přidání medníků s tím, že jsem část zavíčkovaného plodu (zpravidla 2 rámky) převěsil nahoru do medníku, přidal mezistěny a souše a část čerstvých zásob a na místo nich dal dolů souše ať má matka, kde klást. Jen si nejsem jistý jestli to není moc brzo, ale týden se k ním nedostanu a kdo ví, jaké bude víkendové počasí příští týden. Jaký máte názor - nepotrhnul jsem je?
Wintidy

Já jsem přímo nedával medníky s MM, ale u některých jsem přidal 3N a naházel tam starší rámky i s plodem, jak začne kvést řepka, tak to dám MM a mám medník..
Taky jsem dnes nevěděl co udělat. Včely ve všech uličkách, v podmetu 5 cm včel a stavební rámky po 3 dnech vystavěné. No a tak jsem u 3 z šesti nasadil medníky. U dalších třech jsem jen prohodil nástavky. Řepka podle mě začne kvést každým dnem a tak to snad vše dobře dopadne.
Tak zpráva z dnešního odpoledne - Přerovsko - řepka nakvétá
Hezky je to popsáno zde : http://www.apifarm.cz/metodika,87.html
Sice ta zmíňka v obrázku (pokračování v příštím čísle MV) o něčem vypovídá ale je to tam - možná skrytá reklama na časopis.
Vyšlo to před lety na pokračování ve dvou číslech MV.
Č. 2 a 3/2009. (Na novém webu MV se fakt snadno hledá ... Big Grin, paráda!)
Jiří
Dobrý den, rád bych požádal o radu. Letos začínám vcelarit na rm 39x27,5 + 39x17 cm. Vyčetl jsem technologii, kdy se prostřídává jak VN tak NN v medniku i plodišti, nicméně raději bych používal VN jen v plodišti. Moje otázka zní, zda se to standardně praktikuje, zda se zimu je na 2 VN a v předjaří se vlastně plodistni nastavky pouze prohodí, vyřadí cca 7 plastu a čast se převěsí a mednik pojede pouze v NN. Nebude to při jarním rozšiřování příliš velký skok při dodání celého VN? Předem děkuji za Vaše zkušenosti.
môžeš dočasne prehodiť tak ako si písal. Keď si si neni istý s pridaním NN na med, tak ho pridáš, až keď obsadia poriadne aj ten druhý VN. Predsa si sa rozhodol naraz vymeniť 7rámikov a to je dosť.
DObrý den,

mám problém. Pár včelstev má zanesenou snad každou buňku v úle. Je vydatná snůška z řepky. Na rozšíření však nemají sílu. Nevím jak nyní postupovat. Za pár dní se vylíhne velké množství včel, takže za týden by rozšíření asi přišlo v úvahu, ale přišel bych ASI o nějaké to kilo medu. Nevíte, co v takovém případě dělat? POzn. nemám souše.
Jak víš, že nemají sílu? Jinak pro tvou včelařskou míru doporučuji video včelařský rok 1,2 na internetu - ulož to je k dispozici. Tam jsou postupy hezky popsány. A rozšiřuj dřív než se ti to vylíhne. Jinak se ti to do úlu nevleze. Když je snůžka budou stavět. Takhle si zaděláváš na rojení. Matka nebude mít kam klást, moc teplo, mladušky nebudou mít co krmit ...
Ale já rozšiřuji dřív. Všichni píšou, že rozšiřují, až když mají včely v podmetu. Já rozšiřuji když obsedají všechny uličky. Takže když obsedají všechny uličky můžu jim dát další nástavek klidně nahoru?
Jestli to máš obsednuté opravdu celé na černo, tak rozšiřuj. Nebo oddělkuj Smile V tuhle dobu už je opravdu nepodtrhneš, je snůžka a teplo. Srovnají se s tím si myslím dobře. Ale ty máš 39x24 tak tam nevím jaký je postup.
Mám po přidávání....došly mi nástavky.DodgyVčely jsou v průměru na 4xVN+2xNN.Poslední dva na 39x17 jsem přidal v úterý. Zítra musím do Lysé dojet nějaký koupit.
Dobrý den, při dněšní kontrole úlu jsem zjistil, že jedno včelstvo má již zcela plný medník. Vzhledem k tomu, že vytáčet med bylo v plánu až za cca 14 dní (až se známý, co má medomet, vrátí z dovolené), zajímalo by mě, jestli je rozumné ještě přidat včelstvu druhý medník. Představa je taková, že bych do něj převěsil nějaké plné plásty z plného medníku + souše a rámky s mezistěnami. Předem děkuji za rady na začátečnický dotaz.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
Referenční URL's