Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rozšiřování - přidávání nástavků
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
Pouze v případě ze je opravdu velká snůška budou stavět jinak jim v tom nadelas bordel. Méně je většinou více o zásazích do včel to platí dvojnasob
(29.05.2018 7:54)BOBC napsal(a): [ -> ]Přerovnávám si to v úlech tak, abych nejplnější plásty měl v horním medníku a nad mřížkou v dolním medníku ty prázdnější plásty nebo úplně prázdné. Napadá mě ale, jestli je to úplně správně, když teď nemám snůšku. Nedochází k omezení plodování, když nad mřížkou je prázdný medník a plodové těleso je tedy odtrženo od zásob? Nebo bych to měl v medníkách spíše zebrovat, prázdný plást vedle plného? Oba medníky i plodiště jsou plně obsednuty. Děkuji za reakce, případně za radu jak je to nejlepší dělat.

Jestli jsem ve špatném vlákně, tak mě admine prosím přehoď.

Zdravim,
mas pravdu, kdyz matka nema kontakt se zasobami, tak strme pribrzdi v plodovani, to jsem si uz vyzkousel.
Jestli mas v plodisti dost zasob (krajni ramky a podkovy), tak by to asi nevadilo, ale pro kontrolu snusky by to bylo lepsi naopak.
Ohledne staveni mezisten - u me v medniku doted zvolna stavi. V plodisti uz mi nepostavi ani tuk. Pocitej s tim, ze panensky plasty matka uz ted nezaklade. Sam s tim ted mam problem - chtel jsem vymenit par cerno-cernych ramku v jednom vcelstvu, ale matka mi ted klade vyhradne do tech cernot a na ostatni kasle. I na zemlove, to pozoruju poprve. Nevite nekdo, proc to dela?
Někde se uvádělo, že dílo staré tři roky má největší desinfekční schopnost vůči virům. Včely asi ví co dělají
Dobrý den, mám na vás dotaz. Pridávám MS do úlů, včelky je bez problémů vystaví a po pár dnech je najdu z poloviny rozpadlé. Nehledě na to jestli vystavené souše zanaší sladinou nebo plodem. Stalo se mi to asi z 50% nových souší. Prosím o radu. Děkuji Honza
Vyhodit a nakoupit mezisteny jinde...a koupit ještě dost cukru na krmení......čas ještě je.............
[Obrázky: 94393_A85-1770-4_BD2-_AD35-_FE445_DBCC54_E.jpg]

[Obrázky: CBB7_D750-_E5_C8-4_FAB-9752-168_D22_F44_E71.jpg]
Oddělek začal stavět bílým voskem sedí na všech uličkách. Nejvyšší čas pridat druhy nastavek. A krmit a krmit
Jirka vidím že máš v krmítku cukor.Krmíš mačom,alebo len navlhčeným cukrom? Koľko dokážu vybrať za týždeň cukru z krmítka?Já skúšam mač u odložencov,dal som im po pol kile a zatiaľ sa z tým trápia druhý deň.Mám pocit, že ak sa dáva sirup,tak stavajú omnoho lepšie,ale zase mač po dlhší čas predstiera znášku,nezanášajú sa zbytočne rámiky.
Ne je to invertni těsto Apifonda už ho mají skoro pryč . Rozjetý oddelek dokáže slupnout 3 -4 kg těsta za týden . Těsto dávám tak do půli srpna pak je dokrmim tekutym invertem . Takový oddelek je druhy rok plnohodnotným produkcniˇ vcelstvem na 6-7 NN
Zdravím zkušené včelaře i ty začínající.
Rád bych poprosil tu první skupinu o radu.
Mám 2/3 Langstrothy a zimoval jsem na 2 nástavcích. Nejsem si úplně jist jak na jaře rozšířit, když jako začínající včelař nemám souše. Ve třech knihách 3 různé postupy, na internetu je jich ještě více a navzájem se shazují.
Jsem od Prahy, včelstva středně silná.
Předem děkuji za užitečné rady Smile
Martin
V první řadě, co to jsou středně silná včelstva.? Když nemáte souše, musíte počkat až tam určitě budete mít včely, které tvoří vosk. To poznáte tak, že začnou nastavovat BÍLÝM VOSKEM okraje plástů. No a co se týká síly, přidávám nástavek nahoru ve chvíli , kdy už v horním nástavku jsou ve všech uličkách mezi plásty a ve spodním se objeví na spodních loučkách 2-3 plástů. Pak přidám nástavek, ale do středu převěsím 1-2 rámky se zavíčkovaným plodem z horního nástavku. Ty nahradím rámky s mezistěnou či volnou stavbou nebo co používáte. Je dobré, když předpověd počasí věští teplo.
Dost tu napsal Jirka Marx jak postupovat v langu, jen jestli už z těch knih a netu nebute mít v hlavě zmatek.

Jirka byl opět rychlejší....
(04.04.2019 13:08)jirka.marx napsal(a): [ -> ]V první řadě, co to jsou středně silná včelstva.? Když nemáte souše, musíte počkat až tam určitě budete mít včely, které tvoří vosk. To poznáte tak, že začnou nastavovat BÍLÝM VOSKEM okraje plástů. No a co se týká síly, přidávám nástavek nahoru ve chvíli , kdy už v horním nástavku jsou ve všech uličkách mezi plásty a ve spodním se objeví na spodních loučkách 2-3 plástů. Pak přidám nástavek, ale do středu převěsím 1-2 rámky se zavíčkovaným plodem z horního nástavku. Ty nahradím rámky s mezistěnou či volnou stavbou nebo co používáte. Je dobré, když předpověd počasí věští teplo.
Děkuji za rady.
Snad jen ještě jeden dotaz. Co prohození nástavků? Prohodit již letos nebo až příštím rokem?
Díky.
A jak spravne na VN pridavat NN bez sousi v NN ? Kdyz je to jina vyska ramku.
Nebo to vzdy dat na 4 dny pri snusce mezi VN a pak ho dat nad oba VN ?
Dikas
Chose
Letos jsou na prohazování nástavků moc slabý a akorást se vyvěsí do podmetu aby uhřály plod co je u spodních louček rámků horního nástavku, který by šel dolů. A příští rok na to budou moc silný. Nepřehazuji , mám pocit ze u nízkých nástavků je to k ničemu.
Josef Karliak
Když dáš holé mezistěny v NN na vrch. Vyrojej se ti a celá sezona je v háji. Jedině dát mezi a nechat ho rozestavět, i pár vajíček tam může matka zaklást a pak to dát na horu. Čtyři dny jsem tu napsal jen oryentačně, musíš to kontrolovat jak rychle se v tom NN uchytěj a lepší víc jak míň. A nespěchej , včelstvo musí už dobře stavět a bejt plný.
Já mám v plánu dát NN navrch s mezistěnami s tím, že převěsím 2-3 rámky plodu a 2 zásob z nástavků pod a vytvořím takové komínové plodiště přes tři NN a holky si to budou moct rozšiřovat do stran... nechce se mi to dávat mezi, abych uplně neroztrhl plod a také proto že bych chtěl v rámci svojí provozní metody vždy v předjaří spodní prázdný nástavek odebral a na jaře jim přidat takto nový k vystavění na horu a tak zajistit pravidelnou obměnu díla v plodišti každé 4 roky. (Medníky bych chtěl mít pouze medníkové souše). špatně nebo dobře? Děkuji za názory Smile
Ty máš nízké plodové rámky a tak ti to bude fungovat a děláš to správně. Karliak má prozatím jen plásty 39x24.
Hoj,
diky moc za odpovedi.
Ondro, Zdenek byl rychlejsi nez ja, je to tak, zacinam s NN jako medniky, takze nemam NN souse. Dokud jsem jel v VN i jako medniky, klasicky jsem taky prevesoval a hotovo.
Mejte se tu a nezlobte tu Big Grin
Chose
(04.04.2019 20:54)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Nepřehazuji , mám pocit ze u nízkých nástavků je to k ničemu.
jiří a jak se zajistíš, že nebudeš s prvním medem vytáčet i cukerné zásoby?
já přehazuji právě proto, abych zásoby měl dole a nedostaly se mi do medu...ale o je třeba jen můj pocit...
díky
Původní dotaz byl na prohazovani nastavku u dvounastavkoveho oddelku. Když zimuji na třech přidávám nastavky nahoru a vytacim ty nový. Když zimuju na šesti většinou se do jara nahoru nedostanou. Ale vybírají ho a nosí si to níž. Tak ten potom hodím dolu. Vyčistí ho a je skvěle mít nastavek Panenských souši. Když mám nastavek směsi cukru a medu označím ho a trvale zůstává na vcelach těsně nad plodisten. Funguje to jako mřížka. Zůstane tam až do podzimu a aspoň nemusím tolik krmit.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
Referenční URL's