Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přemístění úlů
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Pavel Tomáš jak se píše výše je to pouze o domluvě. Možnost je vybudování plotu se sítí, aby včelky startovaly hned nad Váš pozemek. Jeden včelař, který má umístěno asi 30 úlů na zahradě v obydlené části, tak dává tzv. štípné. Kdy sousedi dostavají po 10 až 20 kg medu a veškeré strany jsou spokojené.
A kdo z nás je ten soused? Třeba by se to tu dalo dohodnout hned?
Dnes jsem získal další zkušenost s přemísťováním úlů. Potřeboval jsem přemístit letošní oddělek do řady k dalšímu úlu na vzdálenost asi 5m. Přemisťuji ho již delší dobu postupně po ca 20 cm/den a včely z oddělku s tím nikdy neměly problém, vždy se vracely domů. Včera v noci jsem oddělek přemístil naráz asi o 2,5 m do řady na konečné místo. Ráno bylo před zařazeným oddělkovým úlem takřka prázdno a zbytek včel z něj s "bačkoramy" pylu se stále motal kolem místa, kde stál úl včera v podvečer. Když poletování bloudících létavek silně zhoustlo, vrátil jsem úl na původní místo a úl je doslova vcucnul. Asi si včely ráno zapomněly vyfotit odkud vylétly anebo je to s jejich pamětí orientace všecko trochu jinak.
Už som viackrát podrobne vysvetľoval presun včelstiev na kratšie či dlhšie trasy a to v hociktorom čase v roku, stačí večer, keď už prestali vyletovať a vracať sa do úľa, včelstvá uzavrieť sieťou cez letáč a ráno ich u umiestniť na pripravené stojany. Po umiestnení na stojany, siete z letáčového otvoru odstrániť, včely sa po výlete orientujú na miesto odkiaľ vyleteli a budú sa tam i vracať, len nezabudnúť zo starého miesta odstrániť všetko čio im pripomína staré miesto.

Dôležité je, aby včelár nespanikáril a nedal im tam úľ s plástami, nesmie tam byť nič také, včely vyletujúce z nového miesta sa postupne tam aj vrátia, aj keď si na starom mieste polietajú, po chvíli ich to prejde a vrátia sa do úľa odkieľ vyleteli. Pri jednom mojom premiestnení včelstiev o 10 m, už po pol hodine sa vracali s prvým peľom, behom troch dní prestanú včely na staré miesto zalietavať. Včely v lete nežijú dlho, nahradia ich mladém včely, ktoré sa v normálnom včelstve denne pravidelne liahnu, sa po prvých orientačných preletov zalietajú na nové miesto a máte to vyhrané.
Což to je dobrý návod Antone, ale co dělat, když potřebuju odstěhovat dám příklad 5 úlů, přičemž na původním místě jich taky zůstane 5?



(18.07.2013 12:10)PetrM napsal(a): [ -> ]Anton už na tyto otázky dávno odpověděl v příspěvku 23 tohoto tématu.
Stačí tomu věnovat trochu času a číst, než se zeptáte.

No já nevím, já být nevčelař, a nijak by mi to nezajímalo, akorát potřebuju návod na jednu konkrétní situaci, tak jako pan Pavel Tomáš, tak taky bych se rovnou zeptal, a nestudoval hodiny celý web, abych nakonec asi stejně nenašel to, co by bylo platné v mém případě. Nic ve zlém, jen mě zkrátka přišlo trochu ostré odpovědět Pavlovi T., že jako nevčelař, co ho zajímá jen toto, má prostudovat celý forum Smile
Máš dvě možnosti. Buď se smíříš s tím, že na původním místě zalétané včely posílí včelstva ponechaná na místě. To není žádné neštěstí. Nebo, zvolíš poněkud pracnější způsob a přestěhuješ obě poloviny včelstev, každé na jiné stanoviště a pokud budeš trvat na původním satnovišti, tak tu jednu polovinu po cca týdnu vrátíš zpět. A bude toIdea.
JK
(20.07.2013 21:54)Tommie24 napsal(a): [ -> ]Nic ve zlém, jen mě zkrátka přišlo trochu ostré odpovědět Pavlovi T., že jako nevčelař, co ho zajímá jen toto, má prostudovat celý forum Smile

Pavel T. se v profilu prezentuje jako nevčelař od roku 2012 ve včelím úle 39x24 (L) palubkovém, zatepleném - 3 nástavky - standard. Tak to už by si tu něco přečíst mohl.
(20.07.2013 21:54)Tommie24 napsal(a): [ -> ]Což to je dobrý návod Antone, ale co dělat, když potřebuju odstěhovat dám příklad 5 úlů, přičemž na původním místě jich taky zůstane 5?

Tommie, nepotrebuješ nič robiť, jednoducho tých 5 úľov tam ostane a 5 presunieš, ja som myslel na tie miesta po presunutých včelstiev nič nepodsúvať, tam má ostať prázdne miesto. Potom netreba nič riešiť. Je to vec odvahy.

Ja som raz presúval 8 úľov na vzdialenosť asi 10 m, ktoré som choval ako dvojvčelstvá, dolu materské a nad ním včelstvá dcérske, presúval som ich v takomto čase a nevidel som aby sa včely vžobrávali do nich. Presun je len o viere včelára, že to dopadne dobre. Za svojho života som viackrát presúval z rôznych dôvodov skupinky včelstiev a nikdy nebol problém so stratou lietaviek, vždy to dopadlo dobre.

Tommie, ja na tvojom mieste by som takúto radu akceptoval a doržal podmienky, ktoré autor má odskúšané a potom by som mohol vyriecť odsudzovací ortieľ. Dostal som niekoľko poďakovaní z Čiech od tých, ktorí moje rady pri presúvaní včelstiev dodržali.
Vyzkouším, díky Smile Já jsem z toho pochopil, že tam nesmí zůstat ani jeden úl, jakože všeobecně - třeba ani o pár metrů vedle... Takže díky za vysvětlení



(20.07.2013 23:49)Kohout napsal(a): [ -> ]Pavel T. se v profilu prezentuje jako nevčelař od roku 2012 ve včelím úle 39x24 (L) palubkovém, zatepleném - 3 nástavky - standard. Tak to už by si tu něco přečíst mohl.

Tak to jo Big Grin
Nevím, kam to přesně dát. Nazval bych to spíše dočasné přemístění na hodinu.

Jde o to, že minulý rok, při začátcích, jsem si nebyl vědom toho, že mi monitoring varoázy zkreslí mravenci. (za celý tento rok jsem neviděl na podložce roztoče) Proto bych potřeboval přestavit podstavec. Chci tam dát lino, proti trávě a nohy potřebuju poupravit, abych je mohl ponořit do oleje. A nevím, jak to udělat, jestli úly sundat na zem a dát třeba 1metr do předu. Aby se tam pak dalo vůbec pracovat (jestli tam nebude kroužit mnoho včel). Pak bych chtěl podstavec i šoupnout asi o metr do strany, ale to asi vyřeším postupným posouváním o pár cm.

Děkuji předem, za vaše rady
S klidem je šoupni o metr dopředu. Myslím, že je to ideální řešení......Toho si holky ani nevšimnou.Smile Maximálně to budou mít ke kytkám o metr blíž.....Big Grin
díky za rychlou reakci, tak to tak udělám Smile
Dělal jsem to samé před týdnem.....Měnil jsem stojan....žádný problém. Mě teda stačilo 70 cm....Big Grin
Metr dopředu si nevšimnou ale metr do strany to ano. Taky tohoto využívám když přehazuji oddělek z plemenáče do nástavku.
Dnes som som presúval včelstvo umiestnené v rade, z č. 33 na č. 18 O 19,30 hod. bez nejakej špeciálnej prípravy, včely už nelietali (bolo zaoblačené). Všetko prebehlo hladko, ráno bude trochu zmätok, včely zaletia na staré miesto , budú prekvapené, ale verím, že s novou orientáciou a tá ich zavedie na nové miesto.
Ako to včely zvládli, podám správu.
Premiestnené včely si už užívajú nové miesto, keď aj staršie lietavky zaletia na svoje pôvodné miesto, nie je to nejak tragické, je celkom možné, že sa vžobrú do úľov čo boli vedľa premiestneného včelstva, nuž veď sa vžobrali do mojich včelstiev. U včiel na novom mieste som zanamenal už aj prínos peľu a vody, takže vo včelstve začne normálny život, škoda, že príroda je tak vyčerpaná suchom, že včely len ťažku nájdu zdroj peľu.
Letos jsem začal včelařit a nově pořízené úly jsem umístil na louku, ale potřeboval bych je teď přesunout o cca 50m. Je možné úly přesunout rovnou na nové stanoviště, nebo je nutný mezikrok s odstěhováním včelstev 2km daleko a pak zpět? Kdy je k přesunu případně nejvhodnější doba? (vše musím zvládnout do zimy kvůli lepší ochraně před větrem)
Předpokládám, že budeš stěhovat všechna včelstva nejednou (tzn celé stanoviště). Tak bych se toho nebál . Prostě je přestěhuješ a pokud zachováš i pořadí úlů jak bylo doteď tak se jim ani neudělá moc velkej zmatek v tom, kde vlastně bydlí Wink Chvíli se budou možná snažit vracet na původní místo, ale páč tam už žádný úl nebude tak se musí vrátit na nové umístění.
A udělej to v čase, kdy budou všechny doma, a pořádně je na rudlu nebo vozíku prodrncej - pak jim dojde, že je něco jinak a znovu se zorientují.
Ivan Černý
Ivane, ty jsi humoristaBig Grin, po přečtení ( i toho o loupeži) se mi hned vybavil tvůj humor a styl vyprávění. Po perném pracovním dni jsem se ze srdce zasmála. Zdraví jedna začátečnice, které jsi pomohl u pana Žídka dostat včelu z obleku. Teď k tématu: Asi by tedy nevadilo posunout včelstva v zimě o kousek -řekněme půl metru?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Referenční URL's