Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přemístění úlů
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Zdravím všetkých. Potreboval by som menšiu radu. Potrebujem premiestniť úle cca 15m z jednej strany domu ne druhú. Postačí keď im potom dam konáre pred letace a na starom mieste nezostane nič?
Premiestňoval som jedno včelstvo pred týždňom presne podľa tohoto príspevku. Dal som ešte pred letáč konáre. Všetko OK.
Zdravím. Z nějakého důvodu mi nelze vložit nový příspěvek, tak se zkusím zeptat tady. Včelařím třetím rokem na Lang. 2/3 a jsem začátečník, tak bych se chtěl zeptat na jednu věc. Můj soused časově nezvládá počet včelstev co má a říkal, že by mi nějaká daroval. Já mám 4 a chtěl bych maximálně 5. Abych se nemusel příští rok zabývat oddělkem, tak bych si od něho jedny vzal. Problém ale je, že on včelaří na Optimálech a ani né 1 km ode mě. Sad Je možné všechny jeho včely smést do rojáku a pak do mého úlu, popř v jakém období bude nejlepší tohle provést, aby se pak včely nevracely zpátky k němu? Děkuji
Třeba za měsíc až se ochladí a změnu rámkové míry provést až na jaře.
(10.09.2020 19:22)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]Třeba za měsíc až se ochladí a změnu rámkové míry provést až na jaře.

Takže jestli to dobře chápu, tak jeho úl posadím na místo, kde později bude stát můj a pak na jaře je jen smetu do mého?
dave02, chápeš to dobre, ale ja by som ti radil, ak sa jedná o darovanie, tak zobrať aspoň 3 včelstvá.
10 přikázání, nepožádáš bližního statků jeho.

Dává-li 1 včelstvo, neznamená to, že dává 3. Přemísťování a myšlení v tomto duchu je odpovědí jak mizerný jsem chovatel.
Pro nás mdlého rozumu bys to uměl přeložit do češtiny?
Tazateli bylo dárcem nabídnuto více úlů, dostal zde radu, ať si vezme tři. Nevidím na tom nic špatného. Taky bych doporučil vzít si více než jeden.
Chci jedno včelstvo, víc ne, rada: vem si tři místo jednoho, převez je a až najaře přelož z Optimalu do Langstrothu,

co je natom poradit aby si přibil laťku do nástavku, přeložil u souseda a za dva dny si včely prostě převezl km daleko od původního stanoviště tak, že ho převeze nadvakrát po 3 km po týdnu. Tz. najít si misto víc jak 3km daleko pro umístění tak na týden a potom dom.

Prostě překlad do mdlého jazyka včelařského potřebuje něco jiného, ne moje poznámka o braní, když někdo rozdává zadarmo.

Já bych včely takto zadarmo nechtěl, hlavně kvůli zavlečení roztoče a jeho bonusovým doprovodům.
Čtite - šak on už ten Dave nejaké včele má a víc než 5 nechce Cool
Přijde úhyn a zůstane mu jich méně, než chtěl mít.
To by pak začátečník mosel kupovat desatery, aby mu jedny zbyly.....
gupa, doteraz som si myslel, že si inteligentý chlapík... Načo sú dobré tie sprosté reči? Ideš si niečo dokazovať? Už viem, ty si najlepší chovateľ včiel v Českej republike.
(10.09.2020 19:02)dave02 napsal(a): [ -> ]a ani né 1 km ode mě. Sad Je možné všechny jeho včely smést do rojáku a pak do mého úlu, popř v jakém období bude nejlepší tohle provést, aby se pak včely nevracely zpátky k němu? Děkuji
Vrátím se k původní otázce.
Z vlastní zkušenosti vím, že kilometr může být dost daleko. Takový přesun jsem dělal a žádný návrat na původní místo se nekonal.
Asi bude mít vliv krajina. U mě to bylo za úzký pás lesa nebo spíš za řadu stromů kolem potoka.
Ne všechno, co píšou moudré knihy, je pravda.
(12.09.2020 5:55)Peter Veliky napsal(a): [ -> ]gupa, doteraz som si myslel, že si inteligentý chlapík... Načo sú dobré tie sprosté reči? Ideš si niečo dokazovať? Už viem, ty si najlepší chovateľ včiel v Českej republike.
¨

Co je sprostší? To že mne pěkně pojmenuješ! Dáš to do minulého času a sdělíš mi to. Teď máš peška ty. Mistře Peter Veliky.Wink

Mizérie u převozů se tak řeší, tz. slábnutí včelstva vždy nějaké je. Jde oto jak je to slábnutí velké. Někdo se chudě optá a chce univerzální řešení. Km může stačit, ale tazatel nepopsal přesně odkud kam chce včelstvo převést. Místo takových otázek na dodatečné informace se tu rozmáhá cosi o tom pro sichr si vzít vice včelstev, kdyby něco je to přeci zadarmo a rozdané!!! Ono mít kvůli špatně provedenému převozu místo jednoho oslabeného včelstva třeba deset fčil v podletí, je opravdu Kohoute mdlé? Nene, ubohé. Mistrnosti je opravdu trochy potřeba, zase tak vzadu se schovávat nemusíš. Nebo oco ti jde?
Mdlý je můj rozum protože nedokážu ze slov která používáš a způsobu v jakém je dokážeš spojovat do vět rozluštit poselství tvých myšlenek. Dokáži z nich jen vycítit že jsi neomylný a proto je problém v mém mozku ne v tvém.
Tolik pokorou zde hýřit je zbytečné, trochu akčnosti s důrazem na akcent v odpovědi když se jeden táže. Ne jen poochvívat se nad podružným dojmem. Co tedy radíš? Až si tazatel uvědomí, že km je málo. Může mít i deset darovaných přemístěných včelstev, ale zajistil uposlechnutím zdejších rad, že jen jejich konec bude neúprosný, kvůli své důvěřivosti kterou vložil v tuto diskuzi?
(12.09.2020 12:12)gupa napsal(a): [ -> ]... trochu akčnosti s důrazem na akcent v odpovědi když se jeden táže... Co tedy radíš?


Neradim. Radit na VF se nevyplácí.

Odpověď

Citace:10 přikázání, nepožádáš bližního statků jeho. Dává-li 1 včelstvo, neznamená to, že dává 3

na

Citace:
Můj soused časově nezvládá počet včelstev co má a říkal, že by mi nějaká daroval.

akční je, to máš pravdu. Pravda je i to že ji rozumět nemusím. Těším se na další hlavolamy.
(10.09.2020 19:02)dave02 napsal(a): [ -> ]Zdravím. Z nějakého důvodu mi nelze vložit nový příspěvek, tak se zkusím zeptat tady. Včelařím třetím rokem na Lang. 2/3 a jsem začátečník, tak bych se chtěl zeptat na jednu věc. Můj soused časově nezvládá počet včelstev co má a říkal, že by mi nějaká daroval. Já mám 4 a chtěl bych maximálně 5. Abych se nemusel příští rok zabývat oddělkem, tak bych si od něho jedny vzal. Problém ale je, že on včelaří na Optimálech a ani né 1 km ode mě. Sad Je možné všechny jeho včely smést do rojáku a pak do mého úlu, popř v jakém období bude nejlepší tohle provést, aby se pak včely nevracely zpátky k němu? Děkuji

Já bych to řešil tak, že bych si na jeho stanovišti, prevesil včely s rámky do svého úlu a na jaře po proletu, je převezl, to se mi zdá nejlepší řešení...
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Referenční URL's