Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přemístění úlů
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Anton,
pepa myslel že minulý rok, to mohl udělat bez papíru na mor. teď papír být musí (ale pro klid vlastní duše je to jedině +)
Jde mi o to že se mi vše posune o měsíc protože budu čekat na vyšetření. Jinak v tom jiný problém není.
5.2 jsem zanesl na SVÚ vzorky a 17.2. měl na mailu protokol a to v době plného šílenství s nepostradatelnou zimní mělí. Takže to nebude měsíc. Svazáci vybírali měl na výročce tuším 2.2. a do dnešního dne nezveřejnili výsledky. Tam to ten měsíc může být, bo je s tím víc papírování.
Jak nejlépe postupovat, když chci přesunout úly na jiné stanoviště vzdálené cca 1 km od toho současného?
(Omlouvám se, jestli to tady už zaznělo...)
Boris je to jednoduché, večer , keď už sú včely doma, zatvoriš letáče a prevezieš včely na nové pripravené stanovište. Najdôležitejšie je , aby na pôvodnom nezostal žiaden úľ, ani stojan či tehla. Pár dní možno včely budú tam prilietať, ale keď tam nič nenajdu, "vytiahnu z pamäti rannú snímku stanovišťa" a letia domov na nový flek...
Odskúšané, aj na menšie vzdialenosti...Wink
Pokud máš možnost, cca 3-4-5km někam daleko, nech je tam pár dní a pak z5 tak kam už chceš..
Případně já sem provedl, vyzkoušel. převážel sem cca 1,5km. na káře-tj včelstva notně vydrncaná. večer kolem 9hodiny sem začal, tj už byla skoro tma. Převezl na nové stanoviště. Usadil. Nařezal sem pár větví z thůje a opřel o přední část ulu. Druhej den navečer sem ty větve dal pryč. Vyzkoušel sem to. myslím že se vrátilo pár včelek. neříkám že to musí fungovat. moje zkušenost byla pozitivní.
Já zase mám zkušenost, že to chce ty nejslabší nechat na původním místě a teprve za několik dní odvést i ty poslední.
(28.04.2015 9:46)ZdenekM napsal(a): [ -> ]Pokud máš možnost, cca 3-4-5km někam daleko, nech je tam pár dní a pak z5 tak kam už chceš..
Případně já sem provedl, vyzkoušel. převážel sem cca 1,5km. na káře-tj včelstva notně vydrncaná. večer kolem 9hodiny sem začal, tj už byla skoro tma. Převezl na nové stanoviště. Usadil. Nařezal sem pár větví z thůje a opřel o přední část ulu. Druhej den navečer sem ty větve dal pryč. Vyzkoušel sem to. myslím že se vrátilo pár včelek. neříkám že to musí fungovat. moje zkušenost byla pozitivní.

Zdenku, moje dlhoročné skúsenosti hovoria, že to ide i bez tých vetiev. Ak by si našiel čas na pozorovanie prevezených včelstiev, pri každom letáči by si zistil, že každá včela ktorám vylieta z úľa, sa obntráti očami ku letáču a znovu s orientuje na letáč, na úľ, na markantné bod na včelnici celou trasom kde letí za peľom, vodou a nektárom. Pri návrate z paše sa orientuje pôvodnou stratégiou, ktorú má uloženú vo "fotografickej" pamäti, ak sa na pôvodnom mieste nenachádza to čo dobre pozná, prejde na druhú získanú variantu, ktorú získala pri odlete z úľa a bezpečne trafí na nové stanovište.

Pri vzdialenejšom presune, to je je cviac ako 500 m, ak presúvame nakrátku vzdialenosť od 5 m do 100 m, tak vtedy je dôležité, aby na tom mieste z ktorého sme včely prasúvali nič neostalo, lebo im to bude pripomínať pôvodné stanovište, potom včely použijú to čo som na začiatku napísal, žiaden zberný úlľ, včely prilietajúce z paši, si párkrát zakrúžia a odletia na nové miesto.
Takže přesun proběhl - večer naložení na přívěs za auto a ráno převoz na nové stanoviště. Vlivem okolností jsem potřeboval přesun provést najednou, tedy jsem nemohl dle rady Honzy Jindry nechat na původním stanovišti nejslabší včely a ty převézt dodatečně.
Z 8 úlů se během dne vrátilo na původní stanoviště odhadem asi kilo včel (spíš méně). Obsadily jednu větev jabloně a zbytek nervózně poletoval kolem. Byly dost agresivní - ani se nedivím, když jim zmizel domov. Dal jsem jim tam prázdný nástavek se 2 soušemi. Velmi rychle jej obsadily. Počítám, že je zítra odvezu.
Dobrý večer.Potrebujem premiestniť asi 18 včelstiev o 250 metrov, kvôli susedom. Mám možnosť ich premiestniť o 2600 m na pár dni a potom späť,alebo ich mám premiestniť hneď o tých 250 m. V tomto vlákne sú popísané tak rozporuplné skúsenosti ,že som viac v rozpakoch ako pred prečítaním vlákna.Ďakujem.
No tak to není jednoduchý. Na jaře je to jiné ale nyní ? Nesmíš je nyní přemístit jen 250m !!! To by byla katastrofa. To si neumíš představit. Přemístit 2600m a nechat je tam mněsíc i dýl. A pak se vrátit na to nové stanoviště. Na původním stejně nechat mylý oddělek nebo nejslabší včelstvo aby se mněli kam vrátit ty co si stále pamatují staré místo. Nebo se sousedy dohodnout že až na podzim.
Jde jen o dobré sousedské vstahy jinak ti to jen tak někdo nemůže nařídit. Jestli se nemusíte tak se na ně klidně i vykašli a odvez je až na podzim.
Zdenek,já som premiestňoval tesne pred repkou všetky včelstvá o 500-600 metrov a žiadna katastrofa nenastala.Do troch dní bol na pôvodnom stanovisku kľud a stratu lietaviek som teda ani v najmenšom nepostrehol.Neviem z čoho vychádzaš ak máš inú skúsenosť,u mňa to prebehlo bez problémov.
Jozef,prosím mohol by si popísať spôsob ako si to urobil? Tu sa názory veľmi rozchádzajú, neviem si vybrať a osobne nepoznám nikoho s touto skúsenosťou. Vopred ďakujem.
Asi presun súri, tak sa vyjadrím i ja. Podporím Jozefov názor. Nekomplikoval by som to s presunom na prechodné stanovište, z ktorého by sa i tak dosť hodne včiel vrátilo,ale večer po úplnom skončení letovej prevádzky by som premiestnil všetky včelstvá na nové definitívne stanovište- čiže o tých 250 m. Po pôvodnej včelnici, úľoch, stojanoch tam nesmie ostať ani pamiatka, ak to ide, treba trochu zmeniť i kontúry pôvodného stanovišťa. Humno búrať nemusíš, stromy píliť taktiežBig Grin. Ak chceš s vracajúcimi včelami čo najviac vybabrať, tak na pôvodné miesto úľov pristav kombajn, traktor, alebo postav napríklad stan...Wink Počítaj s tým, že hlavne prvý letový deň to bude v pôvodnom priestore úľov vypadať ako exkurzia do včelieho roja, agresívne nebudú, "šacovať" budú celý priestor bývalej včelnice, okolia, ba i susedov dvor, záhradu. Mnohé tam budú ako roj či pár menších rojov i nocovať, čo pri tomto ráze počasia vôbec nevadí, no druhý deň ich tam bude krúžiť už podstatne menej, tretí už len minimum. Suseda na to upozorni- "niečo za niečo" , nech radšej niekde zalezie a o 3, maximálne 4 dni máš úplne po probléme...
Ešte krátky dodatok. Minulý rok som premiestňoval na jar včelstvá /asi 12?/o 80 m. 2 dni predtým som na každý úľ umiestnil výraznú značky z farebných papierov, úle som s nimi premiestnil. Malo to prispieť k tomu, aby to uľahčilo orientáciu včiel pre návrat do úľov, z ktorých vyleteli na novom stanovišti. Myslím si, že to až taká somarina nebola...
No já to nikdy nedělal proto že bych si to nikdy netrouf. A to obvzlášť v obytné oblasti. Hádat se nemůžu. Dle mého názoru je 250m je strašně špatná vzdálenost na přestěhování v plné sezoně.
Teraz prestahovat včelstvá o 250m by bolo nerzumné lebo sa vrátia na pôvodné miesto. Najlepšie keď ich odtianeš o spoň o 2km zavšas rána pred rozvidnením a otočit na iný smer než predtím. Takto rozrušené včelstvá sa nevrátia na pôvodné miesto. Počkaj aspoň 4 týždne a ráno ich daj na trvalé stanovisko.
Já přesouval pár všelstev o zhruba 50m v plném květu řepky a vůbec nic se nestalo! Večer ( 21:00 ) kdy už byly všechny včely v úle, tak jsem je zavřel a po přemístení na nové stanoviš jsem je nechal ještě zhruba dvě hodiny zavřené. Před česna jsem jim dal haluze ze smrku, abych jim trochu zpomalil raní vylétnutí a donutil je zorientovat se na novém stanovišti.
Na původní místo létaly včelky ještě dva dny a pak byl klid.
Nedělejte z toho takovou vědu. Když na původním místě nenecháš nic na co budou sedat, tak je tam nic neudrží a poletí na nové stanoviště.
Ale proč něco dělat jednoduše když to jde složitě.
Zdravím.Potřeboval bych porad jak nejlépe vyřešit přesun.Celé vlákno jsem si tu přečetl ale nejsem si jist kdy a jak to nejlépe udělat.
Problém je v tom že jsem si od místního včelaře zakoupil včelstvo a potřebuju ho přesunout o cca 300 až 400 m k sobě na zahradu ale zahrada je v přímé linii s puvodním včelínem kde jsou další tri včelstva.Jde mi oto aby se létavky nevracely zpět do jeho ulu a tím jsem si oslabil svoje včelstvo.
Budu rád za každou radu a děkuji.
(02.06.2015 7:40)Josef Hrůza napsal(a): [ -> ]Já přesouval pár všelstev o zhruba 50m v plném květu řepky a vůbec nic se nestalo! Večer ( 21:00 ) kdy už byly všechny včely v úle, tak jsem je zavřel a po přemístení na nové stanoviš jsem je nechal ještě zhruba dvě hodiny zavřené. Před česna jsem jim dal haluze ze smrku, abych jim trochu zpomalil raní vylétnutí a donutil je zorientovat se na novém stanovišti.
Na původní místo létaly včelky ještě dva dny a pak byl klid.
Nedělejte z toho takovou vědu. Když na původním místě nenecháš nic na co budou sedat, tak je tam nic neudrží a poletí na nové stanoviště.
Ale proč něco dělat jednoduše když to jde složitě.

Dodám len niekoľko slov (ja som o premiestňovaní včiel popísal i na tomto webe dosť, aby to každý pochopil) preto dávať rôzne haluze a trávu, nie je potrebné. Včela má tak vynikajúci zrak, že po premiestnení na iné stanovište už pri prvom výlete zistí, že je na inom mieste a preto sa okamžite orientuje na nové miesto. Ak je ten presun na krátku vzdialenosť po návrate z paše sa vracia na pôvodné miesto, pretože tam nemá kde vletieť, vracia sa podľa prijatej vizuálnej orientácii získanej na novom stanovišti.
Raz som premiestňoval na včelnici 8 včelstiev o 8 m a pol hodine od výletu prilietavali na nové miesto včely s peľom.
Miestnemu včelárovi zrejme nebude vadiť,ak to včelstvo ešte určitý čas u neho zostane.Tak či tak je už včelstvo zrejme zakrmené a na fumigáciu máš čas,takže ešte ho nemusíš mať doma.Já by som počkal a včelstvo premiestnil až ked budú nižšie teploty a včely už nebudú mať prelety,takže najskôr niekedy v novemberi,potom si ho bez obáv môžeš previesť domou.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Referenční URL's