Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přemístění úlů
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Hele, vy jste to snad kradli ne ? Big Grin
jen vtip samozrejme...
Honza
Přístup na oba pozemky je dost komplikovaný autem. Když naprší, tak jen traktor Smile A musel se jeden pozemek uvolnit, neboť tam jde nějaké "budování". Ty včely jsem dostal s tím, že je tam nechám ještě tento rok v sadu. Popřekladám si do nového a v létě převezu. Ale všechno se zvrtlo. Jinač když jsme stěhovali před měsícem jeho včelnici, tak to bylo jiné kafe. Každý úl se na to dopředu popřipravoval už na podzim. Stáhlo se to páskama a naložilo na plaťák a traktor pomalu vyrazil na cestu. Po těchto obou akcích už vím, že přestěhovat včelstvo jen tak narychlo fakt není problém a rozhoduje jenom počasí a denní doba. Proto snad na závěr, nikdo se nemusí obávat, že stěhování nezvládne.
Dnes ráno jsem přestěhoval úl asi o 60 metrů. Kolem dvanácté na původním místě asi 100 včel, po páté odpoledne asi tak 5 kusovek. Čekal jsem až bude teplo aby měly vylétlé čas se vrátit.
Včera jsem musel přesunout několik oddělků o 3 metry dál. Později budu muset přendat všechny úly na to samé místo zpět. Udělal jsem to v noci s pocitem, že ráno si létavky zapamatují nové místo. Bohužel, na místě, kde byly včera oddělky, je nyní houf naložených létavek zásobami a chybí jim runway Sad co do budoucna s tím? Netušil jsem, že i tak malá vzdálenost je problém. Do zimy budu muset vše přendat.
Pamatujou si obě místa. Odpoledne už tam nebudou.
Musíš zmizet i podstavce pokud tam byly.
Příště to budu muset nějak zkorigovat Big Grin
Ano, i s podstavcema jsem je přendal. Takže si s tím hlavu dělat prostě nemám?
Neboj, ony budou chvíli hledat a pak si své místečko na slunci najdou.
(07.06.2016 9:47)Krolth napsal(a): [ -> ]Včera jsem musel přesunout několik oddělků o 3 metry dál. Později budu muset přendat všechny úly na to samé místo zpět. Udělal jsem to v noci s pocitem, že ráno si létavky zapamatují nové místo. Bohužel, na místě, kde byly včera oddělky, je nyní houf naložených létavek zásobami a chybí jim runway Sad co do budoucna s tím? Netušil jsem, že i tak malá vzdálenost je problém. Do zimy budu muset vše přendat.

Napíšu to znovu, málokdo, ani já, nečte vlákna celá.

Když musíte takto přendat včelstva, pak je určitá finta. Ulámete nějaké větvičky, ještě zelené výhony, velmi dobře fungují třeba kopřivy či podobné "klackovité" bejlí a opřete to o čelní stěny úlů tak, aby to částečně zakrývalo česna. Létavky se tím musejí ráno proplétat, a celkem na.raně se otočí a prohlížejí si, co za blbosti jim tak ten dvounohej vejr dal. Prostě je to přiměje se otočit a zorientovat se a tím si všimnou, že jsou jinde a zafixují si novou polohu úlu. Kopřivy během dne zvadnou a spadnou na zem a odpoledne už budou česna úplně volná.
Jestli si vzpomenu, zkusím to. Jestli se nějaká po výletu otočí.
Já rozpouštěla chovný nástavek na 3 matky a na jeho místě vznikla včelí apokalypsa! Tak jsem tam dala čerstvě utvořený oddělek, létavky se vžebraly. Ten jsem pak dva dny nechala zavřený a pak přesunula a dala před očko chrastí, nevrátila se ani včela. Ale možná to bylo i tím dvoudenním vězněním.
S tím chrastím je to známá věc. Já jsem zvědavej na to jak se budou ohlížet.
To si budeš musieť privstať. Wink
Je možné presúvať úle aj teraz, keď sa chystám po skončení chladných dní odobrať medníky a začať prikrmovať? Chcem presunúť jeden úľ asi o 10 metrov zo stojana na iný stojan, zo stanovišťa odložencov medzi úle produkčné. Nie je to malý odloženec, ale silná produkčná rodina. Zrejme som to mal urobiť skôr, v júni, ale nemal som vtedy potrebné sťahovacie pásy na upevnenie úľa. Ďakujem za prípadné názory.
Úľ každý druhý deň posuň o 50cm, po týždni posuň o 1m, potom to máš zanedlho namieste.
(17.07.2016 20:36)KarolJ napsal(a): [ -> ]Je možné presúvať úle aj teraz, keď sa chystám po skončení chladných dní odobrať medníky a začať prikrmovať? Chcem presunúť jeden úľ asi o 10 metrov zo stojana na iný stojan, zo stanovišťa odložencov medzi úle produkčné. Nie je to malý odloženec, ale silná produkčná rodina. Zrejme som to mal urobiť skôr, v júni, ale nemal som vtedy potrebné sťahovacie pásy na upevnenie úľa. Ďakujem za prípadné názory.

Včelstva lze stěhovat, nic nehrozí. Ovšem dřív se radilo toto:
Vezměte dlouhý žebřík, vyrovnejte ho vodorovně a po něm posunujte každý den o kus jak radí Merkuri.

Já si ale myslím, že je to zbytečné.
Dejte úl naráz na jiné místo a před česno o čelní stěnu úlu opřete řídce nějakou dlouho trávu, kopřivy například. Včely ráno nebudou moct vystartovat a budou se muset proplétat tou trávou (větývky stromů, keřů atd.), otočí se aby se podívaly, který mamals jim tam dal tu překážku a tím se zorientují a všimnou si, že jsou jinde. Ale až se oteplí, kopřivy zvadnou a spadnou na zem a česno bude volné, včely ale už budou na novém místě orientované. Na původním místě bude možná několik dní bloudit pár včel, ale někam se vžebrají a nebo najdou svůj úl podle vůně, kterou má každé vč jinou..

Zkuste to, přeju ať se to podaří Wink
samé príspevky ako presunúť včely o pár metrov a čo keď chcem včely presunúť tak 10km?
aké najlepšie obdobie je pre tento krok najvhodnejšie a ako to spraviť?
Když přesouváš na velkou vzdálenost, v podstatě není potřeba nic zásadního řešit. Úl zavřít pozdě večer, kdy jsou létavky doma a jedeme. Převážet v noci je zřejmě ideální, je chladno a včely to lépe snášejí, než převoz ve dne za slunečního svitu. Osadit na místo, otevřít česno a nechat je v klidu. Za pár dnů zkontrolovat, jestli matka neutrpěla újmu. V každém případě je potřeba zajistit dobré větrání, takže zasíťované dno bez podložky, případně očka nastavit na větrání, pokud je úl vybaven otočnými růžicemi. Celý úl stáhnout popruhem, aby nástavky byly zajištěné proti posunu.
Své k tomu určitě doplní kočovníci.
Přesun nad 5km by neměl být problém, jen v zimě asi ne abys jim chumáč nerozhodil a včelky nepodchladil. Pochopitelně s převozem začít když jsou včelky v úle (večer, ráno) - naložit, uzavřít, zajistit, převézt.... včelky tak vzdálené místo neznají a znovu se zalítají (zmapují si okolí umístění úlu). Při přesunu "o kousek" je problém v tom, že včely se vracejí do úlu zpaměti - tedy na místo kde úl stál původně a nové místo nenajdou.
Jedna zásadná vec (ktorú kočováci neriešia) je zabezpečiť rámky aby sa v úle nehúpali a neposúvali. To v prípade že nemáš akekoľvek medzerníky... A tiež krmítko by som Big Grin
Správná poznámka, nevím jak u kolegů, ale u mě jsou většinou rámky dostatečně fixované propolisem, ale platí zásada, podélná osa rámků by měla být ve směru jízdy. A jet opatrně, jako když vezeš včely Smile.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Referenční URL's