Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přemístění úlů
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Zatlouct česno síťovinou to může vyjít pokud včely zůstanou v klidu a v chladu.
Ale problém, kterému včelař musí zabránit je vznik "paniky" uvnitř úlu. V takovém případě se včely nahrnou na síto a svými těly na sítě zamezí přístupu vzduchu. Potom teplota v úlu nekontrolovaně stoupá, včely se zapaří a hynou.
Problému se spolehlivě předejde, když je plocha síta velká. Včely ji svými těly nezakryjou a větrání není znemožněno.
Kočovníci mají celé dno ze síťoviny. Pokud úl není takto upraven řeším to tak, že místo strůpku přiklepnu lištama muší síťovinu (kovová se mi osvědčila víc než plast, protože zachovává tvar). Ideálně to udělat den před přesunem.

Vzhledem k ceně včel a ceně síťoviny bych převoz bez celozasíťovaného dna nebo strůpku neriskoval (ikdyž šance, že to vyjde je slušná).
Pět deset minut po vyjetí je dobré zastavit a zkontrolovat, že je vše OK.

Přeji hodně štěstí ať to nedopadne jako na obrázku.
Tak tak. Nejlépe byt do svítání na novem stanovišti. Ono také není od věci - když to mas 170km, udělat to v noci. Ve 22 hodin uzavřít větrací síťkou, přetáhnout kurtou a vyrazit směr domu. Doma složit, porovnat a otevřít. Pak se bez dopoledne - až se vyspíš půjdeš podívat, jak se zalétavají.
Proč to nechávat na ráno, když se ti stejně nic už během noci nevrátí. Tak či tak povezeš stejné množství včel. Takhle bych to udělal. Resp., takhle jsem to i dělal.
Ještě jedna věc. To větrání. Předpokládám, že nemáš zasíťovaná dna. Takže větrat jen očkem a česnem...nebude to málo?
Edit:
Koukam, než jsem to dopsal, tak je tu několik stejných odpovědi.Smile
Mě strašíte Smile Vidím jak malej (2roky) bude chtít vstávat ve 3 třeba Smile v sobotu večer bude vše připravené ráno teda mřížky nandat na káru-z toho mám taky obavu, bude to poskakovat..ale jiná možnost neni, bohužel.. převézt teď nebo nikdy, i tak si myslím že je to už pozdě. když nebude bouřka, bylo by jen chladněji, a možná dopršava tak by to bylo nejlepšé. při bouřce vím jak byly včely nervózní.. :/



(26.04.2013 13:23)roslp napsal(a): [ -> ]Zatlouct česno síťovinou to může vyjít pokud včely zůstanou v klidu a v chladu.
Ale problém, kterému včelař musí zabránit je vznik "paniky" uvnitř úlu. V takovém případě se včely nahrnou na síto a svými těly na sítě zamezí přístupu vzduchu. Potom teplota v úlu nekontrolovaně stoupá, včely se zapaří a hynou.
Problému se spolehlivě předejde, když je plocha síta velká. Včely ji svými těly nezakryjou a větrání není znemožněno.
Kočovníci mají celé dno ze síťoviny. Pokud úl není takto upraven řeším to tak, že místo strůpku přiklepnu lištama muší síťovinu (kovová se mi osvědčila víc než plast, protože zachovává tvar). Ideálně to udělat den před přesunem.

Vzhledem k ceně včel a ceně síťoviny bych převoz bez celozasíťovaného dna nebo strůpku neriskoval (ikdyž šance, že to vyjde je slušná).
Pět deset minut po vyjetí je dobré zastavit a zkontrolovat, že je vše OK.

Přeji hodně štěstí ať to nedopadne jako na obrázku.

Takže bych plodiště otevřel a místo uteplivky, a střechy jen přidělal mřížku?
A co takhle se na dna vykašlat, vzít ke každému úlu nástavek navíc, na jeho spodní část pevně přidělat síť, navrch postavit úl se včelami bez dna a celé to posadit v káře na nějaké lišty, aby pod to mohl vzduch. Současně tam nebude průvan. Hlavně tu síť zpevnit třeba mateří mřížkou, nebo nějakými laťkami, až na to třeba spadnou, aby to nevytrhly.
Na novém místě bych jim pak otevřel očko a teprve večer, až se uklidní a zase vrátí zpět do úlu je můžeš přendat na dno.
Pridám svoju štipku skúseností - minulý rok sme prevážali včely cca 270 km na chalupu. Ako už spomenuli predchodcovia - je lepšie ísť na noc a už za svitania byť na mieste, rýchlo vybaliť, dať na miesto, pootvárať a až potom ísť spať. Jednoducho tú jednu noc spánku treba obetovať....
Ja som dostal ešte jednu radu - v záujme lepšieho vetrania nechať aj zasieťovaný vrch úľov, takže som si vyrobil rámy so sieťovinou a tie som priskrutkoval k hornému nástavku, vrchnáky som viezol v kufri auta. Počas prepravy bola teplá noc, takže to bolo v pohode. Rámy so sieťovinou som urobil totožné ako sú v dnách, takže v budúcnosti ich môžem využiť pri výrobe ďalších dien. Fotku naloženého prívesu som už zverejnil v inom vlákne
Neviem, ako to budú včely znášať pri nezasieťovaných dnách, len pri letáčovom vetraní. Ak je možné, pokúsil by som sa prirobiť aj nejaké vrchné vetranie. Nie nadarmo sa zasieťované dná nazývajú aj kočovné...
(26.04.2013 13:34)ZdenekM napsal(a): [ -> ]z toho mám taky obavu, bude to poskakovat..

Nalož nějakou zátěž, ať vozejk neskáče jak tajtrdlík. Pytle s pískem nebo tak něco.
(26.04.2013 13:34)ZdenekM napsal(a): [ -> ]Takže bych plodiště otevřel a místo uteplivky, a střechy jen přidělal mřížku?

Tak uteplivky pořebovat určitě nebudou a pokud se mřížkou místo střechy myslí síto, kterým včely neprolezou tak je to dobré řešení.
(26.04.2013 11:14)misan napsal(a): [ -> ]Keď budeš mať povolenie, tak to presun.
Všetko naraz, večer, a priprav si konáre ktorými dobre zacloníš letáče tak aby mali včely komplikovaný výlet z úľov.
Ráno keď začne let musí byť všetko hotové. Konáre budú včielky brzdiť a vlastne medzi tými konárami si začnú hľadať cestu von a tiež zapamätávať návrat. Na starom mieste nenechávaj nič. Ktoré včielky tam "zablúdia" sa tam budú chvíľku motať a potom si "spomenú". To potrvá pár dní. (možno aj posadajú a prenocujú v chumáčku, ale to je malá strata).

Misan, dobre si začal, ale to ďalšie neschvaľujem, i keď to včelám nepomôže. Za svojho života som viackrát, preto má určité pozitívne skúsenosti. Včely nepotrebujem "mýliť" konármi, treba len logicky postupvať (presúval som včely i nablízko od 8 m, po 500, alebo do 25 m), včely po presunutí najlepšie večer (do rána sa včely vnútorne upokojí), ráno všetky ! včely vyletujúce z úľa sa nanovo orientujú, lebo v momente zistia, že prostredie je iné, čím si uložia do centra nové údaje, ktoré včely dokážu využiť tým, že sa vracajú na nové miesto.

Samozrejme sa včely vyletujúce z úľov vracajú na staré miesto, ale po niekoľkých obletoch sa vracajú už do svojich úľoch. Pri premiestňovyní zo vzdialenosti nad 500 m včely sa na svoje pôvodné miesto nevracajú, ale ihneď využijú vo svojej fotografickej pamäti uložené novonadobutnuté orientačné údaje.

Pred 8 rokmi som musel premiestniť celú včelnicu (70 včelstiev) na miesto vzdialené vzdušnou cestou cca 500 m návštevy na strom mieste mi potvrdili, že včely to zvládli na jednotku, na pôvodnom mieste po dva nasledujúce dni som tam nevidel poletovať ani jednu včelu. Pri presune netreba používať žiadne finty, treba len do seba vstrebať poznatky, ktoré už boli odskúšané, len netreba spanikáriť (pri krátkych presunoch) pri poletovaní včiel na starom mieste, treba byť pokojný a včiel bez našich "pomôcok" sa vrátia tam odkiaľ prvýkrát vyleteli.
Ja mám i úle na zadné vetranie(vysoké dno).Nasadím zadné pletivo,silnejším rodinám i spredu(pretože úle nemajú letáč) a ide sa!Kočujem cca 70km,skoro ráno!
Aktuálně jsem musel absolvovat přesun včelstev /4x L 2/3 (varoadna + 4 až 5 nástavků)/. Soused strašil alergií na včelí bodnutí u 2 dcer + anafylaktickým šokem, který údajně absolvovali vloni na podzim.
Stěhovali jsme se synem ve dvou v úterý 22.4. Naplánoval jsem si přesun na pozdní večer (začátek v 21hod.) , když už byly včelky všechny zpátky v úlu. Česna jsem uzavřel česnovým uzávěrem + ucpal papírem, všechna očkal dal na ventilaci přes dírky a vytáhnul podložky na varoamonitoring. Jednotlivé úly(nástavky ještě slepené proplisem) překurtoval, naložil na přívěsný vozík, vždy 2 vedle sebe, zapřel vpředu i vzadu paletami nastojato, stáhnul ráčnovými kurty palety proti sobě a už se jelo. Naložení a bezpečné upevnění nám zabralo nejvíc času. Doprava (5 km) na nové stanoviště, odkurtování a složení na připravené podstavce trvalo už jen 20 minut - konec celé akce v 22:30 hod. Ráno 23.4. v 9:00 jsem otevřel letáky a večer v 17:00 hod., při kontrole včelky létaly jako kdyby byly na novém místě odjakživa. Na původním stanovišti se objevilo druhý den ještě cca 15 až 20 včel, ale 3. den už tam byl klid.
Jediné co jsem z "mechanizace" potřeboval byl rudlík pro manipulaci s úly po přívěsném vozíku.
Bylo to mé druhé stěhování během půlroku.
Vždy jsem stěhoval včely na noc a vždy byly druhý den v pohodě. Důležité vidím úly při převozu pořádně zajistit a přikurtovat a ještě po ujetí pár kilometrů zkontrolovat jak si přikurtování "sedlo"!!!
Yaw
Súhlasím s poslednou vetou, treba vždy všetko riadne skontrolovať. Pri poslednom presune na nové stanovište (cca 5 km) sa nám na dvoch úľoch otvorili zadné dvierka na dnách. To bolo potom veselo, keď sme ich dávali na miesto... Smile
Hlásím úspěch Smile. Nakonec jsme na půdě našli kočovní síťky pod střechu. a střechy s mřížkama. Tak se úpřevoz povedl. Nakonec jsme začli v sobotu, po tom děšti, takže jsme vyráželi kolem čtvrt na 10 z Čim. cesta dobré, kára se jen pohupovala. nejdřív jsme stahli každý úl zvlášť a pak na káru a přikurtovat, nakonec jsme na káru dali 4 úly a ještě 2 medníky. Včelky jsme usadili kolem pul1 na místo a šli spát, ráno sem je před 6 otevřel-česna a nechal prolítnout, a pak je uteplil. Včera už se prolétávali, ale nebylo velké teplo tak nic velkého. 1dny už jsme dali do medníku. Fotku káry bohužel nemám, možná od kamarádky.

[Obrázky: 4c45b69c4f.jpg]
To jsi fotil 300stovkou objektivem Big Grin aby Tě neoznačkovaly?
Zdravím,
u jednoho včelstva jsem praktikoval přeléták a nyní jsem se rozhodl, že včelstvo zpět nespojím, ale nástavek s matkou, který leží na původním úle otočený očkem na druhou stranu, zužitkuji jako oddělek.
Chtěl bych ho ale přemístit na nové stanoviště, cca 150m od stávajícího.
Chtěl bych se vás tedy zeptat, jak dlouhou bych měl nechat oddělek na novém stanovišti zavřený, aby se včelky nevracely zpátky na staré stanoviště?
Díky.
Ondřeji 150 m je krátká vzdálenost. Pokud budeš mít v úle mlaďušky, tak žádný problém, ale pokud létavky, tak jak otevřeš česno, tak jsou pryč a vracejí se na staré místo. Přenesl jsem jedno včelstvo cca 800m vzdušnou čarou, ale asi to tam létavky znaly. Jak jsem otevřel česno, tak jsem viděl jak několik desítek včel se vzneslo a párkrát zakroužilo jediné co jsem mohl dělat, tak jen sledovat jak letí na staré místo.
Dobrý den, ahoj,

chtěl bych prosit o radu zkušenějších včelařů. Jsem včelař začátečník, pročetl jsem diskusi na téma přemísťování úlů a nevím, jak se zachovat v mém případě Smile

Svoje 4 včelstva mám dosud u svého tchána, který bydlí cca 900 metrů od nás. Letos bych je ovšem potřeboval přemístit k nám na zahradu (tedy 900m od původního místa). Na původním místě u tchána zůstává jeho 16. včelstev. Mám možnost v případě potřeby včely dočasně přesunout ke známému sídlící 9km daleko od původního místa.

Nevím, KDY je přemístit. Nejlepší rovnou na nové stanoviště, nebo spíše je hodit na nějaký čas ke známému? V případě, že k známému, tak na jak dlouho? V případě, že rovnou na nové stanoviště, tak jakým způsobem to provést?

Jsem samý dotaz, doufám, že někdo bude samá odpověď Smile Díky moc!
Co počkat na zimu ... to nechceš?
pokud nechceš přijít o létavky a máš možnost je převést ke známému, tak to tak udělej a máš klid (nejsi v pásmu moru?). Zima je daleko a lípa je na spadnutí. Bude třeba každé křídlo.
Na zimu si počkat můžu. To by znamenalo, že je můžu vzít rovnou na nové stanoviště?



Hmm, obávám se, že v pásmu moru jsem - asi 4km od nás měli loni mor. Letos jsme měli negativní výsledky vyšetření na mor. Takže to by znamenalo, že přesunout ke známému je nemůžu (to by asi bylo ven z toho pásma)?
Pásmo moru je 5 km. Na zimu při nynějším počasí ani čekat nemusíš. Tommie, celý vtip přesunu na tak krátkou vzdálenost je v tom, že včely jsou zalétané. Budou se tedy na původní místo vracet a posílí těch 16 včelstev Tvého tchána. To v podstatě není žádné neštěstí. Tchánova včelstva budou krátkodobě posílena o nějaké Tvé létavky. Pokud nebudeš váhat a využiješ současné předpovídané chladné období, nebudou Tvé ztráty na létavkách tak markantní, aby to Tvá včelstva podstatně omezilo. V každém případě jim pro jistotu můžeš dát litrovku cukerného roztoku 1 : 1. Pokud se rozhodneš pro stěhování, tak Ti držím palce.
JK
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Referenční URL's