Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přemístění úlů
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Přátelé mám pocit že to děsně hrotíte,pokud u vás byly už malé prolety(u mě už cca 3 hlavní ještě ne) tak pokud to budete dělat nejlépe ve dvou a nejte uplny mantaci co budou tloct ulem o zem a bouchat do nej presunul bych to hned je pravda ze letos jsou včelky dlouho doma a už mají dost naplněný bříška nicméne bych se přesunu o 2 metry vubec nebál ani v tomhle počasí.
Ja som včelstvá presunul predvčerom o 14m a nemám strach že sa nezalietajú tam kde som ich preložil. Presunúť včely o 2 m je úplne nič a celkovo nepodstatné. Pred 12 rokmi som vo februári preniesol včely o 180m a čo sa stalo? vôbec nič. Cool
Merkuri, takto?
Veď je ešte chladno, aspoň celkovo. včera bola teplota max + 5C na slnku a vtedy nelieta temer vôbec nič, dnes je +6C a včely len vykúkajú z letáčov, žiaden bzukot. Včely možeš presunúť ma všetky strany. Ak máš obavy že sa oteplí tak zakry úle z letáčmi plechom alebo dekami na týždeň. Raz som posunúl včely o 10m dopredu v začiatku novembra a sa zrazu oteplilo, som ich mal tak zakryté týždeň, po týždni ako keby sa nič nestalo.
Merkuri, nešpekuluj. Napísal si hovadinu a teraz špekuluješ. Vcelku si tvoje príspevky vážim, aj s tou dekou trochu máš pravdu, ale len trochu. Včely okrem slnečných lúčov merajú aj teplotu vzduchu, a tam ich tak ľahko neojekabátiš. Ale nepíš "Presunúť včely o 2 m je úplne nič a celkovo nepodstatné." Nad všetkým treba rozmýšľať.
Sú tu včelári, ktorí dávajú bacha aby včelam nepozamieňali rámky po vytáčaní aby nešírili prípadné choroby... o úniku lietaviek v čase rozvoja ani nehovorím.
Nákres môjho presunu:
Uložil som ich tak podla matiek., zo 108 včelstiev som jedny spojil lebo nemali matku čo hučali, hodím potom foto keď pôjdem znova ešte dnes pri včely.


[Obrázky: scan0001.jpg]

(14.02.2017 15:52)misan napsal(a): [ -> ]Merkuri, nešpekuluj. Napísal si hovadinu a teraz špekuluješ. Vcelku si tvoje príspevky vážim, aj s tou dekou trochu máš pravdu, ale len trochu. Včely okrem slnečných lúčov merajú aj teplotu vzduchu, a tam ich tak ľahko neojekabátiš. Ale nepíš "Presunúť včely o 2 m je úplne nič a celkovo nepodstatné." Nad všetkým treba rozmýšľať.
Sú tu včelári, ktorí dávajú bacha aby včelam nepozamieňali rámky po vytáčaní aby nešírili prípadné choroby... o úniku lietaviek v čase rozvoja ani nehovorím.
A čo ti budú včely merať teplotu keď budú zakryté dekami a im to robí tmu, počas tmy včely lietať nechcú. Keď sa postrekuje repka celí deň tak ich som tak zaríval, od 4.00hod do 17,30 hod. A čo sa im stalo? apsolutne nič a nemal som žiaden úhyn. Kolega včelár naplnil voz 68 včelstiev začiatok apríla asi zhruba 800m. Zakryté boli dekami týždeň, po týždni sa včely pekne zalietali.
Tu je už upravené stanovisko:
[Obrázky: WP_20170214_15_29_29_Pro.jpg]

[Obrázky: WP_20170214_15_30_18_Pro.jpg]

Tu boli v prostriedku včely, presunuté!
[Obrázky: WP_20170214_15_31_00_Pro.jpg]

Tu tiež boli, vidno tam odtlačky tehál v zemi po stojanoch, presunuté!

[Obrázky: WP_20170214_15_32_06_Pro.jpg]

[Obrázky: WP_20170214_15_32_41_Pro.jpg]

Ešte tam vlezie 18 stojanov a + 2 vleky na oddelky, a to je 106 oddelkou. no počítam tam ešte dať aspoň + 70 oddelkov, placu na dvore je habadej. Volakedy sme tu mali 400 včelstiev. Cool
Ale to je v Rusku a tam je všetko možne.Big GrinBig GrinBig GrinBig Grin
Nie je to v Rusku, je to na Novom Zélande.
Ako premiestniť úle viem ale ako dostať včely večer všetky do úľa? Nocuje ich hodne na letači.
Jednoducho im rozšír priestor Wink
Ofrkať vodou a zadymiť potom zavrieť. Keď sú včely vo voze alebo vleku netreba ich zatvárať lebo pri pevoze nebudú vyletovať..
Postrekovač na stromky a studená voda s hrubšími kvapkami dobre pomáhajú (ale musia mať priestor).
Vďaka vám.Wink
Tak včielky premiestnené.V stredu večer som ich premiestnil včera ich hodne lietalo na pôvodné miesto ale večer tam nebola ani jedna včielka.Dnes to samé ale večer ani jedna včielka na pôvodnom stanovišti.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jestli bych mohl teď někdy přestěhovat asi tak 5 úlů o cca 100 m. Problém je v tom, že včera už vyletěli, tak mám strach, aby se pak nevrátili zase na původní místo...
Ak je vyhliadka, že za daného počasia nejaká tá včielka vyletí, ja by som počkal. Škoda každej jednej. Určite ešte príde perióda dlhšieho ochladenia. Stačí, ak bude predpoklad, že zo 2 týždne denná teplota nevystúpi nad 2-3 st. a včelstvá "nenápadne" o tých 100 m presunúť v začiatkoch i takéhoto miernejšieho ochladenia. Ide o to, aby aspoň 2 týždne nelietali...
Jak budes vedet dle predpovedi ze 3 dny po sobe nebude nad 7 stupnu tak je prestehuj kdykoliv, za svou kratkou karieru jsem to delal nekolikrat a vzdy bez problemu. Na puvodnim miste nenech nic co by to misto vcelam pripominalo domov. Bez obav to dobre dopadne. Jestli mas v ulech jako ja o ramek mene tak je pak jen zkoukni a srovnej, kdyby se otresy hly.
Zdravím všechny,
potřebuju přestěhovat včely cca 15 km na jiné stanoviště. Otázka zní zda počkat až bude vyhlídka na prolet (nebo po prvních proletech) a nebo je to jedno. Bojim se, že je rozruším, a přeci jen se nemají možnost vyčistit tak abych tomu spíš nepuškodil. Dík na myšlenkové pochody Smile
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Referenční URL's