Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přemístění úlů
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Máš pravdu. No Venca už presťahoval, možná nám napíše ako to uňho prebehlo a s akým výsledkom.
No aj ja som dnes prestahoval včelstvá, aj známi sa chystá prestahovat včelstvá. kúpil pozemok v lese, bude tam mat znášku, repky, agátu, gaštanu, medovice a slnečnice
Zdravim,tak přestěhování proběhlo bez problému.
Konečne nastal deň "D". Včera v podvečer bolo veľké sťahovanie. 200 m okruh skrátila "adenalínová" skratka cez potok:

[Obrázky: DSCN3363.jpg]

V novej "rezidencii":

[Obrázky: DSCN3399.jpg]

Toto reziduum sa rozhodlo za každú cenu prenocovať ešte na starom pľaci, hádam zajtra si pekne pôjdu za kamarátkami:

[Obrázky: DSCN3403.jpg]
Daniel, máš to veľmi pekné, nech sa Ti darí. Včelársku atestáciu si zvládol perfektne. NN si nechaj ako alternatívu na priebežné oravské znášky.
Pán Čavojský napísal, že je možné presťahovať včely aj na 100m. Pred letáčový otvor sa pripevní bludisko 100 x 60 x 360mm. Kým sa včela dostane von z úla musí prekonať štyri po sebe nasledujuce zvisle 90mm vysoké prepažky, čo ich natolko dezorientuje, že pred odletom sa musia znovu zorientovať.
Keď sme včasovej tiesne tak po prevoze maskujeme letače konarmi stromov, včely musia preletovať pomedzi konáriky, čim ich nutime orientovať sa. Konáre tam necháme 2 - 3 dni.
Skromný dodatok:
A na zákade toho, ako to u nás na Slovači včera dopadlo, je už i malý predpoklad, že mi to niekto znárodní, alebo že budem musieť platiť "kontingenty" 50:50 - v naturáliách!!!WinkBig GrinCool
K foto 3: ráno o 8,30 už nebolo po "bivakujúcich" včielkach ani slychu, ani chýru....
(30.03.2014 8:53)Arpád Pakši napsal(a): [ -> ]Pán Čavojský napísal, že je možné presťahovať včely aj na 100m. Pred letáčový otvor sa pripevní bludisko 100 x 60 x 360mm. Kým sa včela dostane von z úla musí prekonať štyri po sebe nasledujuce zvisle 90mm vysoké prepažky, čo ich natolko dezorientuje, že pred odletom sa musia znovu zorientovať.
Keď sme včasovej tiesne tak po prevoze maskujeme letače konarmi stromov, včely musia preletovať pomedzi konáriky, čim ich nutime orientovať sa. Konáre tam necháme 2 - 3 dni.

Arpád, Čavojský o tom písal, ale či aj vyskúšal, to pochybujem. Presne sa pamätám na toto zariadenie (náčrt bol vo Včelár-i), aj som si ho vyrobil, no včely nechceli cezeň prechádzať, tie cesty boli pre ne cudzie. Ale ak si prečítaš toto vlákno pekne od začiatku, tak sa dozvieš ako je prekladanie včiel vyriešené.

Ak sa včela ocitne v inom prostredí, okamžite sa pri prvom výlete z úľa, orientuje na letáč a celú skupinu úľov, len na pôvodnom mieste musí ostať prázdne miesto a nezľaknúť sa toho, že tam poletujú včely, ktoré sa počas vracajú na nové miesto, pretože sú tam zorientované. Po troch dňoch sa upokoja a n a staré miesto prestanú lietať.
Jak píše Tono. Z přemisťování včel na krátkou vzdálenost není třeba dělat žádnou vědu. To ani letos. 28.03. jsem prováděl plánované spojování produkčních včelstev se záložními z důvodu výměny matek. Vychycení starých matek by spíše náleželo do vlákna apiteraie Wink, dostal jsem svůj celoroční příděl žihadel Tongue. Dobře mi tak. Neměl jsem spojení zanedbat v listopadu minulého roku. Záložní včelstva jsem přemisťoval o 5 - 15 m. Ještě dnes se několik zatvrzelých včelek snaží na původním místě nalézt původní úlky. Když se ale k večeru ochladí, poslušně se vrátí do některého úlu. Zde nevím, zda se vrací do úlu ze kterého vyletěly, nebo se vžebrají do kteréhokoli úlu který mají zrovna na cestě Huh. Nezkoumám to však.
JK
Po pročitani těchto přispěvků jsem došel k nazoru ,že dnes bych mohl přestěhovat jedno včelstvo ze zahrady za barakem na zahradu mimo zastavěnou čast obce vzdalenou asi 200 m. od puvodniho stanoviště.Byli dva stupně nad nulou a krasně jasnej den .Tak snad s tim nebudou mit problem a ja potom snima.

[Obrázky: IMG_20150206_155643.jpg] [Obrázky: IMG_20150206_155649.jpg]
Zdravím pánové,
potřebuji poradit chci převézt z olomouce pojizdný včelín 35km na jiné stanoviště dá se to převézd v tomhle počasí nebo počkat na oteplení.děkuji za rady
Chci se prosím zeptat,je možno teď přemístit úly? jde o přemístění cca o 2metry.
Ještě se chci zeptat zda mohu úly umístit do tvaru L s výletem dovnitř prostoru,jde o rozměry 2 na 2 metry tedy cca 4úly na 4.
Ja by som pri tom 35km presune pockal este mesiac, teraz by to bol privelky stres podla mna, ale je to mozne urobit aj teraz.

Pri tom 2m presune by som to urobil cim skor este pred preletom, s co mozno najmensimi otrasmi, teda ak sa da...
Mám dotaz, pokud bych chtěl přemístit část mích včel v rámci jednoho kraje (jihomoravský kraj) tak budu potřebovat veterinární vyšetření na MVP?
Jedná se o přesun cca 30 km.
Díky
Ano, potřebuješ. Dokonce i kdyby jsi jel do vedlejší vesnice.

Povinnost vyšetření stanoviště včelstev při přemístění včelstev mimo území obce je tomto roce nová a je stanovena Ministerstvem zemědělství v Metodice kontroly zdraví a nařízené vakcinace na rok 2015 č. j.: 72403/2014-MZE V Praze, dne 12. 11. 2014, a je závazná pro všechny chovatele včel. Přitom se nerozlišuje účel, pro který je včelstvo přemísťováno.

Veterinární potvrzení k přemístění včelstev SVS nevydává. Dokladem o splnění povinnosti vyšetření včelstev na Mor včelího plodu je laboratorní protokol. Ten vystavuje příslušná akreditovaná laboratoř, která vyšetření provedla. Laboratorní protokol je chovatel povinen na vyžádání předložit kontrolním orgánům a uchovávat po dobu jednoho roku, v případě chovatele podnikatele pak po dobu 5 let.
Děkuji
Je to novinka roku 2015 - byl jsem na přednášce Zdeňka Klímy, tak můžu být chytrej:

Pokud chceš přesouvat mimo obec musíš mít vyšetření na mor. Pokud chceš cestovat mimo území kraje, tak potřebuješ vyšetření na mor a k tomu ještě veterinární osvědčení - žádá se před přesunem na veterině.

Takže pokud neopustíš hranice kraje nepotřebuješ žádat na veterině. Stačí ti vyšetření na mor. Minulý rok ani toto nebylo potřeba.
Takže kdybych ty včelky převezl loni, tak jsem nemusel nic řešit? Sakra měl jsem to udělat na podzim!
však budeš mít alespoň klid a čisté svědomí , snad
(22.02.2015 22:33)Josef Hrůza napsal(a): [ -> ]Takže kdybych ty včelky převezl loni, tak jsem nemusel nic řešit? Sakra měl jsem to udělat na podzim!

Prečo máš taký problém s premiestnením včelstiev? AK bude teplota 8-10°C, tak pri zamračenej oblohe to môžeš včelstvá bezpečne premiestniť i teraz. V roku 2002 som musel premiestniť celú včelnicu (70 vč) na vzdialenosť 500 m (na trakt. vlečke), bol koniec 11 mes., teplota ako teraz po tieto dni a zamračené, prevoz dopadol na jednotku.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Referenční URL's