Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přemístění úlů
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Kohout: Odpověď je neúplná a ty jen trolluješ.

(12.09.2020 16:38)Slavík napsal(a): [ -> ]Já bych to řešil tak, že bych si na jeho stanovišti, prevesil včely s rámky do svého úlu a na jaře po proletu, je převezl, to se mi zdá nejlepší řešení...

Já bych to mezistanoviště viděl jako nejlepší, zaplácne se několik problémů jednou ranou. Jeden je zdravotní. Na mezistanovišti se může udělat detekce, tz. zjistí se skutečné zamoření VD. Případně se jakoby v karanténě může vyřešit odděleně od svých včelstev ke kterým se potom připojí. Druhá věc je ta ztráta létavek. Podletní létavky mají opravdu více zapamatovaných orientačních bodů a v podstatě přemigrují kvůli té malé vzdálenosti a to je problém.
(12.09.2020 16:38)Slavík napsal(a): [ -> ]Já bych to řešil tak, že bych si na jeho stanovišti, prevesil včely s rámky do svého úlu a na jaře po proletu, je převezl, to se mi zdá nejlepší řešení...

Nesouhlasím, nechte už ty včely v klidu. Mají vše přizpůsobené, zavoskované, zatmelené...radím překládat až na jaře.
Zdravím. Potreboval by som presunúť včely teraz tak 1.5 km. Sú už podľa vás zalietane na takú vzdialenosť? Mali sme tu posledné dni Max 17 stupňov a popravde chcel som ich presunúť už skôr o 300 m ale furt lietajú posledné 3 týždne čiže nebola možnosť a na takú krátku vzdialenosť už nebude. O týždeň má ísť teplota dole tak by som ich teoreticky vtedy vedel presunúť, len si tým niesom istý. Vopred vďaka za odpoved Smile
Ja mam zalozni misto vzdalene 900m. Presouvam kteroukoliv rocni dobu. Ale je to za lesikem a smerem, kterym temer nelitaji. Zalezi na konkretnim miste.
Podle mě je touto dobou na 1,5 km klidně přesunout, v tuhle dobu ještě z této vzdálenosti zpět jistě netrefí, má se ochladit tak to půjde. Ať se daří...
Nevím, co je na tom pravdy, ale zapamatoval jsem si dvě rady - ještě jem je nezkoušel.
Jedna z nich říká, že pokud se po přesunu úlu kdykoliv i na poměrně malou vzdálenost (třeba v rámci jednoho stanoviště) zapíchne před úl do země velká větev bránící výhledu a výletu beze změny směru, (teď ovšem není listí, tak možná nějaká jiná náhražka), tak i staré včely si musí vytvořit nový návyk na tuto změnu a počet létavek, které zamíří na původní místo, je podstatně menší. Až ve Tvé situaci budu sám, určitě to vyzkouším, nic se tím nedá zkazit.
A tá druhá rada?
Ta není tak obecně platná jako ta první a týká se spíš umístění nových úlů se smetenci, takže tady nepatří.
Jo tak tu tvoji první radu mám dlouhodobě vyzkoušenou, když už musím nutně s nějakým úlem na stanovišti pohnout, tak to udělám pozdě večer a přes česno a leták opřu buď tu větev nebo vysokou trávu, kopřivy apod. . Ráno létavky nevyrazí po paměti ven, zkoumají co je to za překážku a v pohodě se zalétají na nové místo, odpoledne se to dá odstranit...
Díky za rady ako zhruba tie veci poznám len fakt si niesom istý tým ako ďaleko včely zaletia teraz na jar, a nerád by som prišiel o nejaké lebo sa jedná o prives so 14 včelstvami. Btw je možné že to bude nakoniec iba 900 m to nové stanovište. Ono ja by som ich najradšej ani nepresúval ale susedia si postavili domy za záhradou (ktorá je fakt veľká a zrazu im vadia včely, ktoré sú od domov vzdialené 40+ metrov.
Kéž se zadaří.
Určitě je lepší dříve, než za plného letového provozu, až přibude létavek.
P.S.: Já bych asi vybral nejslabší včelstvo, to ponechal na místě, abych mohl odhadnout podle provozu na česně a kolem úlu, jak jsem byl úspěšný, aniž bych musel chodit kontrolovat nové stanoviště.
Zdravím tiež som videl videiko ,kde na relativne kratke premiestnenie ulov použili novinovy papier na letáč, jeden list resp učitu časť pripnuty pripináčkami s dvoma troma malými dierkami v tej časti ,kde je letáč- včely musia vyhrýzť noviny aby sa dostali von z úla, lepšie si zapamataju tú, ,,prepážku,, v letači - dá sa povedať že je to podobne ako navrhoval P. Střelec- ja som to neskušal.
V relatívnej blízkosti mám ďalšie úle tj 2-5m tak verím že sa spracú.akurat ešte riešim, či je to dobré miesto čo som vybral a následne získat povolenie na umiestenie včelsiev. Stačí podľa vás povolenie od nájomcu/ poľnohospodára alebo treba aj vlastníkov sa pýtať? Zatiaľ by to bolo iba ako kočovné stanovisko
Určite potrebuješ od veterinára-musíš nahlásiť stanovište a zrejme aj niečo ako nájomnú zmluvu pre register .
(05.03.2024 13:24)emer napsal(a): [ -> ]Určite potrebuješ od veterinára-musíš nahlásiť stanovište a zrejme aj niečo ako nájomnú zmluvu pre register .

Zmenili sa plány trochu. Našiel som miesto, ktoré je asi 100 m vzdialené od toho pôvodného a to sa už nachádza priamo v našej obci. Predpokladám že na presun v rámci obce netreba povolenie od veterinára. Samozrejme nahlásiť stanovište bude potrebné ale ja to beriem aktuálne iba ako "kočovné stanovište" pretože neviem či tam včely ostanú po sezóne. Stanovište bude na pozemku ktorá patrí rodine a teda nebude treba ani povolenie od vlastníka vybavovať nejak urýchlene. Vyzerá to že vzdialenosť od aktuálneho miesta bude presne 1 km tak som zvedavý či sa budú včely vracať alebo nie ale plán je presunúť ešte tento týždeň a nechať ich zavreté aspoň 3 dni kedy má byť pod 10 stupňov. Chcel by som to ohradiť lesníckym plotom s výškou 150 cm a dať tam fotopascu. Myslíte si že je ešte nejaká ďalšia možnosť ktorá by odradila nechcených návštevníkov ? O zver sa nebojím skôr o ľudí...
A jak to vzniklo toto, sousedi videli nakou vcelu nebo videli ten vuz a sli si vam stezovat?
(06.03.2024 16:19)Tomáš Petro napsal(a): [ -> ]..a nechať ich zavreté aspoň 3 dni

Surprised Blush Confused
a dôvod toho zavretia?
pan Krbec ve vlákně Dotazy začátečníka řešil, zda lze nyní přesunout úly o kousek, myslím, že to bylo o cca 1- 1,5 metru.

udělal jsem pokus a posunul včera jeden úl o cca 1,5 metru do strany.

některé ze včel, které se vracely, letěly po paměti často nejprve skutečně na místo, kde stál úl původně, a jakoby ten "neviditelný" úl prolétly, jakoby vlětěly do česna a zadní stěnou úlu vyletěly. samozřejmě zjistily, že úl tam není, tak udělaly kolem a před "neviditelným" úlem kolečko /-a o průměru cca 1-2 metry a přitom našly ten svůj úl posutnutý o těch cca 1,5 metru.
zajímavé bylo, že některé včely, když napoprvé ten úl nenašly, tak vyletěly zpátky nad stojan cca do výše 2-4 metrů po trase/směrem, ze kterého přilétly, a opět se vrátily a návrat si zopakovaly a pak ten posunutý úl našly.

Podobně by to podle mne fungovalo, kdybych úl posunul směrem dozadu/dopředu o těch 1-2 metry. Možná i o víc, vracející se včela (ne nová létavka, která poprvé vylétne z úlu) by si ten úl našla tím krouživým letem kolem místa, kde úl původně stál, možná by to bylo i snažší, pokud by byl úl posunut směrem dozadu, vzhledem k tomu, co jsem pozoroval (průlet neviditelným česnem a úlem) tak by to česno/úl našla, protože by byl stále v ose vletu do původně umístěného úlu.

pro úplnost dodám, že toto jsem pozoroval při návratu již zalétaných létavek, včera orientační prolet nových létavek vůbec nebyl, bylo pak již chladno. a pokusný úl měl barevně označenou přední stěnu prvního nástavku.
Zdravím, mám dotaz ohledně stěhování a postupu. Budu se stěhovat, rád bych si přestěhoval i včely, ale část chovu by po mě chtěl převzít švagr, který se do původního domu přiženil. Podrobněji rozepíšu takto:

Mám chov u rodičů v domě, kde jsem měl doposud trvalý pobyt a na toto stanoviště jsem pravidelně podával hlášení počtu včelstev. Nyní se budu stěhovat do jiného kraje. Část včelstev si převezu na nové stanoviště, část včelstev si nechá švagr, který se nyní do původního domu přiženil a zřídil si v něm trvalý pobyt. Švagr včelařil dřív se svým dědou a pokud si vybavuji, svoje číslo chovatele už má několik let. Já už mám nyní trvalý pobyt přihlášený od pondělí v jiném kraji. Jaký bych měl zvolit postup, aby to bylo formálně správně?

Uvažuji zatím takto:
- napřed si zařídím nové číslo stanoviště v mém novém domě
- pak pro stěhování budu muset udělat vyšetření na mor u veteriny + zařídím si veterinární osvědčení pro převoz do jiného kraje
- udělám toto vyšetření na mor ve dvou kopiích pro mě i pro švagra a pro klidný svědomí
- svoje původní stanoviště oficiálně zruším (jak?) a současně si ho nahradí švagr (stejně jako když se dělá nové?)

Je tento postup správný, nebo jsem ještě něco vynechal?

Děkuji.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Referenční URL's