Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přemístění úlů
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Na přednášce nám přednášející říkal, že k přemístění včelstev v rámci jednoho katastrálního území nepotřebuji povolení SVS a vyšetření, ale jen souhlas majitele pozemku. Ptám se proto, že při tvorbě oddělků je chci na chvíli stěhovat ke známému, který je ode mě cca 4,5km, ale stále ve stejném katastrálním území.
V nařízení o přemísťování včelstev místní SVS jsem však žádnou takovou vyjímku nenašel.
Jak to třeba děláte pokud máte více stanovišť a převážíte mezi nimi třeba oddělky na výměny matek apod.. ?
Pokud nejsi v v ochranném pásmu MVP, tak můžeš v rámci kraje stěhovat bez papírování.
A nezapomenout nahlásit nové stanoviště na OÚ 5 dní předem.
Může to mít každý kraj jinak? Toto je totiž na stránkách naší ZO :
Je vždy potřeba jednat v souladu s MVO a pro Olomoucko jsou nová MVO na webu KVS Olomouc.
A tedy, co jsem pochopil, bez testů na MVP nelze přemisťovat ani v rámci kraje.

Vaše ZO to má správně.
Díky za potvrzení mého předpokladu. Je to nemilé, ale pochopitelné. Zrovna u nás zatím i přes výbornou ofenzivní taktiku v boji s MVP úspěšně prohráváme.
Okres Prostějov po vyšetření zimní měli má 6 nových podezření na MVP. A to se samozřejmě nedělalo vyšetření plošně.
Dobrý den,
Pročetl jsem fórum, ale stejně si nejsu jistý co vše musím, a co je nepovinné.
Babička má 7včelstev, bohužel jí našli rakovinu prsu, tak se bude muset svého koníčku vzdát, případně si chce nechat 3 včelstva. Zbytek by prodala čemuž chci zabránit. Jako malí špunti jsme z Bab a dědou jezdili ke včelám, měli před cca 15lety 60včelstev. Po dědově umrtí už babča udržuje těch 7 včelstev. Rád bych si včely vzal k sobě a pokračoval. Místo mám-kamarád má pozemek vcelku velký, s umístěním souhlasí.
Babča je v Čimelicích-tam jsou včely- už si zjišťovala ohledně veteriny, vyšetření mělu.
Včely povezu ke kamarádovi, Čistá u Mladé Boleslavy.Já jsem ze Bělé pod B.-vesnica hned vedle.
Našel sem ZO ve Bělé, ale pokud budou včely v Čisté, tak musim se hlásit tam? (jestli vůbec ZO mají). Včely bych rád přestěhoval teď o víkendu-vzhledem k počasí by to mohlo být dobré.
Mohl bych Vás poprosit, jak teď postupovat klidně polopaticky.... ( babča leží v nemocnici tak od ní pomoc nemůžu žádat)
Děkuji Moc
Pokud vím, tak přihlásit do ZO je podle trvalého bydliště. Pokud máš včely jinde, tak tam ohlásit stanoviště včel na příslušném Obecním úřadě.
Na úřad v Čisté to ohlásí kamarád dneska. Je na to nějaký úřední papír, nebo stačí ustně?
A ještě dodávám, pokud se stáváš novým majitelem, tak by asi bylo dobrý se přihlásit jako nový člen Českého svazu včelařů pokud chceš být registrovaný včelař.http://www.vcelarstvi.cz/files/pdf_2012/...-15-01.doc

ohlášení stanoviště na obci
http://www.vcelarstvi.cz/files/pdf_2013/...013-01.doc
Toto samozřejmě není povinnost, být členem svazu. Dále je třeba se nahlásit jako chovatel na ČMSCH . Není na škodu zavolat na místní vetrinární správu, tam poradí co a jak.
Pánové děkuji moc,
Nahlášení jako chovatel na ČMSCH jsem vyplnil a pošlu jej mailem. Papír na ohlášku také vyplněn a předán kamarádovi. Zkusím ještě pro jistotu tu Krajskou správu, tady v Kosmonosech.
Mělo by to být tedy tímpádem vyřízeno vše co je potřeba?
...být člen svazu, jsou tu většinou protichůdné názory, ano/ne ?
Stačí okresní, ta má větší přehled o svém regionu. Alespoň u nás.
Na to, aby mohl včelařit opravdu není nutné být členem JAKÉHOKOLI včelařského sdružení

ale koukám, že to píšu s křížkem po funuse Wink
Zatím mám žádost na stole, ale teď jsem znejistil.
Můj osobní názor, počkej, rozkoukej se a uvidíš. Dej o sobě vědět místní ZO, někde to šlape jak hodinky a není problém, jinde skřípe jak přidřený motor a je to jen ke zlosti. Podle situace se rozhodneš.
(18.04.2013 10:10)milaku napsal(a): [ -> ]Pokud vím, tak přihlásit do ZO je podle trvalého bydliště. Pokud máš včely jinde, tak tam ohlásit stanoviště včel na příslušném Obecním úřadě.

Já bych řekl, že lepší je se přihlásit do ZO, kde má včelstva a ne kde má trvalé bydliště.
Ohlásím se na ZO, a číslo chovatele radši také. Nerad bych vyprovokoval uředního šimla, stačí mě zkušenost prodej/koupě baráku.
Děkuji Vám za rady a pomoc, Zdeněk
Jak píše Honza Havelka: je čas se rozkoukat, poznat jednotlivé spolky a vyhradit si dobu na rozhodnutí. Klidně bych jim to řekl na rovinu. Vždy je to o komunikaci s okolními včelaři, ať budeš členem nějakého sdružení, či nebudeš. To fakt není povinné. Co je ale důležité: měl bys mít povolení veteriny na přesun včelstev (pokud je už nemáš, pak se omlouvám).
Jiří
Ahoj Jirko, Vím že babička posílala v pátek na vyšetření měl. od Pondělka je už v nemocnici. To povolení vydává až na základě vyšetření mělu ta veterina kde dělali testy? (na tu naši místní v kosmonosech jsem se zatím nedovolal )
Dík Zd.
Jde o to, kam to babička poslala. Tohle by měla opatřit razítkem asi krajská veterina, protože se jedná o přesun do jiného kraje. Buď si to ona někam pošle, nebo jí dojdou výsledky ... Tedy KVS tam, kde teď včelstva jsou ... Předpokládám ale, že to babička poslala do VÚVč do Dolu ...
Nevím teď, jak je to v Jihočeském kraji, něco o přesunech by mělo být i v tamním MVO, pokud už není letošní, tak se tohle asi od loňska moc nezměnilo. Najdi Krajskou vet. správu a mrkni se tam na Mimořádné veterinární opatření, nebo se tam s někým domluv. Bez toho bych včelstva nepřesouval ... Stejně po Tobě budou to razítko chtít v místě, kam je povezeš ... Tedy měli by ... To vyšetření ale trvá tak měsíc ...
Viz třeba:
http://www.vcelky.cz/legislativa.htm
Ještě tohle:
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Co-je-...o-kocovani
Jiří
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Referenční URL's