Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Volba stanoviště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Rekl bych, ze ten les 3 km od baraku by mohl bejt idealni stav, ale neznam to tam, nemohu soudit.. Chtelo by to konzultaci s nejakym vcelarem z okoli.
Rolleyes
Kupoval jsem tady http://www.statnistatek.cz/
Mám dotaz na umístění stanoviště. Chci začít včelařit, ale všichni kolem mne mi to rozmlouvají. Mám vybrané stanoviště, které je umístěno na konci vesnice. Jedná se o pozemek, kdy k nejbližšímu domu to bude 50m a k silnici cca. 20m. Každý mě straší, že to tam podle zákona mít nesmím, že je to blízko silnice a obytných domů apod.. To stanoviště se mi líbí. protože to mám asi 1-1.5km k potoku, kde roste hodně vrb, jív, lísek a na druhou stranu mám cca. 250m alej akátů, která je dlouhá cca. 400m. Když to vezmu směrem k vesnici, tak tam je spousta sadů. Jak blízko k silnici II.tř. můžu umístit stanoviště a jak blízko k sousednímu pozemku, aniž by mě mohl kdokoli zažalovat, popřípadě dělat problémy?

Děkuji za odpovědi a admin promine, že jsem to umístil sem.
maci01: čím víc se budeš bát, tím víc tě budou strašit. Projdi si nejdříve toto vlákno a uvidíš. Každopádně tě mohu ujistit, že žádné nařízení či zákon, jak daleko musí být včely od silnice či budovy neexistuje. Úly můžeš mít klidně na zahradě, nebo třeba i na budově Smile
Nejhorší smrt je z leknutí. Udělej stojany a porid včely. Opravdu te zákon ani vyhláška neomezuje.
K Maci01:
Asi takto - úly mám od silnice II třídy umístěné necelých 10m (a jsou tam dobrých 50let), Jsem v centru vesnice - stanoviště ze 3 stran obecní cesty, 2m od domu, výlet z úlů na jednu z nich vzdálenou cca 10m.
Zatím si nikdo nestěžoval a lidé s dětmi když chodí těch 10m ve směru česen se zastavují a pozorují včely a mne jak v kraťasech bez trika z 1m pozoruji česna - pochopili.
Je to o lidech, včelaři a bodavosti (třístranné).
(09.07.2013 13:04)maci01 napsal(a): [ -> ]Mám dotaz na umístění stanoviště. Chci začít včelařit, ale všichni kolem mne mi to rozmlouvají. Mám vybrané stanoviště, které je umístěno na konci vesnice. Jedná se o pozemek, kdy k nejbližšímu domu to bude 50m a k silnici cca. 20m. Každý mě straší, že to tam podle zákona mít nesmím, že je to blízko silnice a obytných domů apod.. To stanoviště se mi líbí. protože to mám asi 1-1.5km k potoku, kde roste hodně vrb, jív, lísek a na druhou stranu mám cca. 250m alej akátů, která je dlouhá cca. 400m. Když to vezmu směrem k vesnici, tak tam je spousta sadů. Jak blízko k silnici II.tř. můžu umístit stanoviště a jak blízko k sousednímu pozemku, aniž by mě mohl kdokoli zažalovat, popřípadě dělat problémy?

Děkuji za odpovědi a admin promine, že jsem to umístil sem.

Ja som teraz zopár úľov previezol ku lesu, asi cca 10m od prístupovej cesty, ktorá nie je veľmi frekventovaná. Jediný problém, ktorého sa obávam, je krádež včelstiev. Iné obavy nemám. Inak mám včelstvá za záhradou medzi rodinnými domami. Pokiaľ ich tam nie je veľa, nebýva problém. V dedine majú ľudia po záhradách včely celkom bežne.
Je to všechno o lidech. Vedle nás se na jaře přistěhovali lidi z Prahy....Měl jsem trošku obavy, ale všechno je ok. Ba co víc, soused projevil zájem a to takový, že příští rok by rád měl 2 včelstva svoje u sebe na zahradě....Big Grin
....ale věřím, a dokážu si to i představit, že pokud se v okolí vyskytne jeden člověk, kterej tam nechce včely mít, tak je to dost nesnesitelná situace, často řešená na Obecním úřadě, nebo i PČR....Dodgy Já měl 20 let problémy se sousedkou, ikdyž měla na sousedící zahradě neproniknutelnou houštinu, přes kterou neprofouknul ani vítr, natož aby tam proletěla včela.....a čas všecko vyřešil....
Veľmi dobrú službu urobí živí plot. Na začiatku stačí pár radov ciroku, alebo kukurice. Neskor napr. vtáčí zob. Veľmi dobrý je topinambur, ale dnes je to už invázna rastlina a jej rozmnožovanie je zakázané.
podivej se jak sem psal ja. mam vcely u baraku. ikdyz relativne kratce. Milan videl kde, ale budou se stehovat pres cestu do strane, stacilo obejit sousedy, promluvit. ujistit , ze kdyby byl nejaky problem, tak vcely proste pudjou jinam, nebo je zkusim premistit. Zatim sem je uplatil medem, ale snad uvidime, a doufam ze to bude v poradku. ja proste koukam, tesim se z kazde vyletnuvsi vcelky ven. uly sou cesnem smerem k baraku, takze leti hned nahoru. urcite popremyslej o nejakem plote, zastene aby si vcelky zvednul nahoru.
Proč si každý mudla či začínající včelař myslí, že včela je krvežíznivý tvor, který nemá nic jiného na práci, než uštědřit žihadlo všemu co se pohne v okruhu kilometr od úlu? Z toho plynou podobné nápady, umisťovat včely 100m od baráků atd. Jako inspiraci posílám fotku ze zahrady (na popud Jirky Mátla mírně cenzurováno Smile) Na té zahradě měl včely už táta od roku tuším 1976, tehdy v budečácich a univerzálech a jako děti jsme běhaly před česny a pohoda. Chce to mít mírné matky, táta to dělal metodou pokus omyl, pro začátek doporučuji Singerky, v tom modrém je odsud, v tom druhém odsud. (Omlouvám se za sníženou kvalitu fotky a stojanu.) Pár pěkných rad jak umístit včelky blízko domu je zde (str. 21)
(09.07.2013 14:15)Milan Havelka napsal(a): [ -> ].... dokážu si to i představit, že pokud se v okolí vyskytne jeden člověk, kterej tam nechce včely mít, tak je to dost nesnesitelná situace, často řešená na Obecním úřadě, nebo i PČR....

A já si nedokážu představit že bych včely řešil na obecním úřadě nebo dokonce snad s nějakým policajtem.
Tak to bud rad. moje babca by vypravela. vcely u lesa, vesnice 5km daleko, od cesty par stovek metru. presto to jednomu cloveku vadilo, protoze nemohl chodit na houby, a zrovna tam kde rostly masaky-na kraji lesa byly vcely. tech stiznosti co napsal, vymyslene bodnuti a pomalu umirajici stav. dedula byl tak silene umanutej, no vyresila to az jeho smrt. jinak neustale na obecnak, ke starostce a furt...
Trošičku problém by mohl být ve fenoménu posledních let už nejen u lufťáků,a to jsou bazény na zahradách,dokonce jsem se setkal i s negativní reakcí na včely,které létaly na pítko pro ptactvo(to dá rozum,že na pítku pro ptáky nemají včely co dělatTongue).
Doba už i na vsi se malinko změnila,a leckde se zahrádky se zeleninovými záhonky a sem tam nějakým tím ovocným stromem proměnily na v některých případech anglické trávníky a v jiných případech jejich více méně zdařilé napodobeniny obklopené často hradbou tůjí.Často zde nesmí chybět bazén,jehož vodní plocha často láká i včely(někdy více,než třeba napajedlo),takže je samozřejmostí,že sem tam nějaká uklouzne a pak se plaví spolu s dětmi nebo prostě majiteli nádrže,kterým se to většinou moc nelíbí.Často to spraví darovaná sklenice medu,ale někdy ani to ne,a pak vznikají různé stížnosti na občanské soužití apod.
Není tajemstvím,že se chystá novelizovaný občanský zákoník,kde se určitá pravidla občanského soužití poupraví,případně ještě doladí.Nevím přesné znění chovu včel,ale v případě chovu zvířat budou případné škody řešeny poněkud přísněji,než je tomu dosud.Bohužel.
Takže v případě zakládání nového stanoviště v zástavbě pozor na sousedův bazén(samozřejmě záleží na benevolenci toho kterého souseda) a samozřejmostí jsou co nejmírnější včely,které nebudu zbytečně jakýmkoli způsobem dráždit.

S pozdravem Pavel
Jak už jsem tady několikrát psal, mám včely hned u domu na okraji města, ale v zástavbě. Základ je mírná včela a okolo stanoviště vybudovat bariéry, které je relativně rychle zvednou do vyšší letové hladiny (zastiňovací plachty či rákos na ploty, keře ...). Moje včely zatvrzele odmítají veškeré pokusy o napaječku, vždy si našly něco atraktivnějšího. Letos to byla hromada mokrých pilin v zahradnictví, loni ve stejném zahradnictví bazének s rostlinami do jezírek ... Naštěstí je majitelka rozumná a bere to jako fakt, že včely na řetěz nepřivážu. Sousedé mají bazény, podle mých informací je včely pravidelně nenavštěvují, sem tam se nějaká topí a často je i zachráněna. Zatím mám štěstí na sousedy.
Děkuji za rady a už jsem objednal úl langstroth 2/3 Lyson od Vast-Oil. Zkusím salámovou metodu. Nejdřív jeden a pak postupně přidávat.
Pokud ti to okolnosti dovolí, tak nezačínej jedním včelstvem, ale pořiď si alespoň dvě nebo ještě lépe tři.
Když se ti něco stane s jedním, nemáš kam sáhnout pro pomocný plást. U těch dvou až třech ano. Smile
A ak 1 cez zimu uhynie, zase budeš čakať na ďalšiu sezónu. Budeš celú zimu nervózny, či prežije, či nie. Ja som začal s dvomi, hneď na jeseň v prvom roku jedno osirelo, musel som ich spojiť a išiel som do prvej zimy s jedným... Podľa mňa je ideálne začínať s 3 až 5 včelstvami.
Jedno musí pro letošek stačit. Dva a více by znamenalo velkou domácí vzpouru. Nikam nespěchám a salámová metoda to snad vyřeší. Oficiálně to je jen na zkoušku, zda jsou dnešní včelky opravdu tak mírumilovné. Drahou polovičku už jsem přesvědčil, ale starší osazenstvo s tím nesouhlasí a bojí se sousedů a sousedských vztahů.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Referenční URL's