Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2018/2019
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Som sa tomu málo venoval a 3 z piatich "odišli".

Musím dať za pravdu Milanovi Havelkovi, že za takéhoto počasia si včely ešte donesú z rabovačiek aj to čo nechceme.

Kolegovi uhynuli minulú zimu a moje to mali v blízkom dolete.
Úhyny nemám-zatiaľ je všetko v poriadku,len mi chodia 2,3 včelstvá iné cudzie rabovať. Ostatné v kľude skoro bez letu,len tieto majú zrejme poriadnu znášku. kolega v práci mi hlási- jeho kolega-včelár v dedine 6 včelstiev KO /prázdne úle/-napriek použitu Gabonu v auguste...
Jj,
ty my taky nekam litaj, jsem z toho nervozni, protoze z nich porad mam nejakej spad, zvlast proti lonsku to je vyssi. Nejsou to desitky/stovky za den, ale u jednech jsem mel po prvnim varidolu za 2 dny pres 500, takze 250 za den. Zrovna tyhle mi nekam litaj. Ale i pyl nosi a vsechny co jsem prohlizel pred 2 tydny tak plodovaly, jak uzavreny tak i vajicka jsem nasel. Pochybuju, ze to bude ted jiny ikdyz bylo chvili chladneji.
Myslim, ze teprv tahle "zima" proveri nase vcelstva ...

chose
(01.11.2018 15:03)misan napsal(a): [ -> ]Som sa tomu málo venoval a 3 z piatich "odišli".

Musím dať za pravdu Milanovi Havelkovi, že za takéhoto počasia si včely ešte donesú z rabovačiek aj to čo nechceme.

Kolegovi uhynuli minulú zimu a moje to mali v blízkom dolete.

To by chtělo asi trochu více rozpitvat.
Tedy včely si např. v minulém týdnu něco vyrabují a přinesou si to domů i s řekněme bonusem.
A za týden komplet padnou?

To asi nebude tou rabovačkou před pár dny, ale něčím jiným.
Problém ve včelstvu musel být už o hodně, hodně dříve.
Je to přesně tak, klidně do týdne od přinesení máš z 2 nástaků včel v lepším případě 2 uličky, v horším prázdnej vybranej úl.
To si nedovedu představit.
Jak by to ten kleštík udělal, aby během pár dní zdecimoval do té doby zdravé včelstvo?

To by ty včely musely mít na kleštíka vysloveně alergii aby na pár blbých stovek brouků zkolabovaly ze zdravého stavu do týdne.
Ale tady nikdo nemluví o kleštíkovi ale o viroze přenesenou v zásobách.
Presne tak,klestik to nema jak udelat.Tahaji si TO v zasobach,za 10 dnu cca je po nich a tahaji si TO dalsi vcelstva.Kdo nezazil,neuveri -Sad Vcelnice se sype jak domecek z karet.
No prosím, už se to začíná rýsovat Smile

Problém není ve varoáze.
Ale ve virózách a nosematóze, šířených orálně.

Tak a teď by mě zajímalo, proč tyto 2 velmi akutní problémy (choroby), které devastují včelstva nikdo neřeší?
A to tak, že vůbec?

Všichni se jen v říjnu můžou najednou strhat kvůli varoe (a hrnou do včel jedno svinstvo za druhým), ale aby mysleli a bojovali proti opravdovému nebezpečí nikoho ani nenapadne.
Tomáši ale napadne.. Len to nieje také jednoduché..
To si jen myslíš. Já od té doby proti nim bojuju.......nebo spíš teda dělám prevenci a doufám, že i ostatní, kteří si uvědomili, proč se jim tohle stalo. Ale je spousta včelařů, který to právě svedou na kleštíka a přidaj další fumigaci "pro jistotu"
Tomáš Madar napsal:

Problém není ve varoáze.
Ale ve virózách a nosematóze, šířených orálně.

Jsi si jistý, že není? Já ne!
Pomalu si musíme přiznat, že přichází plíživá rezistence na Varidol. Společně s převčelením krajiny pak rozvoj viróz. Stačí pak nepřetržité plodování od ledna do listopadu a když pak nastane to podzimní hemžení kolem včel, tak pak je už pozdě. Je to letos přemnožení VD, ale ne nutně u toho kterého z vás.
gusto, to vím, že to není jednoduché. Sám jsem po úhynech evidentně na nosemu c. hledal informace jak to řešit do budoucna a mnoho jsem nenašel.
V podstatě jen prevence, ale když by bylo včelstvo jen napadené, ale ještě nekolabující, co s tím? Jak jim pomoci? Jak dosáhnout toho aby včelstvo přežilo a tedy mít do budoucna chovný základ pro alespoň trochu odolnější materiál do budoucna.

Pokud vím pomáhá na to kys. mravenčí, nebo octová odparem (OVŠEM NEVÍM JAK TU OCTOVOU SNESOU VČELY) . Ale zároveň je to darda pro včelstvo. Také evidentně záleží v jakou roční dobu nemoc propukne a jestli ještě půjde zasáhnout a pomoci.
Další alternativou bude zřejmě výluh z pelyňku (thymol). Ten už se dokonce používá i ve schváleném léčivu (ovšem určeném proti kleštíku) jako tuším Thymovar (či tak nějak, nezkoušel jsem to aplikovat).

Zřejmě bude asi dobré použít mírnou koncentraci thymolu při dokrmování roztokem preventivně.

Dol se nosemou zřejmě vůbec nezabývá a proti virozám také mnoho nedělá. Nečetl jsem jediné pojednání z dolu. Jen to tupé "proti varoáze po celý rok"
Asi na to nejsou dotace jako na přípravky mladého chemika proti varoe.
Podle mne to (virová infekce) není přeneseno mednými zásobami, ale migrací roztočů a možná převážněmigrací včel, které spolu s lupičkami opouští kolabující včelstvo. To je řádově účinější nástroj přenosu.
To je obraz druhé fáze varroózy, zvykněte si.
Jediná cesta, jak tomu zabránit je ta, že VŠICHNI budou svá včelstva sledovat a chudáky včas likvidovat. Takových včelařů je ale jako šafránu. Všichni ostatní (většina i tady) čekají (někteří o tom ani neví, jen loví vosy do láhví piva), jak to dopadne a bláhově doufají, že se z toho včely vylížou. Pak dokonce napíšou, ať se tím NĚKDO zabývá, ON ne, ON přece "včelaří"??? Na virózy naštěstí neexistují a existovat nebudou žádné kapičky. Jen houšť a větší kapky, tomuto procesu přírody držím palce. Příroda si žádá opravdové Včelaře a přírodním výběrem vybrané trubce a matky.
S tim bych az tak nesouhlasil na zaklade pitvani plodu po vcelstvech s fofr uhynem.Klestik uz proste na poslednim zavickovanem plodu byl pritomen vyslovene ojedinele,ac by se dalo cekat,ze se na tento posledni plod masove soustredi.Nebude mi prece nikdo tvrdit,ze se pred kolapsem a loupezi soustredi na presedlani na rabujici vcelstva,aby za tyden presedal znova??? Budiz,premnozeni muze byt spoustec viroz,dal uz si TO ale zije vlastni historii a podle mne prave prenosem zasob a moznou migraci zbytku vcel z napadeneho ulu.Komu se to prihodi,pitvejte posledni plod a dejte vedet,co jste napocitali.Letos mam "vyparene" 2 vcelstva.Obe obsedali v sezonu 4 VN,zacatkem rijna plne 2VN,pri zacatku "hemzeni" nahle 3-4 ramkova vcelstvicka,obe jsem smetl do igelitaku,pridal hlt benzinu.Zasoby netknute (znacny prirustek),plod odvickovan,rozlaman,prohlednut.
na virozy a Nosemu c. je jediná cesta. Prostě přivítat úhyny jako normální přírozený proces výběru. Existují včelstva odolnější než je průměr a ty je třeba rozchovávat. A při úhynech opravdu nenechat padlá včelstva vylupovat těmi odolnějšími, mohli byste zvýšit infekční tlak nad jejich možnosti. No a pak by měl každý umět nějakým jednoduchým způsobem rozchovávat matky. Ne tedy pomocí nouzových matečníků, ne snad kvůli kvalitě matky, ale kvůli genetice
Kdyby za to mohly roztoči, které si donesou, tak to nebude tak rychlé, trvalo by to daleko déle, ale tohle je fofr a nevěřím tomu, že by roztoč infikoval včely tak rychle jako to, když si donesenou sladinu předávají v úle a tak se postupně všechny nakazí.
Dokaze vcelstvo odolnejsi nez prumer odolat nadprumernemu prinosu viru,N.C.a dalsich dobrot?Trochu to pripomina prirozenou nadprumernou odolnost proti MVP,ktera konci v momente masivniho prinosu kontaminovanych zasob plnych spor.
Spis se nabizi cesta jit proti virozam a N.C a klestika nechat klestikem a mydlit ho stejne neuspesne jako poslednich 30 let.Podle mne sam o sobe neni az tak nebezpecny,i kdyz se na nej svaluje uplne vse.
Trošku z iného súdka- v Októbri včelstvo na 2-3 rámikoch zjavne zdecimované aj virózami, na jar pri prehliadke, lámete nad ním palicu nezrušíte ho len preto ,že to nie je Vaše- o rok o takomto čase včelstvo v plnej nádhere,krútite neveriacky hlavou- myslím ,že nie všetky, ale určité si vedia aj s týmto poradiť...chlapcovi z troch prežilo 1 toto včelstvo a má sa k svetu -ostatné dve padli na záhadný jesenný uhyn matky + vyrabovanie.
Přesně to si myslím také. Jak píše Jirka, že to chce rozchovávat včelstva, které tohle přežijí, je podle mě krátkozraké a problém neřešící, protože ty co přežily možná přežily jen proto, že si to nedonesly, nebo v malém množství a i sebeodolnější včelstvo přeci nemůže ustát velkej přínos virozy. To je to samé jako když se budeš očkovat proti chřipce, že nikdy už nedostaneš chřipku, ani když budeš denně sedět v čekárně plné chrchlajících lidí. Tady je potřeba prevence a nikoli selekce.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Referenční URL's