Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařská váha
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
Kúpil som ju preto, lebo chcem vyskúšať jednoduchú váhu.



[Obrázky: vaha.jpg]
Tak to je,( podle mě), to nejzajímavější a nejjednodušší, co lze udělat a co už není jen odhad.
Děkuji za perfekt typ.
(01.02.2015 14:18)vocho67 napsal(a): [ -> ]Co vlastně takové vážení řekne?

Já sleduji, jaký je přínos za 24 hod. Vážím jedno silné včelstvo na stanovišti. Pokud nasadím medník, do kterého se vleze cca 20 kg medu, tak při zaplnění z cca 75 % vkládám další (samozřejmě z ohledem na aktuální vývoj situace). Nemělo by tak nastat, že při nárazové snůšce nebude místo pro ukládání sladiny a včely začnou zásobami stlačovat matku a omezovat prostor pro kladení.
A ja len doplním , že presne opačne sa dá cez zimu kontrolovať stav zásob vo včelstve bez otvárania úľov.
No, nevím. Nezkoušel jsem to, ale připadá mi to jako dost hrubý odhad (to vážení z jedné strany a pak z druhé).

Dnes mi přijde integrovaný obvod INA125 - začnou testy s tenzometrickými snímači hmotnosti.
Jsem zvědavej, jak to bude chybovat pod trvalým zatížení a při změně teploty.
Zapojení je jednoduché, takže v případě neúspěchu naštvanej nebudu.
Pre moje potreby stačí nadvihnúť zozadu úľ a vyhodnotiť tak stav zásob na zimu, alebo stav po vyzimovaní v rozsahu OK-KO. Pre znášku už je dobre posúdiť aktuálny rozdiel hmotnosti /delta mWink/ a na to mi stačí aj nedokonalý údaj takého váženia. Včely sladinu ukladajú rovnomerne spredu dozadu a nerovnomerne po stranách úľa. Na akademické účely je to určite nedostatočné, ale týždňový graf z oboch meraní by nebol podstatne rozdielny. Ale koníček je to zaujímavýSmile.
Podľa mňa je najvhodnejšie toto čidlo: https://sensing.honeywell.com/fss-smt-se...ce-sensors a má to význam iba pri online prenose do databázy na server.
Ale budem to riešit za nejaký ten rok ak sa mi bude dariť so včelami. Zatial to úplne stačí tak, ako píše Albert.
(01.09.2014 13:02)LPS1 napsal(a): [ -> ]Ahojky ,

ja zase pouzivam docela s uspechem tuto cestovni zavazadlovou vahu. Zvazim ul v ramci naklonu z jedne a druhe strany. Neni to na nejake presne vazeni, ale kdyz se hodnoty zapisuji, tak jako rozdilova vaha je to pomerne dost presne.


Idealni to je napr. pri podzimnim zakrmeni, kolik maji zasob, nebo prinos sladiny v sezone, atd...

Cena cca 300,- Kc

LPS

Uvažuji o tom, že bych ji také pořídil. Jak s tím pracujete? Váhu dáte pod úl?
Zprovoznil jsem pokusné zapojení s odesíláním dat z vážení na server.
Čidla jsou z osobní váhy. Několik dní tam je pokusně 10 kg závaží a zatím to nelže.

Kdy a jak se začne projevovat nepřesnost čidel, jak tu někdo ve starších příspěvcích zmiňuje?
Když jsme je zkoušeli v můstku, tak byl strašnej teplotní drift. Jinak po jaké době začnou ujíždět? To je těžké asi takhle říct bez specifikace...
No a k tématu. Chcu váhu. no zatím vím jen o EMMA. je něco podobného ještě v sortimentu? Rád bych se vzdáleným přenosem-tel síť.
Mužu poporsit o majitele jakékoliv formy sběru dat o zkušenosti? Cenu zas extra nehraje roli(platí zamestnavatel). teoreticky bych se nebránil aj zahraničí.
Poprosím Vás o jakékoliv zkušenosti. Díky moc.!Wink
Moje experimenty přes telefon nejsou. Možné to ale je. Momentálně mám Arduino napojené na domácí internetovou síť, i WIFI je snadno realizovatelné.
Tohle řešení není moc vhodné pro místa bez dostupnosti napájení. I tady možnosti jsou - fotovoltaický panel, případně časový spínač a odesílání dat jednou za den.
mám EMMU, 2 ks, záznam do PC po drátech i přes GSM. Kupoval jsem na jaře loni, takže nemám celoroční výsledky ale jinak spokojenost. Dříve jsem měl úlové decimálky. Dokud byl otec živ, byl záznam několikrát denně. No teď ho zaskakuje technika. Zajímavost pro mě byla rychlost kolapsu včelstva na varroázu. Úbytek začal po obědě a k večeru bylo včelstvo pryč, úbytek celkem asi 5 kg, v polovině září.
Jinak je jednoduché určit, kdy je a kdy není snůška, součástí váhy je i teplota, jednu váhu mám ve včelínu druhou venku. Ve včelínu je na jaře nárůst teploty ve slunný den stejný jako venku ale je asi o dvě hodiny delší. Rozvoj je ve včelínu také rychlejší.
Zobrazovací program považuji za zdařilý, data se stahují tak, že se neduplikují záznamy. Tárování jsem zatím nepoužil, jsem zvyklí na skutečnou hodnotu. Lze při přidání nástavku tento odečíst aby byla kontinuita přírustku ale nedělám to, alespoň vidím přesně kdy jsem to udělal. Totéž platí při vytáčení. Evidence přínosu sladiny i medného výnosu je přesná, využívám jen informace jak je to se snůškou. Mám včelstva 65 km od baráku a o 60 m nadmořské výšky níže, oči nevidí, záznam ukáže.

Váhy mají také Němci, tam je i záznam vlhkosti, mohou být i srážky (měří mm srážek) a teplota vně i uvnitř úlu. Něco dělají v Brně. EMMA jsou Karlovy Vary.
A kto vyrába v Brne tie váhy???
Neznám firmu v Brně ale přítel Říha (vceliprodukty.cz) mi říkal, že má váhy z Brna a dělá s nimi nějaký vývoj. Váhy mám, tak jsem se více nezajímal.
Děkuju, alespoň tak. Počkám na 1. března a obědnám.
Zdravím, já mám EMMU od dubna a nemůžu si stěžovat. SMS mi neposílá, to jsem ani nechtěl, chodím si k ní s kablíkem a data si stahuji ručně. A jako člověk postižený statistikou si už s daty mohu dělat cokoli. Ani dotace není k zahození.
[Obrázky: V_ha.jpg]
Díky za obrázek, zajímavé!
Ahoj,
na stránky Jednoduchá úlová váha jsem dal návod na výrobu levné, a docela přesné porovnávací úlové váhy. Vyšlo to ve Včelařství 4/2015, bohužel bez kontaktu na mě a se špatným jménem. Cena váhy je kolem 500 Kč, teplotní závislost jsem testoval a nepozoroval a opakovatelnost měření je dost vysoká... Mrkněte... Smile
Možná mi to uniklo, jak je řešeno zvedání úlu před vážením?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
Referenční URL's