Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařská váha
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
Jsem začátečník a možnost vážení považuji za přínosnou. Samozřejmě do toho nechci cpát zbytečné peníze, proto hledám levnou funkční variantu. Možná jsem ji našel.
Je dostupná osobní elektronická váha Sencor SBS 111 za 199 Kč. V plánu bylo využít její tenzometrické snímače pro nějaké jednoduché vážení.
Ku podivu, vše dopadlo lépe než bylo možné očekávat. Váha nepotřebuje "vynulovat" před každým vážením. Vynulování stačí při vkládání baterie. Pak už hodnota zůstává v paměti i při vypnutém LCD displeji. Na displeji se ukáže znovu při stisknutí tlačítka přepínání jednotek!
Část váhy s displejem lze jednoduše odříznout a posunout mimo půdorys úlu.
Do včelína to může být zajímavá varianta.
Můžou se vyskytnout nějaké komplikace, zkoušení napoví víc.
Nechci ti brát iluze, ale zkus si na váhu postavit mrtvou hmotu známé hodnoty a sleduj, co bude dělat v rozsahu různých teplot. Levné tenzometry, které jsou většinou v takových váhách použity mají obrovskou chybu měření při jiné než pokojové teplotě.
A nie su vhodné na stále zaťaženie.
Teplotní drift je většinou dost velký, a deformace trv zatížením je taky velká. Ale zkus to. ideální jak říká Honza. Polož třeba 1kg mlíka a zkoušej to třebas venku vevnitř. po týdnu a po měsíci. Uvidíš že to jde uplně mimo :/ Vyzkoušeno osobně..
Ahojky ,

ja zase pouzivam docela s uspechem tuto cestovni zavazadlovou vahu. Zvazim ul v ramci naklonu z jedne a druhe strany. Neni to na nejake presne vazeni, ale kdyz se hodnoty zapisuji, tak jako rozdilova vaha je to pomerne dost presne.


Idealni to je napr. pri podzimnim zakrmeni, kolik maji zasob, nebo prinos sladiny v sezone, atd...

Cena cca 300,- Kc

LPS
tuto cestovní váhu používám na vážení kbelíků s medem. Na jednorázové zvážení úlu bude určitě dostačující.
Obecně elektronické osobní váhy nejsou na trvalé zatížení a ještě ve venkovním prostředí vhodné.
Ahoj ,
chci pořídit úlovou váhu. Na netu jsem našel váhu Melisa má někdo zkušenosti s Melisou?
Ahoj Karle,
nevyhodou vahy Mellisa je, ze nema zaznamove zariadenie ani na jedno vazenie. Vsetko si budes musiet zapisovat. To uz je lepsia mechanicka vaha, ktora si "pamata" posledne vazenie a pri dalsom vazeni vies ci je ubytok alebo prirastok hmotnosti. A to je pre vcelara dolezitejsie, ako vediet presnu hmotnost.
(01.09.2014 13:02)LPS1 napsal(a): [ -> ]Ahojky ,

ja zase pouzivam docela s uspechem tuto cestovni zavazadlovou vahu. Zvazim ul v ramci naklonu z jedne a druhe strany. Neni to na nejake presne vazeni, ale kdyz se hodnoty zapisuji, tak jako rozdilova vaha je to pomerne dost presne.


Idealni to je napr. pri podzimnim zakrmeni, kolik maji zasob, nebo prinos sladiny v sezone, atd...

Cena cca 300,- Kc

LPS
K tejto váhe stačí jednoduchý stojan podľa J.Jindry, ale bez prevodu: http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Vcelar...8#pid16498
Stačí len vložiť dva závesy dopredu medzi dvojitý rám a vzadu háčik na založenie váhy a môžete mať presných váh ľubovoľné množstvo. Samozrejme nameraná hodnota X 2. Ale neposiela SMS, iba optický signál cez oko do mozgu, ktorý ho už musí nejako spracovať Wink.
Ahoj kluci dík za nápady, Alberte mohl by jste poslat na mail nákres stojanu pod úly nevím jak by to mělo přesně vypadat dík.
Každý terén, každá úlová sestava potřebuje něco jiného, inspiraci najdeš v tématu Instalace a upevnění úlů - stojan
Karle, veľmi rád, ale až v nedeľu.
Karle, cez mail neviem poslať tento "náčrt". Ako píše Janko Havelka, stojany sú rôzne, ale na váženie spomínanou váhou na batožinu treba pevný stojan. Ide o to, aby sa predná hrana dna nehýbala pri dvíhaní zozadu a aby sa stojan neprevrátil aj s úľom. Narýchlo a amatérsky som načrtol princíp váženia. Po nejakom tréningu by to mohlo byť krajšie Smile
Vualá:
[Obrázky: Mincier.jpg]
Co vlastně takové vážení řekne?
Řekne ti kolik má včelstvo zásob, jaký je přínos sladiny, jaký můžeš očekávat výnos při vytáčení
Tak je, je to plnohodnotná a mobilná váha, nikto ti ju neukradne, ale môžeš ju stratiť ako vreckový nožík Smile. Je aj o pár korun lacnejšia. Niektorý z chytrých včelárov má pre túto váhu zhotovenú aj nastaviteľnú podperu a dvíha cez páku, čo je pohodlnejšie a prečítate údaj aj s Parkinsonom.
(01.02.2015 14:15)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Karle, cez mail neviem poslať tento "náčrt". Ako píše Janko Havelka, stojany sú rôzne, ale na váženie spomínanou váhou na batožinu treba pevný stojan. Ide o to, aby sa predná hrana dna nehýbala pri dvíhaní zozadu a aby sa stojan neprevrátil aj s úľom. Narýchlo a amatérsky som načrtol princíp váženia. Po nejakom tréningu by to mohlo byť krajšie Smile
Vualá:
[Obrázky: Mincier.jpg]

Alberte dík znamená to tedy, že klasický pevný stojan a zvedám pouze úl. Vysledek násobím dvěma?
OK. Občas je problém zapamätať si, ktoré tlačítko stlačiť pri zaťažení, display je malý, číslice skáču, ale chce to cvik. Stačí len zadok dna odlepiť a zdvihnúť 1 cm.
Keď sú zásoby nerovnomerne rozložené, lepšie je odvážiť vpredu aj vzadu a spočítať.
Ja mám túto http://www.rrr.sk/shop/doplnky/vahy/5282...-kg-detail
Ja mám túto a výhodou je display navrchu: http://www.mikrovahy.sk/zavesne-vahy-nad...-50kg.html
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
Referenční URL's