Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařská váha
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
(06.04.2020 17:55)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Zkus propájet piny, spousta lidí si s tím užila své (včetně mě).

třeba jí dám ještě šanci, ale až budu mít víc času. Teď sem se tomu dlouho věnoval a potřebuju dělat i jiné věci.
Zdravím přátelé.
Mám váhu kupovanou se Slovenska, z http://www.beehivemonitoring.com. Při koupi jsem vyhodil krabici, nechal jsem si jen samotnou váhu. Nyní při zprovoznění chce aplikace v mobilu Bee hive monitoring QR kód, který byl v balení. Ten já ale nemám. Nepřišel jsem na způsob, jak se jinak k váze připojit, než přes ten kód. Nemáte ho někdo? Bude pro všechny váhy stejný? Psal jsem na technickou podporu prodejce váhy, ale neodpověděly.
Díky.

[Obrázky: V-ha.jpg]
Dneska jsem jich vybalil pět i se srdíčkama úlů, QR kód se mi podařilo naskenovat, potom se v zelené apce vše v pořádku načetlo - jak váhy tak srdíčka, některé váhy nezatížené ukazují nesmyslné údaje, ale to se doufám zítra napraví, až půjdou pod úly. QR kód bude podle mě jedinečný - já ho měl naskenovaný na faktuře. Ty apky vypadají celkem dobře, tak jsem zvědav, pokud to pomůže hlídat včelstva bez zbytečného rozebírání, bylo by to fajn... .
chlapci vy budete taaaaak zklamaný Sad ale kdo chce ušetřit, tak mu to asi patří....
Louky i to je možný, vyzkouším a až s nima posbírám trochu zkušeností, tak podám raport.
ahoj, zdravim vsechny co sleduji nejakym zpusobem hmotnost ulu/vcelstva. Zkouseli jste prosim nekdo vyrobit nebo koupit jiz hotovy nejaky snimac, ktery by hlidal a hlasil pres GSM nebo internet jen a pouze "skokove" snizeni hmotnosti ulu a dalo by se tim tedy monitorovat vyrojeni? Nejde mi o sledovani prirustku ci ubytku medu nebo kradez ulu, ale jen vyrojeni.
diky za odpoved ci popis zkusenosti s vydarenym i nevydarenym pokusem.

a druhy dotaz...pochopil jsem, ze vsichni zde pouzivaji vahy pro sledovani hmotnosti jednotlivych ulu, ale napadlo me, jestli nekdo zkousel sledovat jednou vcelarskou vahou hmotnost treba sady peti ulu na jednom stanovisti postavenych na jednom stojanu...je pravda, ze ta celkova hmotnost by byla treba i pres 500 kg a nevim, jak jsou ty vcelarske vahy dimenzovane, ale prijde mi, ze by to melo vyssi vypovidaci hodnotu a bylo nakonec i levnejsi...jedna vaha misto peti. zkouseli jste to nekdo?
Váhu s hlásičem odlehčení už jsem kdesi viděl. Na vyrojení je dobré mít pod kontrolou to, co se děje uvnitř, nebo tam aspoň 1x za 9 dnů zajít. Váhy jsou do cca 200kg, vážit 5 úlů naráz, k čemu je to dobré? Vážím dva, uvažuju o třech, ale každý zvlášť. Vážit 5 úlů naráz je IMHO vypovídací hodnota 0.
kamik: jojo, souhlasim s kontrolou deni uvnitr, jenze me se v patek vyrojil ul, ve kterem byl kvetnovy roj na trech nastavcich, treti nastavek jsem pridaval pred cca 14 dny, protoze druhy byl uz skoro plny, a bylo hodne zavickovaneho plodu, tak aby se mely kam vejit. nepocital sem s tim, ze se roj znovu vyroji. vecer mi to volal soused, ze u nej visi roj, prijet jsem nemohl, az v sobotu odpoledne, a to uz byl roj pryc. takze kdybych vedel kdy se zacly rojit, tj. asi v patek odpoledne, nebo mozna jiz ve ctvrtek, tak bych je stihl usadit. proto me zajima, zda existuje zarizeni, ktere by hlasilo jen ubytek hmotnosti, ktery odpovida situaci "rojeni". Kdyz zachytim moment zacatku rojeni tak pocitam, ze mam cca dva dny maximalne na to roj usadit, kdyz ho najdu.

vazeni vice vcelstev naraz....jednak uspora za kupovani vice vah, zadruhe pak mi prijde ze vetsi vypovodaci hodnotu ma sledovani prumerneho prirustku / ubytku hmotnosti nez sledovani jen jednoho vybraneho vcelstva, kdyz clovek stejne vytaci vcelstev vice a vysledek pocita z celkove vytoceneho medu. nevim, do ted jsem o tom nepremyslel a nezajimalo me to, napadlo me to v spuvislosti s tim hlidanim zacatku rojeni.
Mam homemade vahy a v kodu si implementoval alarm (notifikace na mobil), kdyz se vaha mezi dvemi merenimi posune dolu o nejakou hodnotu (konkretne vice jak o -500g/5min).: https://github.com/vitzaoral/beehive_weight
Tomasi, hlídání rojení komerčními váhami je, myslím, drahý špás. Navíc, dáš 5 včelstev na váhu a kolik bys chtěl hlídat pokles? Třeba 2-3 kg? Kukni na mé grafy, ráno vylétá, pokud máš pořádné včelstvo i 2kg včel, z 5 úlů naráz to bude třeba 10 kilo, jak váha pozná, že to není rojení? Přijde mrak a 0,5 kila včel/úl se vrátí, pak zas vyletí...
Mám tušení, žes opakovaně udělal stejnou chybu, dal si tam nástavek MS a "robtě, aby dobre bolo".
vita: dik za odkaz, bohuzel nejsem bastlir jako ty, jeste kombinovany s programatorem, takze to je pro mne scifi tahle cesta. ale opravdu dik za sdileni zkusenosti, mozna to zkusim, kdysi sem si ppstavil z nejake stavebnice tranzistorakSmile.

kamik: no asi stejna chyba to byla...ale co v situaci kdy matka klade jak o zivot, druhej nastavek je az na jeden dva ramky plnej, sposuta zavickovanyho plodu kterej se co nevidet vylihne a bude potrebovat misto...a fakt sem neocekaval, ze se roj bude rojit.

mas pravdu ze rojovou situaci na spolecne vaze bych poznal blbe, nebo spis nepoznal...ale ta spolecna vaha me napadla jako soubezny dotaz, ale ne v souvislosti s rojenim. prislo mi, ze misto vice vah by stacila na odecitani vahy v noci ve stejny okamzik, kdyz jsou vcely v ule, je jedna vaha pro zjisteni celkove situace. nemam tolik zkusenosti, ale myslim, ze kdyz je snuska, tak by mela vaha pribyvat vsem vcelstvum, kdyz neni snuska, tak by mela ubyvat take vsem, sice ruznym tempem, ale u vsech by to melo byt nahoru nebo dolu, a proto by mi davalo smysl vazit vice vcelstev jednou vahou...jestli mi tedy neco neunika, jak rikam, doted jsem prispevky o mereni prirustku a ubytmu sice cetl, ale nijak do hloubky se tim nezabyval.
Váhu stačí dát na silné včelstvo, co se děje v něm, bude se dít více či méně na celé včelnici. Více vah používám na porovnávání snůšky třeba mezi Vigor a Singer.
Toto mám řešené ve své váze běžící na Arduinu Pro mini (tedy ne Wemos s wifi). Perioda uspání 8 sec. před uspáním uloží akt. hmotnost do proměnné, usne, po probuzení provede zvážení a porovná s uloženou hodnotou. Pokud se liší o nastavenou hodnotu ( % nebo gramy), pošle informaci.
Není to nic složitého, šlo by bez potíží zakomponovat i do Wemos.
Vaha která by merila vice ulu najednou se uplatni jen v jarni snusce.Pri pozdejsich snuskach např.medovice(jine to bude např.u lanu slunecnice) by rozdil v prinosu u jednotlivych vcelstev silne zkresloval situaci a tak mohutnou a silnou pozdni snusku aby byly vsechny vcelsva naprany nezazijes kazdej rok a na kazdym miste.Jiste se daji najit mista kde to je pravidelne a dost podobne ale povetsinou to bude tak ze nekde v medniku medovice bude v jinem bude treba jen pulka.
Myslím, že při hobby stavbě váhy nemá smysl řešit více úlovou váhu. Ta cena je tak nízká, že se to nevyplatí.
(04.06.2020 12:04)wejmluva napsal(a): [ -> ]..posbírám trochu zkušeností, tak podám raport.

tak ako funguje srdce úľa ?
Ahoj Goro,
jsem spokojen. V každém úle jsou dvě měřící zařízení - venkovní (teplota, hmotnost, venkovní vlhkost) a vnitřní - srdce úlu (teplota, vnitřní vlhkost, frekvence zvuku). Po každém stažení dat se ti ukáže tzv. semafor, který tě upozornuje na status včelstva z hlediska včel, matky a rojení. Tak váha je základní info o snůšce, případně o zásobách, to asi nemusím vysvětlovat. Teplota v srdci úlu vypovídá pravděpodobně o výkonu matky, pokud teda matka ploduje poblíž srdce. 4 z 5 monitorovaných včelstev udržovali vnitřní teplotu okolo 35 stupňů, včelstva jsou zhruba stejně silná a jsou v pohodě. U úlu č. 1 teplota kolísala mezi 33 -35 stupňů a v úle byla i nejvyšší vnitřní vlkost, a to včelstvo je nejslabší, hůř odebírá krmení, matku si zatím ale nevyměnili. Tak toto asi spojím s oddělkem. Úpně se asi neshoduje rojení s naměřenými hodnatami frekvence zvuku, kdy několikrát semafor svítil červeně a frekvece přesáhla 250 i (400) HZ a přesto se mi nevyrojilo letos nic Nad 250 HZ se údajně mají spolehlivě vyrojit. Celkově zatím spokojenost, apky jsou přehledné, data se z nich dají vytáhnout různá a nastavení časové osy taky vyhovuje. Teď se ještě po dlouhodobé aplikaci KM a zakrmení chystám použít i varoa killer ( jejich zařízení které ohřeje vnitřní prostor úlu na 5 hodin cca na 42 stupňů) a jsem zvědavej na spad. PO KM toho letos moc nepadalo. Tak asi tak Smile
(07.07.2020 8:15)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Toto mám řešené ve své váze běžící na Arduinu Pro mini (tedy ne Wemos s wifi). Perioda uspání 8 sec. před uspáním uloží akt. hmotnost do proměnné, usne, po probuzení provede zvážení a porovná s uloženou hodnotou. Pokud se liší o nastavenou hodnotu ( % nebo gramy), pošle informaci.
Není to nic složitého, šlo by bez potíží zakomponovat i do Wemos.

Ahoj. Bylo by možno nějaký tip na gsm se sim900 hx711 a arduino nano?
nemohu pořádně nic nikde najít a pokus-omyl se mi vzhledem k nedostatku času nechce moc dělat a programátor taktéž nejsem moc dobrý. Sestrojil jsem si z Arduina přenosnou váhu s bluetoth a trvalo mi oživení, tedy spíše doladění prg dost dlouho.
Chtěl bych posílat váhu buď přes sms, nebo lépe na nějaké úložiště, stačilo by jednou i za pár dní, spíše kvůli snůžsce a pak i v zimě. China je za pár kaček, komponenty už mám.
Dík
Např. tento modul https://arduino-shop.cz/arduino/7569-bez...-v2.0.html
GSM ale už není taková sranda kvalitně rozchodit. navíc je to dost žrout energie, takže napájet jen ve chvíli, kdy je to potřeba. Při komunikační špičce si vezme klidně i 2A, takže je potřeba ho podepřít dostatečným kondenzátorem. Doporučuji si pročíst tento seriál https://www.arduinotech.cz/rubrika/gsm/
(03.09.2020 8:06)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Např. tento modul https://arduino-shop.cz/arduino/7569-bez...-v2.0.html
GSM ale už není taková sranda kvalitně rozchodit. navíc je to dost žrout energie, takže napájet jen ve chvíli, kdy je to potřeba. Při komunikační špičce si vezme klidně i 2A, takže je potřeba ho podepřít dostatečným kondenzátorem. Doporučuji si pročíst tento seriál https://www.arduinotech.cz/rubrika/gsm/

Spíš pořádnou baterií Wink
Ale nebylo by nějaké HW schémátko s modulama i se sim900?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
Referenční URL's