Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařská váha
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
Jasně Zděndo, budeš vítán.....Smile
Tak už se mi podařilo zprovoznit.....teď ještě aby přestalo pršet a jdu to nainstalovat pod včelky.

[attachment=2585]
Ja idem vyskusat podla mna najednoduchsie a najlacnejsie riesenie,pre oriantacne vazenie ulov. Kupil som dve mechanicke osobne vahy, jedna stala 9 eur. Dam ich pod ul oproti sebe, tak ze cifernik jednej bude na pravom boku uloveho dna a druhy bude na lavej strane. Potom staci spocitat hmotnosti a mam celkom presnu informaciu. Nejde mi o sofistikovane meranie, ale len o orientacne, aby som vedel odhadnut zasoby a znasku. Co sa tyka zrazania vlhkosti, skusim vahu rozobrat a mechanicke casti vystriekam olejom WD-40. Sklico z boku letovackou prepalim, aby sa dalo utriet. Druhu vahu skusim obalit do strecovej folie. Je to len pokus, ale 18 eur nie je az taka zavratna suma.
Tu váhu EMMA máme taky a je to věc výborná. Hlavně přenos dat na web je k nezaplacení.
A zkušenosti s provozem?..... Jak dlouho ji máte a mělo to nějaké nedostatky?
No, používáme ji skoro dva roky a funguje spolehlivě, servis ze strany firmy je v případě problémů vstřícný a kooperativní. Jednou za rok je potřeba nabít baterku (já ale váhu používám hodně extenzivně, neboť měří po hodině a posílá SMS každý den, což není až tak potřeba). Mě se líbí ale i měření teplot, takže proto to mám tak nastavené. A v době snůšky sledovat po hodině přínos je prostě výbornéSmile Jinak váha musí být umístěna hodně napevno a hlavně vodorovně - jinak hodnoty vah poskakují. A je dobré si vyzkoušet přenos dat nanečisto a né jako já v nadšení - hodit ji rovnou pod úl a pak k ní chodit a nastavovatSmile Všechno je to ale v návodu, který jsem samozřejmě četl až potom.
(25.03.2014 10:09)janko216 napsal(a): [ -> ] Všechno je to ale v návodu, který jsem samozřejmě četl až potom.

V tom se poznávám a myslím že nejenom já Big Grin
(25.03.2014 10:09)janko216 napsal(a): [ -> ].. A v době snůšky sledovat po hodině přínos je prostě výborné ...

Právě toto je zcela zbytečné a jen plýtvání energií baterie. Co ti informace po hodině řeknou? Kolik je přínos sladiny, stavba díla, voda, plod, létavky ... ? Jediný důležitý údaj, pominu-li teplotu je váhový rozdíl za posledních 24 hodin, měřeno někdy nad ránem (cca 4 hod.). Veškeré včely jsou v úle, sladina odvětraná a uložená, takže deformace výsledku by měla být minimální. Já osobně nic víc nepotřebuji, pokud nemám potřebu kochat se nad křivkami grafu.
Jasně, po hodině je to zbytečný.Ale určitě se od toho nechá odvodit (v závislosti na teplotě) vylučování nektaru rostlin dominantní snůšky. Když nic, tak je to aspoň jako zajímavost.Smile Já předpokládám, že pri začátku nastavím měření po třech hodinách.....abych se trošku "pokochal" těma křivkama....tyhle křivky mi přítelkyně, narozdíl od jiných "křivek", bude tolerovat....Big GrinBig Grin
Jasně, měření váhy po 3 hod je úplně dostačující. Přes zimu to může být klidně i jednou za den nebo dokonce jednou týdně (ale když v prosincové vichřici ulétlo víko úlu, tak jsem to díky té váze věděl hned druhý den). Já to měřím po hodině hlavně kvůli teplotě - každé ráno člověk vidí, jak bylo v noci. Navíc SMS mám za 0,4 Kč, takže je mi to fuk, kolik pošlu zpráv.
Dneska nainstalováno. Ještě budu muset v týdnu přesněji odhadnout zásoby a vložit do paměti.....Zatím se potýkám s nastavením ale snad to o víkendu vypiluju....Wink Ta hodnota je celková váha úlu.

[attachment=2612][attachment=2613][attachment=2614]
Krásná váha, tolik jsem vážil v pátý třídě, teď mám jako těsně před vytáčením (120) Smile
(24.03.2014 11:18)janko216 napsal(a): [ -> ]Tu váhu EMMA máme taky a je to věc výborná. Hlavně přenos dat na web je k nezaplacení.

Muzes nejak upresnit jak vaha uklada na web je to automatizovane do SQL databaze aby se s tim pak dalo pracovat ? Ja nikde ve specifikaci nenasel ze by to slo automatisky na web, cetl jsem propojeni s PC nebo SMS Kdyz bys mohl zaslat link na web kam se to uklada a kde je vse videt tak by to zajimalo me a verim ze i ostatni.
Ono to také není automaticky - váha pošle SMS na modem v PC, počítač musí běžet, aby ji přijal, zprávu zpracuje a vytvoří textový soubor s daty, které je možné někam nahrát a dále s ním pracovat. Počítač se sám ráno zapne, stáhne data, nahraje data a grafy kam chci a pak se zase vypne. Nám to nahrává na ftp, kde s tím souborem pracuju s php skriptem (klidně ho zašlu, tajné to není). Výsledek je pak tady.
To jsem teda netušila, že ve včelaření budu muset žádat o radu IT Big Grin
Moje maminka by se ptala, jestli v té zprávě není něco sprostého.
To někdy bývá. Když váha ukazuje úbytek, tak to znamená že snůška stojí za ...
nic.
Dneska 1. vážení po 24 hodinách.....- 0,1 kg.
(28.03.2014 14:42)janko216 napsal(a): [ -> ]Ono to také není automaticky - váha pošle SMS na modem v PC, počítač musí běžet, aby ji přijal, zprávu zpracuje a vytvoří textový soubor s daty, které je možné někam nahrát a dále s ním pracovat. Počítač se sám ráno zapne, stáhne data, nahraje data a grafy kam chci a pak se zase vypne. Nám to nahrává na ftp, kde s tím souborem pracuju s php skriptem (klidně ho zašlu, tajné to není). Výsledek je pak tady.

Diky za info mas to moc pekne udelane, jen nechapu proc to neudela rovnou vyrobce vahy mohl by to prodavat rovnou s web rozhranim, ale treba se toho dockame. Kdyz bych vahu kupoval tak napisu ohledne skriptu.
Dnes asi první den.....přínos +0,2 kg....rozkvetly třešně ptačí a trnky.....teď už se stavební pud bude jen zvyšovat.....a pokud se extra neochladí, tak nástavky s mezistěnama jsou otázkou pár dní....
Tak sem byl včera udělat vizitírung u Milana. Má to tam moc pěkný. Kolem všude plno květoucího, rozmanitých stromků. Včelky lítaly, jak o život a to hučení od shora zahrady bylo až zlověstné (a to sem chca nechca musel odjet dom ještě před nejvyšší aktivitou). Zkoukli jsme váhu, dali kafčo a "pokrevní včelařské" bratrství bylo stvrzeno mým prvním letošním žihadlem Big Grin Otevřeli jsme včelky a fakt nekecal Smile Narváno, na to, že úly byly ještě v polostínu, tak byl na očkách a česnech boj, kdo půjde ven a dovnitř. Nechal jsem se u nich vyfotit Smile Prostě jsem Milanovi vysekl poklonu a šel domluvit těm svým včelám.
Bylo to celkově moc fajn a odvezl jsem si spoustu užitečných rad Wink

(a to jsem viděl ještě tajný projekt Wink - nástavek po kolena Big Grin )
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
Referenční URL's