Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařská váha
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
Je to možné, konstrukce tomu ale neodpovídá.
Mimo to, nožíčky - čidla, nevhodné řešení pro včelařské účely .
Do drsných dní, nie je nič lepšie, ako mať úľ na mechanickej váhe, nič sa nepokazí to čo chcete tak sa dozviete s dostatočnou presnosťou. Ja som moju našiel vyhodenú na skládke železneho šrotu blízo včelnice. Niečo bolo zohnuté čo sa dalo vyrovnať a doteraz mi slúži. Len človek musí chudiť vždy z otvorenými očami.
(24.01.2016 22:31)Vladimir Makovnik napsal(a): [ -> ]Pozná niekto z Vás takúto jednoduchú váhu?
http://www.beehacker.com/wp/?page_id=55
V princípe to isté, ale toto je jednoduchšie, dostatočne presné, lacné a môže to byť pod hociktorým úľom: http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Vcelar...8#pid16498
K tomu stačí mincier - stačí aj ten lacný "čínsky úsmev". Kto už váhu má, tak je určite najlepšia, ale kto by váhu chcel, tak toto Jindrovo riešenie je bez konkurencie - šik.
(03.02.2016 13:51)Mlha napsal(a): [ -> ]Zde máte zajímavou pomůcku na monitorování úlu:
http://makezine.com/projects/bees-sensor...ve-health/
toto zařízení monitoruje teplotu a vlhkost v úlu a také tam je úlová váha (předělaná osobní váha). Před časem tu chtěl dělat někdo monitoring úlu jako bakalářskou práci, ale nějak to vyšumělo, nevíte o nějakém šikovném studentíkovi, který by měl čas a chuť něco podobného zbastlit?

Přesunul jsem debatu tady, ikdyž čidla měří jak teplotu v úle tak váhu, takže tématicky se prolínají.

Nicméně výše uvedený projekt je opravdu hezký, podobný tomu, který byl prezentovaný ve Zbýšově.
Jinak co se čidel (tenzometrů) týče tak autor říká, že se jejich výběr nemá podceňovat a on nakonec použil váhu z Amazonu za cca 2000Kč. Říka, že lepší koupit celou váhu než se drbat s mechanickou konstrukcí což určitě platí pro někoho, kdo nemá vybavenou dílnu. Ale i pro ostatní kutily asi platí, že tenzometry plus nerez plošinu s pevnou základnou do 2000Kč nepořídí.

Jinak mě docela mrzí, že tady ještě nikdo nedal do placu jednoduché řešení s Arduinem a nějakým bezdrátovým modulem (bluetooth, GSM, ZigBee ....). Né že bych nechtěl být první, ale není to úplně můj obor a proto zatím vyčkávám s vlastní realizacíSmile
Znova říkám,
většina zde uváděných vah po pár hodinách měří nesmysly, nebo neměří vůbec. Je nutný restart a vytárování. Váhy pro trvalé zatížení a kontinuální měření třeba rok v kuse stojí řádově více.
Ty měřené nesmysly nejsou až tak podstatné. Myslím tím čidla z osobní váhy použitá s jinou elektronikou. Na sledování během snůšky plně vyhovující.
Nevidím tam ani vliv teploty.
Mě nezajímá přesná váha úlu. Třeba jsem sám.
Ono právě nejde až tak o tu elektroniku, ale tenzometr (snímač) - ten v osobních vahách opravdu není dělaný na trvalé zatížení.
Kvalita tenzometů je zásadní. Levné, málo mechanicky odolné a teplotně nestabilní snímače nemá smysl používat.
Něco o problematice tenzometrů z praxe je tady.

Před časem jsem mluvil s technikem od firmy, která nabízí lyžinové úlové váhy. Podle jeho slov se již upouští od pákových mechanizmů a spíše se používají tenzometry na konkrétní zatížení s přímou zátěží. Tento způsob vyřešení mechaniky se mi líbí, ale je potřeba použít dva snímače. Samotné lyžiny stojí (03/2015) 4.500.- bez DPH.
Pánové co EMMA, máte někdo dlouhodobé zkušenosti...????
(05.02.2016 6:27)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Kvalita tenzometů je zásadní.

Kvalita tenzometů je zásadní pro přesné kalibrované vážení.
Jakou přesnost včelař potřebuje?
Nejde o samotnou přesnost. Osobně se podivuji nad tím, jak někteří včelaři si honí ego grafy výsledků měření se záznamem x-krát za hodinu. Pro mě je důležitý jediný údaj, rozdíl aktuální hmotnosti vůči předešlým 24 hodinám. Měřeno nejlépe někdy ve 3 hodiny ráno. Létavky jsou v úle (tedy zhruba stejná hmotnost včel) a velké % vody ze sladiny je odvětráno. Takže ± stejné podmínky a mohu porovnávat rozdíl, tedy nárůst nebo úbytek hmotnosti vůči předešlému měření.
Ale zkus si trvale zatížit tenzometr např. závažím 100 kg, umístit ho do venkovního prostředí a provádět měření po dobu jednoho roku. Hmotnost bude fyzicky stále stejná, ale vlivem trvalého zatížení bude u levných (méně kvalitních) snímačů výrazně kolísat díky trvalému zatížení a vlivem rozdílných teplot.
Je to možné. Mám levná čidla trvale zatížená. Skutečná hmotnost úlu může být téměř po roce "rozjetá". Jsou někde výsledky nějakých testů, jakou chybu to udělá?
Vliv teploty jsem nezaznamenal, asi bude tak malý, že ho nemá cenu řešit. Levná čidla mají teplotní kompenzaci taky.

Když teď přidám na úl kilové závaží, tak ho váha zapíše. Co víc potřebuji?
Ono hodně bude záležet na tom, jak moc levná (šizená) čidla jsou, jak se kdo trefí na konkrétní kus.
Když už levná, tak ne z osobní váhy.
POtřebuješ vědět je kolik je rozdíl za 24 hodin. Při cca zatížení jako úl ve snůšce.
To yb se tím kilem dalo celkem dobře zasimulovat.

Jeden den přidat druhý den odebrat, nebo si "vyrábět pilu" celý týden o 7 kilo.

Někdo to už musí udělat, aby se vědělo kudy slepé cesty vedou-nevedou.

K tvrzení výrobců - ať už čehokoli - o něčem levném je třeba přistupovat s ěvdomím, že mluví o Konkurenci.

My tady máme serva co se jimi štělují třeba turbodmychadla v autech.
Napadá mě že takový krám by pokud je tam stejně záznamová elektronika by prostě přes páku, či co zvedl/podpřel tenzometr do zátěže pak nechal minutu stabilizovat, odečetl a zase dolů.
Vše, co tu oba píšete mám ověřeno. Čidla jsou z osobní váhy Sencor za 200, zatížená od jara, žádný problém.

To jsou praktické zkušenosti.
(05.02.2016 8:33)KaJi napsal(a): [ -> ]... Napadá mě že takový krám by pokud je tam stejně záznamová elektronika by prostě přes páku, či co zvedl/podpřel tenzometr do zátěže pak nechal minutu stabilizovat, odečetl a zase dolů.

Takové systémy se v praxi používají, ale je to zase další kus něčeho, co celou sestavu prodražuje, nemluvě o energetické náročnosti. Od začátku se debata ubírá na vlně poměr cena/výkon/kvalita.
předminulý příspěvek to myslím vyřešil. Smile
Kurnik...jsem se lekl, že Mája expanduje na Slovensko.....Big GrinBig GrinBig Grin
Trochu mě překvapila cena použitelné elektroniky pro výrobu váhy s přenosem dat nebo SMS přes mobilní sítě.
Samotná elektronika (bez čidel a baterie) je do 300 Kč !!!
To je důvod, proč jsem objednal a když bude čas a nálada, něco stvořím.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
Referenční URL's