Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařská váha
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
Miroslav Vochozka:

Moc pěkný nápad, přes rok se snažím podobnou váhu vytvořit, ale funguje na trochu jiné bázi a čidlech.
Jestli jsem pochopil dobře, wifi se vytváří jen pro potřebu odeslání dat? To je dobré řešení, ale pořád chci upozornit na to, že do okolí včel NIKDY NECPAT WIFI ANI JINÉ PODOBNÉ ZÁŘENÍ NA TAKOVÉM KMITOČTU! Už se dnes začíná poznávat, že to opravdu včelstvu škodí. Údajně proběhly nějaké pokusy, že pokud si sedne roj na nějaké místo a dáte k němu wifi router, do hodiny zmizí na jiné místo. Jak je to s úly na stálém místě nevím, ale rozhodně jim to dobře nedělá. (pokusím se zpětně najít a sdílet)

Já osobně proti tomuto jsem, i když všechny tyto technologie uznávám a sám se tím zabývám, záření takového typu by podle mého názoru u včel prostě být nemělo. Neměli bychom si včely plést s továrnou, kterou chceme modernizovat a prošpikovat elektronikou. Myslím, že UTPéčko je nejlepší řešení.
(25.04.2017 14:47)Krolth napsal(a): [ -> ]Údajně proběhly nějaké pokusy,

Můžeš o těch údajných pokusech sem dát něco více? Většina těchto údajných pokusů byla účelová a včely rušili sami instalátoři wifin, nebo samotné zařízení (např. mobil, který vibroval), nikoliv elektromagnetické vlny o frekvenci 2,4 GHz a max. vyzářený výkon 100 mW. Sám mám pět úlů více jak 7 let asi metr od uzlu sítě CZFree.Net a nepozoruji nic patologického.
Každopádně WiFi není pro sběr dat vhodná pro svojí energetickou náročnost. Pro sběr dat se používá pásmo 868 MHz. Výhoda je, že baterie v zařízení pak vydrží několik let. Ostatně tuto frekvenci využívá i nová datová siť SigFox, která umožňuje kromě odečtu dat např. i lokaliovat jednotlivé terminály (bohužel zatím to není tak přesné jako GPS).
P.S.: Pěkné články o programování (nejen) Arduina vycházely na Živě.
Jak jsem psal, pokud to najdu, napíšu. Nevím o tom víc info, ale osobně si myslím, že pokud to lze, tak nemusíme do včel cpát všechno možné. Stačí že u mají vše z plastů Confused

Proč Arduino? Není lepší rovnou Raspberry Pi?
(25.04.2017 14:47)Krolth napsal(a): [ -> ]Miroslav Vochozka:

, wifi se vytváří jen pro potřebu odeslání dat?

Váha (ESP) samozřejmě odesílá data jen občas (podle nastavení). Odeslání trvá méně jak 10sec. Zbytek času je vše vypnuté a běží jen nastavené hodiny v čipu, které "mají budík". Po určeném čase hodiny pošlou napětí na reset a rozběhne se další odesílání dat. Není- li dostupná WIFI síť, váha se také během několika vteřin uspí.

Odběr během spánku je kolem 1 mA. ESP má normálně menší spotřebu, jenže něco málo spotřebuje také HX711 . To by mohlo zajímat Mlhu. Není to takový žrout, jak si myslí. Na 2 tužkový baterie to poběží mnoho týdnů. Já používám Li-po akumulátory. 4,2 Volt není pro ESP problém.

Nevěřím, že by tak slabý signál včely ovlivňoval. Různé jiné kmitočty nás obklopují s většími výkony. Mám i včely pod vysokým napětí 22kV. Nic zvláštního nepozoruji.

(25.04.2017 8:43)ZdenekM napsal(a): [ -> ]Fakt se mi to hodně líbí. Byla by možnost, dostupný sketch pro ESP? A jak pak interpretuješ v ThinkSp?
S arduinem si hraju spíš čidla atd (doma hlídám aku nádrže kotel.)
ESPčka mám, zkusil bych to. Čidla jsou z nějaké osobní váhy? Já sem si doma pokusně taky něco zkoušel, ale bylo to hodně citlivé na hodnoty z tenzometrů. s ADčkem(HX) sem to tehdy neměl.
Dík, Zdeněk.

Zatím fakt nevím, jestli sketch zveřejním.
Čidla používán tato:osobní váha
Mám tu jeden Wemos D1 mini, který můžu postrádat. Můžu do něj naládovat sketch a poskytnout na zkoušku. HX 711 taky asi mám.
(25.04.2017 21:11)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]...
Čidla používán tato:osobní váha
...

Mirku, zkusil jsi na tu váhu dát mrtvé závaží a nechat nějakou dobu měřit v různých teplotních podmínkách? Nemám s nimi žádnou zkušenost, o tenzometrech jsem toho dost načetl a tyhle do osobních vah by neměly být dlouhodobě zatěžované a při různých teplotách by měly vykazovat větší chyby. Zatím mám jen klasické tenzometry singl-point, ale ani tady jsem tyto testy nedělal. Na těch, co používáš ty se mi líbí nízká výška, takže by nebyl problém je např. zakomponovat do dna. prostě mít vážící dno s vyvedeným konektorem a k němu jen připojit řídící jednotku. Obecně platí, že by tenzometry neměly být výrazně přetěžovány, takže když vím, že mi úl s plnými medníky váží cca 120 kg, tak bych použil snímače o kapacitě 200 - 300 kg.
Honzo já to zkoušel u váhy co má manželka, s "kylovkou" medu. Nechal sem to položené, vždicky sem to jen zapnul a pak zvážil. Respektive odečetl sem tara. 14dní a rozptyl max do cca 2%. ale spíše šlo o teplotní drift. rzdíl cca 25°C a to užbyly procenta. Ty váhy nejsou tep. kompenzovaný, žádná vazba korekce na okolní teplotu.

(26.04.2017 7:24)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]
(25.04.2017 21:11)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]...
Čidla používán tato:osobní váha
...

Mirku, zkusil jsi na tu váhu dát mrtvé závaží a nechat nějakou dobu měřit v různých teplotních podmínkách? Nemám s nimi žádnou zkušenost, o tenzometrech jsem toho dost načetl a tyhle do osobních vah by neměly být dlouhodobě zatěžované a při různých teplotách by měly vykazovat větší chyby. Zatím mám jen klasické tenzometry singl-point, ale ani tady jsem tyto testy nedělal. Na těch, co používáš ty se mi líbí nízká výška, takže by nebyl problém je např. zakomponovat do dna. prostě mít vážící dno s vyvedeným konektorem a k němu jen připojit řídící jednotku. Obecně platí, že by tenzometry neměly být výrazně přetěžovány, takže když vím, že mi úl s plnými medníky váží cca 120 kg, tak bych použil snímače o kapacitě 200 - 300 kg.
Bylo by to lepší dostat se třeba max do 2/3 při plné zátěži, ale cena tenzometrů je pak děsivá Sad
Myslel jsem spíš nějaký takový výsledek:

[Obrázky: mereni_output.png]

Pokusím se v rychlosti něco spíchnout, hodit to ven a nechat měřit, výsledky ukládat do CSV. Ale mám klasické tenzometry, 20 kg (na hraní a testování).
Čidla jsem měl celou zimu venku pod oknem, na nich betonovou dlaždici.
Chyba byla několik desetin kg, jak už jsem psal.
Mě to vyhovuje, nemám s tím problém.
Když váha rozpozná i déšť - vodu na víku při přeháňce - co víc si přát?

Přesnou váhu budu potřebovat na prodej salámu. U včel, 10 dkg sem, 10dkg tam - nepodstatné.
Vůbec nemá cenu se tím zabývat.

Ideální řešení je čidla nalepit přímo na dno. Plně souhlasím.
Ten železnej rám už dělat nebudu. Zbytečná práce a náklady.
Přesně tohle mě zajímalo, kus něčeho se stálou hmotností dlouhodobě a pod vlivem výkyvu teplot. Myslím, že odchylka do cca 1 kg je dostačující.
Mírovo laborování s váhou se mi líbí, takže se také pokusím zapojit do testování. Váhu z Aukra jsem již objednal, doma v šuplíku po dětech starší funkční telefon s Androidem taky mám, takže zbývá ta bižuterie okolo. Modul již bude na výzvu Mirka obsazen, takže nezbyde než objednat. Z Ebaye a Ammazonu bych čekal dlouho, tak zkusím WeMos objednat z shopu postavrobota.cz.
Mirku, prosím, jsou to správné věci? nebude potřeba něco dalšího objednat?
https://www.postavrobota.cz/WiFi-vyvojov...T-d598.htm
https://www.postavrobota.cz/ADC-prevodik...1-d823.htm
Jirkas - přesně, víc není třeba .
(25.04.2017 17:41)Krolth napsal(a): [ -> ]Proč Arduino? Není lepší rovnou Raspberry Pi?
Raspberry Pi - zbytečný nevyužitý výkon, cena a spotřeba. Jde to, ale je to, jako bys hromádku hnoje ke stromkům rozvážel po zahradě nákladním autem, ale přitom stačí zahradní kolečko.

Wemos D1 106,- Kč
Wemos D1 mini 95,- Kč
NodeMCU 88,- Kč
RaspBerry Pi >800,- Kč

Ceny z eBay

(22.04.2017 19:33)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Mirku, když už jsme tady začali řešit technické záležitosti, dovolím si oponovat. Před Wemos D1 bych dal přednost ESP8266-07. Proč? Jde téměř o totožné moduly, ale u wifi váhy jde o spotřebu. ten druhý modul nemá USB, regulátor a podobnou bižuterii, má tedy sníženou spotřebu (nevýhodou je potřeba externího programátoru - převodníku USB-TTL). A hlavně má konektor na externí anténu, což při přenosu na wi-fi server je dost podstatná záležitost. V současnosti nastupuje ESP32, ale s ním nemám žádné zkušenosti ....
ESP8266-07 do finální aplikace, kde je potřeba externí antény jo, ale těm, kteří chtějí s ESP začít bych ho nedoporučil. Nezapojíš ho přímo do nepájivého pole, potřebuješ redukci. Bez převodníku do něj nenahraješ program, potřebuješ převodník. Nelze napájet z USB či běžnou nabíječkou k mobilu. Potřebuješ zdroj 3.3V.

D1, D1 mini či NodeMCU připojíš USB kabelem do počítače a rovnou programuješ, nic dalšího není potřeba.

ESP32 se liší od (ESP8266) dvěma jádry na 160 MHz (1 jádro 80/160 MHz), 8 analogy (1 analog) a má navíc BlueTooth Low Energy
Pro představu porovnání velikostí modulů (zleva ESP-07, Wemos D1 mini, NodeMCU, Wemos D1.

Osobně používám Wemos D1 mini a NodeMCU. Wemos D1 je už moc velký, používám ho jen na vývoj a odzkoušení, protože na něj zase pasují přídavné moduly na Aduino Uno.

[Obrázky: ESP.jpg]
(21.04.2017 13:06)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Už jsem to asi popsal.
Stačí vyřazenej telefon, třeba s prasklým displejem.
V nastavení naplánovat zapnutí a vypnutí ( mám nastaveno půl hodiny v noci - stačí)
Doplnit malým fotovoltaickým panelem nebo power bankou .

Na power banky je třeba dát pozor. Pořídil jsem tři různé děckům k mobilu a k napájení čidel nejdou použít. Pokud totiž odběr klesne pod určitou hodnotu, samy se automaticky vypnou. Zapnout je lze je stiskem tlačítka, tudíž pro vzdálené čidlo nepoužitelné.
samy se automaticky vypnou - ano, je to i v návodu k použití. Přestane se nabíjet a power banka se vypne.
(21.04.2017 12:05)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Je škoda, že tu nikdo neprojevil zájem o spolupráci. Dokázalo by se mnohem víc.
To vypadá super. Do váhy s Arduinem jsem se chtěl pustit toto léto. Pro začátek taky nějakou adaptaci normální váhy plus arduino s wifi nebo gsm modulem.
(21.04.2017 12:05)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Displej jsem nakonec zavrhnul jako zbytečný nesmysl.

To je škoda. Displej takovou aplikaci posune na další 'level'.
Začínal jsem s 7segmenty a přes LCD skončil u TFT.

Jasně, pokud se aplikace jednou za den zapne a odešle data, tak displej není třeba, i když usnadní vývoj a ladění aplikace.
Ty černobílé vpravo jsou OLED, spotřeba jen 8 mA. Pro aplikace napájené solárním panelem v pohodě. A když i to je moc, tak mám některé čidla, kdy je displej zapnutý jen přes den nebo s miniaturním pohybovým čidlem, kdy je zapnutý jen když u čidla někdo je.

[Obrázky: Display1.jpg]
Tak jsem neodolal a objednal si Wemos D1 mini + shield na SD kartu a nějaké nové tenzometry. Asi se nudím ... Smile
(03.05.2017 16:34)mkh napsal(a): [ -> ]To je škoda. Displej takovou aplikaci posune na další 'level'.

Ano, vypadá to "víc profi".
Jenže, displej je opravdu zbytečný. Na vývoj poslouží seriový monitor v Arduino IDE.

Pokud se použije Wemos D1 mini, je možné nechat USB konektor na váze přístupný a při potřebě se připojit na včelnici. (sundavat úl z váhy mě extrémně nebaví)

Pokud jde o spolupráci, nenašel někdo sketch, který odesílá maily? (případně jiné zprávy - WhatsApp a podobně?)
(03.05.2017 16:34)mkh napsal(a): [ -> ]
(21.04.2017 12:05)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Displej jsem nakonec zavrhnul jako zbytečný nesmysl.

To je škoda. Displej takovou aplikaci posune na další 'level'.
Začínal jsem s 7segmenty a přes LCD skončil u TFT.

Jasně, pokud se aplikace jednou za den zapne a odešle data, tak displej není třeba, i když usnadní vývoj a ladění aplikace.
Ty černobílé vpravo jsou OLED, spotřeba jen 8 mA. Pro aplikace napájené solárním panelem v pohodě. A když i to je moc, tak mám některé čidla, kdy je displej zapnutý jen přes den nebo s miniaturním pohybovým čidlem, kdy je zapnutý jen když u čidla někdo je.

[Obrázky: Display1.jpg]

Display proč ne, ale tady je to opravdu skoro zbytečné.
Mám objednaný ještě další D1 tak bych si chtěl hrát, právě to logování na SD(případně mam shield GSM tak zkusit přes.)
Jinak Na mail co zkusit to co je použiotí u ethernet shieldu ? SendMsg ?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
Referenční URL's