Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařská váha
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
Aha, tak loni jsem mel váhu s hw711 a arduinem pod úlem, funguvalo to celkem dobře. Mám doma i wifi modul.

A jestli to chápu dobře, tak tam není potřeba arduino, stačí připojit senzory přes hx711 na ESP a pak mi to vysílá nějaké hodnoty a dekóduju si to až na příjmu? Nečetl jsem zatím datasheety, ale netušil jsem že by to šlo udělat až takto... To mě vcelku zajímá.
Arduinový moduly, nebo moduly na této bázi jsou prima. Otec mi připravoval teploměry pro 3 včelstva z Wifi modulem celková pořizovací cena i z čidlama byla směšná. Mám stažené manuály na arduino a programování ale nějak mi zatím nevyzbyl čas se na to podívat. Bohužel čekám spíše na IoT síť, jelikož Wifi nemám v dosahu. Každopádně řešení z Wifi a mobilem je velice zajímavé.
(21.04.2017 14:27)martin.mikusek napsal(a): [ -> ]A jestli to chápu dobře, tak tam není potřeba arduino, stačí připojit senzory přes hx711 na ESP a pak mi to vysílá nějaké hodnoty a dekóduju si to až na příjmu? Nečetl jsem zatím datasheety, ale netušil jsem že by to šlo udělat až takto... To mě vcelku zajímá.

Arduino je úplně zbytečné. ESPéčko zvládá vše stejně jako Arduino a má další možnosti, jako je třeba uspání (spotřeba).
Nic se na příjmu nedekoduje, vše "spočítá" a odešle konečnou hodnotu ESPéčko.
Nahrát sketch je také stejné jako u Arduina. (IDE)

(21.04.2017 14:46)Hmožďa napsal(a): [ -> ]Bohužel čekám spíše na IoT síť,

Ano, to je další možnost, kterou budu zkoumat.
Jenže, modul na IoT stál před rokem kolem 1000Kč. Proto jsem to zatím zamítnul a čas ukáže.
Moc zajímavé! V tomto se vůbec nevyznám, ale hodně mě to zajímá! Asi bych to nesestrojil! Smile
První věc, která mi z Aliexpresu nepřišla bylo ESP před vánocema a druhé přišlo až teď takže to moc na tuto sezónu nevidím Sad
Plánuješ Míro nějaký zdroják zveřejnit?
(21.04.2017 21:43)Pavel Neumaier napsal(a): [ -> ]Moc zajímavé! V tomto se vůbec nevyznám, ale hodně mě to zajímá! Asi bych to nesestrojil! Smile

Jo, tak to jsme na to úplně stejně. Nakonec mi asi nezbude nic jiného, než to koupit za ty šílené ceny, za které to nabízejí prodejci Sad Ale to WIFI je v mém případě nutnost, obyčejná váha mi je k ničemu. V práci jsem velice flexibilní a mohu přijet ke včelám v podstatě kdykoliv. Ale obě včelnice mám z práce vzdálené přes 100 km a sledování váhy a třeba i teploty na mobilu nebo v počítači by mi opravdu hodně racionalizovalo práci ve včelstvech.
(21.04.2017 20:47)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]
(21.04.2017 14:46)Hmožďa napsal(a): [ -> ]Bohužel čekám spíše na IoT síť,

Ano, to je další možnost, kterou budu zkoumat.
Jenže, modul na IoT stál před rokem kolem 1000Kč. Proto jsem to zatím zamítnul a čas ukáže.

IoT, LoRa, SigFox a další sítě budou zřejmě skvělá věc pro takové udělátka jako je váha. Přenos malých objemů dat na neskutečné vzdálenosti. Otázka je, jak nákladné bude připojení pro nás, řadové uživatele. Zpočátku očekávám podobný vývoj jako u mobilů, nejdřív dost vysoká cena, která časem se stoupajícím využitím bude klesat. Třeba provozovatelé mile překvapí.

(22.04.2017 0:07)charllie napsal(a): [ -> ]Jo, tak to jsme na to úplně stejně. Nakonec mi asi nezbude nic jiného, než to koupit za ty šílené ceny, za které to nabízejí prodejci Sad Ale to WIFI je v mém případě nutnost, obyčejná váha mi je k ničemu. V práci jsem velice flexibilní a mohu přijet ke včelám v podstatě kdykoliv. Ale obě včelnice mám z práce vzdálené přes 100 km a sledování váhy a třeba i teploty na mobilu nebo v počítači by mi opravdu hodně racionalizovalo práci ve včelstvech.

Ty velké vzdálenosti přesi nemusí být důvod ke koupi komerční a drahé váhy. K váze s Arduinem není problém připojit GSM modul a nechat si posílat data 1x za den. Je zbytečné si honit ego nad grafy a vážit co pár minut (žere to baterie a v případě GSM prodražuje provoz), stačí porovnat situaci oproti předešlému dni, buď je přínos nebo úbytek (a jaký), víc není potřeba vědět.
Honzo, já si nechci honit ego, mně opravdu stačí ta aktuální váha jednou denně řekněme ve 4:00 ráno, ale já se v tom opravdu moc nevyznám. Myslím, že bych to s malou pomocí uměl zapojit dohromady, ale potom to Arduino už nenaprogramuju, aby to snímalo v daný čas a posílalo mi ty SMS. Kdybych to uměl, tak už to mám.
Ne, to nebylo myšleno osobně na tebe. pokud to tak vyznělo, moc se omlouvám. Já se jen pozastavuji nad grafy a daty, která zobrazují téměř odlet a přílet každé včely, ale já vnímám jako důležitý údaj opravdu jen rozdíl oproti předešlým 24 hodinám.
Nepovažuji se za programátora Arduina, spíše se snažím využít vymyšlené. Na webu (zvláště anglicky psaných, jako jazykové poleno využívám google překládání) je spousty návodů, dá se z toho získat obrovské množství informací. A pak už poskládat dohromady, upravit zdroják a rozpohybovat. Jasně, chce to mít trochu technický buňky, alespoň základní informace o elektronice a programování, ale jde to poskládat.
S váhou si zrovna trochu hraji, ale wi-fi je pro mě příjemnější, mám včely v dosahu. Prioritou je ale nyní pro mě hlídání úlů, tomu věnuji více úsilí. Na to jsem si ale raději zadal napsání zdrojáků u profíka, je to pro mě schůdnější a rychlejší cesta.
(21.04.2017 23:28)roslp napsal(a): [ -> ]Plánuješ Míro nějaký zdroják zveřejnit?

Ještě nevím. Možná to udělám.

(22.04.2017 3:45)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Ty velké vzdálenosti přesi nemusí být důvod ke koupi komerční a drahé váhy. K váze s Arduinem není problém připojit GSM modul a nechat si posílat data 1x za den. Je zbytečné si honit ego nad grafy a vážit co pár minut (žere to baterie a v případě GSM prodražuje provoz), stačí porovnat situaci oproti předešlému dni, buď je přínos nebo úbytek (a jaký), víc není potřeba vědět.

GSM modul mám taky doma. Ten bych asi nerozchodil a pokud si dobře pamatuji, musí k tomu být Arduino. Stejně jako ostatní hledám na internetu funkční programy a dokážu je různě kombinovat. Někdy to ku podivu funguje. Nejsem programátor, když jsem chodil do školy, počítače v osnovách nebyly. Takže opravdu jen to, co internet dá a Čína levně pošle.
Jak jsem už asi psal, kdyby komerční váhy byly cenově rozumnější, nic bych nebastlil.
Prostě je rozdíl váha za víc jak 10 000 Kč nebo za 250 + dvě tužkový baterky.

Včera jsem krátce kouknul, co nového v oblasti IoT, LoRa, SigFox - nic pro mě, zatím na to zapomenu a vystačím si se starým GSM telefonem. K tomu SIM od mobil.cz - 200Kč na půl roku internet v lese. ( odeslání hmotnosti zabere nicotná data)

Dostal jsem několik mailů. Pište raději sem do diskuse, ať to tu trochu žije.

Je zájem o pomoc s výrobou váhy. Teď asi každý včelař pochopí, že není momentálně vhodná doba.
Na podzim to reálné je. Například naprogramované odzkoušené ESPéčko s HX711.
Ten graf na mobilu není moje práce, je to jen hotová aplikace, volně dostupná.
aplikace

Proč to nevyužít? Vypadá to profi.

Na pokusy doporučuji toto
WEMOS D1
Ušetří to mnoho prvotních trápení.

A ještě živá data z mého úlu, odesílání dat 2:00 až 2:30 hod v noci - několikrát po 10 minutách (pro jistotu)
úl č. 4
Mirku, když už jsme tady začali řešit technické záležitosti, dovolím si oponovat. Před Wemos D1 bych dal přednost ESP8266-07. Proč? Jde téměř o totožné moduly, ale u wifi váhy jde o spotřebu. ten druhý modul nemá USB, regulátor a podobnou bižuterii, má tedy sníženou spotřebu (nevýhodou je potřeba externího programátoru - převodníku USB-TTL). A hlavně má konektor na externí anténu, což při přenosu na wi-fi server je dost podstatná záležitost. V současnosti nastupuje ESP32, ale s ním nemám žádné zkušenosti ....
Je to trochu jinak.
Tím, že si někdo koupí Wemos D1, má o jednu starost méně. Nemusí nahrávat NODEMCU firmware (jen tohle mi dlouho zaměstnávalo mozek, než to pobral)

Dál se nemusí připojovat převodník. V budoucnu je možné program snadno přehrát (změnit síť WIFI, heslo a podobně)

Externí antenu dám raději na AP, než na jednotlivá ESPéčka. Ta integrovaná na plošňáku je s překvapivým dosahem.

A teď to podstatné - spotřeba. Wemos má plno dalších součástek , žroutů. Zajímavé je připojit baterii přímo na vstup 3,3 Voltu a měřit proud.
Baterie v tomto případě napájí jen ESPéčko!!
Různé kusy maji rozdílný proud. V provozu od 80 mA, v uspání (probouzení přes vstup reset) 0,5 až 1,2 mA.

Proto Wemos D1 doporučuji. Přesto ho používám jen ve zkušebním zapojení.

Děkuji za upozornění na ESP32, podívám se co je zač.
Možností je mnoho, každý si hledá tu svoji cestu.
Pro ty, koho tato problematika více zajímá doporučuji poutavé video přednášky Petra Stehlíka, konkrétně bych vyzdvihl






V každém případě jsi mě Mirku znovu nakopnul a opět se hrabu v Arduinu a psaní zdrojáků ... Smile
Trochu jsem zkoumal ty speciální sítě na internet věcí.
Mám jasno, do toho ani náhodou nejdu.Za současného stavu nemám vůbec šanci to zprovoznit - to je první důvod.
Odesílaná data je nutno převádět a potom zase někde dekodovat.
Za každé zařízení se platí poskytovateli sítě.
Vše je ve stadiu pokusů.
Zařízení je pouhý vysílač a přijímač, u kterého musí být třeba to Arduino. Tím se smazávají výhody dlouhé výdrže baterie (pokud to dobře chápu).

V tomto směru je ESP 8266 zcela geniální věc. Jen jeden modul a k tomu rovnou připojení čidel. Je zajímavé, jak jsem se dozvěděl z přednášky, na kterou upozornil Jan Havelka, je to dílo z Číny - nikoliv kopie.

Jedna skutečnost mě ale zaujala. Modul Wisol za 3 Dolary. Zatím je na pokusném trhu jedna verze. Bude jich víc. Zajímavá je ta s GPS.
Samozřejmě, nevím jak bude fungovat. Představa, že koupím předplatné, připojím baterii s dlouhou životností mnoha let a následně vložím do nástavků - to dává smysl.
Velký problém pro zloděje. Big Grin Modul má stát asi 6 Dolarů. Pokud zašle několikrát za den GPS souřadnice, bude dokonalý přehled o poloze.
Za tu cenu by nebyl problém.
To by bylo super, sukovníkem vyvrtat díru, vložit čidlo GPS atd... a pak to zalepit Smile Záškodník to nenajde Big Grin Akorát ta miniaturizace asi není tak daleko aby nebylo potřeba sukovník 50 mm a výš Big Grin
Tato váha sice není na wifi, ale dá se s ní projít a pohodlně zvážit celá včelnice, úl méně než za minutu. Funguje skvěle, ale chce to ještě doladit čitelnost displeje.
[Obrázky: DSC_0129.jpg]

[Obrázky: DSC_0134.jpg]
Jirko, nemel bys prosim k te prenosne vaze blizsi info?
Jak funguje, kde se necha sehnat, za kolik, ...? Ci jak vyrobit?
Pripadne - mas ji vyzkousenou i ve vetsim provozu? Z pohledu prakticke pouzitelnosti.
Diky - Kuba
(21.04.2017 13:38)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]základ

To je základ.
ESP8266
HX711
osobní váha

Fakt se mi to hodně líbí. Byla by možnost, dostupný sketch pro ESP? A jak pak interpretuješ v ThinkSp?
S arduinem si hraju spíš čidla atd (doma hlídám aku nádrže kotel.)
ESPčka mám, zkusil bych to. Čidla jsou z nějaké osobní váhy? Já sem si doma pokusně taky něco zkoušel, ale bylo to hodně citlivé na hodnoty z tenzometrů. s ADčkem(HX) sem to tehdy neměl.
Dík, Zdeněk.
Návodů jsou na webu spousty, stačí hledat, něco si načíst a dostupné zdrojáky upravit podle potřeby.

https://www.google.cz/?gws_rd=ssl#q=ardu...ell+sketch

Tady je hezky zpracovaný seriál o Wemos D1 a jeho využití k přenosu měření teploty na server. Od teplotního čidla je to jen krůček k vážení úlů.
http://www.arduino8.cz/hrajeme-si-wemos-d1-predstaveni/ (a následující díly tutoriálu)
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
Referenční URL's