Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařská váha
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
Nějaký tip na konkrétní odzkoušený typ by nebyl?
V posledním Včelařství zajímavý tip je. Kolega si již objednal. LD
Četl jsem, však sám autor sděluje, že ji nemá ještě odzkoušenou na přezimování. Pokud budu mít jedno včelstvo jako signalizační, stačí zřejmě jedna váha, pokud však budu chtít váhu používat pro srovnávání jednotlivých včelstev potřebuji váhu, která to umožní bez náročných přesunů (možnost - co úl to jedna váha jsem vyloučil). Taková váha asi neexistuje, je třeba vymyslet umístění úlů takové, aby např. umožnilo vsunutí váhy pod úl s použitím zvedacího zařízení pod váhou, nebo konstrukci nad, kde by se úly zvedaly přes závěsnou váhu.
Už druhý rok mám rozdělaný projekt na několik podstavců pod úly, které by je umožňovaly vážit i v terénu. Jedná se o kovové konstrukce s pákovým převodem 10:1. Vážení se bude provádět zaháknutím mincíře za vyčnívající háček. Digitální mincíř s váživostí 25kg s přesností po 10g pak zváží úl s přesností na 0,1 kg. Konstrukce bude pozinkovaná a tak bude odolávat povětrnosti stejně jako moje pozink. dna.Detaily nožových závěsů budou z nerezu.

[Obrázky: TN_vha1.jpg] [Obrázky: TN_vha2.jpg] [Obrázky: TN_vha3.jpg]



Když už jsem u těch projektů, ještě mám rozmyšlený jeden na prohlížení včelstev. Bude sloužit pro práci v zimě a v předjaří. Občas mám potřebu vyměnit dno nebo některý ze spodních nástavků a doposud jsem úly musel vzít do "teplých". Zvedání horní části úlu se mi nelíbí a proto jsem vymyslel sklápěcí stůl. Nerad se ohýbám a protože mám úly v řadě těsně vedle sebe musel bych celou řadu obíhat a spodními díly pracovat zepředu. Úl leží na stole na zadních stěnách nástavků a lze snadno rozložit, vyměnit, opět složit a sklopit. Každá noha je samostatná a proto lze pracovat i ve svahu.

[Obrázky: TN_sklapeci_zvedak_1.jpg] [Obrázky: TN_sklapeci_zvedak_2.jpg] [Obrázky: TN_sklapeci_zvedak_3.jpg]
Už se těším na videa abychom to mohli vidět při praktickém provozu. Dílna s vybavením na černý řemeslo, to mně fakt chybí. Confused
Ten překlápěcí zvedák je fakt bomba Idea . Až to posváříš, určitě budem rádi za praktické zkušenosti.
Váhu dle příspěvku z č.18 už mám od včerejška doma, udělal jsem úpravy dle časopisu Včelařství a funguje to po "domácích" zkouškách výborně. Teď jen pomoc Leoše Dvorského se zvednutím jednoho úlu a instalace a pak za přijatelnou cenu se bude opět po letech, kdy jsem žádnou váhu a dobrou cenou na trhu neviděl, vážit.
Nám s kámošem přišla dnes a je to fakt pěknej robusní kousek.
Nebyla by pane Jiří nějaká fotečka těch úprav?
Díky Míra
Zdravím
zítra si pro ni jdu, na jaře jsem dal pod jeden úl muzejní decimálku
ale protože se na ní bojím nechat ta krásná mosazná závaží , tak
je vážení hodně dost nepraktické i když funkční.
dědek
Tak pár fotek úprav vypínání - viz popis ve Včelařství ( zde je to popsáno proč se to vypíná externím vypínačem - aby se nemusel úl z váhy sundávat Smile
Dále připravuji dva nerezové roznášecí pásy 80x450 mm na horní desku a dolů jeden čtverec (pod váhu) cca 450x450 mm vše 3 mm síla. Ty zatím nemám.

[attachment=656][attachment=657][attachment=658][attachment=659][attachment=660][attachment=661]

Ještě dodám, že jsem k tomu potřeboval zajít do obchodu, kde vracejí vybité 9V baterky a dali mi je s radostí, že se jich zbaví - to kvůli konektorům.
Děkuji za fotky pane kolego a nápad s konektory hodnotím kladně.
Nepřipadá mi ale jako zdařilé pokud umístím váhu pod úl nechávat baterii v originální komůrce ve dnu váhy protože až dojde tak budu muset kvůli její výměně sundat a nebo minimálně nadzvednout úl a to v zimním období není pro včely moc dobré takhle je rušit.
V časopise Včelařství to vypadá že baterie je skryta v externí krabičce vypínače.Tam už pak komplikace při její výměně nehrozí.
Zvažte to.Já jdu zítra shánět staré baterie a pak musím vykoumat nějakou tu krabičku-třeba šroubovací od krému na ruce nebo tak něco.
Možná máte pravdu, ale myslím si, že baterka zimu musí vydržet díky tomu, že ji vlastně vypínačem vypínám a proto je spotřeba téměř nulová. No a na jaře stejně s úlem budu manipulovat.
Nechci šťourat, ani vás chlapci podrážet ve vašem bohulibém úsilí. Mrkněte na štítek váhy při jakých teplotách má zaručenou přesnost vážení, pokud je to uvedeno. Mám tu zkušenost, že za mrazů "laciné" elektronocké váhy lžou. Ale pro plusové teploty nad 10 °C jsou jejich údaje akceptovatelné. Mechanické váhy v těchto cenových relacích jsou přesnější. Ale možná budete mít štěstí na kvalitní výrobek. Tak držím palce. Dejte vědět.
JK
Ja by som mal ešte pripomienku k bateriam. Pri nízkych teplotách sa chemická reakcia v nich spomaľuje a nie sú schopné dodávať dostatočné množstvo energie. Bolo by asi výhodnejšie nosiť "externú" batériu vo vrecku v teple a tú len cez uvedený konektor na dlhšom kábliku pripájať. Samozrejme aj cez malý odber zariadenia je vhodnejší väčší priemer drôtu. Obdobne som to riešil aj s fotoaparátom. A ešte lepšie ale objemnejšie riešenie je gelová batéria.
Tak už mám váhu upravenou a teď zbývá udělat pod úl nějaké to uložení.
Článek s popisem a krátkým videem najdete zde-http://pupek73.blog.cz/1111/ulova-vaha
Dnes som "objavil" v Lídli takúto váhu. Cena: 25,-€
Prenos IR (infračervený)
Váživosť do 180kg, rozlíšiteľnosť 0,1kg
Napájanie: váha - 2xAAA, zobrazovacia jednostka - 2 x AAA.

[Obrázky: P2250245.jpg] [Obrázky: P2250246.jpg] [Obrázky: P2250247b.jpg]

Váženie sa zapína "nášlapom".

Myslím si, že cena je prijateľná, IR prenos nie je síce žiadna výhra, ale úprava by nemala robiť väčšie problémy. Nevýhoda by mohlo byť pre niekoho sklenené prevedenie, ale mám skúsenosť, že znesie hodne. V tomto prípade je sklo 10mm hrubé. Zobrazovacia jednotka má aj kontakty pre prípadné priame pripojenie k váhe a to vložením medzi skolo a konzolu váhy.
Vojto, ako by obstáli snímače pri teplote -30°C ?
Myslím si, že mechanické poškodenie nehrozí. Samozrejme funkčnosť bude nulová. Sad Nie je to spôsobené mechanickou konštrukciou, ale elektronikou. Od jari do jesene by to stačiť malo. Blush Pri takýchto minusových teplotách takmer každá elektronika kolabuje, hlavne vďaka batériam, v ktorých sa chemický proces natoľko spomalí, že to to nestačí na napájanie prístroja. Možno by pomohla zmena napájania z 2 x AAA na 2 x "BUŘT" alebo ešte lepšie 9V a stabilizátor a nosiť to pod kabátom v teple. Pripojiť len v prípade potreby. Ale aj tak, úspech nie je zaručený. ExclamationHuh Ale ako často a dlho tu máme tak extrémne teploty?
Podstatné je, zda umí vážit trvale správně, tedy celou sezónu. Většina je schopna vážit krátkodobě po zapnutí v nezatíženém stavu.
No ona by se dala použít, ale chtělo by to pod všechny úly dát nějaké to udělátko (přzvedávací podstavek), kde by byla nějaká páka která by celý úl přizdvihla (stačilo by pár mm) pak by se tam ta váha zasunula a páka uvolnila. Po zvážení opět přizdvihnout vyndat váhu a tyč z páky, tyč zasadit do vedlejšího přizdvihováku ve vedlejším úlu a opět nasunout váhu.
To by mělo tu výhodu, že by byla potřeba jen jedna váha, která by nezůstávala na stanovišti a dala by se používat i doma, kde by byla uskladněna v lepších klimatických podmínkách a nikdo by ji na stanovišti neukradl.
No třeba se tu někdo inspiruje a nějaký ten přizdvihovací podstavek vymyslí, vyrobí a třeba i komerčně nabídne.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
Referenční URL's