Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Děrování a drátkování rámků
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Skúšal som rámiky vysoké až 37 cm a drátkovanie na takejto výške nestačilo - plásty so zásobami sa zosúvali a trhali. Ked som vložil do stredu tenkú latku /dýhu/, tak už to bolo OK.
[Obrázky: SAM_0025.jpg]

Takú istú lamelu vkladám do drážky namiesto pásika medzistienky do stavebného rámika. Bencúr tam tuším lepí špajdlu ?
[Obrázky: SAM_0026.jpg]

Po dobrej skúsenosti s lamelou vo vysokom rámiku vyskúšam takúto barličku v plodisku aj v NN. V radialnom medomete by to pri hustom mede mohlo pomôcť a včelám by to vadiť nemalo. Drevo na stojato držalo celú baňuWink.
[Obrázky: SAM_0027.jpg]
"Páč sem chudej"... Smile - to ne, ale zatím nemám přístup ke kladkám a neumím je vyrobit, tak jsem s náklady "nula nula nic" vyrobil pomocníka na drátkování. Cívky jsem vyžebral v "galantérce", podkladní deska je police ze staré obývákové stěny, jo a pardon, musel jsem za pár kaček koupit tu dřevěnou kulatinu : 2, pač mi půlka zbyla...funfuje to perfektně, jsem spokojen. To jen pro ty, kteří o tom samém přemýšlejí, tak jako já dříve a některé věci se přece jen hůře shánějí.....A pozor, mezerníčci mazlíčci dřevění, z velké dálky ze Slovenska Smile - nemám moc rád plasty....
[Obrázky: WP_20160516_001.jpg]
Prosím o radu.
Mám rámky 39x30 a drátkuji je 4x svisle.
Vadí mi u toho ale to, že když pak rámky čistím od voskových můstků rozpěrákem, tak občas ten drátek poškodím.
Chtěl bych tedy zkusit drátkovat vodorovně, jenom nevím kolikrát, aby pak nebyly problémy s nějakým vlněním nebo kroucením mezistěn, případně, aby s tím nebyly ještě větší problémy než s tím, jak to dělám teď.
Bude stačit vodorovně drátkovat také jen 4x nebo raději 5x?
Děkuji předem za odpovědi, Pavel.
taky mám tento rozměr rámků v plodišti a poškozuji občas při odstraňování vosku a propolisu drátek, ale neřeším to, včelky již v té chvíli mají plást vystavěný a plást drží i když nahoře drátek přešmiknu... to borcení jsem měl jednou dvakrát taky a vždy se jednalo o čertvě vystavěné mezistěny, které třeba právě zaplodovaly a zanesly sladinou a pak při špatném vypnutí drátku se plást bortil...
(23.05.2016 20:33)pavelno napsal(a): [ -> ]Prosím o radu.
Mám rámky 39x30 a drátkuji je 4x svisle.
Vadí mi u toho ale to, že když pak rámky čistím od voskových můstků rozpěrákem, tak občas ten drátek poškodím.
Chtěl bych tedy zkusit drátkovat vodorovně, jenom nevím kolikrát, aby pak nebyly problémy s nějakým vlněním nebo kroucením mezistěn, případně, aby s tím nebyly ještě větší problémy než s tím, jak to dělám teď.
Bude stačit vodorovně drátkovat také jen 4x nebo raději 5x?
Děkuji předem za odpovědi, Pavel.

Marec má pravdu, starší souše jsou už tak zpevněné, že drátek už může být přerušený.
Vodorovně drátkuju 39x30 4x tak, že dole je drátek asi 2 cm od okraje a nahoře asi 4 s tím, že je M v nutě a je zalitá voskem. Jestli jí zalejvat nechci a nechce se mi dělat nuty pro mezistěnu (operace navíc), pak dávám pátý drátek asi 5-8 mm od horního okraje M. Je třeba si vybrat zda složitější rámek + zalívání M voskem a nebo jednodušší rámek, ale o jeden drátek víc. Jeví se mi lepší za B.

Za nejlepší ale považuju svislé, mírně šikmé drátkování. 4 drátky svisle jsou kratší než 4 a nedej Bože 5 drátků vodorovně a funkci mají stejnou. Když se úhlopříčně dělí M a využívá se zpola volná stavba, jeví se mi svislé drátky jako lepší též.

A na to poškozování při čištění můstků (rozuměli bychom si, taky nesnáším "zapatlané" hořejšky ((i spodky spodních)) horních louček) jsem na videu viděl u nějakých Slováků perfektní fintu. Mají v prostředku horní strany horní loučky vyfrézovanou po celé délce snad jen půlmilimetrovou drážku, vlastně obdobu nuty pro mezistěnu, jenže je mělčí. Nejdřív jsem z videa nechápal (video o výrobě přířezů) proč dělají tu jednu operaci navíc. Pak mi to došlo. Do této prohlubně se vejde drátek tak, že ho při oškrabování nelze poškodit. Hned příští rok už všechny nově dělané rámky vybavím touto drážkou.
Albert , myslíš takto : [attachment=4116], [attachment=4117]
Vysoké rámky nikdy nevytáčím, drátky jsou tam kvůli stabilizaci plástu dokud ho nezpevní košilky. Proto to nedrátkuju hustě.
Jiné je to s nízkými rámky, ty trpí neskutečně moc (panenské = snažím se med těžit jen z panenského), mám 15 a drátky dávám v případě A 3 a v případě B 4. Tady je svislé drátkování snazší tuplem! Taky u nízkých dávám úhlopříčný klín M a nebo jen proužek mnohem častěji.
Zkusil jsem letos prvně vysoké rámky 4/3 lang - tedy 448 x 325 a drátkoval je dle Hornova způsobu - krásně to má na svých stránkách popsáno J.Jindra - http://jjvcela.sweb.cz/Dratkovani_soubory/Drakovani.htm .
A dle dosavadních zkušeností mě to velmi vyhovuje.
Také jsem tam ale nedával žádné mezistěny, ale použil jsem nahoru loučku pro volnou stavbu, tudíž jsem zatavování mezistěn vůbec neřešil.
Ještě chci vyzkoušet variantu bez drátků jen se špejlí uprostřed svisle, ale zatím nebyl čas. Asi tedy až příští rok.
Jen na okraj, předpokládám, že tyto rámky nikdy točit nebudu (ani zatím nemám na čem, do mého medometu je nedostanu), taky způsob jak nechat včelám jejich zásoby na pokoji.Big Grin
Koupená špejle nefunguje. Asi je něčím napuštěná, včely okolo ní vykousaly mezistěnu. Bylo by to ideální, je 3 mm silná a je 30 cm dlouhá a tedy přesně do mých vysokých rámků 39x30. Jenže jim nešmakuje.
Víc pokusů s jinou špejlí od jiné fabriky jsem nezkoušel.
A CO TO JE ZA ŠPEJLE ?
Špejle je špejle, neznám alternativy. Některé jsou z výroby se špičkou, jiné ne, některé dlouhé a jiné kratší. Fakt špejle nejsou můj obor. Nevím a nerozumím vaší otázce.

Totiž, ono navrtat rámky je stejné jako pro drátky, nic tím časově neušetřím. nastrkat tam špejle je zdánlivě rychlejší, jenže se musí M nahoře zalít voskem a dokud se nedá do úlu nesmí se naklonit a to je fakt strašně blbý! Hrozí vylomení a vypadnutí. Nějak M mezi špejle proplétat by bylo tak pracné, že to rychleji zadrátkuju a tak jsem na to rezignoval. Tím spíš když to včelám vadí.

Letos jsem zkusil dát vodorovně u jedněch a u jiných úhlopříčně jednu "špejli" vlastní výroby, jakýsi odpad z vyřezávání nut pro ouška rámků, takové minihranolky asi 8x4 mm. Dalo se to zajistit sponkovačkou. Dal jsem to jen do nízkých rámků a tak, že je to mimo osu, tedy jen z jedné strany středu = mezistěny. zatím nevím jak se s tím popasujou.

Jo taky jsem dal totéž svisle, asi 3 ks na rámek, taky zajistil sponkovačkou a taky jsem dal dvě boční loučky a tím je plást rozdělený na třetiny a to je už pracné kvůli dělení M a tak to asi nebudu opakovat.
Už jsem psal v jiném tématu, ale letos se mi to maximálně osvědčilo.
Vydrátkuju v zimě všechny rámky co mám a v sezóně pak strkám do včel buď bez mezistěny a nebo natavím mezistěnu, když je velká bída o vystavěné rámky. To je obrovská úspora, když se používá jen jeden systém na všechno.
Jinak na volnou stavbu jedině svislé drátkování, pozor na to!
(24.05.2016 16:43)roslp napsal(a): [ -> ]... Jinak na volnou stavbu jedině svislé drátkování, pozor na to!

Prečo? Obchádzajú drôt? Prerušia stavbu?
O tom, že bych dával M, jsem nepsal. Psal jsem že jsem dával nahoru loučku pro volnou stavbu a jen to nadrátkoval. Stejně bych to řešil při použití špejle.
Udělal rámek na volnou stavbu, uprostřed horní loučky vyvrtal díru, tou prostrčil špejli tak, aby se dole opřela o dolní loučku a bylo by hotovo, případně v dolní loučce udělal jen malou dirku, aby tam ta špejle držela.
Ptal jsem se co je to za špejle, protože předpokládám, že normální koupená špejle není ničím napuštěná - je z přírodního dřeva, nevidím důvod proč by někdo napouštěl špejle, když je to k vaření.
Byl jsem letos na nějakém třídenním školení v NASA, kde jsme přímo s panem ředitelem Lojdou v dílně drátkovali a to vodorovně a 5 x, odshora cca 2 cm a odspodu cca 2 cm a mezitím rozpočítat, ať to má šmrnc. Neřešil bych milimetry. Každý včelař drátkuje jinak, tak jako prakticky dělá všechny činnosti jinak Smile. Nelze hanět ten či onen způsob, tak jak jsem se dočetl někde výše, že drátkovat jen svisle...Proč tak radikálně? viz odkaz níže, co třeba může způsobit svislé drátkování. Otec celý život drátkuje svisle + tuším horní vodorovný a nepamatuji, že by měl s čímkoliv problém...s prohýbáním, borcením a já nevím čím ještě - proto tady taky kolikrát "čumím", co se dočítám. Jestli "vono to taky někdy nejni rukama? Smile" Proč bych já jako synátor nevyzkoušel drátkování horizont? Smile A mám vyzkoušeno, je vystavěno, je zaplodováno, je nazásobováno doplna a nic se nebortí...Zase je to můj názor nevnucuji jej nikomu. Smile Přeji všem příjemné drátkování Smile
http://www.vcely-uly.cz/dratkovanl
Stanislav Vorel

Tak si to vyzkoušejte sám, jak to mám vědět co s těmi špejlemi bylo? I já uvažoval jako vy, že když jsou špejle k přípravě jídla, že musejí být čisté. Nechtěný test pomocí včel ale ukázal něco jiného.

Mě to na rozdíl od vás vůbec nepřekvapilo, já si nedělám iluze o jídle a o jeho průmyslové přípravě a tím spíš o věcech, které se přímo nejedí.

(25.05.2016 10:46)pelda5 napsal(a): [ -> ]Byl jsem letos na nějakém třídenním školení v NASA, kde jsme přímo s panem ředitelem Lojdou v dílně drátkovali a to vodorovně a 5 x, odshora cca 2 cm a odspodu cca 2 cm a mezitím rozpočítat, ať to má šmrnc. Neřešil bych milimetry. Každý včelař drátkuje jinak, tak jako prakticky dělá všechny činnosti jinak Smile. Nelze hanět ten či onen způsob, tak jak jsem se dočetl někde výše, že drátkovat jen svisle...Proč tak radikálně? viz odkaz níže, co třeba může způsobit svislé drátkování. Otec celý život drátkuje svisle + tuším horní vodorovný a nepamatuji, že by měl s čímkoliv problém...s prohýbáním, borcením a já nevím čím ještě - proto tady taky kolikrát "čumím", co se dočítám. Jestli "vono to taky někdy nejni rukama? Smile" Proč bych já jako synátor nevyzkoušel drátkování horizont? Smile A mám vyzkoušeno, je vystavěno, je zaplodováno, je nazásobováno doplna a nic se nebortí...Zase je to můj názor nevnucuji jej nikomu. Smile Přeji všem příjemné drátkování Smile
http://www.vcely-uly.cz/dratkovanl


S vaším názorem lze souhlasit. Až na jedno. Na ten konec. Mě děsí co se to s lidmi stalo, že se každý jakoby omlouvá za to, že má nějaký názor, omlouvá se snad i za nevyslovené myšlenky a bojí se někoho dotknout, hergot chlapi, to nemáte koule si stát za svým ať se druhej třeba vopupínkuje? Jestli je něco správné a já to vím jistě, jaká furt relativizace hodnot? Tak buď je něco dobré nebo blbé ne? Ale proč z toho dělat kočkopsí blbodobronevikdovlastnějsem?

Přece buď je něco hezké nebo hnusné, buď je dobro, nebo zlo, vy máte potíž to rozpoznat a vědět jistě co je a co není správné?
Drátkování volné stavby je dobré a funuje, ale zbavujete se jedné výhody volné stavby - proto tam mám nyní tu svislou špejli = latku cca 3x20mm - místo drátků. Protože to mohu vyříznout.
S drátkama to moc nejde.

Vyřezávám - tmavé, nebo co se mi nelíbí, nebo trubčinu z důvodu diagnostiky. Vše obyvkle spodní část co je tmavá, horní světlou nezakladenou, nebo se zásobama jim tam mohu nechat.

Drátkované jsem musel vytavovat. Celé. O vyříznutí trubčiny nemluvě.
Aha, super postřeh, to mě nenapadlo, díky. Já celkem nemilosrdně vyřezávám co se mi na vysoké souši nelíbí i za cenu porušení drátků. Inspirován vašimi "špejlemi" (modelář říká špejle každýmu tenkýmu dřívku) jsem zatím na zkoušku zašpejloval jen nízké rámky a spíš jen proto, abych ušetřil čas s drátováním a dal jsem celou mezistěnu, nebo úhlopříčně půlku a nebo jen proužek asi 2 cm nahoře a popsal jsem si to na horních loučkách. To proto, že většina mých předešlých pokusů tak zmizela "v davu" stovek ostatních rámků, že jsem si to tentokrát pojistil popiskem. I když špejle (hranolky asi 8x4-5 mm) by měly být vidět i skrz voští.
Mám značené fixem - podle typu - plná kolmice u ucha - mezistěna,klasika, šikmá, z doby co jsem laboroval s trojúhelníkovými mezsitěnami - nepoužívám, puntík - volná stavba.
U špejle(hranolku) je ve středu křížek a nyní nově čára v ose laťky směrem k česnu - včely staví jinak u česna a jinak vzadu.
A nově už asi 5 let - letopočet, kdy to dávám do včel.
Vše silným permannent fixem.
Když vyříznu, je staré tadutm už nečitelné, nové je čitelnější.

Dřív jsem si značil letopočtem jen stavební, aby při kontrole člověk rychle našel.

A ty špejle jsem okokal od "bio"včelařů, co měly na trámku (měli jen trámky, ne rámky) uprostřed dřevěný kolík a k němu na špičku drátek z trámku - tedy do tvaru V, v ose to dřevo.
(25.05.2016 10:46)pelda5 napsal(a): [ -> ]Byl jsem letos na nějakém třídenním školení v NASA, kde jsme přímo s panem ředitelem Lojdou v dílně drátkovali a to vodorovně a 5 x, odshora cca 2 cm a odspodu cca 2 cm a mezitím rozpočítat, ať to má šmrnc. Neřešil bych milimetry. Každý včelař drátkuje jinak, tak jako prakticky dělá všechny činnosti jinak Smile. Nelze hanět ten či onen způsob, tak jak jsem se dočetl někde výše, že drátkovat jen svisle...Proč tak radikálně? viz odkaz níže, co třeba může způsobit svislé drátkování. Otec celý život drátkuje svisle + tuším horní vodorovný a nepamatuji, že by měl s čímkoliv problém...s prohýbáním, borcením a já nevím čím ještě - proto tady taky kolikrát "čumím", co se dočítám. Jestli "vono to taky někdy nejni rukama? Smile" Proč bych já jako synátor nevyzkoušel drátkování horizont? Smile A mám vyzkoušeno, je vystavěno, je zaplodováno, je nazásobováno doplna a nic se nebortí...Zase je to můj názor nevnucuji jej nikomu. Smile Přeji všem příjemné drátkování Smile
http://www.vcely-uly.cz/dratkovanl


S vaším názorem lze souhlasit. Až na jedno. Na ten konec. Mě děsí co se to s lidmi stalo, že se každý jakoby omlouvá za to, že má nějaký názor, omlouvá se snad i za nevyslovené myšlenky a bojí se někoho dotknout, hergot chlapi, to nemáte koule si stát za svým ať se druhej třeba vopupínkuje? Jestli je něco správné a já to vím jistě, jaká furt relativizace hodnot? Tak buď je něco dobré nebo blbé ne? Ale proč z toho dělat kočkopsí blbodobronevikdovlastnějsem?

Přece buď je něco hezké nebo hnusné, buď je dobro, nebo zlo, vy máte potíž to rozpoznat a vědět jistě co je a co není správné?
[/quote]

Takže Tome z části souhlasím a nechci tu zbytečně rozpoutávat diskuzi mimo téma, každý máme "nějaký svůj styl vyjadřování a je to každého věc." Já se za svůj názor nestydím, jinak bych sem nic nenapsal. A nebojte, přijde-li na věc (a já doufám, že ne Smile, napíšu i "ostrou nótu" Smile ). Vadí mi ale to, když někdo tvrdí, že ten jeho styl je nejlepší (tím nemyslím Vás, jedná se o jiné pisatele). Možná je to špatně, neříkám, ale jen se snažím zdůraznit, že se opravdu jedná o moji zkušenost, můj názor, který nikomu nevnucuji, tak jako u mých jiných příspěvků, pokud si všimnete, pouze tak, aby byly opravdu k věci, bez zbytečného balastu. Omlouvat se nikomu neomlouvám, nebojte. Jen chci zachovat určitou úroveň psaní příspěvků. Fórum je sice fórum, ale nemělo by sloužit k tomu, aby se tu dva tři lidi a neustále ti samí a pomalu ve všech příspěvcích s mnohatisícovým skóre překřikovali NA ÚKOR OSTATNÍCH !!! TÍM MYSLÍM VŠECHNY, KTEŘÍ SEM JDOU HLEDAT OPRAVDU RADU a opravdu strašně těžce a teď napíšu "SE NÁM PROKOUSÁVÁ" množstvím textů a textů a textů O NIČEM. Myslím, že zase až tak k tomu fórum určeno není (k osobním výlevům a invektivám) .....A bez rýpání - zase jen můj názor, protože vím, že jiní a druzí mají své názory a je na nich, jestli je tu bez zbytečných omáček sdělí či nikoliv a to tak, aby byly ku prospěchu všem, třeba i těm starším a zkušeným, kteří třeba chtějí inovovat, zkusit něco nového s čím sem přijde třeba právě ten mladší s méně zkušenostmi, ale zato s elánem a něčím novým, i když jen teoretickým.... Přeji příjemný den všem. Petr
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Referenční URL's