Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Děrování a drátkování rámků
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
mě ukázal jeden starší včelař drátkování jen otáčením drátku a funguje to Wink mám k tomu takovou pomůcku a hraju si s tím u televize. Nemám ale změřený jak to dlouho trvá, ale pomalý se mě to nezdá. Nejvíc času zabere navlíknout drátek - pak už je to RAZ DVA
při výrobě rámků jsem se dost trápil s nasazováním zděří. Vymyslel jsem tedy toto jednoduché udělátko ze zlomeného šroubováku, který jsem upravil obroušením pomoci Dremelu. Práce jde pak podstatně rychleji od ruky zvláště lidem se silnějšími prsty a slabším zrakem. Zděř nasadím na násadku narazím do vyvrtané díry průměru 2 mm a případně doklepnu kladívkem.

[Obrázky: n_sadka.jpg] [Obrázky: n_sadka_se_zd.jpg] [Obrázky: n_sadka_hrot.jpg]

snad se to někomu bude hodit
Když máš trochu cit v prstech, stačí tenký a delší ocelový drátek nebo hřebíček. Líp se s ním manipuluje, dá se na něj navléknout i několik zděří najednou, nepotřebuješ drahý Dremel. Drátek zasunout do dírky, nehtem ukazováku zasunout zděř, vytáhnout drátek a palcem zděř dorazit. A funguje to i úplnému začátečníkovi.......odzkoušeno.
Dremel je potřeba pouze na obroušení špičky, lze to udělat čímkoliv co brousí ( pilníkem, stojanovou bruskou , ap), použil jsem co jsem měl po ruceWink
Ja na to používam obyčajné šidlo, ale ani toto nie je na zahodenie. Sem, tam sa mi "zahryzne"...
Dobrý den,

letos jsem k 42x17 pořídil 42x27,5 . Drátkujete rámek dle popisu v metodice optimalu?Děkuji olin
Dobrá téma na krátke dni a dlhé noci. Ja má len rámiky 420x275 mm. Posledné tri roky som prešiel som odskúšal rôzne spôsoby na výstuhu medzistien, pomocou obyčajného sponkovača ((6,20 €), podľa rád J.Křapku. Používam sponky dlhé 12 mm, ale sem tam sa stane, že pri napínaní drôtu sa sponka vytrhne. Sponkovač urýchľuje vkladanie drôtu do stien rámika, no treba sa to naučiť.

Vlani som zmenil vzor drôtov v rámiku na vodorovný v základnom tvare širokého "zet" v počte 3 Zet. ,15 mm pod hornou latkou, potom 3krát 7 mm , posledný vodorovný drôt je 25 mm na spodnou latkou. Výstuha celkom dobre pokrýva plochu rámika (10 dm2) a netreba vsúvať ešte ďalšie drôty, kto by chcel posilniť stred plásta, môže vsunúť drôt v tvare obráteného "V" s vrcholom v strede hornej latky. Mám skúsenosť, že pri plnom medovom pláste, sa časť plástu (hlavne vtedy ak je panenský) odtrhne smerom dolu a v medzere plásta, včely postavia trúdie bunky..

Tento spôsob sa dá uplatniť aj v rámiku českej tradičnej miery, možno tam bude stačiť len dve široké "zet". Samozrejme u nízkych rámkových mier to môže byť inak. Anton
Ďury: tak nevím kolik chceš mít včelstev, ale rámky co jsou jenom sbité se nevyplatí, to udelaš sponkovačkou za několik vteřin rámek.
Rámek nestlučený v obchodě stojí cca 9,- Kč a muj postup na rámky je tento.

Rámek nadirkuji pro výplet drátkem podle potřeby (vrtaček 1,5-2mm)
sbiju sponkovačkou (gude 1000,- kč, v lidlu občas za 600,-)
protahnu drátky
uchytím pod mezerníky.

Nejtěžší není stlučení rámku, ale vydrátkování, to je činnost která mne opravdu nebaví, pokud si koupiš derkovač rámků, v potřebach občas se stane, že rámek praskne, dirky jsou menší a dratek se blbě strefuje...

a vybavení se ti odhadem u 200 ramku vrati, než kupovat stlučené a věř, že 200 ramku je skoro nic...
Zkuste vrták okolo 3,5 mm. Drátky pak do direk "lezou samy"
Dovolím si prezentovat šablonu k vrtání rámků v ruce.Ruční el. vrtačkou tu má skoro každý různá víceděrovací zařízení už není až taková smozřejmost a mechanické děrovače jsou poměrně drahé a ještě se s nimi dost špatně pracuje ).Vyrobil jsem šablonu ktrou o méně zručný včelař udělá a pokud nemá frézu tak mu k tomu stačí kotoučová pilka.Pokud nemá ani to tak pro truhláře je to práce na deset patnáct minut.
Co potřebuji lištu nejlépe tvrdé dřevo 20x40 mm o zhruba 10 cm delší než je rámek a matriál na zarážky stejné šířky jako je loučka rámku.
Postup do lišty 20x40 mm vyfrézuju drážku po celé délce malinko širší než je šířka loučky aby rámek do drážky dobře zapadl hloubka drážky tak 5 mm,toto lze udělat i zbitím z jednotlivích dílů to pro ty co nemají frézu.Vznikné nám profilová lišta U.Do drážky na oba konce přišroubujeme zarážky jedna mude sloužit jako doraz pro delší loučku a druhá pro kratší.Od dorážek rozměříme dirky aby po vyvrtání obou louček byli proti sobě a vyvrtáme příslušným vrtákem.Na pohledové straně označíme která zarážka patří ke které loučce a i dirky nejlépe rozlišit barevně já označil jen ty pro kratší loučku a šablona je hotová pak už stačí nasadit na sbitý rámek a podle předvrtaných direk vyvrtat dirky do rámku.Pro představu se pokusim vložit obrázek.A něco pro naši včelařskou mládežBig Grin

[Obrázky: v_ela_foto_235.jpg] [Obrázky: v_ela_foto_237.jpg] [Obrázky: v_ela_foto_238.jpg]
neni nad jednoduchost pro nás malovčelaře!
K příspěvku č. 91
Josef, nepochází Tvoje rodina od Pardubic? Takovej pěknej kůň a má useknutý zadek. Pardubice mají ve znaku také koně jen půl. Nebo je to kvůli sbíjení přířezůTongue?
Zdravím JK
Pane Skala, takove obrazky, videt to moje dcera tak mam po fikani nastavku a musel bych ji vyfiknout takoveho oře....

Ja to vyřešil dřevenou deskou pod stojan vrtačky, tam přitlučena lišta tak, aby držela ramek v polovine jeho šiřky a tudiž byl vrtak v polovine ramku a rozteč direk vymezil hřebikami... prace na 5 minut, bez truhlařskych znalosti....
(10.12.2011 22:10)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]K příspěvku č. 91
Josef, nepochází Tvoje rodina od Pardubic? Takovej pěknej kůň a má useknutý zadek. Pardubice mají ve znaku také koně jen půl. Nebo je to kvůli sbíjení přířezůTongue?
Zdravím JK

Kdeže od Pardubic z pola od Berouna z pola z východního Slovenska a jak už to tak chodí skončili jsme v pohraničíBig Grin.Příčina je jiná povaloval se mi po dílně odpad a bylo mi líto hodit ho do kamen a poněvadž jsem kdesi viděl podobného koně tak jsem to využil no a na ten zadek se mi jaksi nedostávalo materiálu.A víš že to vnoučatům ani nevadí spíš by potřebovali ještě jednoho poněvadž o toho šimla svádí boj tak nějak mají ty dřevěné hračky radši a nevšiml jsem si že by jim vadila ta hranatá záď.Roste mi včelařský dorost tak je holt uplácím.Big Grin
Pro Madru.Pokud hoblovku tak určitě s protahem s minimální obrobkovou šíří 20 cm.Míval jsem třicítku byl to perfektní stroj vlastní posuv nahoře srovnávačka dole protah nijak velké asi jako pračka dělal sem na tom všechno.Pak sem mi podařilo levně sehnad strojové vybavení truhlářské dílny a všechny menší stroje používané do té doby prodal.Sice mi jich bylo líto ale ani zakoupené stroje se mi všechny nevešli do dílny.
Zdravím.
Mám poznámku k přířezům 39x17cm.
Nedávno byl u nás na přednášce p. Provazník (650 kmenových včelstev, výhradně zateplené nástavky 39x17cm) a ten si vyrábí tyto rámky s dolní loučkou v průžezu 1x1cm připevněnou k jedné straně. Spodek mezistěny ( v upraveném rozměru) pak přilepí z boku po celé délce k této spodní loučce.
Tyto rámečky NEDRÁTKUJE!!!! Tím mu odpadá ta nejhorší práce. K horní loučce mezistěnu též přilepí voskem. Mě se to líbí, ale v horní loučce budu dělat navíc drážku.
Pan Provazník navíc tuto spodní loučku dělá o trochu delší, tak že to tvoří přesah na obě strany - jak to nazval jsou to další dva mezerníky.

Příjemné svátky přeje Honza
ještě se zeptám nemáte nahodou někdo ten děrovač rámkuobyč,zajímalo by mě jak to funguje nějaké video atd díky moc
Ondřeji vali se mi doma a mužu te ubezpečit, že vrtačka se stojanem je učinější a lepší, s tim, že ji použiješ na vic věcí. Je to paka, na ktere je bodec a tim prorveš do dřeva diru asi tak 1mm.. s tim, že ti obraje zustanou vpačeny, blbě se zastrkava dratek a občas se kus dřeva vyrve, nebo loučka praskne...

jestli jsi kousek od prahy klidne ti ho za kilo necham.... pokud ho najdu Smile))AngelAngelAngelAngel
(18.12.2011 1:30)Madra napsal(a): [ -> ]..... že vrtačka se stojanem je učinější a lepší, s tim, že ji použiješ na vic věcí. Je to paka, na ktere je bodec a tim prorveš do dřeva diru asi tak 1mm.. s tim, že ti obraje zustanou vpačeny, blbě se zastrkava dratek a občas se kus dřeva vyrve, nebo loučka praskne...

S problémem děrování rámků před vlastním drátkováním jsme se vypořádali už před lety. A to tím, že všech cca 12.000 rámků je dnes vyvrtáno a všude jsou osazeny zdířky. Je třeba si uvědomit, že:
  1. Neděláš to najednou, ale postupně v několika letech, tak jak rámky přibývají.
  2. Je to práce na zimní období, kdy je času relativně dost
  3. Otvory o průměru 2 mm vyvrtáváme už do vyrobených louček, kdy je jednoduchá manipulace. Poté osazujeme zdířky, mezerníky a hřebíčky na uvázání drátku. Takto připravené loučky ukládám do krabic na půdu. Odtud je beru, až když potřebuji rámky stloukat.
  4. V případě, že dílo vyřežu a rámek znovu předrátkuji, nemusím otvor pracně hledat a čistit. Je dán jednoznačně zděří.
  5. Drátek se nezařezává, zdířka slouží jako vložka, která umožní drátek perfektně vypnout.
  6. Drátkujeme přes zimu, ale jen navlékáme. Vlastní vypnutí drátku a následné zatavení mezistěn děláme bezprostředně před vložením do úlů. Nedochází tak k samovolnému vyvolňování drátku a následně špatnému zatavení mezistěn.
Může se pro mnoho včelařů zdát pracné, ale hlavním motivem je spolehlivost postaveného díla (proto drátkování) a přesunutí velké části práce do zimního období, kde je času relativně dost. Tato už čistá práce se dá dělat klidně i doma v teple u kamen s lahví dobré medoviny a puštěné televizi. Na jaře pak výsledek, jako když najdeš.
iRP
Výplet rámika máš dobre "vymakaný", dostal si bod, no ja by som to už nerobil. Spôsob výpletu rámika pomocou obyčajnej (6,2 €) sponkovačky (sponky min. 10 mm, ja používam 12-ky), ktorý mi odovzdal J. Křapka, by som nemenil. Je to jednoduché, rýchle a bezpečné. Len som pri vysokých rámikoch (250x400 mm, vnútorné rozmery) zmenil vedenie drôtu, zo zvislého som prešiel na vodorovné, drôt osadím vo vzore širokého "Zet" a to trikrát.

Vlaňajšie skúšky dopadlo dobre, pretože nie potrebné robiť dodatočné vkladanie do drážka, prichytávať teplým voskom. Fakt výborný spôsob výpletu rámika drôtom. Keď tak uvažujem, tak tento spôsob by bol dobrý i do nízkych rámikov a to podľa ich výšky, npr. do do rámika vysokého by stačilo jedno široké Zet, pr drôt po hornou latkou musí byť max. 15 mm a na d dolnou max 30 mm. Anton

P.s.Niečo som zabudol, pri drôtikovaní sponkovačkou nejde drôt napnúť do potrebnej kvality, preto na to používam zvlňovač- napínač, čo ide rýchlo a kvalita zatavenej Ms je výborná, zataviť sa dá elektricky ale i ručne.
Pane Pešek, samozřejmě drátkuji, nemám chut vytahovat vylomené plástve z medometu, Děrovačku jsem si koupil jako začinajicí včelař před lety a právě množství rámků mne přesvedčilo, žě je vrtačka lepší. Zdeře nepoužívám, protože jsem zjistil, že drátek se tolik nezařízne do dřeva, když ho tolik nenapnu a až před zatavením mezistěny ho vypnu zvlnkovačem (napinakem). Osobně používám nerezový drátek, takže znovunapínání není moji hlavní činností, ten pacholek zatím vydržel skoro všechno....
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Referenční URL's