Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Děrování a drátkování rámků
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
(16.05.2011 7:56)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]P.S. vyzkoušel jsem i zvlnění drátku a byl jsem nemile překvapen. Tahem zvlnovače jsem sice vlnky udělal, ale zároveň drát i vytáhl, takže efekt napnutí se nedostavil, spíše naopak.

Je třeba vyzkoušet jak moc tisknout kolečka zvlnovače k sobě.
Ten systém s kolíčky - pěkné, ale mám obavy aby kolíčky nevypadly když se drátek trochu uvolní např. při tavení ve slunečním tavidle. Já upevňuji konce drátku pod mezerníky a po vytavení napínám zvlnovačem.
Pri napínaní drôtiku vlnkovačom v rámiku vzniká problém, že napínaný drôt sa zarezáva do strán otvorov latiek, čím sa vlastne opäť uvoľňuje. Ako som to tu už spomínal, ja používam zdere, ktoré síce trochu komplikujú a predlžujú drôtikovanie rámika, ale odstránia problém so zarezávaním. Pri použití kolíkov, ako to bolo prezentované vo filme, tento problém odpadá. Určite to odskúšam aj ja.
Zděře můžu také doporučit. Je to sice více práce a cvik pro prsty, ale myslím že ve výsledku se to vyplatí. Drátek se mi zařezával především při prvním vyplétání, kdy se snažím drátek napnout rukou co nejvíce. Nyní takto rámek použiji bez problému vícekrát, jelikož jej následně vytavuji párou.
Dále na přísloví "kdo maže, ten jede" také něco bude. Letos jsem původně myslel, že zvlnovač zahodím, protože skoro u 1/3 rámků se mi při napínání drátků tímto zvlnovačem stalo, že jsem drátek spíš vytáhl než napl. Pořád jsem čistil zalepená kolečka od zbytků vosku, ale výsledek žádný. Až když jsem kolečka v uložení namazal sprejem WD40, tak bylo po problémech a tak snadno se mi snad drát ještě nevipínal. Šlo to úplně lehce. Takže promažte a uvidíte ten rozdíl.
Piston napsal(a):To udělátko na protahování drátku rámečkem se dá koupit?

Jak už bylo popsáno výše, šlo by využít háček pro švadlenky. Já jsem to ve chvíli experimentování neměl a během chvilky jsem přišel na způsob, jak se obejít bez háčku. Drátek jenom ohnu do smyčky a protáhnu dírkou v loučce, vložím kolíček, dotáhnu zpětným vytažením drátku a je hotovo.

'Petr L napsal(a):Ten systém s kolíčky - pěkné, ale mám obavy aby kolíčky nevypadly když se drátek trochu uvolní např. při tavení ve slunečním tavidle.

Myslím, že problém nebude. Po nadrátkování každý kolíček několikrát otočím, tím drát ještě napnu a zároveň se kolíček pojistí omotáním proti vypadnutí.
Honzo a nepřetrhne se ti ten drátek tím kroucením já to dělal podobně ale drátek sem jenom protáh cik cak a pak sem kolíčkem namotal a kolíček vytáhnul.. tim tam vnikli krásný smičky ale když sem pak natahoval spodní drátek tak mi to zčalo praskat Sad.. zítra pudu drátkovat další rámky tak zkusim způsob jako ve videu a uvidim... jak dlouhé jsou asi tak ty kolíčky??
Dělal jsem to podle toho videa, jenom ten háček vynechal. Dírky v loučce byly cca 2 mm ( neměřil jsem ) a smyčka šla krásně protáhnout. Už při protahování se drátek krásně napnul. Kolíčky jsem otáčel cca 5-10x, podle citu. Praskl jenom jeden a díky hřebíčku v otvoru, který tam zasahoval od přibití spodní loučky. Používám nerez drát 0,375 mm jako kolíčky jsem použil zinkované hřebíčky 1x25, kterým jsem běžnými štípačkami ustřihl hrot i hlavičku.
Původně jsem chtěl drátkovat klasicky, ale nešlo mi drát napnou pomocí zvlnovače, tak jsem zkusil tohle. A ono to šlo skoro samo, tak jsem dále neexperimentoval.

Za dopoledne jsem posbíjel 100 rámků a 25 vydrátoval. Když už jsem musel být v práci, tak jsem to alespoň náležitě využil . . . .
Dneska jsem zkusil taky jeden rámek tímto zpusobem vydrátkovat. Drží to pěkně, nepoužil jsem zvlnovač nejspíš proto, že ho nemam Smile Dle prvniho nelze usuzovat, ale doba potřebná pro nadrátkování byla dvojnasobna Confused a taky si človek musi zapamatovat jakým směrem dotahoval drátek. Jinak celkem spokojenost ..jen dotaz ty hřebíky či drátky by meli být nerez či pozink asi ne?
Když se ten kolík vytvořený z hřebíku uprostřed malinko prohne, nemá drát tendenci z kolíku sjíždět, líp se s tím manipuluje a líp to drží.
Když dávám zděře, používám jako manipulační prvek 3 cm hřebík na který naberu zdířku užším koncem vpřed, nechtem ho přidržuju za ten cojávím klobouček nebo límec či jak to nazvat na hřebíku. Špičkou vpřed ho natlačím do předvrtané dírky a nehtem dotlačím. Následuje technický popklep a je to. Probíhá to velice rychle a pohodlně.
(17.05.2011 21:01)jacktenrek napsal(a): [ -> ]. . . Dle prvniho nelze usuzovat, ale doba potřebná pro nadrátkování byla dvojnasobna Confused a taky si človek musi zapamatovat jakým směrem dotahoval drátek. Jinak celkem spokojenost ..jen dotaz ty hřebíky či drátky by meli být nerez či pozink asi ne?

Nevím, jak dlouho trvá zkušenému vydrátkovat jeden rámek klasickou technikou. Dělal jsem to pouze jednou a díky potížím se zvlnováním ( viz. výše ) jsem zkusil metodu s kolíčky. Odhaduji, že jsem jeden rámek dělal cca 2 minuty, ale je potřeba připočíst čas se štípáním hlaviček hřebíčků. Možná by se dal sehnat drát odpovídajícího průměru a pevnosti, ze kterého by se daly stříhat. Ano, kolíčky jsem použil zinkované.
já využil znalosti ruštiny mích rodičů a ve videu používaj drát k autogenu nebo ten co se používá při svařování TIGem by se dal taky použít(podle mě by nevadil ani obyč pozinovej drát, je to na boku loučky tak by to nemělo vadit Smile ).... já sem jich doma pár našel vzal sem kleště nastřihál vyzkoušel a příjdemi to rychlejší a halvně se to líp utahuje... ale vážně to chce max 10 otáček na jednom kolíčku pak už hrozí přetrhnutí. Háček na protahování sem musel použít akorát u rámku které už sem měl předvrtané menším vrtákem a nechtělo se mi to převrtávat... další sem vrtal 2mm vrtákem a drátek šel prostrřit i bez háčku. Brácha mi stopoval jeden rámek a trvalo to necelé dvě minuty....
Tak ten čas jsem odhadl správně. Svářecí drát mě nenapadl, ale určitě bych se nepouštěl do běžného drátu. Mám doma nerez drát 1mm a ten je dosti měkký, ohýbá se. Svářecí drát je určitě dobrá volba. Těch otáček stačí jen několik, už při drátkování je dosti napnutý.
proč by jsi se nepouštěl do obyčejnýho drátu?? co ti je na něm nesympatickýho... když mi došel včera svářecí tak sem použil ten obyčejnej co mi vysí v dílně....
On Vám dojde humor až budete mít patnáct, dvacet včelstev či více. Za čtrnáct dnů si navezu 10 oddělků a teď šmudlám pod tlakem nástavky. Kdybych měl ještě drátkovat.... nedej bóže... Sad
tak drátkovat se dá přes zimu Smile přece jen štěstí přeje připraveným Smile
Nějak mi uniklo, proč nepoužíváte sešívačku - myslím tím metodu pana Křapky. Žadné vrtání a jde to pěkně od ruky.
No nejspíš proto, že ji nemáme Wink ale až ji budeme mít, ani Vilík nebude stíhat ... Big Grin
a je to někde popsaný?? nebudou se ty spoy vytahovat??
Projdi si fórum, je to metoda pana Křapky. Někde tu bylo i video. Stačí používat vyhledávání.
stačí pročíst předchozí strany tohoto tématu Angel
Nebo Moderní včelař 5/2010.
Ivan Černý
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Referenční URL's